Bun gasit "tutulor", dupa o vara umeda si fierbinte. Lunile au trecut, lumea si Romania isi continua insa nestingherite drumul prin glod. Domnul Bernanke s-a descaltat si el ca sa simta caldura noroilului. Asta, ca sa poata suta cu piciorul gol golut, nestingherit si inca o data, in acelasi bolovan. Bolovan care i -a rupt piciorul si data trecuta. Deflatia care pana acum era imposibila in mintea sefului FED pare sa-i dea cosmaruri. Solutia? Folosirea acelorasi proceduri de rezolvare, proceduri care au provocat de fapt starea in care a ajuns tara domniei sale. QE 2 este reteta, adica quantitative easing 2.
FED a monetizat cumparand datorii fara nici un rezulatat, dar mai vrea sa incerce odata. Stieglitzul innobeliat in economie ii canta la crestet incercand astfel sa contrazica teza cu nebunii formulata de Einstein. Investitorii sunt buimaciti, bursele au cazut, dar fara sa intre in colaps, dolarul s-a apreciat in ultimul timp, dar, asta, dupa o cadere destul de consistenta. Inflationistii si-au pus si ei din nou trompetele in gura, cei optimisti sfatuindu-si astfel musterii sa cumpere actiuni.
Scenariul meu de durata lunga nu s-a schimbat insa si asta in pofida muzicii si a trompetelor. Si scenariul scurt pe care l-am anuntat in ultima postare a devenit realitate, precum se vede. O eventuala noua monetizare, foarte probabila, initiata de domnul Bernanke, va avea in opinia mea consecinte si mai nefaste decat cea precedenta. Oamenii nu sunt orbi si vad rezultatele primei interventii facuta de FED. Trompetele suna asadar din nou. Sunetul lor se va lovi insa dupa parerea mea, de o cantitate consistenta de ceara acumulata in urechile investitorilor. Efectul unei eventuale noi monetizari va fi ca o consecinta de durata scurta.
Domnul Bernanke se va putea lovi asadar de surprize neplacute, monetizarea putand sa ramana chiar fara nici un efect. Vom trai si vom vedea! Eu voi continua sa comentez ca de obicei ceea ce se intampla, pana in momentul in care se va vrea eventual sa ni se puna botnite. Scenariul cu botnite si cenzura nu este unul de neinchipuit. Guvernele care vor vrea sa spele creiere ar putea fi capabile de asemenea incercari, tinand cont de conjuctura in care ne aflam, chiar in culmea erei netului. Sa speram totusi ca nu vom ajunge acolo. Romania a ajuns intre timp un vas fara carma dar cu multi marinari. Comentariile despre ceea ce se intampla in tara noastra sunt de prisos, televiziunile si presa dau din gura de 20 de ani. Diagnostice dupa diagnostice apar zilnic pe toate canalele, impachetate in explicatii infinite si fara sens. De tratamentul necesar nu vorbeste insa nimeni. Eu il vad in fata ochilor, se numeste revolutie, dar acest popor este incapabil sa-l aplice.
Ce face bursa? A cazut dupa cate vezi spre un suport ilustrat pe acelasi grafic pe care l-ai vazut si cu luni in urma. Intre data de 30/8- 01/9 avem o fereastra de reactie. Pretul de reactie se afla intre 1070-1080, 1075 fiind cel mai plauzibil nivel. Acest interval de timp si de pret este important din puncul de vedere a teoriei celor trei valuri si va decide comportamentul bursier in continuare. Ma astept asadar la deprecieri de la nivelele intervalelor amintite, asta in caz ca nu va apare din nou Bernanke cu oxigenul otravit. La valute voi reveni in detaliu intr-o postare urmatoare. Aici voi trasa insa pe scurt si fara grafice miscarile probabile. Aceste miscari sunt de fapt legate destul de bine de miscarile bursiere! Euro-dolar: apreciere minora, continuata mai apoi de depreciere, incepand cu intervalul de timp amintit mai sus. Leu-dolar: depreciere, intervalul de timp mentionat valabil si aici. Euro-leu: bataia pasului pe loc cu tendinte minore de apreciere a leului. Oare ce fac acum cei care au dat buzna la ghiseele de schimb de frica cursului 7 lei pentru un euro, stire vanturata de experti?
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
välkommen tillbaka !
Buna ziua! O intrebare..in final n-am inteles analiza valutelor...Nu mi-e clar raportul euro-dolar si leu-dolar...sa inteleg ca dolarul se va aprecia fata de euro si fata de leu pe termen mediu? (3-6 luni? 12 luni?) la cat considerati ca va ajunge E/$? 1,2? 1,1? 1?
Anonim, Tack foer det! Ar det bara haelsningen eller aer det lite mera svenska bakom dem orden?
