Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 19 februarie 2011

De ce a crescut euro fata de dolar?

"Any delay of an effective European response to confront this situation (debt market turbulence) damages all the countries and the euro itself," Silva Pereira told reporters after a cabinet meeting. "That is why our message is that Portugal is doing its work. Europe also needs to do its part."
Earlier on Thursday, the Jornal de Negocios daily reported without citing sources that Germany has been pressuring Portugal to request an international bailout immediately, before any changes to the European rescue package are decided at a summit in March. (Sursa Reuters)

Iarna nu-i ca vara, Portugalia nu e Irlanda, Irlanda nu e Grecia si boul nu-i crocodil. Ati mai auzit asta undeva? Exceptand desigur ultima afirmatie. Sunt sigur ca da, daca ati ciulit bine urechile la ceea ce au spus expertii doar acum cateva luni. Crocodilu lilu lilu nu este intr-adevar bou, bou, bou, pentru ca nu are coarne, in timp ce tarile enuntate au. Au chiar coarne foarte scumpe crescute pe imprumuturi care acum nu pot fi platite. Stiri minunate pentru euro nu vi se pare? De aceea s-a si intarit valuta comunitara. Sau, stati putin, nu trebuia sa fie de fapt invers, din moment ce si domnul Pereira recunoaste ca situatia este una foarte periculoasa pentru toate tarile europene precum si pentru valuta euro.

De ce a urcat atunci valuta europeana exact in ziua in care stirea a fost comunicata de Reuters? Intr-o perioada in care "cineva" din Germania, desigur nu poporul, mai pare sa faca  si presiuni asupra Portugaliei, pentru ca ea sa ceara "salvare". Despre dobanzile bondurilor portugheze sa nu mai vorbim! Ele cresc ca si coarnele boului incet dar sigur, asta in timp ce domnul Trichet a continuat sa cumpere muradriile tarii "prietene" in tot acest timp. 


Si atunci inca o data! De ce a crescut euro? De data asta va las pe voi sa raspundeti ca sa nu-mi mai racesc eu gura degeaba. Ce vor scrie ziarele atunci cand euro va incepe sa cada, saptamana viitoare? Ca de vina sunt datoriile Portugaliei, cele care au fost acolo tot timpul, cele care apar si dispar ca omul invizibil.

Ce nu se poate plati nu se va plati si punct. Vor fi restructurari de datorii in tarile amintite asta chiar daca oameni de genul lui Trichet vor merge pe urechi. Va fi interesant de aflat ce vor spune nemtii? Sa nu uitam ca o crestere economica de 3,6% denota spirit pozitiv si tolerant. Vom vedea daca aceasta stare se va mentine si in timpuri mai grele si, daca, nu cumva, vor iesi si ei cu parul votului la politicienii care ii vand. Da, cu parul votului! Pentru ca in Germania democratia functioneaza. La ei totusi procesul vanzarii se face invers, ei dau. Dar tot din buzunarul poporului, efectul fiind pana la urma acelasi.

42 de comentarii:

i-conomics spunea...

Horea:

Vrei sa stii ce va face Euro peste 3 saptamani? Tinand cont ca esti TA'ist convins iti propun o solutie geniala!
Ia matalutza baza de date pe ultimi zece ani a tuturor statiilor meteo din romania, si cu siguranta vei gasi o corelatie intre temperatura, viteza vantului, cantitatea de precipitatii si cotatia USR/EUR peste 3 saptamani! Ai voie sa le invarti cum vrei tu, ploaia fie volatilitate, temperatura volum si vantul directia!BONUS: Ai voie sa aplici chiar si corelatii inverse, de gradu 4, poate chiar si corelatii imaginare (i)daca le ai cu digeratul number theory! ! ! !

Moarla: Nu tot ce zboara se mananca, analiza tehnica nu va imbogati pe nimeni! Americani au o zicala: A fool and his money are soon parted!

Imi place totusi ca esti hotarat in preaching the gospels.... :-)May god have mercy on your souls! caci... CALUGARIA ii paste pe toti cei ramasi fara un sfant prin metoda de investire a secolului.. analiza tehnica!

Horea spunea...

i-conomics, iti dai si tu seama probabil, pentru ca vad ca te invarti doar pe langa subiecte si oameni genilali, ca: aceste subiecte sunt prin definitie la un nivel prea inalt pentru mine.

Ai dreptate sunt hotarat dar in limita neputintei mele, asa ca nu o sa ma pot ridica niciodata spre sfera de genialitate in care pluteste domnia ta. Privind calugaria ideea ta este tot geniala ca de obicei. Sa stii ca mi-a trecut prin cap de vreo cateva ori sa ma mut in Tibet.

Nu tu bursa, nu tu analiza tehnica, nu tu gipuri care te calca pe trotuar etc. Ci, doar spiritualitate si inca una budista. Una a carei filozofie am admirat-o si o admir si azi, chiar de aici de jos.

Dintr-un punct mic si neisemnat aflat la ani lumina de punctul genialitatii. Distanta pana la ultimul punct mentionat pare acum si mai lunga, asta de cand te-am cunoscut pe tine.

Ce noroc pana la urma urmei ca planeta asta mai are loc si pentru calugari.

