Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 15 mai 2012

Suport cheie euro dolar

Nivelul la care se afla elipsa pe care ai vazut-o pusa ieri pe graficul euro dolar nu a rezistat mai mult de vreo 5-6 ore. Vezi pe grafic punctul in care este perforata, marcat cu sageata albastra si mai apoi tendinta de revenire euro de care vorbeam.

Observa cum suportul perforat devine rezistenta impingand euro spre sud de la un nivel bine definit. 

Aprecierea pe care a incercat-o valuta comunitara a fost inabusita de piata exact acolo unde trebuia, la punctul marcat cu sageata rosie, in perimetrul elipsei pe care ai vazut-o si ieri. Plecarea euro spre sud da semnale ingrijoratoare pentru fanii lui. Eu nu sunt inca chiar asa de ingrijorat. Si nici nu voi fi, pana in momentul in care euro va reusi sa perforeze nivelul marcat cu patrulaterul pe care il vezi. Asta pentru ca este un nivel cheie. Poate m-am exprimat putin anapoda cand am spus ca as putea deveni ingrijorat pentru euro, din moment ce o depreciere a valutei comunitare este tocmai un fapt pe care orice posesor de dolari il asteapta. Am vorbit de ingrijorare mai mult din punctul de vedere al celora care au buzunarele pline cu euro.

Dupa ce euro va perfora intregul interval al patrulaterului, inclusiv latura inferioara a acestuia lucrurile vor incepe sa arate urat. Pentru ca un astfel de comportament ne va anunta ca valuta comunitara va vrea sa-si perforeze si ultima minima. Dupa cate vezi scenariul de durata medie si lunga nu s-a schimbat. Ceea ce s-ar  putea schimba insa este felul in care aceste scenarii vor fi duse la bun sfarsit. 

Pentru a fi mai exact in aprecieri va trebui sa urmaresc demnitatea suportului cheie expus. Observa rolul perceptiilor de care am vorbit de atatea ori. Avem in momentul de fata un dolar, parca nou, despre care ai putea crede ca este facut din aur, si metale, aceleasi ca intotdeauna, care par totusi a fi facute in momentul de fata din dolarii pe care Schiff vroia sa-i vanda. Vezi in fata ta o piata fractala pe care Guran a insistat s-o explice fundamental si "romaneste". Observa! Graficul euro dolar este in perspectiva de o ora, pentru ca sa poti vedea mai bine fiecare miscare. Urmareste asadar suportul expus pentru ca este foarte important. Este un suport care ar putea intoarce pe dos semnificatia datei de 20 iunie. Voi reveni cu completari dupa ce vom vedea comportamentul pe care il va avea. In momentul de fata nu-mi pot inchipui ca va fi perforat ca o mamaliga.

30 de comentarii:

Florin spunea...

[offtopic]
Horea, ce parere ai despre cele discutate aici: http://sebastian-corn.tapirul.net/1817/pacientului-roman-un-consimtamant-informat/

Anonim spunea...

oare de ce cind uni fug de euro alti [polonia, romania, ungarie] ai cumpara. euro se depreciaza fata de dolar dar se apreciaza fata de leu , zlot , forint . oare nu toate problemele sint puse in spatele saracilor.

Nastratin spunea...

cred ca deprecierea leului n-ar fi rea daca am avea ce exporta cum ar zice Guran...Problema e ca Romania si-a distrus singura economia lasata pe mina sekuristilor si interlopilor convertiti in "politicieni", incit faptul ca BNR cumpara sau vinde euroi e de fapt joaca unui amator cu bursa pe banii poporului care stringe cureaua de la o zi la alta...Romania trebuie sa produca locuri de munca si produse competitive inainte de a vorbi de export, iar pina atunci stam la acelasi nivel cu Albania cu singura diferenta ca inca mai vindem ce a mai ramas de vindut, adica ce ne-a dat mama natura: resurse naturale, terenuri agricole, etc...Ieri citeam un articol care compara onoarea japonezului cu cea a "politicianului" roman, adica faptul ca dupa 2 incercari esuate de a numi o persoana cinstita si merituoasa ca ministru pe educatie, atit Ponta cit si Manga trebuiau sa-si depuna demisiile!!! asa ceva nici nu trebuie comparat pt ca distanta dintre Romania si Japonia e enorma...Rusine ca atunci cind investitori japonezi ne-au oferit finantare si s-au oferit sa rezolve problemele de trafic ale Bucurestiului, escrocii din politica romaneasca au preferat spaga oferita de firmele interlopilor...Asa am ramas cu basescu, Videanu, Oprescu si alti primari de Bucuresti si s-a vazut cu ce preturi si la ce viteza se rezolva problemele de infrastructura din Romania!

