Este in opinia mea, cel mai benefic lucru pe care il poate face un om. Chiar din aceasta cauza ma voi intoarce la graficul dobanzii bondurilor de 10 ani din SUA. De ce la bonduri si nu la bursa actiunilor? Pentru ca bondarii sunt oameni care reactioneaza primii la orice adiere care ar putea insemna o schimbare. De ce? Pentru ca ei sunt cei care detin capitalul lichid de care pietele au nevoie. Lor le vinde statul obligatiunile sale cu ocazia fiecarui imprumut. Din moment ce ei sunt creditorii statelor indatorate.
La bursa actiunilor ii gasim pe toti descreeratii. Cei din urma fiind si acolo ultimii care sar in tren. Un lucru care se intampla chiar acum, si pe care l-am ilustrat tot grafic, daca iti mai amintesti. Aratand cantitatea de cash pe care il mai aveau retailarii in buzunar, in momentul de fata. Graficele pe care le voi expune ar trebui sa-ti fie cunoscute. Si nu se deosebesc de cele pe care le-ai mai vazut, decat prin faptul ca sunt actualizate.
Ca sa poti avea o imagine de asamblu, ti-am pus un grafic trimestrial al dobanzii bondurilor despre care vorbim. Mai apoi, unul in perspectiva zilnica, pentru ca sa poti vedea cum s-au materializat, sau nu, predictiile pe care le-am facut. Ca sa te ajut sa intelegi mai usor, pe grafice am pus si niste comentarii. Care, in opinia mea, sunt mai mult decat suficiente. Pe al doilea grafic ai si un interval tinta, nu al lui Isarescu, al meu. Pe care cred eu ca bondurile il vor lovi destul de curand. Observa! Dupa prima tinta atinsa a caderii pe care o vezi pe graficul de o zi, nu am mai facut alte analize. Din aceasta cauza nu vezi nici un marcaj pentru a doua cadere. Acelasi grafic a fost totusi folosit nu de mult doar pentru a ilustra revenirea dobanzii. Fara a contine atunci reactualizari analitice.
El este cuprins intre elipsa rosie si o linie de trend. Ultima nefiind altceva decat linia superioara a canalului de trend descendent inceput acum cca. 30 de ani. La acesta linia va trebui sa avem o pauza a aprecierii, pentru ca, in jurul acestui nivel, se va ada batalia cea mare. Batalie care va fi castigata in opinia mea de catre cei care vad dobanzi in crestere. Si, care, din aceasta cauza, nu vor mai vrea sa-si imprumute banii pe nimic. Daca perceptia mea privind evolutia dobanzilor este corecta, linia pe care o vezi va fi cea care va demarca limita dintre doua lumi total diferite.
Lumea celora care sunt cvonvinsi ca FED este la volan, si lumea tuturor celorlalti. Iti garantez totusi un lucru! Toti ceilalti sunt foarte putini. Dar se vor inmulti atunci cand vor intra in panica. De ce va trebui sa intre acesti indivizi in panica pentru a intelege realitatea? Pentru ca asa este omul! El reactioneaza de obicei doar atunci cand ii cade plafonul in cap. Lovit, simte durere, fiind astfel obligat sa reactioneze. intr-un moment in care perceptia i se transforma automat in instinct. Instinctul de supravietuire, de prezervare, insticte pe care fiecare fiinta umana le are. Reactia este de obicei una tarzie, din pacate.
Ca sa intelegi baza unor astfel de sentimente nu trebuie sa te duci mai departe de vasul Titanic. Care, dupa cate sti, probabil, a fost declarat inscufundabil. Tocmai din aceasta cauza, pana cand nu s-au trezit cu apa in cabine, nici macar proiectantilor nu le venea sa creada ca accidentul este unul real. Ei au continuat de aceea sa spuna "imposibil" unui fapt implinit.
Ca o consecinta, un sentiment de panica extrema, ii va lovi intotdeauna pe tocmai aceeia care sunt absolut convinsi de un anumit fenomen. Atat de convinsi incat nici nu-si pot inchipui altceva. Ei au o imagine a realitatii in care cred cu tarie, atat de conturata in subconstient, incat nu le-o mai poate distruge nimeni. Indiferent de argumentele pe care le-ar prezenta. Ai vazut acest fenomen nu odata pe acest blog. Care, fiind un site de opinii, aduna asa cum este si normal cititori cu perceptii foarte diferite. Fata acelasi fenomen. Acesti oameni nu trebuie sa fie neaparat rau intentionati, asa cum cred unii.