Iti doresc un week-end genial!

DanP spunea...

@ i-conomics
Draga prietene, nici eu nu am pregatire economica, da' incerc sa nu ma bag in seama singur...
Stii, impostura pute de la o posta.
Ce-ar fi sa te limitezi la blogul tau si sa incetezi sa mai parazitezi?

gogu spunea...

Se baga si iconomics in seama ca n-a facut armata ,el vorbeste neintrebat ,sa-l cunoasca si pe el lumea .mie chiar imi place cum scrie horea si culmea ca mai are si dreptate in foarte foarte mare masura.
Horea a gresit doar cand l-am intrebat despre aur si argint (sau cel putin asa consider eu),in rest ,toata stima!

Horea spunea...

gogu, ai perfecta dreptate. Este pentru prima data cand am dat un raspuns fara a ma documenta in deajuns, nu se va mai intampla.

Nu m-am uitat la graficul argintului ci am plecat de la premiza ca el merge mana in mana cu aurul. O alta gafa de a mea a fost ca nu te-am intrebat la ce perspectiva de timp te referi.

Dupa cate ai observat probabil eu fac analize pe grafice saptamanale sau lunare am facut si cateva exceptii: analize scurte euro dolar pentru demonstratie.

In perspectiva de timp mai lunga, cateva luni, aprecierea aurului nu influenteaza deocamdata scenariul meu de depreciere asta cu toate ca el s-a apreciat saptamana trecuta.

Argintul a saltat si el ca atare cu diferenta ca si-a depasit vechea maxima, un lucru foarte important in acest caz.. De aici, in perspectiva de cateva luni ar trebui sa cada si argintul dar asta nu scuza desigur gafa facuta.

Observa! Gafa nu consta in analiza eronata, pentru ca asemenea analize am mai facut si voi mai face din pacate. Este imposibil sa nu gresesti atunci cand analizezi probabilitati. Si totusi, gafa din acest caz a rezultat din felul ignorant in care am tratat subiectul, un fel de-a trata pe care l-am combatut chiar eu.

Ma bucur ca ai reluat aceasta tema si ca m-ai trezit!

i-conomics spunea...

Horea,

Chiar nu stii de gluma?

Nu am spus niciodata ca ce spui tu e gresit, doar ca ce spui tu e bazat pe ori ce dar nu pe TA ci pe fler, analiza fundamentala, macro, psiho, etc...

Total de acord cu vizita in Tibet! dar nu pe post de calugar!

Si tie un weeked la fel de genial!

@DAN + GOGU:
Aveam o discutie strict adresata lui Horea. Daca nu ma adresam cuiva anume as fi acceptat interferenta... dar in cazul de fata nu pot sa trag de cat paralela musca si laptele....

mike spunea...

pana la urma problema nu e de ce creste EUR ci de ce tot scade USD ( la care se raporteaza in principal ) si asta chiar daca multi "analisti" au "prevazut" la inceputul anului o apreciere puternica a USD ! dar sa vezi ce distractie va fi atunci cand vreo agentie de rating va scadea ratingul la americani !

i-conomics spunea...

mike: nu cred zvonul scaderii de rating... ori ce angajat de la vreo agentie de rating ce ar face asa ceva.. ar fi, cred, imediat declarat enemy combatant... dus in afganistant si castrat!

cristian dogaru spunea...

salut Horia....apropo de intrebarea lui Mike de mai sus, imi dai voie?...citeam ca Fed-ul a fos timprumutatorul de ultima instanta si a dat cam 23 trilioane tuturor, de la banci europene, la general electric, etc...asa ca, e firesc ca dolarul sa se deprecieze acum, dolarii sunt mai multi...dar cand vor dori sa retraga banii, eventual crescand dobanzile, sa vezi ce apreciere pe dolar cand toti vor dori sa cumpere sa returneze ce au imprumutat...corect?

vroiam sa te intreb insa altceva: nu imi amintesc de care parte a baricadei te situezi-hiperinflatie sau austeritate, ce ne paste anii ce vin? eu merg pe austeritate, din mai multe motive, in primul rand pentru ca in hiperinflatie vor pierde masiv bancile, ceea ce nu s-a prea purtat pana acum...in plus hiperinflatia vine cu haos, tulburari sociale, etc...si nu sunt masochist sa vreau asa ceva...tu ce zici?

Flavian spunea...

Asa cum ziceam, chestia este ca austeritatea si "solutia Volcker" cu ridicarea dobanzilor NU mai este o alternativa. Pentru cine pricepe engleza un articol foarte bun si aici: Economy Flight 666 - Our One-Way Ticket To Zimbabwe

Bernanke is kidding himself, the House Budget Committee and the entire 60 Minutes audience when he says that he can raise interest rates in 15 minutes. He can raise rates but it would be the INSTANT end of the economy. I’ve read the book: “Temple of Secrets: How the Federal Reserve Runs the Country”, and a large portion of the book was dedicated to Paul Volcker’s 21.5% rate hike. The adverse effects on the economy were disastrous. Businesses stopped borrowing, or went broke borrowing, unemployment went through the roof, housing was crushed, large purchases of automobiles crumbled.

