Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 18 septembrie 2009

S-a terminat recesiunea!

Intram in depresiune (nota editorului). Pe malul Dambovitei, un om cu silueta de cavaler, a inceput din nou sa-si zdrangane armura. Isi invarteste sabia tocita in toate directiile, avertizandu-i prin strigate disperate, pe asa zisii dusmani ai valutei nationale. De la distanta, pare infiorator, din apropiere, acest don Chihotisarescu, provoaca mai mult mila. Coiful pe care-l poarta in cap, este de fapt o peruca labartata, facand astfel din dl. guvernator, mai mult un clown decat un cavaler. Clownii, nu stiu sa se bata nici macar cu morile de vant, ei fiind cei care ar trebui sa-i faca pe oameni sa rada.

Clownul nostru este insa diferit, devine patetic si infiorator, tocmai prin ineptiile pe care le rosteste. Undeva pe malul Potamicului, mai exista un cavaler, face parte din acelasi ordin ca si cavalerul nostru, ordinul clownilor. Fara peruca, chel, si-o fi pierdut podoaba capilara in lupta dusa pentru salvarea lumii, el a declarat: s-a terminat recesiunea! Stia domnul Basescu ce stia, atunci cand vorbea de teoria axelor! Se pare ca Dambovita izvoreste, dar se si varsa in raul Potamic. Viele Menschen, ein Wort, mai al dracului decat zicala neamtului "ein Man ein Wort". Tariceanu Isarescu si alti escu, par se se afle pe aceasi axa de gandire ca si dl Bernanke. Daca dl Tariceanu, a uitat sa puna minusul in fata cifrelor de crestere economica, trambitate pentru 2009, domnul Bernanke, a uitat saptamana trecuta sa-si termine fraza. Il ajut eu, vezi nota editorului!

Bursa, copilul de suflet al domnului Bernanke, l-a ajutat mult in proclamarea triumfului, asta pana ieri. Cu cateva zile intarziere, fata de predictiile pe care le faceam, bursa a inceput sa cada. Nu va impacientati nu a sosit sfarsitul lumii, deocamdata! GDP este in crestere si va fi pozitiv in trimestrul trei, asa ne spun analistii competenti", inclusiv cei autohtoni. O vom duce tot mai bine si totul se va reintoarce la normal" asa cum a fost si inainte. Vom avea crestere economica,
pana si in Roamnaia, asta cu toate ca motoarele trimisului de bani din strainate, precum si motoarele speculatiilor imobiliare, raman deocamdata imbacsite intr-un ulei amestecat cu mult praf.

Personal, sunt un admirator" al capetelor luminate" de care vorbeam, asa ca nu-i pot contrazice. In nici un caz pe dl. Bernanke. Domnia sa stie intr-adevar ce vorbeste! Ca sa-l intelegem mai bine, hai sa analizam un grafic proaspat de monetizare. Mareste graficul si vezi ce face domnul Bernanke, datele vin precum vezi de la St. Luis FED. Domnul Bernanke creaza bunastare". Sa-ti dau un exemplu: Ia o familie, de ce nu chiar familia ta? Inchipuieste-ti daca poti, ca esti destul de plin de datorii la banci, fiind si tu unul din cei ce au cazut in plasa pescarului" dadator credite.

In Romania, incepand cu anul viitor, vom avea crestere economica. Asa ne-a spus domnul Boc, Basescu, precum si dl Isarescu. Tu, credul cum esti, ai inceput sa zburzi de fericire, dar iata ca iti soseste salariul. Nu-ti vine sa crezi ochilor, el a scazut. In gura politicului plus inseamna minus.
Cu salariul scazut, nu mai prea poti sa-ti platesti ratele. Te loveste insa o idee nemaipomenita. Vei lua un nou credit, ca sa-l platesti pe primul! Fara nevoia de-a fi un as in matematica sau economie, incearca sa raspunzi la urmatoarea intrebare: Cu cat crezi ca ti se va inbunatatii traiul dupa o asemenea manevra.

Calculele mele de amator, duc la un rezultat = cu nimic. Ba mai mult, dupa parerea mea umila, vei intra si mai adanc in rahat. Pornind de la cele spuse, hai sa incercam sa intelegem GDP-ul in crestere al dl-ui Bernanke. Sunt de acord, va fi cu siguranta pe plus in trim 3 si inca si pe de-asupra estimarilor. Bursa va primi vestea cu un chichot, domnul Bernake va cadea in exstas, anuntand de data asta nu un sfarsit de recesiune ci mai degraba un nou zbor spre stele. Sa-l lasam totusi pe dl. Bernanke o clipa, pentru a aprofunda graficul de mai sus. Containerele de bani, aruncate in piata de administratia americana, proiectele asemanatoare cu prima casa, precum si programul cash for clunkers vor trebui sa se vada undeva.

