Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 17 mai 2012

Gemenul singur in uter


Iata sanatatea care va fi reformata prin noua lege, cea care va implica probabil taxe noi pe bere si fastfood. Asculta-l pe medicul intevievat si observa calmul cu care explica, cum ca, asemenea lucruri se intampla. Din moment ce numai domnia sa singur mai cunoaste vreo doua cazuri. Oare cate cazuri or mai fi fost undeva in Europa? Pentru ca noi acolo suntem daca nu ma insel. In care un medic afirma ca l-a scos pe unul din gemenii care era singur, conform rezultatelor clare date de ecograf. 

Oare cand va introduce ministerul sanatatii taxe pe idiotenie, pe nepregatire, si pe nesimtirea cu care asa numitii medici specialisti isi explica gafele? Care rezulta intotdeauna dintr-o incompetenta crasa. Daca as povesti unui coleg din nord aventura pe care o prezinta Andrea, el ar rade cu siguranta si mi-ar spune ca glumesc. Asta pentru ca orice medic care ar fi facut acolo ceva asemanator ar fi fost reformat imediat. I s-ar fi schimbat halatul alb cu unul vargat. Legitimatia si specialitate i s-ar fi aruncat in foc, ca sa nu mai poata sa se ocupe niciodata de "despartit gemeni". 

In Romania se va reforma insa felul in care pacientul este maltratat si jecmanit. Din dreapta spre stanga. Pentru ca personalul medical, de foarte multe ori la nivelul de pregatire a lui Mang si a lui Dumitrescu, se intoarce la locul vechi de munca avut, ca si cei amintiti de fapt, cu zambetul pe buze. Tot asa se va intoarce si doctorita despartitoare de gemeni, ca si colegul ei Ciomu care a despartit podoaba unui pacient de parca ar fi fost un castravete. Eu cred totusi ca este vorba de o facatura politica. Gemenii au fost cu siguranta PDL-isti. Pe vremea lui Ciomu stremeleagul apartinea de "istii" de atunci.

Vezi Florin tata de ce nu merita sa vorbesti de reforma sanitara. Pentru ca te apuci sa reformezi caroseria unei masini fara rorti si fara motor.

13 comentarii:

Florin spunea...

Horea, tocmai de asta trebuie vorbit de reforma. Candva, caroseria asta a avut si roti si motor, care in lipsa de carburant, au plecat in lumea larga. Daca chiar vrem ca nepotii nostri sa traiasca in Romania, este nevoie de stoparea hemoragiei de medici competenti ca sa nu ramanem doar cu astfel de pseudo-medici.

De curand, am avut treaba la spitalul de stat. De la inceput mi-a fost comunicata lista medicamentelor si materialelor auxiliare necesare. Dupa actul medical, medicul mi-a comunicat ca a fost nevoie si de o cusatura, dar ca nu a mai fot ata si ca a folosit din rezerva proprie si daca pot sa recompletez stocul pentru urmatorii pacienti. A gresit acest medic ca mi-a solicitat aceasta ata in conditiile in care ne cunoastem de mult si stia ca nu e nici o problema de ordin financiar? Am gresit ca am cumparat-o?

Tot in acelasi spital, seful de sectie, din banii care ii primea ca spaga(trebuia sa te lupti ca sa reusesti sa bagi plicul) suplimenta tratamentul pacientilor.
Sunt lucruri pe care le-am trait pe pielea mea in aceasta primavara.

Spune tu Horea, merita acesti medici(si altii ca ei) denigrarea permanenta? Nu cumva ar merita o salarizare decenta si niste conditii "normale" la locul de munca?

PS. Ti-am raspuns si la celalalt articol, dar cred ca mesajul a intrat la spam. Oricum, te sfatuiesc sa citesti candva articolul cu pricina.

Horea spunea...

Florin, iti faci iluzii. Aceasta masina a fost la fel tot timpul numai ca pe vremea cizmarului exista o explicatie, si nici la televiziuni sau in ziare nu se vorbea de boacanele pe care o facea. Explicatia de atunci era lipsa de acces la informatie. Acum informatia este pretutindeni si medicii, cei mai multi, au ramas la fel.