Horea spunea...

i-conomics, daca tot iti pierzi timpul citindu-mi pagina fi si tu putin mai atent. Stiu foarte bine de gluma, incerc de cate ori pot s-o folosesc. Si, chiar de aceea, stiu s-o si deosebesc de ceea ce nu este gluma.

Spre deosebire de altii eu nu te-am facut nici bou nici prost, nu-mi sta in fire sa comunic in acest fel. Mai mult decat atat, oricum ai fi eu ma voi lupta pana traiesc pentru dreptul tau de-a ma contrazice.

Tocmai din aceasta cauza gasec comentariul tau cu "musca si laptele" deplasat si lipsit de corectitudine, tinand cont de faptul ca oamenii au dreptul sa comenteze ce vor in legatura cu subiectele dezbatute.

In ceea ce ne priveste pe noi doi eu nu pot decat sa repet ceea ce am spus. Nu esti nici bou, nici prost dar esti in opinia mea incapatanat si ignorant. Iti pierzi vreamea citindu-mi situl dar nici macar aici nu esti atent la ceea ce citesti.

Totul in ceea ce priveste asa numitele predictii pleaca de la analiza tehnica, citeste si tu articolele din TW expuse pe site si scrise intr-o era in care nimeni nu visa despre criza.Sirile si evenimente erau atunci mai in roz decat rozul,laptele si mierea curgeau prin vaduri.

Criza a venit si a fost plina de evenimente. Aceste evenimente au fost intr-adevar comentate si de mine,pentru ca asta este menirea paginii, nu mai este una strict de analiza tehnica. Evenimentele au fost totusi in opinia mea o consecinta a predictiilor facute din grafice.

Observa! Evenimentele actuale ar trebui sa iaba impact negativ asupra burselor si uite ca bursa duduie. Ce altceva as mai putea avea la indemana in aceste conditii decat graficele, dicutand insa independent de ele si ceea ce se intampla.

Ca sa intelegi mai bine: Prezic o noua criza anul acesta sau cel tarziu la anul si, una si mai si decat cea pe care ai vazut-o. Pornind de la marimea ciclica a aprecierilor bursire cu punctul de plecare din 1920.

In momentul de fata nu am habar daca acest lucru se va intampla sau nu, pentru ca eu nu fac altceva decat sa-mi citesc graficele. Ele imi spun acum ca un asemenea scenariu este unul foarte probabil.

Ca o consecinta, in momentul de fata, nu stiu o iota despre profituri, cursurile valutare, si alte intamplari din viitor. Uitandu-ma la grafice incerc sa trag totusi niste concluzii, tinand cont desigur si de stereotipiile umane bine cunoscute celora care sunt interesati sa le studieze.

O alta consecinta a celor spuse este ca: pornind de la grafice fac predictii si de comportament si chiar de evenimente, pentru ca ar trebui sa fie clar si pentru tine ca un om flamand de ex. nu danseaza de bucurie. Iese mai degraba in starada ca sa-ti dea in cap, in timp ce unul satul si satisfacut este de obicei mai maleabil si mai prietenos.

Mi-am pierdut timpul cu aceasta explicatie nu pentru a te convinge de valoarea sau lipsa de valoare a TA. Am vrut sa-ti atrag atentia ca in incapatanarea si in ignoranta de care dai dovada ai ajuns pana la punctul in care incerci sa-mi explici tu ce fac eu. Foloseste-ti intelectul pe care sunt convins ca il ai si iti vei da seama ca ai sarit calul.

Horea spunea...

mike, treaba cu analistii m-a ingrijorat si pe mine! Eu as fi preferat sa fi fost singur in predictia de apreciere a dolarului. Am fost prea multi si iata ca dolarul schiopata. Cu agentiile de rating nu-ti bate capul! Ele sunt de obicei cu ani lumina in urma evenimentelor.

Salut Cristi! Informatiile mele sunt in continuare ca: FED a dat credite la banci asa cum spui pentru ca lumea s-a obisnuit sa faca cumparaturi pe aer.

Observa totusi! Dolarul s-a apreciat dupa QE1. In ceea ce proveste "baricada" cred ceea ce am crezut si pana acum: deflatie cu reflatii temporare lipsite de efect indelungat rezultate din QE-uri.

Cred totusi ca Qe-urile s-au terminat pentru ca exista tot mai multe voci impotriva lor. Vor fi si si mai multe dupa ce esecul QE2 va fi mai evident. Consecinta acestui fapt va trebui sa fie deflatie.

Flavian, ceea ce se afirma in articol este foarte corect dar eu nu cred ca se va ajunge acolo. Un muribund tinut pe oxigen isi da duhul cand nu-i mai dai gaz. Cand efectul QE2 se termina, o tara cu un somaj de 16-22% va trebui sa revina la traiectoria deflatiei.

i-conomics spunea...

Horea:

Scuzama dar nu am observat sa te fi facut bou sau prost, nici macar subanteles printre randuri!

Cat despre musca si laptele, consider in continuare un raspus adegvat acuzatiei de impostura. Nu este prima oara cand treci cu vederea o insulta negru pe alb adesata mie, dar devii brusc indignat de reactiile mele ce niciodata nu se coboara la nivelul insultelor.

