Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 19 octombrie 2016

Un paradox care nu este si unul care este

Titlul poate sa para un citat din e vanghelie, dar nu este. O parte din el este un citat din M Vanghelie si se refera la ultima iesire a celui mai iubit bancher din Romania, guvernatorul BC, Strugurel Isarescu. Gandurile sale adanci, ca un butoi de vin, le gasesti gasesti aici. Atentie! Ele vin de la un om care a tras pe langa tinta prognozelor economice anuale, de 11 ori, in ultimii 12 ani.

Uimitor este faptul ca acest economist, de renume local, nu a reusit sa inteleaga, nici macar la varsta pe care o are, legatura indubitabila dintre cauza si efect. Putand cu toate acestea sa ramana nederanjat, de nimeni, in scaunul vesnic in care i-a fost pus funduletul, in regimul trecut. Intr-o institutie tot mai independenta, de popor si tara, dar inburuienata cu fosti politicieni, de tip; I Olteanu de la PNL, L Voinea de la PSD etc. Noroc ca avem numai doua asa numite partide mari! Daca am fi avut mai multe, 20, de exemplu, BNR ar fi avut cu siguranta, 20 de viceguvernatori.

Hai sa vedem ce spune acest viticultor-bancher. Spune ca: niciodată în toată cariera lui, de 26 de ani, nu a văzut o situaţie macroeconomică atât de bună pentru România. Dupa care, seful BNR ridica imediat un deget, avertizand; ”Trăim un paradox: avem cea mai bună situaţie macro, dar cele mai mari riscuri”. Unde este paradoxul? Ar fi trebuit sa intrebe cei care au urmarit marea declaratie, la fata locului. Dar nu, nimeni nu a intrebat nimic, ca de obicei, pentru ca majoritatea romanilor inghit oricum rahatul, care le este servit zilnic de catre "capetele luminate" ale acestei tari, crezand ca e ciocolata.

Deci cea mai buna situtaie macroeconomica pe care Isarescu n-a mai vazut-o in cariera sa, vine de la guvernul Ponta, asta pentru ca economia functioneaza conform urmatoarei ecuatii, pe care ti-am aratat-o de multe ori pe aceasta pagina: PIB = Consum + suma cheltuielilor guvernamentale + cheltueli private + (export minus import). Ecuatia de mai sus nu tine cont de numele celuia care a initiat cresterea consumului, pentru ca despre asta este vorba, dar nici de intentiile populiste sau nepopuliste ale acestuia. Ea va functiona intotdeauna numai conform regulilor care o definesc. Deci Ponta a dat pentru ca avut de unde, banii pe care nu i-a neinvestit in economie, punct.

Pe scurt: Ponta a dat=cauza, efectul=economia a crescut, cu precadere din consum. Vede careva dintre voi vreun paradox pana acum?

Consumul nu produce insa nici un gram de plusvaloare, niciodata, in timp ce cheltuielile incepute de Viorel vor ramane constante si in viitor, pentru ca sunt stipulate prin lege. Pentru a le putea onora, statul are nevoie de un venit sigur, cel putin egal cu cheltuielile impuse. Intrebare: A specificat Victoras vreodata pentru romanii sai patrioti si ortodcsi, sursa din care se va putea alimenta cu bani, maretul sau plan? Nici poveste! Si repet, planul nu e rau de loc, in cazul in care poate fi finantat. Deci in opinia mea, Viorel a pus caruta inaintea boilor, un fapt pe care Isarescu pare sa nu-l fi observat atunci, acum da! 

Rezultatul este urmatoarea sa declaratie, foarte corecta si din puctul meu de vedere:”Când cazi de la etajul 1, nu e o problemă, dar când cazi de mai sus s-ar putea să fie o problemă”. 

Pe scurt, din nou: Ponta "a dat" fara sa-i pese de existenta unei surse sigure de finantare care sa acopere cheltuielile=cauza, efectul=Romania a fost impinsa de fostul premier pana la etajul 10. Mai poate oare sa se mire pe cineva de faptul ca am putea sa cadem tocmai de acolo, asa cum spune Isarescu? Deci ce este atat de paradoxal pana aici!