Nastratin spunea...

indiferent de regim, Isarescu a dus-o bine...chiar si pe vremea lui ceausescu...Asta spune multe despre increngatura de interese sekuriste ale clanurilor ce ne conduc din 89 incoace...Pina nu vor dispare aceste gunoaie de la conducerea societatii romanesti, slabe sperante ca Romania sa se salveze de la faliment...Cu pasi marunti urmam drumul Greciei fara ca poporul roman mintit pe fata sa-si dea seama sau sa vrea sa se destepte!

Horea spunea...

Florin, un articol prea lung pentru a putea fi dezbatut. De aceea nici nu l-am citit pana la sfarsit. Sanatatea este un cartof fierbinte in toate tarile. In Romania un dovleac care arde dupa parerea mea. Reforma sanatatii din Romania Ar trebui sa inceapa treptat daca ma intrebi pe mine.

Primul punct trebuind sa fie o lege care il obliga pe medici si pacienti sa-si schimbe mentalitatea. Legea ar trebui sa fie facuta in asa fel incat sa pedepseasca dur atat furtul medicului cat si spaga pacientului.

Inca un punct vital care ar putea fi stipulat tot prin lege este nivelul de pregatirea personalului, si introducerea imediata a codurilor de procedura.

Dupa asemenea leg aplicate intocmai s-ar putea face o evaluare o costurilor reale din sistemul de sanatate romanesc. Numai dupa o evaluare facuta in mod profesionist poti sa te apuci sa reformezi sau sa faci orice de fapt.

In haosul actual nu poate fi vorba de nici o reforma cu efect benefic pentru pacient. Din moment ce nimeni nu a incercat nici macar sa atinga problema cancerului care a invadat tocmai sanatatea.

In momentul de fata se vorbeste in opinia mea despre frumusetea caroseriei unei masini fara roti si fara motor.

Anonim, tocmai asta este problema. Un grup minuscul de oameni a inceput serios sa saraceasca restul lumii.

Adrian spunea...

Am ramas long la 1.2838 crezand intr-o mica corectie..
Credeti ca mai urca putin de la nivele actuale tinand cont ca 1.2763 e un suport weekly dar destul de firav?
Multumesc

Anonim spunea...

draga de ce sa-l ducem la faliment daca se mai poate trage pe el . il facem de 2 , 3 ori din cursul valutar si il facem sarac . eu cred ca este vorba de scoaterea leilor din piata . (da pana la urma tot de faliment este vorba) sorin

Horea spunea...

Adrian, intr-un trend negativ nu se intra long, tocmai pentru ca nu sti ce se intampla. Vezi si tu cum a fost facut tandari primul suport. Intr-un interval de timp care m-a surprins si pe mine. Deocamdata piata nu a dat nici un semnal de apreciere euro si nici de depreciere pentru dolar.

AristotelCostel spunea...

2 bube...

1. Pensie inainte de plata contributiei CAS = x = Pensie neta :) dupa retinerea CAS

Aka:
pensie bruta 1.055x + neretinere CAS mai = pensie neta 1.055x

Din iunie, probabil un an de zile de acum inainte, majorarea va fi de... 11%. (Efectul austeritatii basiste)

Caz real.

Cand vrei sa furi cu o nesimtire inimaginabila, dar legal, prin noua lege a sanatatii, cresti deficitul la sistemul de pensii, cresti bugetul asigurarilor de sanatate si vorbesti despre... masuri de dreapta, sistem concurential si piata libera.