Horea spunea...

i-conomics, ai cred o mica problema cu perceptia. Am criticat si i-am rugat pe toti sa lase insultele la o parte. In toate cazurile si indiferent de persoana, lundu-ti chiar direct apararea atunci cand a fost cazul. Sper ca iti mai aduci aminte?

Eu nu umblu cu fofarlica si cu
subintelesuri. Am spus foarte clar ca sunt convins de faptul ca nu esti nici bou nici prost si chiar de aceea m-as fi asteptat de la tine la mai putina ignoranta. Asta nu inseamna neaparat ca va trebui sa o oferi, dar, eu cred ca un om cu scaun la cap are numai de castigat dintr-o asemenea atitudine.

N-am ezitat sa ma fac ignorant nici pe mine insumi, atunci cand am aruncat un raspuns prost documentat lui Gogu (vezi mai sus). Personal nu reactionez la afirmatiile tale in legatura cu analiza tehnica pentru ca ai dreptul sa crezi ce vrei indiferent de demonstratiile mele, care, pot fi, mai mult sau mai putin convingatoare pentru tine.

Reactionez in schimb atunci cand vrei tu sa-mi spui: ce fac si cum fac. Pagina este gratuita! Nu castig si nu pierd nimic indiferent de ce ar crede unul sau altul despre ceea ce scriu.

Ca atare nu exista nici un motiv pentru care sa nu-ti fi dat dreptate in cazul in care ai fi avut-o, recunoscand ca folosesc intr-adevar "ghiveciul" de care vorbesti (TA fundamentale stiri etc.).

Ai observat probabil ca eu dezbat cu oricine si ca nu ma supar ca vacarul pe sat atunci cand sunt contrazis, incercand sa argumentez documentat si punct.

Eu nu-ti port pica nici cat negru sub unghie asa cum nu o port nimanui si ma bucur sincer ca-mi citesti randurile. Sunt surprins totusi ca iti pierzi vreamea cu ele din moment ce ai vederi atat de diferite de ale mele, dar, asta nu mai e treaba mea ci doar a ta. Ai dreptul sa faci cum doresti.

Sincer nu vad insulta in ceea cea au scris cei doi. Ti-au sugerat sa-ti vezi de pagina ta pentru ca spuneai ca "un prost va fi despartit de banii sai" subliniind in acelasi timp impotenta analizei tehnice:

"Moarla: Nu tot ce zboara se mananca, analiza tehnica nu va imbogati pe nimeni! Americani au o zicala: A fool and his money are soon parted!"

Te-ai gandit vreo clipa ca poate exista cineva care crede si chiar foloseste analiza tehnica cu succes si ca el sau ea s-ar fi putut simti incomozi in postura de prosti?

Intentia ta a fost poate alta dar uite ca nu e greu sa tragi o asemenea concluzie din cele spuse tine.

Eu as propune sa terminam discutiile aici. Din partea mea esti bine venit sa citesti in continuare ceea ce scriu in caz ca te intereseaza si poti sa faci si comentariile pe care le doresti, fara insulte desigur, o regula pe care ti-o doresti de fapt si tu.

Ai dreptul sa crezi ce vrei si pana la urma nu este menirea mea sa schimb pe cineva. Cand cineva isi schimba un punct de vedere il schimba pentru ca este convins si pentru ca doreste s-o faca.

MadMax spunea...

@Horea, apropo de faptul ca nu intelegi de ce cresc bursele desi nu au nici un motiv, sa stii ca si altii mai mari au aceeasi problema:
You cannot fight the Fed, un articol excelent.
@i-conomics, din cind in cind ma uit pe blogul tau, si concluzia generala e ca n-ai inteles mare lucru. Pina cind mai inveti (citit 12 ore/zi, timp de citiva ani), e mai bine sa fii mai putin vocal. Ca sa dau iar un citat din articolul recomandat mai sus "THE MARKETS DO NOT CARE ONE BIT ABOUT OUR OPINION"

Apropo de raportul euro/dolar, eu zic ca cine a pus pariul de 100 miliarde dolari ca intr-o luna euro se duce la vale, stie ceva mai mult decit noi toti care cascam gura pe la grafice.

Horea spunea...

MadMax, eu nu am spus ca nu inteleg cresterea bursiera, pentru ca nu am cum sa fac acest lucru. Incerc sa vad in grafice motorul scaderilor si a cresterilor: psihologia umana. Un lucru care dupa cate sti si tu se poate schimba foarte rapid sau foarte incet.

A incerca sa citesti psihologia unei hoarde este una, a o intelege este insa cu totul altceva, eu unul, desi medic, n-am reusit sa fac acest lucru pana acum.

Am spus in schimb ca in viata mea relativ scurta de trader, nu am mai vazut ceea ce vad acum, adica: o bursa care urca fara volum.

Afirm inca o data cu convingere ca, in opinia mea, acest lucru nu poate fi unul sanatos, asta neinsemnand nicidecum ca bursa nu-si va putea continua urcarea inca o perioda buna de timp.

Am prezentat dupa cate ai vazut probabil si asemenea scenarii tocmai din cauza faptului ca pietele nu tin cont de ceea ce cred sau de ceea ce spun eu.

Sunt de aceea absolut de acord cu autorul articolului la care faci refrire atunci cand spune ca ceea ce crede unul sau altul nu are nici o importanta.