Ca ti se spune tie in presa ca pleaca este o poveste ca toate celelalte pe care le auzi in aceasta tara. Din cei care au plecat cei mai multi s-au intors pentru ca nu au facut fata cerintelor de acolo, nefiind destul de pregatiti.

Ca intotdeauna exista si exceptii. Oameni care ar fi reusit sa obtina rezultate oriunde s-ar fi dus. Acestia au avut insa co totul alta mentalitate decat cea a gloatei, punand astfel profesionalismul si interesul pentru meserie si pacient pe prim plan. Ce ai facut facut tu sau medicul de care vorbesti este doar un lucru in plus.

Care arata carentele din sistemul sanitar adaugate la incompetenta. Salarii decente spui? Hai pana la Tg-Mures sa-ti arat ce castele au. 90% din ei. Nu ma refer desigur la noi absolventi sau stagiari pentru ca ei nu au ajuns inca, din cauza celorlati deja infipti in sistem, la branza cea grasa.

Imi mentin asadar parerea pentru ca sunt convins ca nu i-ai satura chiar daca le-ai da toata tara. Am informatii exacte din spitale pentru ca am fosti colegi de liceu acolo. Reforma sanitara este absolut necesara dar eu cred ca ar trebui sa-ti cumperi boi inainte de a-ti cumpara caruta.

Si totusi! In momentul de fata nu avem inca nimic clar. Vom putea relua discutia atunci cand vom avea. Eu voi fi primul care voi saluta orice reforma care ar deveni benefica pentru pacient si pentru sistem. Si nu m-as da inapoi de la laude chiar daca reforma ar veni de la Csibi Barna.

Nastratin spunea...

singurul care vrea si chiar face treaba este ...Raed Arafat, culmea un strain naturalizat roman. Cei rasisti precum becali si Basescu nici n-aveau ce cauta in politica, iar lectia data de Arafat demonstreaza cit de prost alesi sunt politicienii romani. Cit despre asigurarile private de sanatate, ele ar fi functionale daca ar exista competitie si ar fi conduse dupa legi occidentale intr-un stat in care exista justitie. deocamdata Romania nu are justitie si deci pretul benzinei e maxim, infractorii penali sunt in politica, bancile te jecmanesc la dobinzi enorme, profiturile multinationalelor sunt taxate simbolic contra spaga la politicieni...

Horea spunea...

Nastratin, Arafat este intr-adevar un profesionist, si or mai fi si altii dar foerte putini raportat la numarul total de medici.

Vreau sa mai spun ca am pus pe site acum toate comentariile care au ajuns in spam, inclusiv pe cel al lui Florin. Am si venit cu un raspuns la el.

Florin spunea...

Horea, mama mea a fost cadru medical si daca diagnosticul ei ar fi fost pus la timp ar fi si astazi. Deci nu vorbesc din cele auzite in presa, vorbesc din experienta.
Stiu ca exista prea multi medici care CONDITIONEAZA actul medical, altii la care calitatea actului medical e direct proportionala cu grosimea plicului, dar stiu ca exista si personal care nu tine cont de existenta plicului si mai ales personal care si-a comandat halatul FARA BUZUNARE(desi buzunarul este foarte util pentru alte functii decat plicul). Si mai stiu ca in momentul de fata, in spitale lipsesc cele mai elementare materiale medicale.

In atare conditii NU AI CUM sa atragi in sistem oameni competenti. Nu am nimic impotriva filtrarii incompentilor si hotilor, dar trebuie neaparat create conditii pentru cei competenti si cinstiti. Nu-mi fac iluzii ca noua lege urmareste aceste premise. Tocmai de aceea am semnalat acel articol, ca cei straini de subiect sa se poata documenta putin mai bine.

Horea spunea...

Florin, imi pare sincer rau de ceea ce-mi spui. Ai vazut deci pe pielea ta ce inseamna incompetenta.

Problema este ca grosimea plicului determina doar primul pas: a face sau a nu face ceva. Urmatorul pas, cel mai important este cum faci si ce sa faci. Aici plicul nu mai are putere.

Pentru ca multi au iesit morti cu plicul dat. Unul din ei fiind Sebastian, baietelul despre care am scris si eu.

