Intr-un comentariu, ieri, Razvan imi spunea ca a inceput valul de care vorbeam. A inceput dupa parerea mea valul din aprilie de care vorbeam, cel care venea cu un tren suplimentar, si nicidecum valul devastator. Asta este convingerea mea in momentul de fata.
Data de 2 mai va fi insa cu totul altceva. Incepand cu aceasta data va trebui sa ne strangem curelele de la pantaloni. Asta pentru ca ciclul invers de un an, cel care nu exista, va da la exact aceasta data de o maxima. Cred asadar ca acest ciclu va fi primul care va veni sa anunte furtuna.
Ciclul de 7 ani va reusi sa parcurga si el pana atunci aproape jumatate drumul sau. Ajungand la data amintita, la doar 4 luni distanta de la punctul sau de balanta in ceea ce priveste timpul. Avem asadar sanse foarte bune pentru un top final in mai. Asa cum am mai repetat de nenumarate ori in postari mai vechi. Idealul ar fi ca SP 500 sa poata atinge pana atunci un nivel cheie, 1437,23 pe graficul meu din Metatrader 4.
Un nivel care se afla in perimetrul patrulaterului care marcheaza zona de pret pe care credeam eu ca o va atinge aceasta aprecierea bursiera inceputa in 2009. Unul pe care l-ai vazut si tu expus ultima data intr-un film. Pana atunci ar trebui sa asistam la aceiasi batalie pe care am descris-o in cazul actiunii Apple. Dintre cei cu capul in nori, care extrapoleaza totul liniar, si dintre cei care sunt cu picioarele pe pamant, fiind astfel constienti de limite.
Ma bucur totusi ca macar in ceasul al 12-lea cineva s-a hotarat sa puna un articol diferit in presa autohtona. Cel la care facea vali referire untr-un comentariu. Nu este pe un blog, citit doar de cativa, ci intr-o revista pe care o citesc mult mai multi. Este in limba romana! Subiectul este acelasi pe care l-am dezbatut si eu pe aceasta pagina de N ori, dar sper ca el sa aiba mai multi cititori decat a avut aici. Asta pentru ca ceea ce vine ne va afecta pe toti. Mai putin pe cei pregatiti.
Repet asadar ceea ce am mai spus. Cash-ul ar trebui sa devina rege pentru o perioada buna de timp. Asta pentru ca oamenii vor vinde tot ceea ce au acaparat ca sa-si platesca datoriile. Cu toate acestea falimentele ar trebui sa vina in avalansa, inclusiv cele bancare. Cu toti Bernacii pusi unul peste altul.
Cei ce l-au vazut pe Isus bancher central vor mai trebui sa se gandeasca o data, dandu-si seama in cele din urma de neputinta celora pe care i-au adulat. Chiar in cazul Romaniei, tara ”tutulor” cuvantarilor, una in care numele sefului bancii centrale incepe intr-adevar cu IS.
Asta pentru ca monetizarile fara velocitate nu vor avea nicioadata efectul scontat.
Bani tangibili nu se vor tiparii din cauza exploziei pe care le-ar avea dobanzile, pentru ca, piata si nu bancile centrale este cea care hataraste dobanda pe care vrea sa o perceapa un particular care a decis sa-si imprumuta banii. Un scenariu hiperinflationist, imposibil pana in momentul in care toate creditele vor fi platite sau distruse, tocmai din cauza oscilatiilor de dobanda mentionate mai sus, ar fi ca o consecinta si un scenariu de sinucidere pentru insusi Dumnezei bancilor.
Tinand cont de datoriile pe care acestia au reusit sa le acapareze in decursul anilor. Dobanzile in crestere i-ar ucide imediat pe toti acesti Cristosi, inclusiv pe cei din bancile centrale. Lucrurile pe care le-am spus sunt doar inca o repetitie a celor spuse de foarte multe ori pana acum. Nu pentru ca as avea eu o dragoste aparte pentru repetitii, ci doar pentru faptul ca un lucru repetat de mai multe ori ar putea sa intre mai bine in urechi. Mai ales atunci cand ne aflam la un moment de rascruce a civilizatiei si a formei de viata pe care am cunoscut-o pana acum.
In cazul in care perceptia mea este corecta, cei care o vor lua in considerare vor avea numai de castigat. Chiar daca se vor hatara sa-si ingroape banii, mai multi sau mai putini, in fundul gradinii.