Am spus asta chiar eu pe aceasta pagina, de multe ori, atunci cand mi s-au pus intrebari despre o miscare sau alta. L-am contrazis si pe Precheter care afirma cu convingere ca ceea ce face FED nu influenteaza bursa.

Pana aici liniste si pace precum si o intelegere reciproca, pentru ca vorbim de miscari bursiere de durata mai scurta, miscari in care poti pierde desigur si bani, in cazul in care arunci apa importiva vantului sau, poti sta cu buzele umflate constatand ca esti pe tuse.

Oricum, analizele mele de durata nu se refera la trading ci la evolutii economice pe care incerc sa le citesc din grafice, bine sau rau asa cum pot si eu. Mai mult decat atat, tot din grafice incerc sa citesc ce fac ceea ce stiu mai multe decat mine, adica psihologia celor de la sursa. Asta apropo si de cursul euro dolar de care vorbesti.

Ca o consecinta cred in continuare intr-o criza mult mai mare decat cea pe care am vazut-o, intr-un viitor nu prea indepartat.

Daca ultimul nivel de rzistenta Dow 12500-12600 va fi depasit este foarte probabil ca bursa sa mai creasca, chiar un an sau doi, putand sa depaseasca astfel si vechiul vechiul top.

Cred oricum ca Dow va merge mai apoi catre nivele de chiar 4000, asta pentru ca asa talmacesc eu graficele. Talmacirile mele pot fi insa extraordinar de eronate pentru ca bursa va face pana la urma ceea ce ii este dat sa faca.

In cazul in care se va dovedi ca predictiile mele au fost gresite nu voi putea face altceva decat sa-mi pun coada intre piciore si sa recunosc. Fara a fi rusinat insa, pentru ca, am spus intotdeauna: eu nu fac altceva incerc doar sa interpretez probabilitati.

MadMax spunea...

Horea, si io cred ca urmeaza o criza zdravana, iar dow 4000 sau 6000 va fi la raportul dow/aur = 1/1. Argintul nu stiu unde va fi, la raportul de 1/20, 1/15 sau 1/1. Om vedea.
Iar coana Merkel a luat-o in freza azi, asa ca e inca un motiv pt euro sa o ia in jos. Punct marcat pentru tine, ca ziceai ca pariezi pe dolar. Numai ca daca pica dolarul pica si euro, si invers, in termeni reali. Parca e in bancul cu nebunii care sar in piscina, dar nu le-a zis nimeni ca nu e apa.

Flavian spunea...

Bine punctat ca de obicei.

Cel cu pariul pe scaderea euro cred ca il asculta pe LW... :)

Horea spunea...

MadMax,eu m-am uitat precum spuneam in grafice. Ele arata intr-un anumit fel. Incerc mai apoi sa leg aspectul lor prin presupuneri de evolutia logica, logica mea desigur, ale unor evenimente care ar putea fi rezultatul aspectului pe care il au.

Ma uit desigur si in jurul meu, acest lucru este in stare sa-l faca oricine, in afara desigur de cei mai multi romani si, incerc sa vad si sa aud. De data asta nu mai presupun ci observ pur si simplu daca ploua, daca e inorat sau daca e soare.

Daca e soare si vad nori foarte indepartati dar plasati in directia din care obisnuieste in 90% din cazuri sa vina ploaia ma gardez in acest sens. O fac si mai mult in cazul in care graficele avertizeaza acelasi lucru.

Ca o consecinta ma gandesc cand aud de apocalipsa dolarului si ma intreb. Fata de ce? Fata de alte hartii ale unor banci centrale care fac cam ce face FED?

Ma gandesc apoi la aur si argint. Deocamdata nu sunt acceptate ca modalitati de plata. Vor fugii oare oamenii cu ligourile in buzunar ca sa cumpere un ou? Mai ales atunci cand datoriile lor sunt in dolari, euro yen etc.

Mai mult decat atat: aur si argint s-a cumparat si in forma de derivate, niste hartii fara valoare dar in stare sa impinga pretul obiectului pe care il reprezinta.

Piata este de fapt plina de fel si fel de derivate, ale caror valoare intrinseca este egala cu zero. Cu toate astea omul, care a mai si imprumutat bani ca sa le cumpere, le considera ca fiind un avut, o valoare.

Ce concluzie poti sa tragi dintr-o asemenea realitate? Asta daca ai macar mintea unui taran.

Te uiti la oameni si te minunezi ca pot vedea ceea ce vad si gandi cum gandesc, dar, trebuie sa accepti un lucru indiscutabil pe care l-am repetat de atatea ori.

o realitate exista, creerul uman o poate insa percepe in forme foarte diferite.

Flavian cu sau fara LW de care eu nu am auzit pana azi Europa este in cacat pana peste ochi. Atunci cand uniunea monetara a fost conceputa nimeni nu s-a gandit la un scenariu in care tari suverane ar putea da faliment.