Din moment ce sunt convinsi de adeavrul lor, in acelasi fel in care sunt convinsi si adversarii lor de dezbateri. Problema romanului, este ca, el isi amesteca aproape intotdeauna convingerile cu deosebit de multa ura. Un fapt care il face sa plaseneasca de furie, atunci cand aude altceva decat ceea ce crede el cu inversunare. Acest fenomen tine din pacate de lipsa de educatie. Una prin care cei obisnuiti cu democratia adevarata au invatat sa nu confunde omul cu ideea. Romanii, cei mai multi dintre ei, chiar confunda persoana cu ideea, fapt pentru care pot deveni agresivi. La asta se mai adauga si faptul ca sunt incapatanati ca niste catari. Atribute care nu ajuta deloc la nasterea unui mediu de dezbatere bazat pe respect reciproc. Sincer sa fiu, eu ma declar totusi foarte multumit de mediul care s-a creat pe blogul meu. Incomparabil cu alte medii. La asta contribuie foarte probabil si faptul ca avem un mediu mai restrans. Pe care eu as vrea sa-l vad desigur largit la maxim. Pentru ca, de aceea am lucrat atat de mult cu aceasta pagina. Ca sa va dau si voua din ce am invatat eu.
PS. Daca tot vorbim de reinprospatarea memoriilor. Oare cei de la BCE au asa ceva? Memorie!
PS. Daca tot vorbim de reinprospatarea memoriilor. Oare cei de la BCE au asa ceva? Memorie!
10 comentarii:
Te rog, fa-ma sa inteleg. Eu nu-s economist. Dobanda la bonduri creste, asta inseamna automat deflatie? Daca da, inseamna ca bursa va scadea? Daca da, se apreciaza monezile? Daca se apreciaza monezile, economia scade? E posibila o adancire a crizei? Te rog, raspunde-mi simplu, ca unui copil de clasa a patra, fara parabole cu Mugurei si Barbosi. Si, te rog, la articolele in care pomenesti de cele trei scenarii, pune si un link spre articolul in care dezbati cele trei scenarii. Nici acum n-ar fi rau un link. Multumesc anticipat, Sorin.
Sorin!Dobanda la bonduri creste, asta inseamna automat deflatie?
Nu! Inseamna de obicei inflatie si revenire economica. Un scenariu in care eu nu cred in momentul de fata. Am explicat nu o data de ce.
Daca da, inseamna ca bursa va scadea?
Nu! Din moment ce bursa a urcat dupa cate vezi intr-un mediu deflationist.
Daca da, se apreciaza monezile?
Care monezi fata de care?
Daca se apreciaza monezile, economia scade?
Valoarea unei valute nu depinde direct de starea economica a tarii emitente.
E posibila o adancire a crizei?
Foarte posibila in opinia mea
Nu pricep, probabil n-am suficiente notiuni. In termeni generali, n-ar trebui ca bursa sa creasca in inflatie si sa descreasca pe deflatie? Daca acum suntem intr-un mediu deflationist, de ce creste bursa? Cei care au bani n-au ce face cu ei? Sau e o segregare majora intre paturile sociale? Sau cei ce investesc in bursa nu realizeaza ca traversam un mediu deflationist si ca bursa nu mai poate creste, spera la un castig pe care nu-l vor avea niciodata, iar cand se vor prinde ca nu va veni castigul scontat, se vor retrage, lasand bursa la minimul istoric si de aici o adancire a crizei? Te rog, fa-ti pomana si lamureste-ma pana la capat. Merci, Sorin.
Sorin, ba se pare ca intelegi foarte bine, ai doar mici probleme cu sortarea lucrurilor. Este corect asadar ceea ce spui! In inflatie bursa ar trebui sa creasca, din moment ce ea ar trebui sa oglindeasca un mediu economic sanatos. Numai ca, omul vede ce vrea el sa vada. Si, ca atare, poate vedea si inflatie acolo unde nu-i. Sau, mai bine zis, se poate astepta la inflatie fara ca ea sa apara. De aici s-a nascut grupul foarte larg de hiperinflationisti.
Acelasi lucru, bazat tot pe perceptii si psihologie umana, l-ai vazut in politica, la noi. Lucrurile merg tot mai prost oamenii spera. Astepatand disparitia lui Basescu. Un fenomen care, cred ei ca le va rezolva pe toate. Cine ii poate opri sa creada ce vor? Vor crede asadar acest lucru exact pana in momentul in care se vor decide sa creada altceva. Poate jos Ponta, peste un an doi. Sau chiar mai repede? Sau cine stie ce?
