Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 8 iulie 2010

O fi shityind Vasilescu blogul lu mosu

Cu siguranta ca nu, dar, asta conteaza foarte putin atunci cand omul vine cu informatii mult mai aproape de realitate decat cele pe care le-a lansat pana acum. Este pentru prima data cand psihologia umana este pusa intr-un contexct real de catre un oficial BNR. Vasilescu recunoaste subit ca cifrele sunt una in timp ce omul care nu este o masina (ultima afirmatie este a subsemnatului si nu a lui Vasilescu) este cu totul altceva. Oricum spre deosebire de Omidarescu care a incercat sa-i dea cu psiholigia, fara succes, Vasilescu o foloseste acum dintr-un unghi total diferit. Nu mai e nevoie sa repet inca o data ca sunt de acord cu Vasilescu si ca nu pot asculta prin definitie ceea ce spune FMI. Institutia nu a vazut criza, a scos prognoze pentru Romania din curul lui Franks, vorbind de cele mai multe ori verzi si uscate. Tinand cont de teza pe care am enuntat-o in ultima postare, ar fi o nebunie sa asculti ceea ce spun cei care n-au nimerit nici o prognoza pana acum. Suntem in deziflatie cred eu si ne indreptam incet spre deflatie. Se pare acum ca un oficial BNR a luat in considerare scenariul foarte probabil enuntat si de mine cu mult timp in urma. O sa prospere tara noastra incepand de maine facandu-ne pe toti sa dansam dansul elefantului? Nicidecum! O informatie gandita este insa un lucru foarte rar in Romania. Sper spre binele tuturor ca astfel de informatii cantarite si gandite sa fie tot mai multe. Asta chiar in cazul in care calai lui Gadea, cu Stan si Bran in frunte, precum si plutoanele de executie de la celelalte televiziuni si din presa vor vrea imediat sa le calce in picioare. Daca pentru popor afirmatia nu are efecte explosive, in afara de faptul ca nu va starni cu siguranta panica, pentru BNR ar putea sa aiba. Este mult mai usor sa-ti bazezi politica monetara pe scenarii plauzibile decat pe scenarii science fiction sau vise.

PS. Iata ca fondul ii da din nou cu prognozele. Citeste doua extrase din articol publicate in Financiarul:

"Nu va exista o noua recesiune, in pofida turbulentelor traver­sa­te de sectorul financiar pe fon­dul cresterii datoriei publice a nu­meroase state, este conclu­zia finala a ultimului raport al Fondului Monetar International (FMI). Institutia con­d­usa de Dominique Strauss-Kahn crede ca procesul de relansare a economiei globale va continua intr-un ritm mai dinamic decat cel anticipat, impulsionat de Asia. O proiectie optimista care nu cuprinde insa si zona euro."

Expertii Fon­du­lui subliniaza in mod deosebit riscurile „care au sporit considerabil” incepand din luna aprilie, estimand ca ele pot deveni deosebit de „optimiste” in cazul in care perturbatiile de pe pietele financiare nu se vor diminua in intensitate.  „Evolutia catre mult dorita stabilitate financiara mondiala a cunoscut recent un regres. Riscurile emanate de datoria publica din anumite regiuni ale zonei euro s-au materializat si au cuprins intreg sectorul financiar din acest spatiu, amenintand sa se extinda in alte regiuni si sa genereze o noua spirala negativa pentru economie”, explica raportul FMI.

In romaneste: Domnul Straus nu-si va caca pantalonii ci va ramane constipat, constipat chiar dinamic. Asta in cazul in care laxativul foarte potent pe care l-a luat, nu va functiona asa cum vedem ca a inceput sa functioneze, pantalonii domnului Straus fiind deja plini de cacat. 


Concluzie: Merita sa-ti pierzi vremea citind presa din Romania, plina cu citate de genul celora de mai sus. Mai exista ceva educativ, ceva adevarat, ceva cu substanta in mas-media din aceasta tara? Oare nenorocitii care si-au schimbat leii in euro la cursuri apropiate de 4,60 (casele de schimb au alte cursuri de cat are BNR) nu erau mai bine fara presa si televiziuni? Daca nu poti spune ceva constructiv si apropiat de realitate, de ce nu poti sa-ti ti dracului gura? La ce bun sa dezbati aceleasi lucruri, cu aceeasi oameni, la aceleasi posturi, cand efectul e acelsi chiar si dupa 20 de ani= tara scufundata in mocirla si lovita si de fortele naturii in fiecare an? Oare cat timp se vor mai uita romanii la show-urile televizate care le distrug viata in loc sa-i ajute?

6 comentarii:

Florin spunea...

Horea, tu chiar crezi ca BNR-ul chiar spune public ce crede? Eu sunt convins ca analizele interne si deciziile care se iau in interior, nu au aproape nimic in comun cu ce se spune in comunicatele de presa, sau in diverse aparitii televizate.

