Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 28 februarie 2011

Fianna Fail maturat

Dupa votul dat de irlandezi partidul mentionat in titlul articolului a fost luat cu matura, suferind cea mai mare infrangere din istoria sa. Noul guvern a promis sa regenocieze tradarea semnata de catre ultimul.

In opinia mea negocierile dintre politicieni sunt pierdere de timp. In irlanda se va ajunge mai mult ca probabil la un referendum. Asta pentru ca vointa exprimata de popor este singurul factor care nu poate fi negociat de politicieni. Altfel, intre domniile lor, ei isi pot negocia si mamele, pentru ca sunt santajabili si sensibili la presiunile colegilor mai "mari" de tip: O Obama, un Sarkozy etc. 

Iata de ce functioneaza democratia atat de impecabil in Elvetia. Tara isi trimite proiectele de legi la parlamentul "strazii", pentru ca el devine cel mai bun si mai eficient atunci cand ceva este contestat de catre populatie. Observa! Orice decizie centrala poate fi contestata de populatie in cazul in care are  un numar suficient de sustinatori. Procesul se numeste democratie directa.  Asta il face desigur pe politician insantajabil.

Cand vine vreo Obama sa se miaune unui politician sau altul din Elvetia, despre o decizie care nu a fost eventual in favoarea imperiului sau in favoarea vreunui alt supus al acestuia, raspunsul este scurt si cu greutatea unei stanci de plumb: Asa a vrut poporul! In Irlanda lucrurile stau putin mai altfel decat in Elvetia. Chiar din aceasta cauza UE si BCE vor incerca sa puna mai mult ca probabil catuse si pe noul guvern. Intr-o democratie functionala, insa, presiunile populare vor continua, pana cand noul guvern se va supune sau va pleca si el la plimbare. 

Cel mai usor fel de-a da peste nas celor de la UE si BCE, adica sustinatorilor noului sclavagism bancar introdus in Irlanda este referendumul popular. Ce sa mai spui si ce sa mai discuti cu politicianul, atunci cand poporul isi exprima vointa in mod direct despre un lucru sau altul. Bagi coada intre picioare si te retragi, pentru ca pana la urma, un popor care traieste in democratie poate chiar sa aleaga drumul iesirii din Uniune, atunci cand interesele propriei tari sunt amenintate. 

Baietii capuse stiu acest lucru foarte bine si inteleg si cifrele ingrozitoare, in fata cu niste munusuri uriase, pe care ar trebui sa le apropie de buzunarele prorii, de cele pe care le credeau pana acum facute dintr-un material rezistent pana si la gloante. Ei vor ameninta, vor striga si se vor zbate. In opinia mea, pana cand Irlandezii ii vor ruga prin referendum sa mearga in mamicutele lor. Atunci si doar atunci vor intelege si parazitii seriozitatea jocului si, ca sa nu piarda tot, vor dori chiar ei sa se aseze la masa de negocieri. In cazul in care scrisorile de genul celor din filmul afisat ieri se vor inmulti, s-ar putea intampla  foarte usor ca sugatorii de sange sa nu mai  gasesca nici scaune dar nici masa. 

Vor invata si ei volens nolens ca am intrat intr-o alta era, cea prezisa de mine acum 2 ani, cea a rascoalelor populare impotriva parazitilor. Vor ramane cu ochii si mai bulbucati atunci cand cand vor citi in media ca pana si chinezii au iesit in strada. Sa nu-ti faci cumva iluzii ca munca facuta pe 2 lei ora nu tine tot de "miracolul chinezesc". Deocamdata, China pare sa-si continue expasiunea spre stele lasand cu toate acestea pe forate multi oameni in gunoi. Ce se va intampla atunci cand stelele vor fi atinse si gunoiul va fi cu toate acestea si mai mare?

Sa va spuna mosu! Politicienii vor iesii cu promisiuni asa cum a facut Gadafi, Mubarak, Ceausescu si de fapt toate murdariile in cadere. Se vor promite mariri de salariu, schimbari de bacterii din guverne, inlocuite de alatele, prezervative la copii si ciocolata gratuita la toti caii din regat, dar, totul va fi degeaba. Cand tavalugul sentimentului negativ a pornit el nu se mai opreste tovarsi, sfarsitul fiind intotdeauna acelasi: Capuse decapitate.

Ca o paranteza! Graficul dolar leu (uppdate). Vezi ce spuneam in film, vezi ce s-a intamplat! Intrebare: Dupa aceasta cadere este totusi o revenire a doalarului posibila. Absolut! Rapsunsul ni-l va da chiar nivelul la care se afla doalrul in momentul publicarii graficului, acelasi pe care eu l-am numit un nivel solid de cerere intr-o postare precedenta.

22 de comentarii:

mike spunea...

"fianna fail maturat si ... euro s-a inaltat !"
sper sa ai dreptate cu revenirea dolarului !

Horea spunea...

Pai vezi baitaul lu mosu cat de mult conteaza stirile?

mike spunea...

conteaza in sens invers vrei sa spui ! e bine si asa , citim ce spune lumea si apoi hotaram pe invers !

gogu spunea...

Horea ,mie nu-mi vine sa cred !!! Aurul mai creste mult ,sau circula lucruri eronate?

Va mai creste sau va mai scadea?

Pe termen lung sau scurt?

gogu spunea...

cred ca shobolanii de la ziarul finanshiar n-au ghicit !

gogu spunea...

Horea ,dar cred ca si Argintul a luat-ao la vale .... a ajuns la ....aproape 35?

tot gogu spunea...