Deci, atunci cand este demonstrat ca nu plicul este problema ci profesionalismul, sau mai degraba lipsa lui, si a cunostintelor necesare, despre salariu nu se mai poate discuta.

Pentru ca un car de bani nu-i poate da unui om ceea ce nu stie. Studiul si seriozitatea da. Dar ele nu se afla in plicuri de nici un fel.

Florin spunea...

Horea, de fiecare data culpa medicala lasa urme adanci.
Dar eu unul, desi patit, nu sunt atat de dornic sa pun mana pe piatra. Eu daca gresesc ceva, ma intorc a doaua zi si repar. Un medic, de cele mai multe ori, nu poate sa mai repare.
Nu zic ca cei care gresesc nu trebuie sa plateasca pentru greseala lor, dar nu ma simt in masura sa-i judec dpdv profesional mai ales ca, de multe ori, nu au cele necesare pentru un tratament corect. Si mai ales, nu pot sa GENERALIZEZ.

Horea, nu contest ce zici tu, dar daca nu se schimba nimic, in sitem o sa ramana doar astfel de medici. Asta e marea problema.

Horea spunea...

Florin, eu fac ceea ce fac, ca si tine de fapt, si ca oricine, pornind de la mentalitatea pe care o am. Gandesc, actionez. Cu o gandire proasta, sau defectuoasa trebuie sa obtin rezultate ca atare.

Daca ai vreo reteta de schimbare a mentalitatii majoritatii medicilor, a romanilor in general te ascult cu urechile ciulite. Deocamdata, eu care ma pricep totusi putin la sanatate, din moment ce este meseria mea, sunt socat.

Nu de salarii, nu de lipsa de materiale etc. lucruri deosebit de importante in sine, acolo unde orice altceva functioneaza, ci de incompetenta si tupeul celor mai multi. Si deocamdata se pare ca palatele cresc si buzunarele se umple la foarte multi dintre cei care duc lipsa celor amintite, inclusiv a banilor.

Vin dintr-o, sau mai bine zis din doua tari functionale din punct de veredere medical. Stiu de aceea foarte bine despre ce vorbesc, din moment ce m-am reintors ca sa-mi tratez parintii, acasa, pentru ca spitalul era sa-l omoare si pe a tata.

Acasa era apartamentul lor cu doua camere intr-un bloc, unde recoltam sange, il dadeam la nevoi, si prescriam medicamente. Esti bine venit sa vezi apartamentul. Nu are nici o aparatura medicala, agatam transfuzia de geam sau de un cui in perete.

Cu toate aceste nu i-am prescris tatalui meu diuretice care prezerva Kaliu, atunci cand el avea deja un Kaliu ridicat care te poate omora intr-o aritmie. Medicul de spital nefrolog i-a prescris, aruncand gafa mai pe urma pe stagiar, in stil tipic romanesc.

Viata nu e vesnica pentru nimeni, frustrarea devine insa enorma atunci cand te decapiteaza cei care ar trebui sa-ti puna capul la loc. Daca toti ar avea mentalitatea lui Arafat am fi altundeva. Mentalitatea majoritatii este insa alta. Eu ma lupt impotriva ei scriind pe un blog. Tu te lupti asa cum stii tu.

Problema este insa ca o lupta poate deveni zadarnica pentru cineva care nu stie cu ce sau cu cine se lupta.
Vom vedea amandoi in curand faimoasa lege a sanatatii. Si vom putea discuta mai departe despre ea. Nu cred insa ca i-ar pasa cuiva de parerile pe care le avem.

Florin spunea...

Horea, nu am nici o solutie pentru schimbarea mentalitatii. Mai mult, eu cred ca mentalitatea se formeaza, nu se schimba. Cel mult se suprima printr-o strategie de tip "carrot and stick".

Nu cred ca sunt multe de comentat in cazul tatalui tau. Cel putin la noi, spitalul este precum casinoul: dupa cum ti-e norocul.