Inchipuiest-ti ca intr-o zi insorita ti-ai construit si tu o casa aproape de malul unui rau ca sa mai ai si priveliste. La un moment dat ai o rupere de nori si vine inundatia. Ce sanse ai sa iesi fara pagube dintr-un asemenea scenariu atunci cand tu nu ti-ai construit nici macar un gard injurul casei? Aceleasi sanse pe care le are si Europa incercand sa faca dig, acum, in timp ce puhoiul s-a pornit de mult. Si, inca nici nu orice fel de dig ci unul din nisip, pentru ca bani pentru unul din beton nu prea exista.

Asta este logica mea de taran care se bate sigur cap in cap cu logica intelectualilor plin de diplome. Eu mi-as dori totusi ca sa aiba ei drepate! Reusita lor m-ar scuti si pe mine de bataile de cap pe care le am.

Flavian spunea...

Horea, era doar o gluma intre cunoscatori... :)

Despre LW am mai vorbit in Teoria conspiratiei de ieri, de azi si de maine.

Horea spunea...

Flavian, gluma sau nu euro s-ar putea face praf asa cum spune LW. Cat de praf sau nu ramane de vazut.

Eu cred ca atunci cand totul se va sfarsi vom avea si o noua ordine monetara bazata pe valoare si nici decum pe visele lui Gingis care si-ar dori o noua hartie de buda dar cu alt nume.

Interesant este cum lumea poate inghiti de multe ori acelasi cacat in cazul in care cineva este destul de dibaci ca sa-i dea un alt nume.

Observa! Aceasi oameni care a contribuit la taratul tarii in noroi sau unit acum si isi zic USL.

Asta da! Zic alegatorii, vazand de acum pontentialul indiscutabil, in opinia lor, al aceluiasi cacat dar cu alt nume. Sunt sigur ca pentru ei nici nu mai este acelasi lucru, pentru ca mintea umna pare sa perceapa cu mai multa usurinta fatada decat continutul.

Cum altfel crezi ca a fost posibil ca Goldman sa-si poata vinde pachete de murdarii chiar unor oamni inteligenti? In ignoranta lor s-au uitat la fatada, la cea pictata cu un nume rasunator.

Uita-te la un alt fenomen care rezulta din aceeiasi afirmatie. Basescu poate schimba acum tot guvernul inclusiv chilotii acestora, oamenii vor lega totul de fatada, PDL, un nume manjit de ciuma din cauza ca partidul nu le-a dat ci le-a luat banii.

In acest caz totul este redus la nivelul unui moment si la nivelul stomacului, de aceea nu poti face nimic in perspectiva in aceasta tara. Sunt convins ca oamenii ar blestema chiar si indivizi capabili, doar din cauza faptului ca au scris pe spate PDL. Am vazut chiar ieri un comentariu la un articol intitulat "nu avem cu cine vota", un lucru pe care eu l-am spus de cand m-am intors in tara.

Comentariul spunea cam asa: ba eu am cu cine vota pentru ca am destula minte ca sa inteleg, ca e mai bine sa votezi raul cel mai mic....bla bla, placa de 21 de ani a romanului. In momentul in care am vazut comentariul era deja cotat cu 4,5 din maximum 5.

Concluzie: Puhoiul fece cum vrea indiferent de consecinte si din pacate nici o idee nu-i poate schimba directia, asta pana cand nu da cu capul de zid. Unii, chiar foarte multi, mai ales cetateni de toate nationalitatile care-si duc traiul pe malul dambovitei, doresc cu tot din adinsul sa sparga zidul cu capul.

Flavian spunea...

Horea, colapsul euro sau USD este evident si cat se poate de serios.

Gluma era insa apropo de cineva care ar pune pariuri de 100 de miliarde luandu-se dupa LW.

Dar ideea ca ambii ar putea avea aceleasi surse.. aia e cu totul alta poveste... ;)

Anonim spunea...

"Ca sa intelegi mai bine: Prezic o noua criza anul acesta sau cel tarziu la anul si, una si mai si decat cea pe care ai vazut-o. Pornind de la marimea ciclica a aprecierilor bursire cu punctul de plecare din 1920.
"
Poti in viitorul apropiat sa faci un articol cat de bine documentat iti permite timpul pe aceasta tema?
Ar fi foarte interesant. Cel putin pentru mine

gogu spunea...

Bravo Horea ,ai avut iar o clarviziune sau ai turnat cositor in apa ca mama omida ;ba nu ,cred ca a fost stirea aia cu alegerile la nemti ; nu cumva ai scris despre deprecierea euro dupa cea ai aflat?

cat despre iconomics eu nu stiu de ce-l mai bagi in seama ca nu se ridica nici la 1% din valaoarea ta !E ca partidul ala UNPR ,de-l vezi in sondaje intre 1% si 0%.

Horea spunea...

Anonim, vezi postarea "Dileme". Argumente mai bune decat graficel nu am pentru ca ma bazez exclusiv pe ele atunci cand fac predictii. Daca n-ai inteles ceva putem discuta mai departe.

gogu spunea...

apropo de aur si argint: tu daca ai avea ferma de pui(oua) cu ce te-ai multumi ca plata :cu hartii (dar numai pentru rulajul zilnic) dar si ceva mai palpabil ,nu crezi?

Horea spunea...

gogu, depinde! Eu ma astept la un nou val de deflatie si ca atare o depreciere a metalelor.