Se vor si vedea, exact in GDP-ul din semestrul 3, calculate la o pondere de 3-3,5%. Normal, in caz ca nu esti mincinos, precum oficialii americani, fiind in acelasi timp si un adept al desfintarii FED, ai scadea cifra de mai sus din GDP-ul trimestrului amintit. Gestul de care vorbesc, ar insemna insa sa-ti tragi scaunul de sub cur, gest pe care oficialii din Washington nu il vor face niciodata. Mai mult decat atat, ei vor suna ca intotdeauna goarnele victoriei. Aceste goarne, se vor infunda insa cel tarziu, in luna aprilie sau mai 2010. Ca totul sa reporneasca si sa fie ca inainte, economia americana are nevioe de consumator. El, consumatorul, ducea in spate dupa cate iti amintesti, 70% din cresterile economice publicate. Sa ne uitam tocmai de aceea o clipa si la ceea ce face consumatorul american!

Fa click pe graficul alaturat ( linie verde) si vezi: Consumatorul, dat fiind faptul ca el nu poate tiparii bani facuti din aer, isi reduce creditele, dar nu oricum, in picaj. Ce crezi ca face un om care-si reduce creditele? Ai ghicit, nu consuma sau mai bine zis isi reduce consumul ca atare. Mai da acum un click si pe graficul maro, ca sa vezi ce face dl Bernake. Fara doar si poate isi mareste imprumuturile cu viteza sunetului. Acum inca o intrebare: Cine ducea in spate economia americana, consumatorul sau dl. Bernanke? O alta intrebare: Au reusit tonele de bani sa mobilizeze consumatorul? In masura neinsemnata si doar prin proictele amintite. Observa! graficul verde, este un grafic al pietii de credit! Au inceput asadar bancile salvate" relansarea creditarilor, asa cum spera dl. Bernanke? Nici poveste, rezultatele le vezi in ultimul grafic, creditarile date de banci continua sa scada. Concluzie: Poate FED sa tipareasca bani din nimic, pana s-or termina toti copacii din SUA? Da poate! Pe de alta parte, poate FED sa oblige consumatorul si bancile sa revina la creditare? Nuuuuuuuuuuu!

Cateva cuvinte, sa fiu sincer nu le merita, despre clownul Isarescu. Domnia sa, a detectat din nou dusmanul de clasa, atacator al leului. Guvernatorul, este insa cu ochii deschisi si direct atintiti asupra inamicului. In lupta sa apriga, a reusit sa cheltiuasca deja, 4, 5 miliarde de euro. A facut acest lucru, spre norocul" nostru, din imprumutul luat pe nimic". Foarte frumos si bine, se pare insa ca, domnia sa, a cheltuit banii tot pe NIMIC. Costurile unui viitor esec nu au insa importanta, atata timp cat Geoana, Basescu si Boc se pot lauda. Ce ar mai fi indrugat cei din urma romanailor, in caz ca leul ar fi ajuns la 5 lei un euro? Economie nu avem, dar ii dam cu explicatia deficitului de cont curent, deficit care s-a micsorat intr-adevar.

Micsorarea, nu este o consecinta al cresterii prestatiilor economice romanesti, ci pur si simplu o consecinta logica al scaderii importurilor in timp de recesiune. Lucrurile firesti, negative de fapt, sunt clasificate in Romania ca fiind bravade ale guvernantilor. Vom vedea efectul acestor bravade dupa alegeri. O bravada " incontestabila al actualului guvern, este insa deficitul bugetar. Despre acesta din urma se vorbeste insa mai putin. Nu se cuvine sa bagi draci in alegatori. Care draci domnilor si care alegatori? Cei ce mai merg la vot, nu deosebesc deocamdata, ziua de luni de cea de marti, dara mi te deficit de cont curent de cel bugetar.

Acestora, le ajunge cu varf si indesat crosetatul, tunsul de oi si promisiunile de 25 000 de euro pentru fiecare reintors in tara. Suna bine la urechi, tara s-o ia dracu, poate sa se scufunde. Vom scapa oricum de aici, daca nu alfel, pe autostrazile suspendate ale primarului cu nas de Pinochio, candidat la presedentie. Am decazut oameni buni si decaderea continua in fiecare zi. Am ajuns la un primitivism al societatii care este mai mult decat infiorator. A sosit momentul cautarii solutiilor de iesire, asta in caz ca nu dorim cu tot din adinsul sa ramanem inbacsiti in rahat. Cu privire la bursa, graficul afisat in expunerea anterioara ramane deocamdata valabil. La valute, euro-leu a trecut de pretul meu tinta, o cadere rapida, a lasat insa scenariul vechi neschimbat.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Faceti o treaba foarte buna, mai ales ca,presupun ca o faceti dezinteresat. Va citesc articolele si va rog sa continuati sa le scrieti. Sanatate dv. si familiei si va doresc sa aveti succes in a deschide ochii romanilor (celor care vor, bineinteles)

daniel.dafoe spunea...

Din pacate oamenii se uita mult prea mult la televizor - am devenit oamenii-terminal-tv. Chiar si posturile economice (exemplu: The Money Channel) au devenit de-a dreptul penibile.
Informatia reala a devenit din ce in ce mai rara.

Keep up the good work!

Toate cele bune

Horea spunea...

Multumesc pentru urari,iti doresc si eu la fel.Ce alt interes as putea avea din ceva facut gratuit, decat informatia poporului din care fac parte.Eforturile destul de mari, au dat pana acum rezulate destul de mici.
Deocamdata, minciuna si vorbitul degeaba, sunt melodiile preferate ale romanilor.