Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Deja vu

Cei cu memoria in ordine isi amintesc cu siguranta "festivalul Tariceanu" din 2008. Dupa 8 ani, in momentul de fata, situatia in care ne aflam mi se pare izbitor de asemanatoare cu cea de atunci. O  mica diferenta exista totusi, numele organizatorilor. 

Atunci organizatorii au fost asa numitii PNL-isti, in frunte cu Calin, acum, asa numitii PSD-isti, in frunte cu Liviu, caruia acelasi Calin ii sufla in ceafa.

Cei din urma au reusit intr-adevar sa urce caruta lui Ponta, amintita in articolul precedent, la etajul 101. Au urcat-o inca un etaj fata de ceea ce spuneam in acea postare, datorita grevei celora din sistemul de sanatate, pornita tot de ei, cred eu. Ipocrizia politica din Romania, cultivata in primul rand de PSD, a fost ridicata la cele mai inalte culmi printr-un gest al PNL. "Partidul" care a votat legea lui Dragnea cu 5 maini si 5 picioare, dupa care, tot ei, au anuntat ca o vor contesta la CCR.

De unde atata darnicie din partea acestor paiate politice, asa dintr-odata, si de ce apare ea intotdeauna doar cu ocazia unor algeri? La aceasta intrebare va las sa raspundeti singuri.

"Marinimosii" stiu foarte bine cu cine au de-a face. Cu un popor ignorant, needucat, care s-a invatat "sa sara la carlig" chiar si atunci cand este gol. O mare parte al acestei populatii reactioneaza in mod pavlovian la promisiuni, la momeli virtuale, putand sa-si inchipuie cu multa usurinta o rama groasa, pe un carlig care nu are pe el absolut nimic. "Presa libera" ii ajuta zilnic pe oameni sa nu gandesca, bombardandu-i cu stiri, 25 de ore din 24,  legate de ineficientele guvernului tehnocrat. 

Auzim in fiecare zi ca acest guvern n-a facut nimic, fara ca cineva sa sufle macar o vorba despre faptul ca i-au fost ingradite atributiile, si ca a fost un amalgam facut din oameni dubiosi, amestecati cu oameni de buna credinta. Minciuna in Romania trebuie sa triumfe neaparat! Si trebuie sa se transforme in adevar, pentru cat mai multi, cat mai repede. Spalatorii de creiere nu vorbesc nimic despre faptul ca doar maririle de salarii din sanatate si invatatamant "ar manca" cca. 5 miliarde de ron din buget, daca s-ar aplica asa cum vrea Dragnea. Nu vorbesc pentru ca romanul nu este elvetian, un "bou"care si-ar bate capul cu siguranta la auzul acestor cifre.

Faptul ca vom fi obligati sa ne imprumatam, la dobanzi in crestere, mai ales daca deficitul bugetar va depasi cifra de 3%, nu-l intereseaza pe omul care se uita la "antene", cu toate ca acest lucru pare foarte probabil. Si atunci cum sa-l mai intereseze felul odios in care a fost conceput planul falitilor sai? Recunosc ca planul este genial, pentru ca initiatorii vor iesi cu basca curata, indiferent de ce se va intampla. Promisiunile paranoice le pot aduce voturi si voturile puterea pe care si-o doresc. Daca legea lui Dragnea va fi declarata neconstitutionala de catre CCR, un lucru probabil, PSD va arata cu degetul din nou spre guvernul tehnocrat, spunand: Vedeti? Noi am vrut sa va dam, ei vor sa va ia .

Iata la ce nivel a ajuns societatea de pe locul doi din clasamentul european al saraciei, inaintea bataliei finale! Una pe viata si pe moarte, dintre nou si vechi, pe care am prevazut-o imediat dupa alegerile prezidentiale. Daca iti mai amintesti i-am prevazut si pe castigatori. La sfarsitul acestui an ii vom cunoaste cu siguranta, putand sa apreciem in acelasi timp si calitatea analizei pe care am facut-o atunci. Totul va depinde de numarul participantilor la vot. In acest link vei gasi o discutie tipic romaneasca, "plina de respect". Este despre banii tai spre care PSD-istul scuipa cu multa pofta si dispret.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Apropos de alegeri...
Ce spun graficele Horea despre alegerile din US ?
De la mine se vede Trump, De la tine?
Merci.

Vali

Horea spunea...

Din felul in care vad eu graficele nu am un raspuns transant. Vad totusi inversia de cicluri a bunului simt, despre care am vorbit imediat dupa alegerile prezidentiale de acum doi ani. In Ro din negativ in pozitiv, in SUA, invers. Romania incepe sa se americanizeze, SUA se romanizeze. Discursul lui Ciolos din aceasta seara a fost unul de tip american vechi. Cele doua paiate din SUA disputa de parca s-ar fi nascut la Plescoi.

Apropo de bursa! O revenire destul de consistenta ar trebui sa incheie acest ciclu lung, pornit in 2009, dupa aceste caderi pe care le-am prezis cu ocazia repornirii blogului. Cred asadar ca ne apropiem din nou de un punct de inflexie, cu urmatoarele scenarii;

Daca castiga Trump, bursa va avea o cadere subita, ca s-asi revina in maximum cateva zile. Daca castiga Hillary va salta probabil imediat, dar, atentie, din jurul aceluiasi interval de inflexie.

Iata de ce cred eu ca un raspuns transant privind castigatorul este greu de dat. Pentru ca oricine castiga, bursa ar trebui sa creasca. Discutam dupa alegeri ca sa vedem daca perceptia mea a fost corecta.