In caz ca eu gresesc tot nu inteleg cum te-ai duce cu un lingou de aur la cumparaturi, din moment ce nu exista monezi pentru tranzactionare in momentul de fata. Te-ai gandit ce s-ar intampla cu pretul metalului in cazul in care toti s-ar apuca sa vanda pentru a obtine bani tangibili?

Flavian spunea...

Horea, am mai explicat... :)

Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Asta cu conditia ca Ben sa nu mai arunce din elicopter cateva miliarde sau mii de miliarde dolari. Ceea ce va fi oricum nevoit sa faca, la cum sta situatia datoriilor in US.

Deci e simplu. Pentru a utiliza DOAR aurul ca moneda in acest moment si a acoperi toti dolarii din piata, ar trebui sa echivalam uncia de aur nu cu 1450 cat e "recordul" acum ci cu cateva zeci de mii de dolari.

gogu spunea...

Eu nu ma astept la deflatie tinand cont ca tiparnitele functioneaza?
Crezi ca vor reusi sa absoarba banii in exces de pe piata?
Prin ce modalitate ,caci intr-un fel pasnic nu se poate!
Marind taxele si impozitele ,iar nu se poate!
Confiscand ,iar nu se poate!

Si cu lingoul nu trebuie sa te ducila cumparaturi sau sa-l dai pe hartii!

sau il dai pe un morman de cumparaturi,sau pe ceva care poate produce valoare,sau pur si simplu ca acum 300 de ani dai doar o bucatica din el ,desi sper sa nu se ajunga pana acolo!

gogu spunea...

iar de vandut de ce sa-l vinzi cand vezi ca are valoare ,ca doar nu suntem pe forex ,suntem intr-o llume in care banii de hartie se devalorizeaza ,de ce sa dau un lingou pe ceva care pe zi ce trece isi pierde valoarea?.Poate doar pentru strictul necesar unei vieti la limita decentei .

gogu spunea...

Uite sa vedeti explicatie desteapt ade "stiri":

http://www.ziare.com/bani/pret-aur/aurul-s-a-scumpit-din-cauza-revoltelor-din-libia-1076889

Horea spunea...

Flavian, cine impiedica dupa parerea ta aprecierea aurului la 10 sau la 30 000 de dolari daca valoarea lui este atata cat spui tu?

Gogu e greu de dicutat atunci cand parerile sunt diametral opuse. Oricum in deflatie creditele oferite de FED nu intra in piata, pentru ca velocitatea banului devina infima.

Fed poate oferi credite poate sa scada dobanzile pana la zero, dar, nu poate obliga pe nimeni sa imprumute bani, deci nu poate influenta intrarea banilor in economia proriuzisa. Mai mult decat atat FED nu poate influenta nici macar bancile ca ele sa dea credite.

In inflatia pe care o vezi sau la care te astepti tu procesul este invers. Asta a vrut de fapt sa obtina si domnul Bernanke cu ajutorul QE-urilor, in pofida afirmatiilor mincinoase pe care le-a facut,incercand sa-si nege intentiile inflationiste.

Deocamdata a reusit un rahat.

La creditele oferite prin QE1 si 2 de catre FED, echivalente cu cca 3 trilioane de dolari,inflatia ar fi trebuit sa fie in pod si uite ca nu este. Asta pentru ca creditele lui Ben, oferite pe nimic, nu au intrat i economia reala ci au luat drumul speculatiilor bursiere si valutare, de unde si cresterea economica "magnifica" cu somaj de 16-22%.

O buna parte din aceste credite au luat si drumul pribegiei, parasind SUA si ajungand pe alte meleaguri, spre acelea unde castigurile sunt rapide si unde oamenii mai vor sa se imprumute.

Eu cred ca in cativa ani lucrurile se vor cristaliza si vom vedea pe viu care tabara a avut dreptate. Cea inflationista sau cea deflationista.

gogu spunea...

ieri am vazut la televizor ca fierul beton a crescut de la 2 lei la 2,9.
alte preturi nu am retinut ca nu m-a interesat.
Fierul vechi (la societati seioase,nu la coltul strazii strans de la cioare,pardon ,romi)a ajuns la 0,9 ron/kg ;acum un an era maxim 0,5.
Chiar azi citeam ca Marea Britanie si-a revizuit tinta de inflatie prognozata laa 2% la 4% ,si dupa scumpirea alimentelor si a altor comoditati cred c-or s-o mai revizuiasca de minim 2 ori anul asta.
In carrefour in Roma pieptul de pui dezosat a ajuns(sambata trecuta) 12 euro ,la Paris mai mult chiar.
O scumpire fata de decembrie anul trcut de aproximativ 20%.Si asa va fi la toate alimentele ;alimente cat de cat naturale nu d-alea de le tii cu saptamanile in frigider si sunt gustoase si proaspete ca-n prima zi.

Si din amintirile mele in 2003 la Napoli in hipermarket era oferta:2 pui 5 euroi.Cred ca acu' 2 pui sunt minim 12 euro si peste 6 luni vreo 18-20.
Dupa ce m-am gandit am tras concluzia ca sunt in tabara inflationista ,desi acu'6 luni daca imi spunea cineva nu credeam ,ptr. ca sunt un optimist de fel.

mobutu spunea...

Horea, si eu impartasesc opiinile tale.