Horea spunea...

Florin, pai asta e problema! Dupa cate vezi se numeste BNR= Banca Nationala a Romaniei cu alte cuvinte si banca ta. In rezervele ei exista banii depusi de fiecare cetatean.

Eu unul vreau sa stiu ce mi se intampla cu banii pentru ca este dreptul meu de cetatean. Cei care cred ca BNR informeaza corect sau eronat din bunatate sa se mai gandeasca. Eu unul am pretentia sa stiu ce face o institutie in care mi-am bagat banii si nu in ultimul rand, vreau sa aud ca gandeste realist.

Daca nu face acest lucru din incompetenta sau considerente politice, vreau o schimbare a atitudinii, in cazul competentei vreau schimbarea oamenilor. Cand eu si tu si altii care-si perinda banii prin BNR nu o sa mai faca acest lucru banca va ajunge in agonie. Poporul roman este insa unul ignorant si lipsit de pretentii, permitand astfel tuturor sa-si bata joc de el. In alte ordine de idei exista oameni in BNR care au spus lucrurilor pe nume: Lucian Croitoru si chiar A. Vasilescu. Tu cum iti explici de fapt aceste lucruri?

Anonim spunea...

@Horea - ceea ce se intampla la BNR este o metoda securista de influentare a pietelor si populatiei (lucruri diferite)! Croitoru si Vasilescu nu au discutiile astea la un sprit care transpira in presa. Sunt persoane care rezoneaza cu Masonerescu, sunt persoane care mor dupa Vasilescu si altii stau in gura lui Croitoru (segmente de piata diferite), ruptura interna nu exista.

Faptul ca despre Croitoru s-a vorbit ca ar fi agent al securitatii nu este intamplator.

Faptul ca a aparut ca o propunere pentru PM nu a fost nici el intamplator. Desi Securitatea se afla in tabara opusa masoneriei (parerea mea, a se vedea batalia Basescu-Geoana), jocul dublu va fi intotdeauna o practica a sistemelor de securitate balansand in functie de oportunitatile aparute si nu in ultimul rand de democratia aparenta.

Marketingul este fff important pentru BNR, iar gandidu-ma la scopul acestora (protejarea bancilor) privind in retrospectiva ultimelor 2 saptamani retin:
- Ipoteza principala: graficul platilor din economie este cunoscut pana la amanunt: unii trebuiau sa cumpere (rate la banci in special, plati externe), unii vand (tot mai putin)
- nu intamplator finalul lunii (de obicei perioada 25 - 01) sunt perioada in care toti si-au pus ratele si ca atare sarcina lunii este in aceste zile (nivelul tranzactiilor daca ar fi public ar face senzatie)
- BNR a pierdut lunile trecute cel mai mult in aceasta perioada
- ca atare s-a inflamat presa, cursul s-a lasat liber si a luat-o incetisor in sus (unde dupa cum spui si tu Horea trebuie sa urce in perioada urmatoare), a aparut masonerescu si a dat din plisc
- au mai aparut unul -altul in scop de reclama (BRD mizeaza pe un curs de ....), ING a modificat estimarile ..., Unicredit ...
- panica a intervenit in randul persoanelor care aveau rate, multi au inteles ca a sta pe leu (adica a fi in tabara declarativa a lui Masonerescu) nu e bine
- a aparut (deloc intamplator) declaratia de avere a lui Mugurel ca el e pe EUR
- si deodata lucrurile au inceput sa se miste intr-un sens... dorit
- dupa asta, panica trebuia sa se potoleasca
- trebuiau incepute discutiile legate de fond
- vine transa
- de fiecare data cursul mai scade putin
- cursul acum sta jos (cumparatorii sunt mai putini ca ratele sunt departe, capsunarii au luat banii pe plantatie si deja au inceput sa mai trimita cate ceva si familiile schimba oricum pe loc... am fost la banca si am stat la o coada frumusica, neavand loc de cei cu Western; pe de alta parte facturile de export se fac cu preponderenta la finalul lunii iar termenele sunt diviziuni lunare si banii din export vin tot in prima parte a lunii, ca atare cursul e rau pentru ei sa fie jos).

Concluzia mea: BNR exfoliaza veniturile tuturor celor care muncesc (de 20 de ani), cursul este tinut jos doar pentru protectia bancilor (rata de default este la un nivel periculos iar un curs mare nu ii va ajuta deloc), informatiile sunt cenzurate pentr public, aparenta libertate a cursului are un oponent redutabil chiar in cel care ar trebui sa vegheze (Care isi permite sa piarda in cateva zile peste 300 milioane EUR - pierderea BNR pe luna mai, luna iunie va fi cu plus :( ), FMI nu doreste decat pastrarea in picioare a sistemului si ne va "imprumuta" cursul mult si bine, numai sa nu cada vreo banca.
2. Sistemul nostru este destul de slabut daca ne trebuie transe de 900 de milioane cand Greciei i-au trebuit 100 de miliarde ajutor
- tintesc ochii mai mult pe pietele internationale decat aici, pentru ca de acolo se poate schimba totul
- asteptam un nou TARP

Florin spunea...

