Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 22 octombrie 2017

Intervalul de oferta "din ceruri"

O poza spune intotdeauna mai mult decat o mie de cuvinte, fapt pentru care va las sa va uitati la graficul afisat. El vorbeste de la sine, aratand aventurile indicelui american, DJIA, in decursul anilor. 



Pe acelasi grafic se pot vedea si nivelele de oferta calculate de mine! 

Trebuie sa recunosc totusi ca, analizele devin mult mai greoaie in teritorii in care obiectul analizat nu a ajuns niciodata, in viata lui. 

Hai deci sa urmarim impreuna felul in care se va comporta DJIA la nivelul pe care l-am numit "intervalul de oferta din ceruri", pentru ca este unul deosebit de important. Crucial, as putea spune, pentru felul in care se va misca indicele american in viitor. Suntem "doar la milimetri" de acest teritoriu.

Pentru ca am lucrat si lucrez cu probabilitati, nu pot face altceva decat sa va prezint o parere. Daca e buna sau rea ne va spune piata in curand. In perimetrul intervalului marcat de ultima elipsa iuresul bursier ar trebui sa fie oprit. Normal ar fi ca dupa lovirea nivelului sa asistam la caderi de bagat in seama. Voi reveni cu actualizari numai in cazul in care va fi necesar.
 

vineri, 13 octombrie 2017

Isarescu a avut apa chioara in siringa

Daca vei citi comentariile de la ultimele mele postari, vei afla si parerile unui cititor anonim. In stil clasic romanesc persoana este insensibila la tot ceea ce vede, la argumente, pentru ca are o teorie economica proprie, nascuta din perceptii total eronate. Scot in evidenta acest fenomen pentru ca il consider neproductiv, nu pentru ca m-ar deranja in mod direct. 

"Murim" incet pentru ca romanul se pricepe la orice, afundat in teorii proprii, la care nu renuta nici pus fata in fata cu realitatea. Afirmatia este valabila privind orice domeniu, inclusiv cel medical, pe care indraznesc sa afirm, fara modestie, ca il stapanesc bine.

Il stapanesc pentru ca l-am studiat, asa cum am studiat si economia. Ultima pe cont propriu, din hoby, din interes, nu la o scoala anume ci, citind tot ce mi-a aparut in fata ochilor. Am pornit acest blog ca sa impartasesc gratuit ceea ce am invatat,  si cu speranta ca ii voi putea influenta pe unii cititori sa-si sporeasca unghiurile din care privesc fenomenele inconjuratoare. Am considerat si consider ca este un castig, chiar si "convertirea"unei singure persoane din aceasta tara.

Ca o paranteza, il citez pe cititorul anonim:

1. BNR a intervenit pe piata cu un exces de lichiditate iar ROBOR se va intoarce inapoi la valorile de 1%, ma tem ca scenariul dvs va trebui sa mai astepte vreo 2-3 ani pana sa se confirme:)

2. Romania a avut dobanzi de 25% pt ca BNR a dorit ca leul sa nu treaca de un anumit nivel .O tampenie in fapt pt ca zlotul s-a dus in 5 si s-a intors.Problema e ce va face acum BNR ? Apara robor sau eur ron ? Daca va apara eur ron vom avea iar recesiune .Mai degraba as paria ca va apara robor 2-3 ani.

Concluzie: Teoriile expuse se bat cap in cap cu realitatea, ca multe alte teorii dupa care se ghideaza foarte multi cetateni al acestei tari. Acest fenomen a fost observat si de manipulatorii mafioti, fapt pentru care Tariceanu isi permite sa spuna; benzina nu s-a scumpit, Dragnea spune ca Robor este manipulat de forte oculte, in timp ce Tudose vede, ca dusman principal al Romaniei, uraganul. De Soros sa nici nu mai vorbim! El este uraganul ocult facut din benzina, sau ceva asemanator.

Cei trei protagonisti si-au aruncat afirmatiile in public fara sa clipeasca, pentru ca sunt constienti de faptul ca majoritatea romanilor nu clipesc, indiferent de ce li se spune sau de ce li se intampla.

Dobanzile Robor de 3, de 6, de 9 si de 12 luni, sunt totusi mai sensibile, un lucru demonstrat de tabelul alturat acestei postari. Ce poate vedea in acest tabel un om fara probleme vizuale? Cifre care arata soarta dobanzilor inainte si dupa interventia BNR. Am marcat doar coloana dobanzilor de 3 luni cu culori diferite, pentru ca ele au fost subiectul postarilor mele precedente.

Isarescu intervine asadar, la valoarea de 1,80, marcat cu verde. Avem mai pe urma 6 zile de fluctuatii infime ale tuturor dobanzilor din tabel, vezi inclusiv coloanele necolorate. Perioda "pauzei" facute de Robor in timpul trendului ascedent am marcat-o cu rosu, marcand cu galben valoarea la care a ajuns azi dimineata=1,84.

