Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 19 iunie 2021

Culmea nebuniei sau nebunia culmilor? EPISODUL II

Euforia, care ii face intotdeauna pe oameni sa o ia razna, poate avea efecte neinchipuite. De pilda, vanzarea unui nimic, numit opera de arta, pentru suma de 18000$ la o licitatie. In loc de sculptura care nu exista, cumparatorul a primt un certificat de vanzare de la Salvatore Garau, artistul.


Acelasi sculptor a expus in Milano "o opera de arta" pe care n-o vedeti, pentru ca nu exista(sculptorul spune ca ba exista, dar e vacum). Nimicul se numeste Budha in contemplation.

Eu zic ca suntem intr-adevar in buda, chiar daca multi refuza sa vada si sa contempleze asupra acestui lucru.

Cand esti scufundat in euforie cumperi si masini. Pentru ca explozia economica regizata de cei mai abili ingineri financiari a inmultit si colectionarii. Oare ce face colectionarul de arta digitala NFT, care a cumparat, recent, o piesa cu 69 de milioane de dolari?



127000$ pentru aceasta bijuterie este floare la ureche. Stim de la Dancila "ca orice om ii este teama" de inflatie. Apropo de inflatie; orice om poate pune orice pret unui produs, produse, dar asta nu insemeneaza ca piata il va absorbii. Din aceasta cauza definitia corecta a inflatiei si deflatiei este legata strict de lichiditatea monetara si cantitatea de credite, raportate la catitatea produselor existente in piata. Schimbarea preturilor fiind doar o consecinta a variatiei parametrilor specificati.

Mai pe romaneste; X poate pune de exemplu, un pret de 100 de lei pentru o scobitoare si o poate vinde. Dar asta nu va produce inflatie. Decat in momentul in care pretul de 100 de lei/scobitoarea va fi asimilat complet de piata. Ce insemneaza acest lucru? Insemneaza ca toti cei care vor sa cumpere scobitori vor vrea si isi vor putea permite sa plateasca, 100 de lei pentru o scobitoare. Nici macar o scumpire drastica a unui produs nu va produce inflatie, atata timp cat alte produse raman la pretul lor vechi sau la un pret chiar mai mic. Inflatia preturilor se calculeaza pentru "un cos" de produse si servicii!

Daca ne uitam la graficul care urmeaza vedem cine sunt aceia care isi pot permite diverse extravagante: Inginerii financiari, cei 1%, care se imbogatesc din inertie in urma politicilor finaciare actuale, aplicate dā partid si dā stat, mana in mana cu Bancile Centrale. Chiar daca nu toti politicienii sunt ca cei de pe Dambovita si chiar daca aceste rezultate n-au facut parte din telurile pe care le aveau, se pare ca a aparut un colletaral damage. Pe care unii ar dori sa-l combata acum, dar nu prea stiu cum.

Atentie! Tot ce se vede in grafic s-a intamplat in timpul celei mai severe pandemii din ultimii 100 de ani.

Si atunci sa nu ne miram ca, consumatorul din lumea reala, marea masa a oamenilor, nu-si permit sa fie la fel de euforici si sa cumpere scobitori la 100 de lei bucata. Un lucru ilustrat de graficul care urmeaza;


Graficul arata ce anume au cumparat oamenii in timpul pandemiei. Dar si felul in care a evoluat conceptul lor de cumparare, cu timpul, inclusiv dupa fiecare check stimulator. In momentul de fata, dupa cum se vede in partea drepata a graficului, intentia de cumparare a consumatorului este in picaj, cu toate ca expertii vorbesc neincetat despre inflatie. Cosumatorul de rand pare sa fi cumparat deja tot ce avea de cumparat, fapt pentru care cererea pentru unele servicii si produse a coborat sub nivelul zero. Ba mai mult! Ca sa faca si el, omul de rand niste bani in plus, pentru ca dobanzile zero sunt ca sculpturile lui Garau, acesta s-a apucat sa joace la bursa. Rezultatul este; numarul investitorilor de rand a atins culmi istorice.

Bursa isi vede insa de drumul ei, asa cum se observa in urmatorul grafic, cel al indicelui Dow. Cei care stiu ce fac, inginerii, au inceput sa vanda cu mult inainte de deciziile FED, in timp ce cei care nu inteleg limbajul graficelor au continuat sa cumpere. Eu am descris in postarile precedente semnalul dat de cele doua lumanari pe care le-am marcat din nou cu sageti albastre. Si spuneam ca ele "urla"; VANZARE. Si vanzarea a aparut, din nou, in ultimele zile, indicele fiind impins catre linia verde despre care am vorbit de multe ori. Eu cred ca aceasta linie va opri caderea bursiera in clipa in care va fi lovita, cel putin pentru moment. Pentru ca mai apoi vanzarile sa fie reluate din nou, in curand.

Apropo nebunie! va pun un filmulet cu un fan crypto:


 

L-o fi injectat FED sau guvernul cu "un chip de al lui Soros si Geitz"?

Tineti minte! In viata nu totul este ceea ce pare a fi.



 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nick> Desi e riscant, pe teoria deflationista merg si eu. Desigur, este foarte probabil ca la produsele de baza cum sunt alimentele, carburantii etc. sa creasca preturile destul de mult, au si crescut deja. Dar este f posibil ca banii din QE-uri sa ajunga la populatie sub forma de credite sa genereze inflatie, or populatia e deja supraindatorata...intrebari si intrebari, asta e mama crizelor!

Horea spunea...

Nick, eu ma uit la cifre. La dobanzile care sunt o oglinda a inflatiei sau a deflatiei. Ambele sunt medii in care se misca pietele, deci nu am cum sa le privesc dintr-un unghi al momentului. Orb nu sunt, din fericire,deci vad si eu explozia unor preturi. Dar tocmai din aceasta cauza ma straduiesc sa inteleg cat mai bine mecanismul exploziei.

Fara sa tin cont de narativele prin care foarte multi expertiau constat fenomenul, dupa care s-au hotarat sa-l extrapoleze liniar. Stiu si vad ca pandemia, politica monetara, au distorsionat piata. Prima, inclusiv prin mutiplele sincope de livrare pe care le-a produs. Asemenea sincope salta preturile, pentru moment, chiar daca piata in ansamblul ei nu este pregatita sa inghita scumpirile.

Preturile multor materii prime au demonstrat acest lucru foarte clar. Daca piata ar fi inghitit aceste preturi ele nu ar fi "cazut nas".

Deocamdata vad ca FED sa chinuie sa tina dobanda Repo peste zero, prin operatia Reverse Repo. Care incepe sa se apropie de valoarea unui trilion$/zi.

Ceva e putred in Danemarca pentru ca euforia pe care o vedem nu se naste la nimine de pret ale burselor. Dimpotriva! Istoria ne dovedeste ca se naste doar la maxime absolute. Este adevarat ca o asemenea stare poate sa mai dureze dar, eu aud un warning bell pe care nu pot sa nu-l bag in seama.Precum se vede scenariul pe care l-am expus in ultimele postari a ramas si el valabil.