Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 15 iunie 2022

Azi "vine FED"

Cu o noua decizie privind dobanda de referinta, intr-o sedinta care urmeaza mai spre seara, ora Romaniei. Mai exista oare vreo sansa pentru scenariul expus de mine, privind posibilitatea nasterii unui val de revenire, care sa depaseasca ultimul maxim al indicelui SP500? Eu zic ca exista, in cazul in care indicii vor porni o apreciere, incepand cu ziua de azi, cel tarziu maine sau poimaine. Dar, elipsa pe care am pus-o in ultima mea postare, va continua sa aiba un rol determinant in acest sens.

Privind ceea ce face Rezerva Federala. Nu vi se pare ca este mereu cu un pas in urma pietei, asa cum am argumentat in randuri repetate pe acest blog, cu exemple. Gloata este pregatita de pareriologii experti pentru o ridicare a dobanzii cu 0,75%. Unii vorbesc chiar de-o ridicare cu 1%. Si atunci, exista oare sansa ca piata sa plonjeze dupa anuntul FED, indiferent de continutul acestuia, dar sa-si revina mai apoi? 

Uitand-ma la grficul SP500 eu zic ca exista si o astfel de sansa, mai ales daca trag cu ochii spre volumele zilnice si formele lumanarilor cu care sunt asociate. Doua zile care mi-au sarit in ochi, sunt marcate cu sageata neagra.

In cazul in care piata va continua sa cada si in urmatoarele zile, ea imi va demonstra ca scenariul pe care l-am prezentat pana acum a fost unul gresit. Ma refer la cel punctual! Pentru ca, in asamblu, am vorbit tot timpul despre o criza economica cu deprecieri bursiere serioase. In cateva ore bune vom afla realitatea propriuzisa exact "din gura pietei"!

Cateva cuvinte despre revenirea prezisa pentru BTC. Ea a fost de 22%! In postarea cu pricina am evitat sa dau cifre invocand urmatorul argument; "Acestea fiind spuse hai sa ne uitam la grafic, care reprezinta o imagine. Si stim cu totii ca o imagine graieste intotdeuna de la sine. Neavand inca un minim BTC, nu doresc sa vorbesc despre nivelul probabil de apreciere al monedei."

Si BTC a demonstrat mai apoi ca nu a avut inca un minim conturat! Fapt pentru care si-a continuat deprecierea cu 37%, dupa revenirea de 22%. Vezi graficul atasat! Deprecieri notabile au avut si metalele pretioase! Pe care expertii le-au considerat, an dupa an, cele mai eficiente medii de protectie impotriva inflatiei.

 

Vazand evolutia BTC, care se bate cu nivelul de 20 000$ ma intreb cu tristete. Oare ce simt acum cei care ziceau ca sunt lemn in materie si au cumparat moneda crypto in jurul maximelor? M-am gandit la ei pentru ca nu am reusit sa ma bucur niciodata de paguba altuia! Nici macar atunci cand cineva, din lipsa de argumernte, recurge la insulte. Un lucru mult prea des intalnit in aceasta societate care da cu capul dintr-un zid in altul. Privind BTC; daca scenariul meu de apreciere bursiera va deveni realitate, moneda crypto ar trebui sa se aprecieze si ea. Acest lucru nu va schimba insa fondul problemei; BTC nu are nicio valoare intrinseca! Deci pretul monedei va continua sa oscileze salbatic pana la o eventuala disparitie sau, pana in momentul in care va putea reprezenta un mediu de plata universal.


   

2 comentarii:

Mihvoi spunea...

Nassim Taleb spunea că toate informațiile disponibile sunt deja incluse în prețul acțiunilor. De aceea anunțul FED cu valoarea așteptată nu a modificat mare lucru.

Ce s-a întâmplat cu analiza fundamentelor la companii? De ce ajungem mereu să umflăm bule extrapolând grafice? Eu văd că companiile se duc spre fundamente, și acolo picarea se va opri, dacă nu e afectată serios puterea de cumpărare. După ce ajung la fundamente, companiile viabile vor crește din nou puțin peste creșterea revenue-ului lor.

Din păcate dobânzile un pic mai mari la bani vor forța companiile la un P/E și mai mic, pentru că revenue la acțiuni trebuie să depășească de îți dă banca.

Părerea mea:
Inflația va veni din urmă și va face prețul nominal al acțiunilor să crească din nou. Odată pornită inflația, va fi frânată în cursul mai multor ani.

Singura metodă să nu te sinucizi politic este ca prețurile umflate la imobiliare să nu scadă ci să devină mai accesibile prin inflație.

Bitcoin nu are fundamente, deci se poate opri undeva sub 10K, dar aici totul depinde de puterea narativelor care i-au dat viață.

P.S. Citeam undeva că dacă faci reclamă la ceva trebuie să ai imediat lângă click-ul la cumpărare. Deci merită să pui un link la carte ;)

Horea spunea...

Mihvoi, Nasim Taleb are perfecta dreptate! Dar vezi si tu cum e gloata. Ea nu tine cont de fundamente ci cumpara si vinde bazat exclusiv pe starea psihologica in care se afla, la un moment dat; euforie sau panica. De aici rezulta si faptul ca oamenii au cumparat bulbi de lalele la pretul unei case, mai recent, gluma dogecoin, de exemplu. Si pot vinde, atunci cand sunt cuprinsi de panica, orice. Deci si lucruri al caror valoare reala este mult peste pretul de vanzare al momentului. Ai dreptate si privind vanzarea cartii dar, acest lucru, nu mai este unul priotar pentru mine. Stiind ca cei care o citesc, fac pana la urma ce le dictaeza starea psihologica a momentului. Ca atare, majoritatea zdrobitoare nu este in stare sa aplice niste reguli, fara de care tradingul devine o sinucidere. Cifrele statistice ne arata; 95% dintre cei care intra la bursa isi pierd banii!