Pana aici nimic, dar de acum incolo da, si anume: Este paradoxal ca o tara sa tina in scaun un  guvernator secular, nepasator, si habarnist. Paradoxal pentru mine, desigur, si pentru cei care intelg un gram din legile economiei. Nu si pentru cei care au intrat in extaz la auzul promisiunilor PSD, prin care clanul vrea sa impinga caruta lui Ponta la etajul 100. Acest lucru nu se va intampla niciodata, din fericire, dar din gura pot sa dai pentru ca nu costa nimic. Pe minciuni si batjocura s-au luat voturile pana acum, vom vedea daca se vor lua si de acum incolo? Eu nu cred, dar am spus asta de mult, imediat dupa alegerile prezidentiale.

Doresc sa inchei aceasta postare cu inca o intrebare adresata lui Mugur:Unde ai fost tu guvernatorule, atunci cand Ponta impingea caruta, cu boii legati de spatele ei, spre "mai sus"? Dar acum cand Dragnea isi tromboneste electoratul spunand ca o va impinge la etajul 100? M-am asteptat macar la o vorba inteleapta din partea ta, la un sfat economic dat zburdalnicilor, dar in zadar.

luni, 17 octombrie 2016

Pretul titeului incotro se duce?

Ati auzit probabil stirea prin care OPEC anunta reduceri ale prodctiei de titei. Au venit si cu cifre, vrand sa ajunga la un interval de productie cuprins intre; 32,5-33 de milioane de barili pe zi. 


Hai sa vedem si ce ne spune EIA, din SUA, despre oferta de titei din trimestrul 3 al acestui an, din intrega lume. Ea se ridica la 96,66 de milioane de barili/zi. In cele din urma va invit sa va uitati la graficul lunar al titeiului, pe care ar trebui sa-l recunoasteti din postari foarte vechi. Diferenta dintre graficul vechi si cel nou este una singura; pretul titeiului a fost actualizat. 

Cititorii mai vechi vor recunoaste patrulaterul de la nivelului ultimului top, unul pe care l-am pus acolo, cu mult inainte ca pretul sa fi lovit nivelul pe care il reprezinta. Elipsa de la care a pornit aprecierea, nu o vei gasi pe alte grafice, din moment ce ea a fost pusa acolo, foarte recent. Doar pentru a scoate in evidenta nivelul pretului, in momentul in care, raspunzand la un comentariu, am atentionat ca vom asista la o revenire de bagat in seama a materiilor prime, deci si a petrolului. 

Blogul nu era activ atunci, dar eu am facut un obicei din a raspunde la intrebari, in orice imprejurare. Ca o consecinta, nivelele de cerere si de oferta au fost omise voit din acel dialog, din moment ce nu mai era vorba de o analiza obisnuita ca cele de pe vremuri. M-am limitat sa spun doar atat; titeiul si metalele vor avea in curand o revenire de bagat in seama, un lucru care s-a intamplat, in pofida faptului ca sorineii n-au vazut-o. Graficul vorbeste de la sine, asa cum a vorbit intodeauna. 

In momentul de fata insa, el nu ne arata nimic in roz, privind pretul din viitorul destul de apropiat al "aurului negru". Acum, ca si data trecuta, atunci cand vorbeam despre revenirea materiilor prime, miscarea in care se afla ele nu pare a fi terminata, inca. Eu cred totusi ca suntem destul de aproape de o cotitura, indiferent de ce va face sau nu va face Opec. Nu voi da nici nivele de timp, nici nivele de pret, pentru ca m-am dezis de analizele facute in stilul vechi, cunoscut. Asa cum am facut in ultimul timp, voi veni totusi cu avertismente, de fiecare data, doar la momente in care voi considera ca ne apropiem de un punct de rascruce.

joi, 13 octombrie 2016

Vanturile reci ale unui razboi global se intensifica

Pentru cititorii care s-au informat de pe acest blog cu mintea deschisa, nu pentru visatorii care n-au inteles ceea ce au citit, starea in care a ajuns lumea in momentul de fata, nu ar trebui sa fie o surpriza. Din pacate insa, tara noastra este plina de oameni tip sorinel, care refuza sa creada pana si un fapt consumat, implinit. Luand in batjocura argumentele rezultate din analiza cauzei oricarui efect. De fapt, atunci cand romanii vor fi in stare, in marea lor majoritate, sa intelega legatura dintre cauza si efect, societatea in care traiesc se va schimba radical. In bine! 