Ai mai observat foarte bine inca un lucru legat de actiuni. Segregarea paturilor sociale. Rezulta direct din accesul la credite. Care, daca nu au putut fi bagate in economie, au fost bagate la burse. De catre cine? De catre banci, din moment ce ele au avut acces la lichiditatile oferite de FED. Banca a dorit de fapt, ca si al nostru Isarescu, sa reporneasca creditarile, nimic altceva. Cand creditarile nu au pornit Fed a inceput sa spere inca ceva! Sa poata influenta psihologia oamenilor pozitiv prin cresteri bursiere. Un lucru pe care a reusit sa-l faca pana acum cu succes. Din moment ce bursele in crestere pot da iluzia unui mediu economic sanatos.
Numai ca, atunci cand bursele urca pornind de la o baza pur psihologica, in timp ce vanzarile scad, din cauza unei economii care schioapa. Evaluarile ajung in cer nu bazate pe valori reale, pe profitul facut de intreprinderi, ci mai degraba pe vise. Din vis omul se trezeste intotdeauna.
Observa! Ti-am dat exemplul politic fara nicio intentie de-a baga vreo zanzanie in acest raspuns. Exemplul este totusi foarte bun, pentru ca ilucideaza psihologia umana si mai bine. Demonstrand felul identic in care functioneaza in toate domeniile. Pilonii pe care se bazeaza sunt aceiasi. Visele si sperantele indivizilor dintr-o societate. Ale caror viteza de naruire este totusi mult mai mare decat cea de constructie.
De aici rezulta si fenomenul bine cunoscut prin care bursele cad mult mai rapid decat au urcat. Atunci cand oamenii se trezesc din vis, dar mai ales atunci cand visele lor se transforma in panica.
Horea, sa lasam politicul deoparte. N-am avut nicio asteptare de la Basescu, cum n-am avut nici de la Ponta, cum n-am nici de la Antonescu. Cum nu am nici de la Obama. Toti sunt acolo pentru putere si bani, nu ca sa-mi faca mie viata mai usoara sau mai frumoasa. Asta doar eu pot face.
Numai ca din ce-mi spui tu, oricare ar fi rezultatul final al bursei, noi (oamenii de rand) vom pierde. Bursa creste deocamdata pentru ca FED si BCE pompeaza masiv iar investitorii cred in urcare. Bun, ce se poate intampla?
1)Bursa creste in continuare cei care au investit, ies la momentul oportun (inaintea stoparii QE) si sunt in castig.Pierd cei care vin ultimii pe bursa ( ca o schema Ponzi).
2) In ciuda QE si monetizarilor BCE deflatia isi face simtita prezenta si bursa cade. Ce se intampla cu tonele de bani pe care le pompeaza lunar cele doua institutii? Vor avea putere de cumparare mult mai mare si vor fi toti in mana catorva oameni! Care vor putea cumpara pe nimic bunuri (proprietati, afaceri, resurse). Deci va fi un transfer enorm de bogatie de la saraci spre bogati.
Deci oricum ar fi, omul de rand va pierde, nu? Sorin
Gandirea ta nu este tocmai corecta in opinia mea. Cei care nu au vor pierde ce? Mai mult de 5% nu vor iesi din piata cand trebuie. Sa stii ca politicienii din apus au ajuns aici pentru ca au dat, nu pentru ca au furata ca ai nostri. Ca sa concureze intre ei, la dat, au fost obligati sa promita tot mai mult, pana in momentul in care au intrecut masura.
Cainii latra , ursul trece ... iar bernake fara barba va saluta din mers ...
"New Fed Chair Could Mean Interest Rates Near Zero Until 2017"
ne reauzim prin 2016 toamna-iarna ...
sorinel
Inseamna ca e de bine sorinel.
e de rau ... dar e noua realitate se pare, in care FED-ul face legea , investitorii de care vorbesti danseaza dupa cum canta bernache cu sau fara barba !
americanii tin dolarul la cat vor ei , bursele urca incet-incet , piata pana la urma se va dezmorti , eventual pe baza "visului chinezesc" !
personal nu prea mai vad vre-un scenariu similar cu cel din 2008 in viitorul apropiat ... sa speram ca ma insel !
sorinel
Eu sper sa nu te inseli. Pentru ca eu vad probleme, dar nu le doresc.
Trimiteți un comentariu