George spunea...

Sa nu uitam ca mancarea proaspata e perisabila si are termen de garantie de cateva zile poate saptamani, maxim.
Daca se creste pretul alimentelor reactia va fi ca lumea nu v-a mai consuma 2 pui pe luna ci doar unul, sa spunem.
Cu celalalt ce se va intampla? Se va strica. Concluzia fireasca va fi ca dupa cateva saptamani, poate luni de crestere de preturi va venii invitabil scderea lor, pt. ca nu poti sa vinzi un pui la pret de doi daca vrei sa mai tii un business.
Uni vor spune ca pe restul il vor exporta in tarile in curs de dezvoltare(cererea e mare), dar ma indoiesc ca aceste tarii au ajuns la nivelul in care sa poata cumpara un pui la 12 EUR/kg.

AristotelCostel spunea...

@mobutu

... si eu. :)

"Excesul" de cârtii se află în mâinile a... ~1%, iar 98,99% au gradul de îndatorare acoperit.

Speculațiile pe "coșul zilnic" sufocă sărăntocul, pasul următor fiind prăbușirea cererii și... deflația.

@gogu

Încă nu te-ai gândit și nici nu pari dispus s-o faci.

... "tiparnitele"... "melițele"

... "de ce să-l vinzi când vezi că are valoare?"

... popoeșcu, da' cloaca (mai) are valuoare?

@flavian&madmax

... batman... batman :)

MadMax spunea...

va pot recomanda un articol despre inflatie:
http://gonzalolira.blogspot.com/2010/08/hyperinflation-part-ii-what-it-will.html
Si va recomand si o carte: When Money Dies - The Nightmare of the Weimar Republic

http://hotfile.com/dl/106698344/f851db1/wmd.rar.html

Mad io spunea...

@gogu ceea ce spui tu este scumpire datorata lacomiei, nesimtirii, dublarii pretului la bursa pt aproape orice: hrana, energie, metale fata de anul trecut. Si dupa cum "se spune" sint necesare cam 6 luni pt ca aceste preturi sa se reflecte pe rafturi. Si acolo la bursa s-au dus creditele lui Helicopter.

Inflatia determinata de cresterea masei monetare tangibile (bani tipariti) am cunoscut-o pe pielea noastra in anii '90 cind se saltau salariile si pensiile de la o luna la alta astfel toata lumea avea hartii si cu asta basta.
Daca se pune Ben sa faca asta va inceta sa mai existe pentru ca toate "activele" pe care le-a cumparat vor avea valoarea "maro".

Si de aici si ideea de deflatie, fara cresteri salariale, pensii, alocatii, ajutoare sociale, dat bani din elicopter nu se va produce inflatie pt ca nu ajung hartiile la oameni iar credite nu prea mai sint dorite sau nu eligibili doritorii.

GoguPitagora spunea...

ptr .@coste ca aristotel e un nume care nu se asociaza prea bine cu tine:

da,baiete,de ce sa vinzi cand vezi ca lingoul are valoare ,ca nu te intereseaza sa marchezi profitul,te intereseaza sa ai un instrument care sa-ti protejeze economiile.E chiar asa greu de priceput ca nu era vorba de forex ci de siguranta?


Iar 98,99% ,nu stiu de unde ai scos tu aceasta cifra ,poate ai visat,nu sunt chiar asa de supraindatorati pe cat iti place tie sa crezi.((Vezi cheltuielile realizate in preajma sarbatorilor ,excursiile in strainatate mai de 600-700euro de persoana( nu cele de 3000 euro,alea-s ptr. cei cu bani multi)).

Si eu am la banca datorie din care as putea plati cash chiar jumate ,dar o rata de 200 eur pe luna nu mi se pare o problema.Am preferat sa-i investesc in altceva si sa platesc dobanda la banca.Altceva ghiceste singur ce din moment ce sustin ca vine inflatia .


Iar despre chestia aia cu speculatia pe cosul zilnic ......ce sa mai vorbesc.vezi ce-i afara peste tot si aia va fi si la noi in maxim 5-6 luni.
Tine cont si de faptul ca ptr. 1kg de carne ai nevoie de 17 de cereale ,care nu vad ca s-au ieftinit ,dimpotriva au luat-o la deal bine de tot.

Iar preul mancarii care tine desfacuta in frigider 3 saptamani depinde de pretul petrolului si a gazelor naturale ,aia va fi si este mancarea ieftina ,asa ca maipune mana si gandeste cum o sa scada pretul alimentelor si al carnii indiferent de ce animal.

Cand ai o oferta buna peste cateva luni sa ma cauti.

AristotelCostel spunea...

@gogu

Auzi puppy, ia niste lingoaie c-ai pus tu mana si tea-i gand-it cum ca creste pretul alimentele.

:)

... "baiete"... meriți... un ignore.

GoguPlaton spunea...

hai c-o dai in tiganie nu intr-o discutie cu argumente ,dar poate asta te caracterizeaza si atunci mai bine nu te mai bag in seama.

Daca esti mai destept raspunde la obiect nu prosteli de copii ca pe blogul tau nevizitat.

AristotelCostel spunea...

@gongu

Suferi puppy? Emobiliarele te-au ranit adânc, nu?