Visatorii se vor arde pentru o viata, cu toate imobiliarele, metalele pretioase, si alte lucruri pe care le-au cumparat. Prostiti de analizele magistrale care puneau fara sa clipeasca carma in mana politicului si al bancilor centrale. Interesant este faptul ca acesti mari analisti nu s-au intrebat niciodata! Cum de am putut ajunge aici? Daca sus mentionatii au intr-adevar volanul in mana asa cum se pretinde.
Cei care explicau lovitura de gratie data dolarului, vor ramane si ei opariti, din moment ce puzderia de imprumuturi facute din aer sunt aproape toate denominate in dolari.
Ineptiile debitate cu privire la valuta americana vor trebui sa fie ingropate. De catre toti cei care nu au inteles o iota din definitia pe care o are o valuta de rezerva. Dupa cate vezi eu am lasat totusi ca acest tren suplimentar de care vorbeam, pus pe sine in aprilie, sa plece fara mine. Asta pentru ca mai cred in venirea trenului adevarat, in mai. Daca am gresit, ma voi sui de data asta intr-o masina. Asta pentru ca sa ajung trenul suplimentar din urma. Efortul nu va fi cu siguranta prea mare, din moment ce calatoria cu acest tren se arata a fi destul de lunga.
15 comentarii:
Dar cu 1.34 eur/usd sau 1.36 in mai cum ramane?
euro ajuns la 1,3385 la 15 pipi de 1,34.In ceea ce priveste 1,36 va trebui sa vedem ce spune piata. Ea ar putea avea foarte usor o alta parere decat cea pe care am avut-o eu.
Oricum, eu imi mentin deocamdata parerea, pana in momentul in care piata imi va da un semnal decisiv in sensul ca ar fi fost gresita.
horea , in caz de probleme bancare in romania mi-aduc aminte cu ceva timp in urma faceai unele recomandari legate de banci cu rating mai bun din norvegia , suedia sau elvetia , care erau ?
mihai, numeam niste banci care par a avea lichiditati destule pentru cel putin 3 ani de criza. De recomandat nu prea pot insa sa recomand nimic, pentru ca ratingurile pe care le au aceste banci vin de la aceeiasi adormiti care aveau Enron la AAA chiar inaintea falimentului.
Oricum banca din Nord de care vorbeam era Nordea, o banca suedeza cu sedii in yoate tarile nordice. Chiar azi am vazut ca banca mea Sparebank Nordnorge a fost degradata.
KfW este o banca germana plasata pe locul 1 in lume ca rating. Cine poate stii insa ce se va intampla atunci cand tavalugul va fi pornit.
Nume de banci elvetiene nu am dat pentru ca nu stiu. Presupun insa ca exista si acolo banci care si-au vazut de treaba. In nici un caz cele mari si cunoscute. Probelma este ca sunt de acord intocmai cu Foss.
Cand primul domino va cadea evenimentele se vor desfasura foarte rapid. Asa ca va trebui sa fi cu un pas inaintea celorlalti oameni, care nu au citit articole de trezire asa cum ai citit tu, sau poate le-au citit si au facut asa cum a facut Gogu. Fii insa sigur ca cei mai multi habar nu au de ceea ce se intampla.
Buna Horia,
Urmaresc de ceva timp blogul tau.
Scuza-mi ignoranta, dar ai putea impartasi mai pe valaha opinia ta in ceea ce priveste cursul Euro-USD pe termen de 3-6 luni? Avand economiile in USD pentru o achizitie imobiliara,imi este teama ca as putea interpreta cele expuse de tine in directia pe care o doresc si nu cred ca este corect. Asa ca, din nou cu scuzele de rigoare privind ignoranta de care dau dovada, cum vezi dolarul pe termenul mentionat, spre 1,4 (brr) sau spre 1,2 (ce bine ar fi...)
Cu stima, Costel
Fiindca se intreaba de banci:
http://www.gfmag.com/tools/best-banks/11667-safest-banks-in-western-europe-2012.html#axzz1r6H82Ygb
http://www.gfmag.com/tools/best-banks/11664-safest-banks-in-central-and-eastern-europe-2012.html#axzz1r6H82Ygb
cu numai putin de 5 banci poloneze in top.
Episodul doi pentru cei interesati.
Suna prea dur?! Eu unul cred ca realitatea va fi mult mai dura decat ne putem noi imagina la ora asta...
