Cu o noua decizie privind dobanda de referinta, intr-o sedinta care urmeaza mai spre seara, ora Romaniei. Mai exista oare vreo sansa pentru scenariul expus de mine, privind posibilitatea nasterii unui val de revenire, care sa depaseasca ultimul maxim al indicelui SP500? Eu zic ca exista, in cazul in care indicii vor porni o apreciere, incepand cu ziua de azi, cel tarziu maine sau poimaine. Dar, elipsa pe care am pus-o in ultima mea postare, va continua sa aiba un rol determinant in acest sens.
Privind ceea ce face Rezerva Federala. Nu vi se pare ca este mereu cu un pas in urma pietei, asa cum am argumentat in randuri repetate pe acest blog, cu exemple. Gloata este pregatita de pareriologii experti pentru o ridicare a dobanzii cu 0,75%. Unii vorbesc chiar de-o ridicare cu 1%. Si atunci, exista oare sansa ca piata sa plonjeze dupa anuntul FED, indiferent de continutul acestuia, dar sa-si revina mai apoi?
Uitand-ma la grficul SP500 eu zic ca exista si o astfel de sansa, mai ales daca trag cu ochii spre volumele zilnice si formele lumanarilor cu care sunt asociate. Doua zile care mi-au sarit in ochi, sunt marcate cu sageata neagra.
In cazul in care piata va continua sa cada si in urmatoarele zile, ea imi va demonstra ca scenariul pe care l-am prezentat pana acum a fost unul gresit. Ma refer la cel punctual! Pentru ca, in asamblu, am vorbit tot timpul despre o criza economica cu deprecieri bursiere serioase. In cateva ore bune vom afla realitatea propriuzisa exact "din gura pietei"!
Cateva cuvinte despre revenirea prezisa pentru BTC. Ea a fost de 22%! In postarea cu pricina am evitat sa dau cifre invocand urmatorul argument; "Acestea fiind spuse hai sa ne uitam la grafic, care reprezinta o imagine. Si stim cu totii ca o imagine graieste intotdeuna de la sine. Neavand inca un minim BTC, nu doresc sa vorbesc despre nivelul probabil de apreciere al monedei."
Si BTC a demonstrat mai apoi ca nu a avut inca un minim conturat! Fapt pentru care si-a continuat deprecierea cu 37%, dupa revenirea de 22%. Vezi graficul atasat! Deprecieri notabile au avut si metalele pretioase! Pe care expertii le-au considerat, an dupa an, cele mai eficiente medii de protectie impotriva inflatiei.
Vazand evolutia BTC, care se bate cu nivelul de 20 000$ ma intreb cu tristete. Oare ce simt acum cei care ziceau ca sunt lemn in materie si au cumparat moneda crypto in jurul maximelor? M-am gandit la ei pentru ca nu am reusit sa ma bucur niciodata de paguba altuia! Nici macar atunci cand cineva, din lipsa de argumernte, recurge la insulte. Un lucru mult prea des intalnit in aceasta societate care da cu capul dintr-un zid in altul. Privind BTC; daca scenariul meu de apreciere bursiera va deveni realitate, moneda crypto ar trebui sa se aprecieze si ea. Acest lucru nu va schimba insa fondul problemei; BTC nu are nicio valoare intrinseca! Deci pretul monedei va continua sa oscileze salbatic pana la o eventuala disparitie sau, pana in momentul in care va putea reprezenta un mediu de plata universal.