Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 12 septembrie 2009

Comunismul capitalist, atrage atentia capitalismului comunist


Este desigur vorba de China! " Bank of China’s Zhu Sees ‘Bubbles’ in Asset Markets ". Domnul Zhu Min, vice presedinte al bancii centrale din China, spune intr-un interviu Bloomberg datat 10 septembrie, cam ceea ce am repetat si eu pana la ameteala pe acest site. O noua bula, de data asta ultima, pentru ca este vorba chiar de o bula a banului propriuzis (nota personala), se umfla incet dar sigur de catre salvatorii" lumii. O singura intrebare, care in momentul de fata nu poate avea un raspuns exact , este data exploziei. Paradoxal, comunistii, pe care capitalistii" romani i-au condamnat, par sa fie cu picioarele pe pamant. To big to fail", seamana bine cu: nu ne vindem tara", am dat-o pe gratis!

China comunista gandeste, salvatorii" lumii viseaza. China comunista, intelege modul de functionare ale parghiilor pietelor libere, salvatorii lumii, inteleg modul de functionare al socialismului bancar. Dai cu bata in balta, noi te salvam, dar cu o conditie!
Trebuie sa ai format de mastodont si contacte bune la guverne si banci centrale. Este oare China usa de biserica al pietelor libere? Nicidecum, bani au fost aruncati si de statul chinez! Vocile critice, par insa sa se auda mult mai bine acolo, ele venind de multe ori chiar din gurile oficialilor. Este adevarat ca in China, iarna nu-i ca vara, iar in toamna nici vorba de alegeri.

Aici, ma refer la lumea capitalista moderna", se darama lumea, se scufunda pamantul, in caz ca mastodontii nu ar fi fost salvati. Baietii mari si destepti", explicau asta la fiecare post de televiziune. Popoarele inteligente", ca intotdeauna, au inghitit galusca, ea fiind condimentata si pregatita cu rigoare de bucatari" Ce catastrofa se putea intampla, in caz ca mastodontii si-ar fi dat duhul? Ramaneam fara hoti si aventurieri in lume, in timp ce bursele ar mai fi cazut.
Bancile si intreprinderile care ar fi supravietuit colapsul, l-ar fi supravietuit prin competenta si seriozitate. Azi, aceste banci si intreprinderi, vor trebui sa concureze cu incompetentii subventionati de stat. Piata libera, este prin definitie o piata a concurentei, aceasta definitie, a fost insa schimbata de salvatori". Pe terenul acestora din urma, baschetbolistul de 1,40 m dar gras, este ajutat sa sara. Daca nu poate s-o faca, i se arunca mingea in cos. Ceilalti, antrenati, profesionisti si plini de sudoare, sa fuga pana le plesnesc urechile, tot nu vor avea nici o sansa. La nevoie, grasutii vor fi asezati pe marginea cosului de baschet, mingea fiindu-le mai apoi pusa in mana.

Asta da piata libera si concurenta, capitalism in toata splendoarea lui. Grasutul se umfla insa, nesatul cum este. La un moment dat, nu va mai incape langa cos" si va cadea ca o placinta turtita pe teren. Va fi atat de gras, incat nici o macara nu-l va mai putea ridica. Plutarh spunea: "inbalanta accentuata dintre sarac si bogat, este boala fatala al oricarei societati". Iata-ne dupa parerea mea ajunsi acolo! Daca nu se va avea grija, s-ar putea ca cei ce gonesc si se antreneaza, sa calce pana la urma in placintele de pe teren si sa le zdrobeasca. Cand ai avantul muncitorului care a trudit in zadar, este greu sa te mai uiti sub picioare. La noi, deocamdata, numai albine gata de atac. Domnul Isarescu, iresponsabil insa ca intotdeauna in ultimul timp, ne promite numai miere. In primul trimestru robinetul mierii trebuia deschis, n-au iesit din el decat albine. Domnul guvernator, are insa rabdare, incepand sa miroase tot mai mult a politician. Daca nu trimestrul unu, e bun si trimestrul doi sau de ce nu trimestrul trei sau patru. Miere sa fie pana la alegeri, trimestrele nu mai conteaza. Personal ii dau dreptate! Intr-un anume an, in trimestrul unu doi trei sau patru, economia isi va reveni. Nu o va face prin predici si prin unsaturi cu miere, ci dupa o tavaleala prin praf, de durere, obligand astfel niste medici mult mai competenti decat domnul Isarescu & companii sa intervina. Nici infirmierii nu vor mai fi Basescu, Oprescu, Boc, Geona etc.