Paul spunea...

Vali , cu scuzele de rigoare , as dori sa prezint si eu doua scenarii (cele mai probabile dupa mine ) referitoare la piata de capital americana si la scrutinul din u.s. :
1. Victoria lui Trump , rezulta "soc si groaza " in piete . ceva asemanator cu Brexit , dar amplificat mult.
2.Situatie confuza cu un castigator neclar , renumarare de voturi etc. etc. ceva asemanator cu scrutinul din 2000 (inceput de mandat Bush ) , dar cu acelasi efect pentru piete.

Anonim spunea...

Paul, de acord si cu tine si cu Horea.
Pentru mine bursa a dat saptamana trecuta un semnal destul de serios pentru o scadere pe termen mediu, cel putin. In principiu eu cred ca dupa o revenire, asa cum spune si Horea vom avea in 2017 o piata bear.
Cred ca vanzarea raliului e o optiune buna. Cu timing-ul de rigoare , desigur.

Vali

Axa spunea...

Horea, nu prea te dai in vant dupa carnatii de Plescoi. Ba chiar dimpotriva.

Horea spunea...

Axa, n-am cum sa ma dau in vant. In opinia mea, aceasta campanie din Sua a fost probabil cea mai mocirloasa. Am si o explicatie, buna sau rea, vom vedea pe parcurs: Eu cred ca si sistemul american se clatina.

Horea spunea...

Vali! Miscarea bursiera de ieri inclina spre Trump, cred eu. Vom vedea daca aceasta apreciere este corecta sau nu, dupa alegeri. Pana ieri imi era mult mai greu sa dau un raspuns transant, am spus asta in comentariul precedent.

Si totusi, dupa ce bursa a saltat nebuneste, ieri, fara a-si atinge zona de inflexie, parerea me este ca lucrurile s-au schimbat.

Minimul a fost doar la "o scuipatura" de nivelul despre care vorbeam, deci iata cum interpretez eu aceasta miscare. Sansele lui Trump au crescut in mod paradoxal. Bursa mai are loc sa cada dupa o victorie al acestuia, ca sa stearga stopuri.

Nastratin spunea...

Buna Horea...ce zici de Ciolos care a sarit in barca PNL? daca era in om integru raminea independent sau se inscria pe listele partidului POL...cum dau de gustul puterii, cum fac pact cu orice partid (a se citi clan) de infractori pt a ramine la putere adica aproape de cascavalul banului public jefuit la greu

Anonim spunea...

Felicitari Horea.Se pare ca analiza graficelor este o abilitate care te poate ajuta sa anticipezi mai multe evenimente in viata decat strict castigul pe piete.

Horea spunea...

Nastratin, afirmatia ta este corecta partial. Corecta in intregime ar trebui sa sune astfel: Ciolos a sarit, deocamdata independent, in barca PNL si in barca USR, grupari care au decis sa-i sprijine programul.

PNL mai este si azi un clan, deci iti impartasesc parerea, USR nu este. Nici nu poate fi, din moment ce este un partid nou nascut, care nu a avut in mana parghiile puterii niciodata.

Hai sa analizam un pic integritatea actualului premier! Impartial daca se poate, pentru ca toti cei din masmedia "libera", impreuna cu politicienii, tot "liberi", o analizeaza in mod foarte partinitor.

Tu daca erai in hainele lui Ciolos, te-ai fi inscris in POL, un partid local, care n-a reusit sa adune semnaturile necesare pentru a candida la alegeri? Daca ai fi facut asa ceva, nu crezi ca te-ai fi sinucis politic. Ce zici?

Ca si la bursa, in politica, timingul este totul, si, ca atare, daca vrei sa faci ceva, trebuie sa mergi catre grupari mult mai mari decat POL, un partid local, care sa-ti poata oferi neaparat un sprijin politic. Ciolos a simtit pe piele prorie experimentul de premier, fara un astfel de sprijin.

Pestele se impute de la cap, fapt pentru care PNL ar putea sa se "desputa" cu Ciolos premier. Este mult mai usor sa nu te supui unor tentatii de manipulare, venite din partea oricui, daca nu esti membru de partid, ceea ce Ciolos nu este, indiferent de ce ti-ar spune A3.

Deci inca o data! 1 Ciolos nu s-a inscris deocamdata in niciun partid!!!!!
2Ciolos nu face pact cu orice partid ci doar cu USR si PNL, care au declarat public ca ii vor sprijini proiectul Romania 100. Daca se va inscrie sau nu intr-un partid, vom vedea. Eu cred ca e mai sanatos sa comentam intamplari reale, decat presupuneri.

Tu daca ai avea un proiect pe care ai dori sa-l duci la bun sfarsit, cu cine ai face pact? Cu oameni care il sprijina sau cu oameni care il porcaiesc? Poate oare sa implementeze cineva, ceva, orice, fara putere? Oare cei care au implementat distrugerea Romaniei, au facut acest lucru cum, fara putere?

Tu incerci sa dai cuvantului putere o conotatie negativa, fara sa te fi gandit o clipa, la toate realizarile obtinute in lume, tocmai prin putere. Puterea este asadar necesara pentru atingerea oricarui scop politic, depinde doar in mana cui o pui. Daca ajungea in mana unui Ciolos, imediat dupa 89, eu sunt convins ca nu am mai fi avut aceasta discutie.

Anonim, psihologia umana este prezenta pretutindeni! Cei care o inteleg si o interpreteaza corect au numai de castigat.