Daca te uiti la Robor-ul de 3 luni si daca ii crezi pe expertii care iti explicau; dobanzile se misca in functie de ceea ce face guvernul si BNR, raspunsul la intrebarea pusa in titlu ar trebui sa fie afirmativ. Din moment ce Robor a cazut in ultimul timp 13 puncte, de la 2.22, la 2.09.
Realitatea ne arata insa cu totul altceva! Avem acelasi guvern, acelasi parlament, mai salbatic ca niciodata, si acelasi guvernator.
Ba mai mult! Avem aceeiasi sefi la senat si la camera deputatilor, primul mai vocal ca niciodata, fata de tot ce misca in jurul sau.
Tariceanu ne-a anuntat ca Iohannis este "o marioneta cu fibra comunista" si ca strainii care il sprijina sunt niste habarnisti. Calin ne-a mai explicat totodata ca, depratamentul de stat al SUA se informeaza de pe FB, neputand sa inteleaga astfel noile legi ale justitiei. Fabricate exclusiv pentru popor de Iordache, Nicolae, Nicolicea. Toti juristi de talie mondiala!
Despre diplomatii celor 7 tari europene care au cerut consulaterea comisiei de la Venetia, privind aceleasi legi, sa nici mai mai vorbim. C.P. Tariceanu, magistrat liberal din nastere, le-a bagat calusul in gura, precum a bagat si bocancii in gura opozitiei din parlament. Deci in linii mari cam acesta este terenul de joc pe care l-au pregatit conducatatorii acestei tari dobanzii Robor, in timp ce au tras cu ghiulele in banci, dar mai ales in BNR.
Aceste atacuri l-au facut pe bietul Vasilescu sa-si imbrace din nou armura facuta din hartie de staniol. Ca sa apere si el cum poate institutia pe care o reprezinta.
Jurnalistitii "independenti," reprezentanti ai poporului penal, n-au dormit nici ei. Au inceput sa vorbeasca tot mai des despre o eventuala suspendare a presedintelui, incercand sa ne convinga, in acelasi timp, ca si un agramat precum Liviu Genunche, poate fi patriot (ma refer la spusele Danei Grecu de la A3). Conform jurnalistei poti fi performant, dorind numai binele tarii, chiar si lipsit de un gram de inteligenta sau, chiar si de o diploma, cazul lui Nicolicea, presedintele comisiei juridice din parlament (nota susemnatului).
In aceste conditii, pe care eu le-as numi fara sa ezit; vitrege, de ce a cazut Robor?
Parerea mea o stiti, v-am spus-o intr-o poastare pe care am facut-o in 1 decembrie: " Eu cred ca dobanda va mai
poposi putin in jurul acestor nivele, dupa care va porni spre 3%, un
nivel magnet. Va face asta chiar daca Isarescu isi va vinde livada si
Dragnea conacul din Brazilia." Voi ce parare aveti?
PS. Daca legile justitiei sunt asa de bune cum spune "magistratul" Tariceanu, de ce nu vor sa le trimita comisiei de la Venetia, juristii de talie mondiala care le-au facut? Eu zic ca-i pacat sa ascudem asemena genii in parlamentul Romaniei si sa-i lasam pe cei care citesc legi pe FB. sa-si faca de cap.
PS. Daca legile justitiei sunt asa de bune cum spune "magistratul" Tariceanu, de ce nu vor sa le trimita comisiei de la Venetia, juristii de talie mondiala care le-au facut? Eu zic ca-i pacat sa ascudem asemena genii in parlamentul Romaniei si sa-i lasam pe cei care citesc legi pe FB. sa-si faca de cap.
6 comentarii:
Salut Horia, parerea mea e ca daca inflatia a trecut de 3%, adica 3,2% in noiembrie, atunci ROBOR ar trebui sa mearga magnet spre 4%. Nu asa ar fi logic ?