Bursele lumii, sunt si ele in luna de miere, in afara de bursa din Sanhai. Numerele oficiale, par foarte dulci, investitorii fiind imbatati de atata buna stare. Chiar vineri am avut o cifra coafata americana al unui somaj in scadere. Pe cine sa mai intereseze ca U6 cifra reala, arata un somaj de 16%. Capacitatea de utilizare din intreprinderi este ceea mai scazuta vre-odata, de 68%, industria de tiparire al domnului Bernanke merge insa struna. Stim la ora actuala, am aflat de la dl Isarescu, trimestrele in care economia isi va reveni. Ceea ce nu stim inca, este data la care economia mondiala va lua pumnul decisiv. Deocamdata, bancile mastodonte, urla de fiecare data, atunci cand FED foloseste termenul exit". De ce urla oare aceste banci, intr-o economie care e pe drum sa dea in flori? Ma astept in continuare la o cadere bursiera, indiferent de ce face FED. Demnitatea caderii depinde insa de tendinta de monetizare a bancii centrale. Un nou pachet de salvare, va duce bursa mai departe, pumnul primit mai apoi fiind si mai dureros. Deocamdata, ma astept la corectia de care vorbeam. Ea va afecta toti indicii dezbatuti. Nu am timp de grafice, cele expuse ultima data pe youyube pot fi luate ca reper. La valutele dolar si euro fata de leu, scenariu deocamdata nesschimbat,. Euro-dolar, a depasit cu ceva asteptarile mele ne apropiem insa si aici de un varf. Acesta se afla intre 1,46 40-1,4730. De aici, corectia de care vorbeam va trebui sa devina realitate.

Caderea bursiera din SUA, intarziata cateva zile, ar trebui sa inceapa luni. Nivelul meu maxim, expus pe graficele youtube, a fost depasit dar nu cu mult. Caderea de luni, ar trebui sa dureze intre 3-5 zile, urmata de o revenire. Dupa aceasta revenire o noua cadere pare sa fie scenariul cel mai probabil. Voi reveni la el, atunci si daca va fi cazul. Indicele Bet, var urma ca de obicei indicele american. Expun totusi un grafic cu miscarile probabile ale indicelui nasdaq. Observa! Liniile arata directia probabila de durata, pana la sfarsitul anului 2010. Voi face ajustari de pret, depinzand de comportamentul indicelui la nivelele expuse. Observi desigur nivelul meu tinta, primul interval, expus inainte de sejurul in Franta, perforat acum cu putin. Intervalul actual, mult mai ingust decat primul a fost atins in ultimele zile ale saptamanii trecute. Miscarile viitoare presupuse, se vad clar pe grafic, precum si nivelele probabile.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Horea, unde gasesc niste grafice youtube mai noi? Singurele pe care le-am vazut sunt cele din 30 iunie, inainte sa pleci in Franta ..
In legatura cu bursele ai dreptate, optimismul e in floare .. ca si viitorul roz vazut de Isarescu (apropo de "euro nu va ajunge anul asta la 5 lei"!)

Horea spunea...

Din pacate nu am grafice mai noi, voi incerca sa pun macar unul, cel al indicelui nasdaq drept referinta, azi sau cel tarziu luni. La valute scenariul meu nu s-a schimbat deocamdata! Ma astept asadar,in continuare, la o depreciere euro fata de leu. Dupa aceasta depreciere euro ar trebui sa atinga pretul meu tinta de 4,50. De aici va trebui sa asteptam reactia pietii! Atentie! Eu nu ghicesc interpretez doar grafice.

AristotelCostel spunea...

Stock Market: Great Depression