Deci ce au facut toate dobanzile din tabel dupa "injectia" cu apa chioara a lui Isarescu? Au facut o pauza de 6 zile, dupa care si-au continuat urcusul, conform asteptarilor pe care le-am avut. Cifrele din tabel vorbesc de la sine, cine mai poate comenta fapte implinite? Uitandu-te la aceleasi cifre ce concluzii poti trage? Poate Isarescu si BNR pune dobanda unde vor? Sau o pune piata, acolo unde vrea ea, in functie de cerere si de oferta? Se va duce oare dobanda, incet dar sigur, spre nievelul de oferta expus in graficul din postarea precedenta? Eu cred ca da! Tu ce parere ai? Atentie! Mai avem doar 10 puncte pana la inceputul intervalui de oferta important pe care il are piata, nu Isarescu!

sâmbătă, 7 octombrie 2017

Isarescu da o "injectie" in ochii unei gasti de analfabeti economic

In urma unor presiuni politice venite, de la niste habarnisti, BNR a"injecat" in piata 9 miliarde de ron, cu toate ca Isarescu stia si a inteles foarte bine, un lucru pe care l-am repetat si eu de nenumarate ori, pe acest blog: Banca Noationala nu poate pune dobanda unde vrea ea, piata o pune, in functie de cerere si oferta. 

Orice incercare de manipulare a pietei are efect limitat sau inexistent, atunci cand se face impotriva unui trend in vigoare. Problema cazului de fata!

Miliardele aruncate de BNR, la un moment si la un nivel inoportun, au avut ca rezultat scadrea Robor cu 0,02 puncte, vezi graficul alaturat. De ce? Pentru ca cererea la nivelul de pret la care a intrat BNR in piata, a fost cel putin echivalenta cu oferta. 

Lichiditatile "injectate" au fost deci absorbite cu sete, lasand manevra bancii aproape fara niciun efect.

Uita-te pe grafic ca sa vezi intervalul de pret la care Robor se va lovi de un nivel de oferta mai consistent. Nivelul este calculat de mine si marcat cu un patrulater negru. 

Mai tragic decat aruncarea "pe geam" a 9 miliar de ron este, faptul ca niste habarnisti cu putere politica au crezut ca pot prosti piata, asa cum isi prostesc alegatorii. Si mai tragic de atat este faptul ca Dragnea&lacheii incep sa foloseasca, fara sa se mai rusineze, cele mai ordinare si mai tipice metode comuniste de guvernare, crezand ca tot ce-i inconjoara este mosia lor. 

Nici Elena Ceasescu nu ar fi raspuns mai bine decat Rovana Plumb la intrebarea pusa de o jurnalista, legata de pretul benzinei; "Dacă domnul Dragnea a declarat că prețurile nu vor creşte, aşa va fi.” Cine-i pompa aia nenorocita ca sa-l contrazica pe tovarasul presedinte PSD, as adauga eu.  

Dupa cele intamplate convingerea mea ramane neschimbata, Asemena interventii, cu precadere cele dictate politic, fac mai mult rau decat bine, din moment ce scot in evidenta si mai vartos impotenta celora care ne conduc. Dupa piata va fi randul alegatorilor sa-si dea seama de calitatea alesilor. Nu atunci cand se vor uita la A3, ci atunci cand se vor uita in buzunare. 

Inchei prin a-mi cere scuze pentru literele anapoda si pentru cele "mancate" din grafic. N-am corectat aceste greseli pentru ca nu schimba valoarea sau nonvaloarea acestei analize cu nimic.

duminică, 1 octombrie 2017

Harakiri economic, episodul 2

Voi incepe cu un citat relevant din postarea pe care am facut-o in data de 19 septembrie:

"In Romania lucrurile nu arata cu nimic mai bine, desi ni se spune ca economia duduie. Graficul Robor de 3 luni pare sa se fi izbit si el de un minim, minimul absolut al deprecierilor de pana acum, cred eu. 

Observa! Pretul graficului expus se apropie de un nivel cheie, calculat si marcat de mine cu un patrulater verde. Semnalul unui nou trend ascendent al dobanzilor de 3 luni va veni, in momentul in care pretul va penetra nivelul marcat pe grafic. Am convingera ca acest semnal va apare mult mai repede decat se astepta unii." 

Si iata ca a aparut, in mai putin de doua saptamani! Postarea din septembrie o gasesti aici.

In graficul afisat in postarea de azi se vede clar ca Robor a rupt nivelul cheie despre care am vorbit in septembrie, confirmandu-mi astfel asteptarile. Pentru o vizualizare mai clara a miscarii am ales un grafic care reprezinta o perioda mai scurta de timp, marcand cu o linie albastra nivelul corespunzator patrulaterului verde.