Deocamdata insa, din pacate, cei mai multi concetateni de-ai nostri sunt inca la nivelul "cucuvelei mov", urmarindu-l pe Ghita Banditul cu sufletul la gura, fara sa-si dea seama astfel, ca pamantul a inceput sa se miste sub picioarele tuturor. Esecul negocierilor dintre SUA si Rusia, privind Siria, nu putea sa nu apara, intr-un val psihologic care se transforma incet, dar sigur, din pozitiv in negativ. Eu am prevazut o asemenea schimbare cu ani in urma, intr-o era in care romanii erau la nivelul flacarii violet. 

Este foarte probabil ca intr-o buna zi, confratii nostrii sa se trezeasca cu oameni verzi pe strada, fara sa-si dea seama ca este vorba de soldati. Oricum ar fi, situatia in care ne-au adus politicienii, mana in mana cu bancile centrale, mie mi se pare foarte dramatica. Atat de dramatica incat m-am decis sa postez aceasta actualizare, legata de razboiul mondial pe care l-am declarat inceput cu multe luni in urma. Acum, se pare ca il vad venind si altii, ba mai mult, unii vad si posibilitatea unui razboi civil in SUA. Din pacate, acest lucru nu mi se pare nici mie improbabil, tinand cont de calitatea candidatilor care ravnesc la presedentie. 

Un alt lucru interesant, este ca ciclul invers al tarii noastre, fata de ciclurile tarilor civilizate, iese tot mai tare in evidenta, asa cum am prevazut in articolul scris, imediat dupa alegerile prezidentiale. In timp ce SUA se scufunda tot mai tare in murdarie, noi incercam sa iesim. Avand in momentul de fata si niste politicieni de tip nou, care vor apare cu siguranta si in America. Cu timpul, desigur, si numai atunci cand ciclul lor va fi copt pentru asa ceva. Cele doua partide expirate; republicanii si democratii se vor zgaltai si acolo din temeli, cred eu. Pana atunci insa, vestile proaste par sa curga nestingherite, avand aceeiasi protagonisti; Rusia si SUA, declarativ doua mari puteri. Mari puteri sunt, cu siguranta, mai ales daca le compari cu ceilalti mai slabi. 

In opinia mea America este un imperiu in destramare, in timp ce Rusia este unul deja destramat. Fapt pentru care ultima se bazeaza mai mult pe retorica, pentru ca ii lipseste substanta. Asta nu inseamna insa, ca cele doua tari nu se pot apuca "sa-si care pumni in cap", tocmai din aceste cauze. Paradoxal, Turcia are sanse sa devina o noua putere in zona, cu toata dictatura lui Erdogan. Ultimul a avut sprijinul populatie si pe timp de pace, putand astfel sa-si arunce in temninta toti oponentii. Pe timp de razboi sprijinul oamenilor fata de cei care conduc creste, chiar si intr-o tara precum Turcia, care nu este lipsita deloc de resurse.

PS. Pentru cei care nu inteleg limba engleza recomand traducerea articolelor din linkuri cu "goagel". Eu ma voi limita la esenta lor doar in cateva fraze. Martin Weiss vede o segregare nemaiintalnita in istoria Americii moderne si prin asta un posibil razboi civil. Steimeier vede tensiuni mult mai mari intre cele doua puteri decat pe vremea "razboiului rece". Retorica lui Putin, pentru ca eu o vad mai degraba o retorica, nu un plan anume, se refera la rechemarea din strainatate a cetatenilor rusi diplomati, cu familii cu tot. Un fenomen pe care nimeni nu ar trebui sa-l treaca cu vederea, nici macar romanii preocupati de "cucuvele mov", verzi, albastre sau in dungi, depinzand de cum o vrea sa le coloreze Ghita &Comp.

luni, 10 octombrie 2016

Ce ne promite PSD?

Raiul pe pamant! Pentru ca minciunile si manipularile din Romania le primesti gratuit, consecintele lor le platesti mai apoi cu varf si indesat, prin intermediul unei societati tinute la un nivel feudal, indiferent de anul specificat in calendar. 

Ba mai mult! Nimic nu pare sa  aduca mai multe voturi in tarisoara noastra decat promisiunile bombastice, pe care cetatenii needucati si fara discernamant le imbratiseaza fara nicio rezerva. In acest link vei gasi toate darurile care ne astepta incepand cu 2017. Nici un cuvant insa, despre felul in care vor fi finantate. 

Aflam doar ca, indiferent de cat ar cheltui PSD pentru cetatatenii sai iubiti, deficitul bugetar nu va creste peste 3%. O cifra in jurul careia ne invartim si in momentul de fata.