2. Retragere cash bancomat din motive personale :) [mii si mii (zeci)] bancnote proaspete... de la mase plastice, serii succesive.

Ațâț.

Anonim spunea...

EUR/US=1.27339 acum
unde se va duce dolarul? dar euro? e chiar o intrebare fara niciun raspuns?

Vali spunea...

Daca ma uit la un chart eurusd eu vad ca se duce in jos perechea. Adica euro scade si dolarul creste.

Multumit de raspuns?!

Anonim spunea...

mda...mai merita sa cumpar $ acum, la 3.53 cat e la banci? la ce nivel poate ajunge dolarul? dn cate spune Horua, undeva la 3.52 cu aproximatie..grea decizie!

Nastratin spunea...

cine cumpara si vinde euro si dolari se numeste....SPECULANT!...mi-aduc aminte dse tiganii care stateau la coltul strazii si te acostau ca sa-ti vinda la pret bun dolari sau euro...FALSI!...sau sa te insele si in teancul de bancnote sa-ti bage bucati taiate din ziar...Mai baieti, mergeti la munca cinstita, iar daca chiar va tin curelele economice tranzactionati actiuni pe energie sau metale rare!

Anonim spunea...

este doar un punct de vedere al tau, Nastratin, pur si simplu am economii in lei si eur si as vrea, e adevarat cam tarziu, sa ma protejez in vreun fel, iar la tranzactionare pe bursa nu ma pricep deloc si nu as vrea sa fac experimente acum cand te poti "arde' f. usor

AristotelCostel spunea...

@nastratin

Speculantul sau bisnitarul tiganesc intotdeauna foloseste teapa drept procedura de lucru.

Eu fac... hedging, comentez si muncesc... cinstit. :)

2.77-3.39
3.3-x???
4.1-y???

La care se adauga dobanzi mai mici. Nu ma lacomesc la randamente mari pe leu sau tunuri pe termen lung la BVB. Pentru asta exista Orgonas, Guran, Dochia si Cabat.

edy spunea...

@nastratin
La munca?Era un slogan noi muncim nu gandim si uite unde ne-a adus.Ce e rau ca vor oamenii sa-si protejeze economiile personale de batjocura pe care o fac guvernele si bancile?Parca scria undeva ca munca te elibereaza.Daca pui mana pe o carte de istorie afli si unde scria asta :-).Mai era unul AV de la BNR care zicea ca suntem in situatia asta pt ca in Romania nu se munceste .Ba se munceste mult dar nu cat sa fure guvernele care vin si pleaca .

edy spunea...

@Nastratin
Aia de pe bursa nu e specula dar sa-ti protejezi economiile este ?De ce crezi ca scade leul?Oare pt ca majoritatea rulajului BVB il fac fondurile de la Londra iar tot ce au umflat in ultimele luni topesc acum in cateva zile?Cum poti controla investitia in firma altuia cand tu detii mai nimic?Pe cand banii personali poti sa-i controlezi ca sunt ai tai indiferent in ce moneda-i pui ca doar nu i-ai furat.Credeam ca daca tot trimiti lumea la munca dai si niste nume de firme care angajeaza .Sau sa ne indemni sa facem firme ca sa dam si altora de munca.Asta cu la munca e o poveste valabila doar in socialism si mai avem nitel pana sa ne intoarcem acolo.Nu mult.

Vali spunea...

Bai Nastatine de pe unde ai mai aparut cu ideile astea tembele?!

Tu faci comparatie intre un speculator pe piata valutara si tiganii care iti vindeau hartie de ziar pe post de valuta la colt de strada?!

Deci implicit sustii ca speculatorul e un hot...
Lasand a o parte cretinismul ideii, trebuie sa dai dovada de un tupeu de nesimtit sa faci astfel de afirmatii pe un blog ca al lui Horea.

Florin spunea...

Horea, imi pare rau ca nu ai reusit sa termini de citit articolul. Sper totusi sa reusesti candva sa-l citesti.