Salut Marcel. Instrumentele tranzactionate in pietele de capital merg spre puncte magnet, dterminate de cerere si de oferta. Ai vazut ce s-a intamplat pana acum cu Robor. A mers spre 2,10 pentru ca in acea zona a existat un punct magnet, determinat de o oferta in crestere.
Frenezia cumparatorilor, care au reusit sa treaca pretul dobanzii de 2,10, a fost inabusita exact in zona amintita. Si ca o consecinta dobanda a scazut.
N-a scazut influentata de Isarescu sau de Tudose, ci pentru ca piata a decis sa ia o pauza, la un nivel la care oferta a depasit cererea. 3% este un alt punct magnet detrminat, tot de cerere si de oferta!
Sa nu uitam nici definitiile corecte ale inflatiei/deflatiei! Fenomene consecinta ale excesului/lipsei de lichiditati si credite din piata. Inflatia/deflatia NU sunt cauze! Piata stabileste valoarea dobanzilor in functie de accesul pe care il are la lichiditati si credite.
Concluzia: telul este deocamdata 3%, vom vedea cum se comporta dobanda la acest nivel. Daca piata il va sparge drumul spre dobanzi mai scumpe se va deschide.
Robor a scazut pt ca au venit leuti pe teava :) Si cum au venit leutii a urcat euro de frica lor :) Nu cred in robor 4 dar totul e posibil.Mai degraba cred in euro 4,8 . Nu subestimati podgoria :)
Silviu
@Horea Cu alte cuvinte, daca lumea va continua sa ia credite cresterea ROBOR catre valori mai mari este inevitabila mai devreme sau mai tarziu ?
Mersi ! Sarbatori fericite !
Silviu, eu nu cred ca a avenit nici un leut. In opinia mea s-a intamplat urmatorul fenomen; La dobanda de 2,22 leutii din piata au fost sufcienti pentru tranzactiile pe care dorea sa le faca piata. Ba mai mult! Au fost mai mult decat suficienti, oferta putand astfel sa depaseasca cererea. La o dobanda mai mare, cumperi leuti mai putini, o logica valabila pentru orice marfa, al carei pret este in crestere. Matematica este destul de simpla, poate de aceea apare tendinta prin care multi vor sa o complice.
Sarbatori fericite Marcel! Robor este nivelul dobanzilor interbancare, deci pretul la care bancile se imprumuta intre ele. Daca banii lichizi sunt mai putini, pretul imprumutului(a dobanzii) va creste, un lucru care se va refracta si asupra consumatorului.
Ca o consecinta consumatorul va lua imprumuturi mai putine, fortat de imprejurari, nu mai multe asa cum spui tu.
Adu-ti aminte de celel 9 milarde de lei pe care Isarescu le-a injectat, pentru a creste nivelul lichiditatilor din piata interbancara.
"Injectia" BNR a fost absorbita imediat, la nivelul dobanzilor de atunci, ele continuand sa creasca, dupa doar cateva zile. La dobanda de 2,22, banii din piata interbancara au fost in exces, fara interventia nimanui. Si dobanda a inceput sa scada.
Gandeste-te la bani ca la o marfa, pentru ca sunt o marfa. Diferenta dintre bani si alte marfuri este una singura; banii au fost acceptati, declarati marfa de schimb(ii poti schimba cu orice marfa). Ca sa intelegi mai bine matematica simpla a pietelor de capital, hai sa luam exemplul unui litru de ulei de floarea soarelui.
Ce vor face cei mai multi cumparatori care au decis sa cumpere un litru de ulei, in cazul in care isi vor da sema ca pretul la raft s-a redus cu 30%, de exemplu. Foarte probabil, vor cumpara cantitati mai mari decat cele planuite. Ba mai mult! Vor cumpara ulei, la acest pret, chiar si cei care nu au planuit sa cumpere.
La fel este si cu banii! La dobanzi mici oamenii tind sa ia bani mai multi(imprumuturile cresc), pentru ca sunt mai ieftini.
Trimiteți un comentariu