Spuneam pe FB ca A.Severin merita un Nobel pentru afirmatia facuta in parlament, unde au fost prezenti si unii magistrati;"daca toti suntem corupti, inseamna ca nimeni nu e corupt", in traducere libera; daca suntem multi, nu existam. Important de remarcat este faptul ca nimeni dintre cei prezenti nu s-a ridicat sa paraseasca sala, la auzul teoremei prin care condamnatul Severin a reusit sa depasesca culmile matematicii.

Inca un premiu Nobel, tot pentru matematica, dar si unul pentru economie, ar trebui sa fie decernat capetelor luminate din PSD, care s-au ocupat de intocmirea bunastarii romanilor, incepand cu 2017. Un Nobel mai mititel ar merita insa si cei care sunt de acord cu tot ceea ce spun sefii, indiferent despre ce ar fi vorba.

As fi rautacios daca nu as recunoaste ca, prin sistarea furtului se pot economisi o groaza de bani, dar mult mai greu intr-o tara in care se fura in continuare ca in codru. Cei prinsi, chiar si in flagarnt, invoca din nou persecutia politica, dosarul politic, sperand ca vor lua mai multe voturi in acest fel.

Nimeni nu s-a gandit, nici macar o clipa, la faptul ca Romania ar putea fi pe un drum al schimbarii, miscandu-se incet, dar indubitabil. Singurul peste mare care a inghitit galusca acuzarii fara sa scrasneasca a fost "Buldogul", sub picioarele caruia am prevazut intr-o postare precedenta un cutremur. Unul destul de intensiv ca sa-i scuture falcile. 

Cutremurul a venit, Blaga a cazut, dar asta nu inseamna ca oamenii au inteles, cu totii, faptul ca degetele justitiei au inceput sa se intinda spre teritorii considerate intangibile, pana acum. Ca o consecinta, "masmedia libera" a fost inundata de scenarii stiintifico-fantastice-conspirationiste, tinandu-i pe cei care mai pot fi manipulati, cu sufletul la gura.  Sau poate cu sufletul la nas, atunci cand l-au auzit pe Traian vorbind de aruncarea nepotilor sai in catuse. Eu cred totusi ca micutii isi vor duce crucea condamnarii cu multa demnitate, stiind ca bunicul lor s-a inhaiatat cu clanuri tiganesti interlope, doar pentru "binele" poporului roman.

Deci ochii atintiti pe 2017, va rog! Si pe borcanul de miere, cei care aveti asa ceva in gospodarie. Poate veti gasi vreun PSD-ist inecat in el.

PS. Iata ca am mai dat de un cadou venit tot de la PSD, dedicat celor mai iubiti sustinatori pe care ii are, pensionarii. Nu ma refer la cei cu pensii de 22000 de euro. Ei isi vor lua bani chiar daca va seca tot bugetul.


sâmbătă, 1 octombrie 2016

Sa sarim sa cumparam locuinte acum?












Aceasta postare difera de cele obisnuite, dupa cum se vede. Ea vine cu 4 grafice legate de imobiliarele romanesti (sursa eurostat). As dori sa le comentati voi si sa trageti o concluzie finala, deci un raspuns la intrebarea din titlu! O alta intrebare pe care as dori sa o pun este; care este cea mai importanta transformare pe care ati dori sa o vedeti in politica romaneasca? Foarte pe scurt, de exemplu; salarii mai mici, Ponta presedinte, Basescu sef de cuib, drapelul secuiesc sa fie drapel national etc. Deci un singur lucru pe care TU il consideri cel mai important.
  
Acestor intrebari puteti sa le raspundeti si ca anonimi. Ma intereseaza sa vad in ce masura si-a influentat acest blog cititorii. Puteti raspunde la numai o intrebare, daca doriti. Va incurajez, va rog chiar, sa raspundeti cat mai multi. Graficele reprezinta dupa cum urmeaza: stanga sus: nr. autorizatii de constructie, stanga jos: pret case apartamente, dreapta sus: constructii scoase pe piata, dreapta jos: rata acumularii de locuinte. Pentru o vizualizare mai clara am pus si o valoare medie si o deviatie standard in grafic.

Dependent de interesul manifestat fata de aceasata postare, voi reveni sau nu cu raspunsul meu la intrebarea din titlu.