Propunerile tale sunt de bun simt, desi cred ca odata cu eliminarea platilor informale trebuie neaparat marite si salriile cadrelor medicale. In articolul indicat se abordeaza mai putin partea medicala si mai mult partea manageriala.

Si ca sa te conving ca articolul, chiar daca este lung, merita macar citit, copiez intrebarile din finalul articolului care rezuma punctele atinse in articol.

Şi, ca să nu te laşi zăpăcit de vorbele goale ale decidenţilor, nu face rabat de la următoarele întrebări simple, la care orice politician va trebui să-ţi răspundă:

1) Ce pachet de bază îmi oferi, ca să ştiu ce cheltuieli suplimentare îmi vor cere asigurările?

2) Vrei să-mi oferi un sistem public de sănătate căruia îi este permis, prin lege, să facă profit?

3) De ce nu elaborezi standarde de cost, astfel încât să ştiu cu cât m-ar încărca în plus asigurările?

4) De ce nu-mi explici ce înseamnă un sistem naţional de sănătate şi de ce-l acuzi (aluziv) de stângism, din moment ce ţări precum Marea Britanie şi Canada se bazează pe un asemenea sistem?

5) De ce nu-mi plăteşti doctorii aşa cum sunt plătiţi oriunde la vest de Szeged, astfel încât să nu mai plece din ţară şi să mă trateze la mine acasă şi peste câţiva ani, fără ca eu să recurg la alte expediente?

6) De ce refuzi să aloci serviciilor de sănătate măcar 7% din PIB?

7) Dacă vei aloca 7% din PIB sănătăţii, ai curaj să-mi spui, înainte de alegeri, cât o să mă coste povestea asta?

Nastratin spunea...

vali...tupeu de pork ai tu baietas...simplu pt ca eu nu te-am jignit...Deci daca continui sa-mi dovedesti ca esti pork, e treaba ta sa faci din asta un titlu de mindrie personala...Cit despre edy ca nu gaseste firme care angajeaza, sunt destule in europa de vest daca ai calificare in ceva...Eu am lucrat in Franta, Olanda si Italia mai recent ca inginer, si stiu ca daca esti bun te iau imediat....Daca esti mai lacom, gasesti de lucru pe bani multi la arabi...Specula cu valuta nu mai tine, decit daca ai milioanele lui Soros...Bancorex se ocupa cu specula si a fost lichidat urgent la indicatiile masonilor internationali...Ca sa-ti protejezi economiile, mai bine cumperi apartamente si le inchiriezi in capitala sau marile orase....Pe astea n u ti le poate lua guvernul oricit de multi escroci ar veni la putere. Tot ce-ti trebuie e un avocat bun cind faci actele de proprietar, ca apartamentul sa nu fi fost vindut de mai multe ori, ipotecat, etc...

Anonim spunea...

tov inginer...sunteti trist! dar, din pacate, adevarat. inca un exemplu ca bananaitul prin strainatate nu ajuta intotdeauna (la gandire, adica). in "lumea noua" pe care o creeaza "masonii internationali" (ce ineptie, evident!) banii se fac cu mintea, nu cu carca. am zis!

AristotelCostel spunea...

... banii se fac cu emobiliara. Pai asa stie sa faca bani si Nuti Camataru'. Gud lac si vant in praf.

Nastratin spunea...