Sa nu uiatam ca in epoca feudala erau doua mari categorii de oameni : serbi(iobagi) si oameni liberi.
http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2012-04-04/Urmeaza+probleme+mari+pentru+cei+indatorati+prea+mult
Salut Costel, ignorant este cel care nu-si pune intrebari, mai ales atunci cand ceva i se pare neclar.
O alta forma de ignoranta intalnita foarte des in Roamnia, este aceea prin care cineva se apuca sa explice un lucru pe care nu-l intelege, un subiect despre care nu are habar.
Pentru ca nu am dorit sa fiu plasat niciodata in grupurile mentionate mai sus, am subliniat de fiecare data faptul ca analizele mele sunt probabilitati.
Repet asta pentru ca si eventualii noi cititori sa inteleaga ca nu m-am pretins a fi niciodata mama Omida. Ca o consecinta analizele pe care le fac pot fi gresite. Fapt pentru care m-am ferit intotdeauna sa fac recomandari.
In perspectiva mentionata de tine eu vad euro mergand mai degraba catre 1,20, si chiar sub aceste nivele. Piata ar putea insa sa ma contrazica oricand.
Paradoxal, pe foarte bine platitul Isarescu, pe marele specialist si idol al romanilor, pe cel cu carma vesnic in mana, aceiasi piata l-a contrazis in ultimii 5 ani de fiecare data.
Sincer sa fiu eu m-as simti foarte penibil in pielea guvernatorului, al lui Tanasescu&Comp.
Din fericire pentru acesti domni prostiile pe care le-au debitat continua sa treaca neobservate de catre popor. Asa ca ei continua sa bata din gura neafectati chiar si azi.
La mine pe pagina, in schimb, pana si o abatere de la o tinta cu 15 pipi este bagata in seama. Pana la urma se pare ca oamenii devin mult mai toleranti, paradoxal, fata de cei care i-au obisnuit cu o groaza de baliverne.
Normal, horea, tu urmaresti deraierea de la evolutia normala a economiei nationale, europene si globale de grija... oamenilor, in timp ce seful statului de securisti si reprezentantul intereselor institutiilor financiare straine in Romania "vrea" binele Romaniei asa cum apare ea pe google map.
Mai are rost sa-ti amintesc cat era pensia medie in urma cu 10 ani? Are vreo importanta ca acum poti plati agentul termic pe o luna intreaga cu ea? :D
@costel , ce-are sula cu prefectura ? lasa , stai linistit ca o sa devina presedinte in curand analizorul de funduri antonescu cu mana dreapta ponta sa vezi atunci ce interes popular o sa urmareasca baietii ... o sa calce bancile in picioare si o sa rupa securitatea in doua si ca un bonus o sa tabaceasca si piata imobiliara cu ajutorul de nadejde al fratzilor negoitza ...
mihai, tocmai cum spui!
Pentru ca a vorbi de "realizarile marete" ale unora nu are de fapt nici o tangenta cu realizarile la fel de "marete" ale celorlalti. De ce comparam oare noi romanii intotdeauna atunci cand ni se aduce o acuzatie?
Aruncand rahatul in ograda celuilalt incercam sa ne desculpam. Vrand sa demonstram intotdeauna, fara nici un "succesuri" pentru cei cu discernamant, ca de fapt nici vecinul nu este mai bun.
Ce are asadar sula cu prefectura?
Cand vom putea noi romanii sa ne declaram responsabili pentru ceea ce facem? Fiecare pentru faptele lui. Pentru ca hotul care arata cu degetul catre alti hoti, ramane tot hot prin definitie.
@mihai
Chiar m-am linistit. Securistul Ungureanu e cu mult sub ce sperau tablagii să... "este", beshila e mancat, iar portocalele-s... stricate. Prin transferul gherțoilor din rural s-a dus pe băț și strategia găleții portocalii.
Ca să fi scăpat de Ponți și Antonești în 2012-2013, ar fi trebuit să scapi de securistul statului în... 2009.
Apropo Horea, astazi au scuturat baieti un pic si muschii SNB.
Deocamdata au rezistat pe pozitii sa vedem pentru cit timp.
Horea
Ce motive ai pentru a crede ca mai vine un tren in mai?
Alex, motivul este simplu si acelasi ca intotdeauna. Analizele mele pun timpul si forma valurilor pe prim plan. Asta nu insemana insa ca nu pot fi gresite.
Trimiteți un comentariu