Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 iunie 2021

This time is diffrent!

Va spuneam ca viata oamenilor este bazata pe narative. Dar nu v-am spus nimic despre efectul pe care il pot avea acestea asupra maselor. Va spun acum! Unele narative se pot intipari atat de adanc in constiinta umana incat "cei infectati" de o convingere sau alta nu mai cred nici ceea ce vad. Doua asemenea narative, cu radacini foarte vechi, sunt; "Don't fight the FED" si "This time is diffrent".

Ii intreb deci pe cei convinsi de faptul ca o Banca Centrala poate invarti economia unei tari pe degete; de ce exista atunci crize economice? Dupa ultima sedinta FED, in care s-a vorbit despre o eventuala ridicare a dobanzilor, bursa a cazut. Daca FED a fost cauza deprecierilor bursiere, de ce au urcat indicii Sp500 si Nasadaq din SUA la noi culmi? A urcat si DJ, dar fara sa faca un nou maxim.

Am auzit pretutindeni in masmedia si pe siturile de socializare ca vine inflatia, din cauza FED. Ca exemplu ilustrativ, in acest sens, a fost dat si pretul lemnului. Care a explodat intr-devar.  Imi poate spune cineva de ce s-a facut pretul lemnului praf, in ultimele doua luni? Si care a fost masura luata de Rezeva Fedearala care a dus la acest deznodamant?

Daca cei care inghit narativele despre puterile supranaturale ale bancilor centrala si alte narative cu gust de rahat s-ar uita in urmatorul grafic, straduindu-se sa-l si inteleaga, povestile ticluite cu grija de catre cei care au de castigat in urma lor, nu s-ar mai putea bate cu cuie in mintea nimanui. Explicatia fenomenului pe care il vedeti in grafic este foarte simpla, cerere si oferta! Dar cine sunt cei care vor sa fie receptivi la o asemenea explicatie? Nu pare mult mai cu muschi si mai invaluita in mister si conspiratii, teoria prin care o Banca Centrala poate invarti economia pe degete?

Preturile lemnului au explodat din cauza sincopelor de livrare cauzate de pandemie si datorita faptului ca au fost cumparatori, la un moment dat, gata sa platesca 1700 de doalri pentru un metru cub de lemn. 

Acesti cumparatori au disparut insa destul de rapid, dupa ce si-au satisfacut nevoile, si, dupa cum se vede, cei ramasi in piata n-au mai fost gata sa platesca preturi cosmice pentru un metru cub de lemn. Ca atare, pentru ca viata si afacerile trebuie sa meraga mai departe, pretul lemnului a scazut spre nivelele la care au existat cumparatori. Actualmente, un pret cu 58% mai mic decat pretul maxim din grafic.


 

Ati auzit ca pretul lemnului a explodat si in Romania? A explodat oare tot din cauza FED, sau poate din cauza lui Dancila, femeia cu mintea dinamita de la BNR? Si oare, mai cumpara cineva 1 metru cub de lemn la 1700 de dolari, daca nu ar fi fost speriat de narativul care anunta hiperinflatie?

Privind ridicarea dobanzilor! Isi permite oare FED sa ridice dobanda, tinand cont de nivelul actual al datoriilor pe care le are SUA? 30 de trilioane de dolari, ale caror dobanda trebuie platita, indiferent de nivelul pretului! Nu suntem oare intr-o noua era in care tehnologia tot mai performanta si mai raspindita vrea deflatie, pe care FED vrea sa o apreasca, pentru ca sistemul pe care il patroneaza nu functioneaza intr-un mediu deflationist. Asa a fost construit! Bazat pe imprumuturi care se fac si se replatesc cel mai bine la dobanzi mici! Pentru ca dobanzile in crestere sporesc riscul de faliment al imprumutului. 

Deci prin definitie; Cand dobanzile au ajuns la nivele sensibile ciclul economic expansiv s-a terminat! Ati vazut ce s-a intamplat, data trecuta, atunci cand FED a reusit sa duca dobanzile la un nenorocit de 3%? S-a spart balonul! Care nu a fost umflat de FED, asa cum spune narativul, ci umflat de fudulia oamenilor care s-au spalat la creier cu acest narativ.

Vedeti cum sa bat cap in cap realitatile trecutului cu cele ale viitorului? Vedeti de ce spuneam ca timpurile pe care le traim vor fi tiparite cu litere mari in cartile de economie si de istorie? Suntem pur si simplu la granita dintre doua ere! Legate printr-un pod pe care nu-l vom putea trece fara sa producem scantei. Implicit si explozii.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Mark> Bani sunt garla, marfa putina si de tot mai proasta calitate. Se aude ca vom intra in valul 4, deci alt lockdown, economia va scadea, marfa si mai putina. De unde deflatie???

Horea spunea...

Mark, narativul spune ca bani sunt destui. Dar se vorbeste foarte putin despre ce fac acei bani pusi in conturile de rezerva ale bancilor comerciale. Putin sunt cei care inteleg ca ei nu pot fi cheltuiti. Nu stiu daca ai observat faptul ca creditarea este in picaj, in loc sa creasca, tocmai in "acest mediu inflationist". Ba mai mult scad si dobanzile! Ca atare, hai sa reluam aceasta discutie peste cateva luni! Atunci se va vedea mult mai clar, zic eu, ceea s-a intamplat si se intampla cu adevarat.

Horea spunea...

Apropo de valul 4! "Se aude" dar deocamdata nu se prea vede. Si eu nu cred ca se va vedea ceea ce se spune nici in viitor. Din punct de vedere ciclic nici nu putem vorbi de un val 4, ci doar de o corectie a valului descendent pe care l-am avut pana acum. Mai exact, putem vorbi de un val 1 descendent, si acum un val doi corectiv.

Anonim spunea...

Mark> Interesant ce spui ca a scazut creditarea, probabil instinctul de conservare al oamenilor privind viitorul incert ii opreste din acest demers.
Pe ce grafic urmaresti tu creditarea?
De asemenea te-as mai intreba iarasi...valul 4 al pandemiei, pe ce grafic?

Multumesc!

Horea spunea...

Mark, din pacate nu pot alatura poze la comentarii. Privind covid ma uit la worldometers. Acolo poti alge tara pe care o doresti, ca sa vezi evolutia virusului. Aici ai date despre Loans and Leases in Bank Credit, All Commercial Banks;https://fred.stlouisfed.org/series/TOTLL.