Anonim 2, voi reveni cu grafice in privinta valutelor. E greu sa vorbesti de teremene in stadiul actual. Un eventual QE 2 ar putea influenta lucrurile, cel putin pana efecetele interventiei vor dispare. Fara manipulari euro ar trebui sa se indrepte spre 1,1380 USD, nivel care va decide comportamentul sau din viitor. Dolarul ar trebui sa se aprecieze si fata de leu cu un test al maximei precedente.
Sper sa ai dreptate cu dolarul. Oricum bine ai venit inapoi din concediu si astept cu nerabdare analizele tale :).
dragon,merci pentru urari
Uilcom bec!!
kaboom, multuthank you
Ia uite cine a revenit.. hehe.. :)
Ai ca am si eu dou articole excelente la subiectul de azi.
Primul e despre Ben si QE: The Elites Have Lost The Right to Rule
Al doilea despre un posibil scenariu de crash: How Hyperinflation Will Happen
Flavian, primul articol este gandit, continand ca atare multe lucruri reale. Al doilea este un articol scris de o persoana care se incurca in definitii, dupa parerea mea. Daca articolul nu era in limba engleza, tindeam sa cred ca Boc si Vladescu sunt autorii.
Nu stiu daca le incurca sau doar incearca sa le simplifice ca sa le priceapa tot omul. Vezi si continuarea care vine cu ceva lamuriri suplimentare. Hyperinflation, Part II: What It Will Look Like
Flavian, eu m-as uita mai repede la Japonia decat la Chile, asemanarile ei cu SUA fiind mult mai apropiate. O hiperinflatie se poate crea doar prin monrtizarea banilor tangibili, individul uita in comentariul sau de datorii.
Inainte de a sari din obligatiuni in aur sau alte produse, datoriile vor trebui platite. FED este o banca si nu isi doreste autodistrugerea, desi eu cred precum am mai spus! Gheata sub piciorele FED este foarte subtire.
O monetizare reala,in momrntul de fata,cu bani tangibili, ar putea veni in schimb din ordin guvernamental. In acest caz guvernul isi va taia craca de sub picioare vazandu-se cu dobanzi zburatoare. Piata pune dobanda nu FED sau altcineva.
Mai mult decat atat! In Sua mai are si alegatorul ceva de spus. Ca atare: eu vad deflatie pana la sfarsitul ciclului de deleverageing. Dupa, orice este posibil. Deocamdata exact ca in Japonia americanii au inceput sa cumpere obligatiuni de stat, asta in timp ce China vindea. Vom trai probabil si vom vedea.
Omul zicea de Japonia asa:
“This is all bloody ridiculous,” I can practically hear the hyperinflation skeptics fume. “We’re just going through what the Japanese experienced: Just like the U.S., they went into massive government stimulus—hell, they invented quantitative easing—and look what’s happened to them: Stagnation, yes—hyperinflation, no.”
That’s right: The parallels with Japan are remarkably similar—except for one key difference. Japanese sovereign debt is infinitely more stable than America’s, because in Japan, the people are savers—they own the Japanese debt. In America, the people are broke, and the Nervous Nelly banks own the debt. That’s why Japanese sovereign debt is solid, whereas American Treasuries are soap-bubble-fragile.
That’s why I think there’ll be hyperinflation in America—that bubble’s soon to pop. I’m guessing if it doesn’t happen this fall, it’ll happen next fall, without question before the end of 2011.
Flavian, Omul vede situatia japoneza raportata la cea americana altfel decat o vad eu. Este corect ceea ce spune, 90% din imprumuturile statului japonez s-au facut de la populatie. Asta a permis dobanzile mici din Japonia.
Cand statul japonez va trebuie sa iasa pe piata internationala pentru imprumuturi, lucrurile se vor schimba radical, dobanzile de imprumut trebuind sa fie cu totul altele decat cele de pana acum.
America a imprumutat pe piata externa o buna parte din imprumuturi, dar vad ca le-a primit in aceleasi conditii ca si Japonia.
Mai mult decat atat, la ultimele licitatii, ca si in Japonia, poporul american s-a bagat la obligatiuni.
Crashul va veni dar la bursa si cu un dolar mai tare dupa parerea mea, asta pana ce ciclul de care vorbeam se va sfarsi. Cand dolarul va incepe sa se faca praf si pulbere voi adera si eu la grupul hiperinflationistilor.
Pana atunci voi sta in banca mea. Ca o concluzie: Parerile diferite dar bine documentate sunt foarte benefice putand sa-l lase pe cel ce intelege ceea ce citeste sa se alature unei idei sau alteia. Malefic este dor atunci cand dai din gura fara sa intelegi ceea ce spui. Vezi cazul marilor experti din Romania.
Trimiteți un comentariu