Cele doua grafice, cel de azi si cel din septembrie vorbesc de la sine, dar sa vedem ce vorbesc politicienii si expertii romani, speriati cu totii de ceea ce s-a intamplat. 

Ionuţ Dumitru economist sef Reifeisen: ”Această creştere a fost accelerată şi precipitată de faptul că în ultima perioadă excesul de lichiditate pe care îl aveam în piaţa monetară a scăzut foarte mult, pentru că s-au făcut plăţi foarte mari de către companiile de stat către bugetul statului, acei bani evident fiind în piaţa monetară, în depozite bancare, iar acum nu mai sunt, sunt în conturile ministerului de Finanţe, ceea ce a diminuat lichiditatea pe care o aveam în sistemul bancar”

Perceptia lui Ionut Dumitru este corecta si coincide exact cu ceea ce spuneam eu in postarea din 19 septembrie:"In opinia mea cresterea cererii pentru lichiditati va salta dobanzile, pentru ca datoriile imense acumulate in decursul anilor, nu se pot plati cu "bani facuti din aer."

Acelasi Ionut Dumitru mai spune: ”Sunt două categorii de factori care explică această creştere: factori fundamentali, care ţin de inflaţie, care creşte, şi va creşte foarte rapid în perioada următoare. Avem 1,2% inflaţie la finalul lunii august, dar ne aşteptăm până la finalul anului la o inflaţie de 2,4%, iar anul viitor probabil vom sări de 3,5% în primul trimestru, în condiţiile în care au fost creşteri de accize, creşteri de preţuri la energie, electricitate, gaze. Cu o inflaţie de peste 3% în prima parte a anului, cred că toată lumea trebuie să înţeleagă să nu stăm cu dobânzile Robor sub 1%”. 

Din afirmatiile pe care le face economistul, reiese clar ca defineste inflatia eronat, legand-o strict de variatia preturilor din piata, nu de cantitatea de lichiditati si credite, care merg mana in mana cu velocitatea monetara. Variatia preturilor este doar un rezultat al inflatiei si al deflatiei nu fenomenul in sine. Parerea mea, diametral opusa celei exprimate de Dumitru a ramas aceeiasi! Citez tot din postarea la care am facut mai multe referiri: "Eu cred deci ca inflatia aparenta rezultata din "Qe-ul romanesc cu taxe," se va transforma incet in deflatie, dar intr-una cu dobanzi in crestere. Acestui scenariu, pe care il consider foarte probabil, i-am dat si un nume; harakiri economic.

O parere despre crestera Robor are si premierul Tudose: ”Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost puţin plecaţi de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”.  

Despre acest premier am si eu o parere; M.Tudose habar nu are despre ce vorbeste, ti se ridica parul maciuca cand il auzi graind. Nu numai atunci cand vrea ca BNR sa devina comandantul dobanzilor, ci in general. Pe cei dobarati de argumentele sale ii intreb: De ce avut Romania dobanzi de 25%, daca BNR poate sa le tina la un nivel dorit? De ce au saltat dobanzile chiar si in SUA, oare pentru ca americanii n-au avut o Banca Centrala si un Tudose zeflemist? Care sa le dea tuturor "indicatii pretioase?" But that was the reality for home buyers in October 1981 – a year when the average rate was almost 17%.

Dobanzi formate din doua cifre au mai fost in multe tari! Le-ar fi corectat oare Mihaita pe toate daca devenea emigrant? Se va duce premierul la Isarescu, asa cum a promis, ca sa-l determine "să nu lase nişte actori să se joace pe această temă” si sa puna el dobanda acolo unde a fost sau unde ar dori sa fie? Dar la benzinarii care "nu au scumpit carburantii," i-au pus doar un pret mai mare la pompe, se va duce "sa-i urecheze, asa cum a spus? Vom mai avea oare un episod 3 si 4 al serialului "Harakiri economic," sau le va explica Tariceanu romanilor ca dobanda n-a crescut, fiind doar diferita, la banci diferite? Asa cum a explicat ca s-a intamplat si cu pretul benzinei; n-a crescut, este doar diferit, la pompe diferite. Oare mai exista un popor, in afara de al nostru, care suporta batjocura si prostirea in fata fara sa cracneasca? 

PS. Repet definitiile inflatie si ale deflatie dupa care ma ghidez eu:
Inflatie=Exces de lichiditate monetara si exces de credite, cu velocitate monetara in crestere, detrminata de cerere si oferta. Cresterea preturilor este doar o consecinta a starii create de ceilalti parametrii.
Deflatie=inversul primei definitii. Scaderea preturilor fiind si in acest caz o consecinta creata de aceeiasi parametrii. Atentie! Excesul de lichiditate monetara poate sfarsi in deflatie, daca velocitatea monetara este inexistenta sau daca scade marcant. Avem exmple concrete in acest sens; Qe-uri enorme in SUA, Europa, Japonia, cu deflatie.