Hai sa ne uitam si din alt unghi: coleg de servici, malformatie congenitala la vasele de sange din creier(niste vase facute ghem), hemoragie - cu noroc supravietuieste fara leziuni permanente. Optiuni:
1. Cauterizare cu raze gamma knife(nu se fac in Romania)
2. Neuro-chirurgie- se face in Romania, dar nu exista senzori de asistenta pentru doctori- practic se taie in orb.
3. Nimic, cu riscul ca in orice moment sa apara alte hemoragii - adica bomba cu ceas.
Din fericire, colegul meu a avut putrea financiara pentru tratamentul cu raze gamma si si-a rezolvat problema.

Dar sa revenim la neuro-chirgia propusa de doctor. Exista senzori speciali care ajuta medicul sa nu taie mai mult decat e cazul. In Romania nu exista aceasta aparatura. Horea, tu ce ai face in acest caz? Ai opera cu riscul major sa tai in plus(vorbim de operatii pe creier) si la afectezi diverse functii sau te retragi si ii lasi omului o bomba cu ceas in cap? Si daca operatia si nu iese bine, o consideri culpa medicala?

Sincer, eu nu ma pot pune in locul acelui doctor, si nici nu-l pot judeca. Chiar daca are multe operatii reusite, in lipsa senzorilor, oricand poate sa transforme un pacient intr-o leguma.Poate fi el blamat?

Horea spunea...

Florin, apropo mentalitate. Se formeaza intr-adevar cum spui, dar poate fi si schimbata fara nici un dubiu. De toti cei care doresc s-o schimbe. Sunt 100 de exemple in acest sens. Unul ar fi schimbarea mentalitatii fata de homosexualitate, care o data a fost considerat o "crima". Un alt exemplu ar fi metalitatea veche, comparata cu cea noua privind rolul femeii in societate etc.

Hai sa trecem la medicina:

1) Daca am inteles bine nu esti medic un lucru care face o discutie la nivel profesional imposibila. Sa dicutam atunci in general pentru ca este normal ca un om care nu se ocupa de medicina sa fie mai putin informat in domeniul respectiv.

2)In general, asadar! Ce faceau medicii, intr-o era nu prea indepartata atunci cand tehnica nu era la nivelul celei de azi? Iti spun eu. Operau folosindu-si cunostiintele de anatomie. Fara sa vina cu vrajeli romanesti despre lipsa aparturii. Mai ales intr-o tara ca a noastra unde multi nu sunt in stare sa calibreze sau sa citeasca rezultatele unui computer tomograf. Un lucru care nu-I impiedeca insa pe “specialisti” sa ia de la bolnav 280 de lei pentru investigatia facuta fara nici un sens.

Aceiasi tara in beciurile spitalelor careia zace aparatura cumparata cu milioane de euro, dar nefolosita si prafuita, din lipsa de competenta.
3)Hai sa vorbim despre cazul tau concret, foarte probabil un aneurism cerebral din cate am inteles. Care se pare ca a fost rezolvat pana la urma bine chiar si fara senzori de catre un chirurg care stiut ce sa faca, mai sunt si din aia se pare, din fericire.

Te-as incuraja sa te informezi inainte de a veni cu pareri despre prevalenta bolii de care vorbesti. Si asta intr-un moment cand esti absolut relaxat si neinfluentat de balivernele romanesti pe care le-ai auzit de la cunostinte prieteni medici.,sau din mass-media.

Luam asdar cazul tau si il strecuram. Din punct de vedere al pacientului, care este cel mai important, mai apoi din puct de vedere al costurilor, care sunt importante si ele pentru ca ies in momentul de fata din buzunarul tau si al tuturor.

O boala rara, pentru ca despre ele vom vorbi inrandurile care urmeaza ridica o problema. Este asa de rara incat face imposibila dexterizarea tuturor neuro chirurgilor in operarea ei, pur si simplu din cauza lipsei de pacienti. Ca o consecinta un spital inzestrat cu aparatura ajunge, chiar daca acesta s-ar afla in Austria. Sau in oricare oras din Romania.
De ce? Pentru ca un pacient afecatat poate in cazuri acute sa fie transportat cu helicopterul, asistat de un team sanitar profesionist care il poate stabiliza pe drum, fara sa riste mai mult decat un pacient care este transportat cu ambulanta, din satul in care locuieste la primul spital din orasul cel mai apropiat.
Uurmeaza continuarea!