"Anonim"..."banii se fac cu mintea, nu cu circa" ca sa te citez...intr-adevar, ingineria se face cu mintea nu cu circa! tu credeai ca inginerul face pe hamalul? din speculatii financiare se poate trai in general in afara legii, cum e cazul Romaniei...sau al lui Soros!...sa nu crezi ca specula e incurajata de vreun stat dezvoltat, sau cu atit mai putin de justitie daca e corecta!...spun asta pt ca din tranzactii bursiere in occident, te taxeaza imediat 50% din profit...In Romania averile penalilor miliardari nu sunt taxate...iar penalii sunt liberi!...Chiar si chiria din imobiliare e taxata in occident adaugindu-se la venitul personal...ceea ce e perfect normal! Nu insa si in Romania, iar cazul Nutu Camataru e prost ales de Aristotel PapuraVerde zis Costel! Asta pt ca justitia e mituita de banii negri ai Camatarilor, ceea ce n-are nimic de-a face cu imobiliarele...Donald Trump ca sa dau numai un exemplu de magnat american, s-a imbogatit tocmai prin investitii imobiliare...Ca sa nu amintesc nume ca Becali, Copos, Tiriac, etc care s-au imbogatit la fel, dar cu deosebirea ca au inselat statul roman la taxe si prin trafic de influenta (vezi terenurile luate de Becali la pret de nimic din proprietatea ministerului roman al apararii)...Discutii despre politica romaneasca sau economia romaneasca sunt egale cu ZERO atit timp cit justitia nu prinde nici un rechin penal fiind mituita la greu! O tara fara justitie cum e Romania, e tara estului salbatic...din pacate! Falimentul Greciei e aranjat, iar rechini nu vor intirzia sa apara cind se va produce falimentul oficial si intoarcerea la drahma, pt ca asta se doreste: cumpararea la pret de nimic de insule, firme de stat sau private, etc...Masoneria nu e o gluma...Nu degeaba in masoneria romaneasca sunt membri penalii din toate partidele politice plus interlopi si bancheri: Isarescu, Basescu, Daianu, Frunzaverde, Videanu, Bombonel, Columbeanu, Prigoana, Iliescu, Tariceanu, Patriciu,etc adica cei care au dat marile tunuri economiei romanesti si sunt penali putrezi de bogati! daca dai o cautare pe internet afli multe, asta pina cind nu se va oficializa cenzura internetului asa cum se planuieste! ceea ce scrie Aristotel costea, anonim, valy, edy, etc improscind gratuit cu noroi, mi-aduce aminte de maimuta care-si astupe gura, ochii si urechile si sufera de paranoia!

Nastratin spunea...

inca ceva AristotelPapura Costel: camataria e legala atita timp cit e taxata de stat...In occident exista firme mici care te imprumuta bani cu ipoteca pe casa/masina/etc, dar profitul lor e impozitat la singe de stat...Asta nu e valabil si in Romania unde daca nu era evaziune, nici nu aveam nevoie de imprumut la FMI si erau bani la buget numai din taxele miliardarilor de carton...Asa ca Nutu Camataru exista pt ca justitia nu-l vede iar statul nu-l taxeaza pe profit, asa cum nu taxeaza nici manelistii sau ghicitul in cafea!!! Aristotele, gresit nume ti-ai ales ca nu esti destept deloc...

AristotelCostel spunea...

@Nastratin

E buna divagatia, dar n-am spus altceva decat ca "investitia" imobiliara e la indemana oricarui prostovan. In rest, te-ai intins cam mult, omitand punctul de plecare.

Nastratin spunea...

@Aristotel...
Esti cam naiv daca ii crezi prostovani pe Donald Trump, Berlusconi sau alti magnati care s-au ridicat prin imobiliare sau real estate...Nu vreau sa remarc pe Prigoana, Becali sau alti penali din Romania, care fac evaziune pe fata...dar cum comentariile tale se refera la speculatii euro-dolar-leu asa cum faceau bisnitarii la colt de strada prin anii 90, faza asta a trecut asa ca modelul tau Soros ar trebui schimbat, mai ales ca tu n-ai experienta si sumele cu care se juca el...Parerea mea e ca mai prostovan e unul care face speculatii cu valuta, fata de cel care cumpara cind trebuie si ce merita de pe piata imobiliara... Cu alte cuvinte orice prostovan schimba valuta dupa modelul bisnitarilor rromi!

Horea spunea...

1) Ce pachet de bază îmi oferi, ca să ştiu ce cheltuieli suplimentare îmi vor cere asigurările?

2) Vrei să-mi oferi un sistem public de sănătate căruia îi este permis, prin lege, să facă profit?

3) De ce nu elaborezi standarde de cost, astfel încât să ştiu cu cât m-ar încărca în plus asigurările?

