Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 27 februarie 2010

Pregatirea plonjonului bursier

Revenirea "nativa " a economiei prezentata saptamana trecuta de dl. Bernanke, va fi mai mult ca probabil un plonjon nativ. Iata ca SEC (securities and exchange commision) pregateste terenul.
Nu stiu cati dintre voi cunosc asa numitul short selling? Ca sa nu vorbesc degeaba si cu peretii voi incerca sa ma explic. Ma gandesac ca ar putea exista oameni, pentru care termenul amintit este total strain.

Short selling-ul este un fenomen bine cunoscut in strainatate, mai putin cunoscut la noi, din cauza faptului ca el nu se practica. Short selling sau o pozitie scurta nu este altceva decat vanzarea unor actiuni pe care nu le posezi. Imprumuti asadar actiunile de la marii proprietari. Imprumutul pe care il faci, urmat de vanzarea actiunilor, te obliga in acelasi timp sa le restitui. Asta dupa ce le vei recumpara, in momentul in care te-ai decis sa parasesti piata. Imprumutul nu este nici el gratuit. Oricum, cu ocazia deprecierii la care poate fi suspusa o actiune cei cu pozitii scurte pot face un profit.

Profiturile pot fi substantiale din moment ce caderile obisnuiesc sa fie mult mai rapide si mai accentuate decat aprecierile. Iata ca SEC se trezeste din nou, ca si in timpul panicii din 2008, interzicand pozitiile scurte pentru actiuni care s-ar putea deprecia "prea rapid". Aceasta masura, luata si in 2008, a fost conceputa pentru a preveni deprecierile. Rezultatul a fost desigur zero precum si rezultatul "stimulului". Zero sau minus nu mai conteaza, suntem oricum in era repetitiilor descreierate.

Tot ce nu a avut efect pana acum, se mai repeta o data sau de 50 de ori in caz de nevoie. Imbecilii zilelor noastre continua sa astepte rezultate noi, de la procedurile vechi. Pentru mine miscarea SEC nu da a bine. Institutia stie ce stie si vrea sa se "gardeze". Domnul Bernanke ca si dl. Vasilescu indruga verzi si uscate, ambii domni trebuind sa intelega de fapt mai multa economie, decat se pare ca inteleg. Pe dl. Vasilescu nici nu sunt suparat. Domnia sa a explicat de fapt intr-un mod voalat adincimea cacatului in care s-a bagat Romania. Atunci cand esti mana dreapta a lui Isarescu si iei decizia sa lasi tara pe mana lui Dumnezeu, trebuie sa fi constient de mirosul insuportabil al cacatului in care plutim.

Coloana vertebrala necesara pentru a putea spune lucrurilor pe nume, nu o prea are nimeni dintre cei cu functii inalte. Sincer sa fiu, nu stiu nici eu cum as fi reactionat intr-o asemenea situatie, in cazul in care as fi fost guvernator al BNR. Totul a mers prea departe, este acum prea tarziu sa mai faci ceva. O panica ce s-ar putea dezlantui la auzul stirilor urat mirositoare, nu ar ajuta pe nimeni. Blankfein ne-o trage, celalat Domn din ceruri ii ajuta pe cei care se ajuta si ei pe ei insisi si cu asta punct.

Cand om fi scufudati in cacat pana peste cap, dl. Vasilescu isi va scoate probabil ochii si gura ca sa ne spuna: Pai uite ca nu ne-a ajutat Dumnezeu. Acum este tarziu sa faci ceva, sunt de acord!
A fost insa un timp, acum cativa ani, cand mai erau sanse. Tacerea de atunci a oficialilor BNR nu poate fi iertata. Daca as fi fost guvernator i-as fi dat lui Tariceanu si Basescu peste nas, atunci cand se luau la tranta in incopetenta si minciuni. Va mai aduceti aminte de Isarescu, care le tinea celor doi isonul, din balconul revenirii economice in forma de V?

Discutiile sunt acum tarzii si de prisos. Suntem in cacat pana in gat si continuam sa ne scufundam. Intr-o zi vom da cu siguranta de fund. Multi se vor ineca din pacte, inbaxiti de miros si luati de valtori.. Sper din suflet sa fie cat mai multi dintre cei ce ne-au adus pana aici. Ai semanat vant culegi furtuna, asta pana in momentul in care te vei decide sa semeni altceva.

Dupa semanat, recolta nu vine imediat, precum n-a venit nici pana acum. Vor trece ani pana lumea se va redresa si pana va gasi parghiile unor noi ramuri economice care vor trebui sa apara.
Individualismul va prevala si oamenii vor trebui sa-si ia soarta in propriile maini. Statul va incerca in tot acest timp sa devina tot mai sever. Repet aici ca intotdeauna temerea pe care o am fata de un razboi.

Deocamdata este insa pace si data de reactie de care vorbeam, 1 martie, bate la usa. Uitandu-te la "clanul celor 4" ,am marit graficele pentru a spori vizibilitatea, vei observa: suporturile care au respins caderile de pret cu o exactitate aproape milimetrica. Trasate cu linii rosii, vezi ca si saptamana trecuta rezistentele neatinse inca.

Bursa a cazut precum ma asteptam la inceputul saptamanii, euro s-a miscat lateral. O revenire a preturilor din cele 4 grafice s-a observat imediat dupa cuvantarea magistrala al dl-lui Bernanke. Efectul speech-ului a fost si el conform asteptarilor. Sa vedem acum ce ne aduce saptamana viitoare? Personal, cred in continuarea aprecierilor sau o miscare laterala luni, cu o intoarcre brusca in ultima jumatate de ora a bursei din SUA. Un scenariu mai putin probabil, dar posibil, ar fi continuarea aprecierii pana miercuri 3 martie. Leul va avea aceeasi soarta probabila ca si bursa americana, apreciindu-se fata de dolar si euro conform scenariului de mai sus. Voi pune graficele leului la sfarsitul acestui comentariu maine. Mare lucru nu s-a intamplat cu pretul valutelor amintite saptamana trecuta.

Iata graficele, scenariu nealterat deocamdata. Caderea dolarului spre suportul expus, urmata de aprecierea spre 3,10 este scenariul pe termen scurt. In cazul euro, nu cred ca pretul minim de la 4,06 va mai fi perforat, desi scenariul ideal ar fi caderea euro in intervalul de suport. Precum spuneam valuta comunitara a cazut deja, pana la nivele de sub un ban de suportul amintit.

2 comentarii:

Flavian spunea...

SEC e un fel de sperietoare gen DNA la noi. Adica loveste cu directie cand si pe cine trebuie.

A permis marilor smecheri magarii cat casa, incusiv naked short-selling care a dus la falimentarea unor firme care nu au avut alta vina decat ca au intrat in vizorul speculatorilor iesiti la vanatoare de bani usori.

Apoi pentru a proteja aceiasi smecheri de eventuale probleme si intoarcerea propriilor arme impotriva lor, a interzis short-selling cu totul in toamna 2008. Un pic, doar cat sa nu avem si GS sau JPM la protzap alaturi de Lehman.

Dupa care s-a deschis iar sezonul la fazani. Pana acum, cand se apropie etapa urmatoare, iar SEC asa cum spuneai, pregateste terenul... :-)

Horea spunea...

Din pacate asta este realitatea zilei de azi. Nu pot sa sper altceva decat ca viitorul nu va fii viitorul acestor oameni care au devastat planeta.