In pietele de capital ceata vine de la ingineriile finaciare intreprinse de bancile centrale. In piata pandemiei vine de la faptul ca o boala noua nu are cum sa fie cunoscuta integral, decat dupa ce a trecut si dupa ce a lasat dupa sine toate urmele pe care le putea lasa. Sunt deci convins ca in cazul pandemiei vor aparea si alte noutati, in afara trombozelor, care vor fi elucidate cu timpul, in urma unor cercetari coninue.
Din conferinta de presa, foarte deschisa si bine pusa la punct de Agentia Europeana a Medicamentelor, a reiesit clar ca discutia din jurul vaccinului AZ este pur stiintifica, fara niciun iz politic. Fraza rostita de Emmer Cooke pune punctul pe i; Dacă aș fi eu, aș fi vaccinata mâine. Dar, aș vrea să știu ce ar trebui să fac dacă mi s-ar întâmpla ceva după vaccinare. Despre asta vom vorbi in conferinta de presa de azi"
Afirmatia facuta de Cooke este una foarte logica si normala pentru orice om "cu capul pe umeri"! Dar, poate mai putin normala, pentru cei care cred ca Soros si Geitzu au platit virusul ca sa ne haleasca.
Spre deosebire de conferinta de presa a AEM, conferinta de presa a FED a fost mult mai cetoasa. Poate tocmai pentru ca Powel repeta ca o moara stricata aceleasi concepte. "Vom folosi toate uneltele..............", pe care le puteti vedea in poza de mai jos, nota subsemnatului.
Sa vedem ce a facut piata, Dowjones, in decursul acestor evenimente. Dupa ce indicele a perforat linia rosie, la nivelul 32420, miscarile lui a fost in ambele directii, precum se vede. La ce ne putem astepta in viitorul apropiat, tinand cont de mediul haotic in care ne invartim? Cel mai probabil la miscari cuprinse intre intervalul delimitat de maximul atins de Dow si linia rosie. Pana in momentul in care indicele va ajunge eventual din nou sub nivelul acestei. Numai in acest caz vom putea vorbi de un semnal de depreciere. Atentie, cu trecerea timpului nivelul liniei rosii creste, pentru ca nu este orizontala!
Ca atare; dupa opexul pe care l-am avut vineri, eu zic ca ne astepata inca o saptamana interesanta! Si, pana in momentul de fata, scenariul descris de mine in postarile precedente ramane valabil. Inclusiv cel al euro/dolar.
Inchei prin a sublinia un lucru foarte interesant. Dobanzile repo din SUA, deci cele de peste noapte, au apucat sa devina si negative! Un lucru care ne arata ca in piata exista un exces de lichiditate raportat la cantitatea de trezorerii. De unde am tras aceasta concluzie? Dobanzile repo nu pot deveni negative decat intr-un singur caz. In cazul in care detinatorii de lichidati sunt gata sa platesca ei o dobanda, atunci cand fac schimb de bani cu trezorerii. Mai pe romaneste; o banca are bani, pe care doreste sa-i schimbe cu trezorerii de calitate, cu o alta banca de exemplu, care poseda asemenea instrumente. Dar care nu-si prea doreste sa faca un asemenea schimb.
In mod normal, banca care are lichiditati are asul in maneca! Pentru ca banca posesoare de trezorerii vine sa-i ceara acesteia bani imprumut. Fiind pregatita sa inmaneze primei banci trezoreriile convenite, dar sa si plateasca o dobanda pentru banii primiti in schimbul lor. Situatia actuala este in "viteza invers"! Banca care are lichiditati vine la banca care are trezorerii! Si este gata sa-i plateasca acesteia o dobanda, pentru suma pe care o da in imprumut. De aici dobanda negativa! Eu iti dau bani, pe nimic, si iti mai dau si o dobanda ca sa accepti imprumutul, in schimbul trezoreriilor de care am nevoie.
Ce va trebui sa faca Fed intr-o asemenea situatie, cu toate instrumentele pe care le are=manipularea dobanzilor si cam atat. Va trebui sa asigure, "o podea," de data asta pentru dobanzile repo, pentru ca ele sa nu cada sub zero. Cum se poate face acest lucru? Prin restrangerea lichidatii monetare, "tapiringul" despre care a inceput sa vorbeasca piata. Sau, prin asiguarea existentei unui numar suficient de mare de trezorerii, raportat la inundatia de bani! Facuta de FED, de data asta mana in mana cu guvernul. By your popcorn and let's whatch, pentru ca ne plimbam in teritorii absolut necunsocute! Care sunt totusi tratate cu multa siguranta si certitudini de catre inginerii financiari.
3 comentarii:
Salut Horea!
Parca operațiunea asta cu absortia de lichiditate asta se numeste revers repo...poate gresesc?!
Alex.
Salut Alex. Ca sa fiu sincer habar nu am cum se numeste sau daca chiar are un nume specific absorbtia de lichidate. Important este sa intelegem felul in care se pot corecta carente din piata repo, bazate si ele pe cerere si oferta. Teoretic! Pentru ca, efectul practic a unei masuri intr-o asemenea piata, nu poate fi garantat de nimeni.
Salut Horea!
In teorie da,fed le arunca bondurile băncilor și le absoarbe cashul in exces...un fel tapering...băncile ar putea vinde acele bonduri in piata (dupa narațiunea cu "inflatia")si ar scădea pretul lor si yieldurile ar crește și mai puternic...piata de acțiuni ar fi într-o presiune enormă...sa vedem cu va iesi..!!!
Alex.
Trimiteți un comentariu