4) De ce nu-mi explici ce înseamnă un sistem naţional de sănătate şi de ce-l acuzi (aluziv) de stângism, din moment ce ţări precum Marea Britanie şi Canada se bazează pe un asemenea sistem?

5) De ce nu-mi plăteşti doctorii aşa cum sunt plătiţi oriunde la vest de Szeged, astfel încât să nu mai plece din ţară şi să mă trateze la mine acasă şi peste câţiva ani, fără ca eu să recurg la alte expediente?

6) De ce refuzi să aloci serviciilor de sănătate măcar 7% din PIB?

7) Dacă vei aloca 7% din PIB sănătăţii, ai curaj să-mi spui, înainte de alegeri, cât o să mă coste povestea asta?

Florin intrebari pertinente in afara de cea cu salariul. Prestatie mai intai dupa aceea salarui. Vom vedea insa cu siguranta si legea in forma ei finala. O dezbatere bublica ar fi imperativa tocmai pentru ca toti sa poata fi implicati in ceea ce va urma sa se faca. Problema este insa ca cei mai multi tot n-o sa aiba habar despre ce se discuta. Din lipsa de edicatie unii, altii din lipsa de interes.

Horea spunea...

Nastratin, spui ca ai fost in strainate. Ai vazut ca acolo oamenii nu sunt facuti prosti doar pentru ca nu gandesc ca tine? Paradoxal sunt de acord in ceea ce priveste investitiile imobiliare, numai ca eu nu vad ca ar fi un moment oportun ca ele sa fie facute acum.

Uite ca eu nu ma consider tigan ci un om care am muncit cinstit pentru bani. Si iata ca am hotarat sa ii tin lichizi pentru ca asa cred eu ca e bine acum. Tocmai din aceasta cauza i-am schimbat in valuta pe care am vazut-o cea mai potentiala, de cativa ani, si pentru o perioada ca cea prin care trecem.

Voi continua sa fac acest lucru pana in mometul in care voi considera ca pretul altor investitii posibile, imobiliarele incluse, au ajuns la un nivel de la care nu vor mai putea sa cada inca 30%.

Daca gresesc voi plati cu pierderi pentru ceea ce am facut, ca orice om care nu a inteles piata. Asta neinsemnand insa ca m-am facut tigan bisnitar asa cum afirmi tu. Soros poate misca piata atunci cand se aliaza cu altii de talia, eu nu. Tocmai de aceea incerc sa-mi protejez economiile asa cum cred eu de cuvinta, precum faci si tu probabil. Fara insa ca eu sa te consider prost sau destept.

Ceea ce fac eu este la fel de legal ca si cumparatul de apartamente, te asigur. Cand nu va mai fi probabil nici cumparatul si inchiriatul de apartamente nu va mai fi, pentru ca atunci vom fi inapoi in era cizmarilor genii din Carpati.

AristotelCostel spunea...

Pai Nastratin nu-si protejeaza economiile, cumpara cloaca pe credit si trage sa-si plateasca... "averea".

Fiind vorba de inca un frustrat imobiliar ranit, eu personal il trec in tolba cu prosti si-i urez... pa.

Anonim spunea...

@Nastratin
Ai luat medicamentele azi ?Calmeaza-te frate ca aici nu se descarca nervii.Exista sali de sport,parcuri ,etc.M-am crucit de ce am citit la tine.Eu ziceam sa incurajezi oamenii sa-si deschida firme mici sau mijlocii care sa-i ajute si pe ei sa castige si sa dea si altora de lucru.Asta ca sa ai tu cui inchiria imobilele pe care zici ca le ai si sa nu le scada prea rau valoarea si in continuare.Dar cu mentalitati de genul bagam bani in ziduri supraevaluate nu mai dam inainte in veci.Apropo, ia calculeaza randamentul din chirie la pretul imobilelor .Si chiriile tot scad.Stii ce inseamna asta?Ia intra pe numbeo.comsi vezi raport pret locuinta/salarii in orase din Europa sau SUA.Apoi o sa te trezesti din vis.