"Eu unul am pretentia sa stiu ce face o institutie in care mi-am bagat banii si nu in ultimul rand, vreau sa aud ca gandeste realist."

Eu unul am pretentia de profesionalism de la toti, incepand de la presedinte, guvern pana la maturatorul de pe strada. Dar se pare ca suntem in minoritate cei ce gandim asa.

Din cunostintele mele, A Vasilescu este cel care l-a format pe M Isarescu. Multa vreme s-a spus ca Vasilescu conduce din umbra, din calitatea de consilier. L. Croitoru, este si el tot un consilier personal. Deci e logic sa presupunem ca ceea ce a spus public, a ajuns la urechea lui Mugurel cu mult inainte. Prea multa politica si prea multe interese ca sa deslusim tainele lor...

Anonim spunea...

http://scenariieconomice.blogspot.com/2010/07/recomandare-de-citit.html


soooper

Horea spunea...

Anonim, dupa cate ai observat probabil, din cele scrise de mine pana acum, sunt un om pe care teoria conspiratiilor nu il capteaza.

Eu cred asadar ca fiecare oranduire sociala are profesionisti de prima clasa.

Prin definitie profesionalismul nu este legat de oranduire desi intamplator un profesionist poate fi securist, comunist, liberal, mason etc.

Problema Romaniei este tocmai conspirationalismul si dorinta de razbunare a celor de la putere. La un moment dat, cineva care a ajuns intr-un scaun anume, vrea sa se razbune pe cineva al carui mutra nu-i place sau si mai des pe o mutra care il incomodeaza politic.

In aceste conditii ies la iveala povestile securisto-masono-comuniste, de parca nu ar fi toti o apa si un pamant.

Aceasta atitudine aduce dupa sine schimbari perpetue de personal, aducand pe loialii formatiunii de la putere in scaunele care conteaza. Tot acest tip de organizare nimiceste profesionalismul, exterminandu-l din radacini. Un profesionist va fi profesionist si va avea rezultate in orice oranduire in timp ce un lingau analfabet va avea nevoie de un partid ca sa fie impins inainte.

Fara partid si sprijin politic, lingaul analfabet este mort, avand intotdeauna prestatii egale cu zero. Profesionistul in schimb va presta intotdeauna la maximum si asta in oricare tara, pentru simplul fapt ca stie ce face.

Daca ma intrebi pe mine, eu as prefera sa lucrez mai degraba cu un profesionist, chiar fost securist sau actual mason, in orice domeniu,inclusiv cel medical, decat cu un analfabet dobitoc autodeclarat liberal.

Istoria lui Nelson Mandela devine un argument real pentru cele spuse de mine. Fostul presedinte sud african, odata inscaunat, a mentinut in garda sa personala oamenii fostului presedinte, cu toate ca acestia i-au tracasat familia atunci cand el a fost inchis. Mai mult decat atat, a lasat intregul staf al biroului prezidential neatins! Motivatia lui Mandela, impotriva tuturor celor care vrioau razbunare, a fost una si clara: oamenii sunt profesionisti si de aceea cei care vor sa ramana vor ramane. Mandela care a ajuns sa fie respectat in lumea intreaga pentru atitudinea sa impaciuitoare a avut dreptate.

Acei profesionisti, care au fost surprinsi si ei de reangajare, au ajuns pana la urma sa declare ca si-ar fi dat viata pentru presedinte. Iata cum, un astfel de om a reusit sa duca o tara divizata si macinata rasism spre unitate si progres, in timp ce conspirationalismul din Romania, unde profesionalismul este calcat in picioare in favoarea apartenentei de partid, a reusit s-o destrame si sa o distruga.

Florin, cand cei constienti si cu pretentii, precum spui ca esti, se vor inmulti, vom putea sta fata in fata cu o alta tara.

Anonim 2 am citit postarea despre individualism si pe mine nu m-a impresionat deloc. Poate autorul se exprima gresit pe alocuri vroind sa spuna de fapt altceva. Oricum, eu nu pot sa pornesc decat de la cele citite.

Ca o concluzie: se pare ca articolul descrie intocmai situatia din Roamnia, unde individualismul a ajuns la culmi nemaivazute. S-ar putea sa existe oameni care accepta si se simt bine intr-o astfel de societate facandu-i loby. Eu unul nu fac parte si nu voi face niciodata parte dintre acestia.

Personal nu am inteles si nu voi intelege niciodata legatura, dintre existenta unui stat de drept si individualism. Daca autorul confunda cumva libertatile individuale cu individualismul ar trebui sa faca corectarile de rigoare.