Horea spunea...

Sa vedem castigul si eventualele pierderi al unei asemenea actiuni. Atat pentru pacient, cat si pentru buzunarul contribuabilului. Incepem cu pacientul pentru ca noi medicii existam pentru el. Acesta ajunge la un medic cu rutina pentru ca acesta lucreaza intr-o institutie care se ocupa tocmai de lucruri rare, si a vut mai multe cazuri asemanatoare. Deci un castig absolut.

Costul helicopterului cu personal este ridicat, dar raportat la numarul de pacienti afectati de o boala mai rara devine neglijabil. Din moment ce inzestrarea fiecarui spital cu aparatura de care vorbesti ar duce la riuna. Pentru ca in majoritate cazurilor ar sta nefolosita. In aceste conditii pana si o intelegere intre statul roman si o clinica din Viena, inzestrata cu cele necesare din punct de vedere al competentei, in primul rand si al aparaturii in aldoilea rand, ar putea deveni un lucru mult mai benefic atat pentru pacient cat si pentru contribuabil.

O problema mult mai mare in Romaniadecat lipsa senzoriloe, este lipsa de ata chirurgicala si a altor “mirodenii” din spitale, lucruri pe care pacientul este nevoit sa le cumpere. Asta pentru ca ele se folosesc aproape zi de zi.

Oare ce aparatura i-a lipsit doamnei ginecolog separtoare de gemeni? Dar celora care au venit la un copil de 4 ani care si-a bagat un bob de fasole in nas,? Uitandu-se la el cum moare sufocat , pentru ca nimanui nu i-a venit ideea sa-l intubeze. Un lucru care se poate face in mijlocul starzii sau al unui camp.

Exemplelel pot fi continuate de catre orice om care are ochii deschisi si care traieste in aceasta tara. Aparatura este asadar doar un complement pentru cei profesionisti, ea neputand sa inlocuiasca niciodata incompetenta. Pana si un computer tomograf sau un ecograf trebuie citit correct, calibrat correct, pentru ca el nu vobeste singur.

Vezi si cazul graficelor mele. Ele vorbesc correct pentru cel care le citeste correct.

In alte ordine de idei: Cate boli sunt acelea care au nevoie de aparutara sofisticata de care vorbesti tu? Si de ce mor oamenii pe banda rulanta din cauza altor boli, care diagnosticate correct, pot fi tratate la fel de correct, de catre un profesionalist care se multumeste cu aparatura care exista mai mult ca sigur in toate spitalele romanesti din orasele mai mari.? Un laborator, un ecograf, un computer tomograf, si mai bun un RMN.

Problema este ca medicul explica asa cum face romanul de obicei, inclusiv in politica. Incompetentii gasesc scuze pentru orice boacna pe care o fac, pentru ca daca si-ar recunoaste neajunsurile ar fi obligati sa puna mana pe carte in loc sa urle dupa senzori. Eu as pune senzori in Romania altundeva! In creierul cetatenilor ca sa li se deschida ochii.

De fapt asta si incerc sa fac scriind aici de imi cad degetele. Saracul Geoana care s-a dus la Vantul si a topait degeaba, saracul medic care a omorat pe cineva pentru ca nu a avut senzori etc. Crede-ma! Noi cei care inghitim balivernele spuse de unul si de altul suntem cei saraci.

Mad io spunea...

Sal Horea,


Uite ca si doctorii brazilieni isi stiu meseria impecabil:

Copil dechapitat la nastere

Sint sigur ca "doftorii" nostrii si-ar gasi cautate pe ace meleaguri.

Horea spunea...

Mad io, nu stiu nimic despre sistemul sanitar din Brazilia. Sper doar ca medicul care a facut boacana sa fie condamnat si nu mai lucreze niciodata. Pentru ca numai in acest fel poti strecura incompetenta.

In Romania se intampla ceea ce se intampla tocmai din cauza ca nu exista nici o consecinta disciplinara pentru magari. Ei isi continua slujba nestingheriti si urla dupa senzori si alte avioane. Ciomu a i intrat in paine din nou.

Ca si toti hotii nepedepsiti pentru furt.