Da ,dolarul poate reveni direct proportional cu cantitatea de hartie tiparita de ceilalti actori mondiali ,care bineanteles ca vor face acest lucru.ghiciti ce se va intampla ? numiti-o altfel ca aici cuvantul hiperinflatie nu e dorit!

Gogu pintenogu spunea...

Chiar ca ai dreptate ca numarul cititorilor e in scadere ,nu vad niciun raspuns mai ales din partea "desteptior" ,roade-i-ar hiperinflataia sa-i roada!

Gogu spunea...

Da ,Horea , de cand te-am intrebat de aur si argint cum vor evolua si ai respuns ca vor scadea ,poate au scazut ,dar nu stiu ce punct de referinta ai luat,spune ,ca sa ne luminam si noi ,prostimea, ca sa masori scaderea,era scobitura shobolanior din zidurile bancilor?

gogu spunea...

Vine ....vineee....primavara........tinta de inflatie.....

GOGU spunea...

ASTEPT ARGINTUL CAND S-O SCUTURA C'A CLOSCA DE PRAF ,DACA AI VZT ASA SHEVA SHOBOLANUL TATII ?

DA'ASTA TREABA NU SCRI IN ZEARU' FINANSHIAR ,DOAR TRE SA GHISESTI!

PROBLEME E CA TU N-O SA PRINZI MOMENTU' ,CA TU VISEZI DOAR LA HARTAII ,SI D-ALEA O SA AI .....SHOBOLANUL TATIII!

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Horea spunea...

Gogule draga te-ai dezlantuit desi nu-mi citesti pagina.

Aurul si argintul au crescut din nou, de data asta intr-atat incat imi vor infecta scenariul, daca, nu vor incepe sa se deprecieze consistent de la 1450-1470 aurul si de la 34,80 35,20 argintul.

Nu stiu daca ai avut sau nu intentia de-a ma lua putin peste picior, asa cum numai roamnii stiu s-o faca, dar uite ca eu te voi lua totusi ca intotdeauna in poale.

Tinandu-te asa in brate iti voi sopti cu o voce calda in urechi:

Eu citesc grafice si uneori, cam in 20% din cazuri, le interpretez gresit.

Exceptand aurul si argintul care deocamdata nu se mananca, inca, nici macar in Roamnia celelalte asa numite "comodity" s-au apreciat si depreciat cu bursa asa cum arata graficele expuse de mine.

Graficele nu le-am facut eu ele se nasc dupa cate sti, fiind o consecinta a ceea ce fac altii.

Cand fac analize eu nu concurez cu nimeni ci spun pur si simplu ceea ce vad, gresit sau corect.

M-as simti cu musca pe caciula daca as fi pretins ca fac altceva. Ca o consecinta ceea ce spun eu poate fi eronat din cale afara, in anumite privinte, sau, chiar in toate privintele.

Tot ca o consecinta aurul si argintul se vor putea aprecia pana la 10 000 de dolari respectiv pana la 500 de dolari, iar noi, ne vom putea trezi poate chiar maine intr-o hiperinflatie pe care eu nu o vad.

Cu eroarile pe care le fac le-am facut si le voi face, sper totusi ca acest site sa ramana o alternativa pentru cei care vor sa mai citesaca si altceva decat ceea ce pot citi in media: citate oficiale.

Acum te voi pune jos din poale cu multa grija, urandu-ti in acelasi timp o zi de miercuri fara griji si cat mai frumoasa.

mike, esti pe drumul bun.

MadMax spunea...

Horea, mie-mi plac graficele de aici:
http://home.earthlink.net/~intelligentbear/com-dow-au.htm
Unde crezi ca se duce aurul?
Eu o sa imi vind metalele cind o sa fim cu ratia aia jos, si o sa iau actiuni in firme de agricultura.

Horea spunea...

Graficele astea le-a expus si Flavian, arata exact ceea ce trebuie sa arate, valoarea dow fata de aur, spre sud desigur atata timp cat dolarul s-a depreciat fata de metal. Indiscutabil faptul ca aurul este intr-un trend descendent de 10 ani.

M-am asteptat de aceea la o corectie semnificativa, in cel mai rau caz de la nivelele pe care le-am specificat in raspunsul dat lui Gogu. Am demostrat cu grafice intr-un film ca aurul nu este un hedge impotriva inflatiei pentru ca daca ar fi fost ar fi crescut intotdeauna in perioadele de inflatie, un lucru pe care nu l-a facut.

In cazul in care nivelele pe care le-am specificat vor fi depasite aurul ar putea sa-si continue aprecierea si va merge pana unde va vrea piata, secondat desigur de fanfarele stirilor care explica ca de obicei verzi si uscate.

Pentru mine un singur lucru este foarte clar. Daca aurul urca nu poate urca decat impins de cerere. Daca scade oferta devine excesiva.

Nivelele expuse de mine sunt asadar nivele psihologice, altele nu mai exista, din moment ce aurul nu a avut pretul actual niciodata.

mike ca o completare la ceea ce spuneam despre stiri: ele nu influenteaza piata nici macar invers. Asta tine mai mult de ce spun asa numitii experti. Privind stirile in sine ele incearca sa explice in zadar miscari.

Cate odata sunt sincronizate cu piata ,din intamplare, de cele mai multe ori nu. Daca euro ar fi cazut ai fi auzit ca e din cauza Irlandei.

Cum ca nu a cazut trebuie gasite alte stiri, cea cu Irlanda nu ar tine nici pentru cei mai neinitiati. Se cauta asadar unele mai plauzibile pentru public dar anapoda de fapt ca de obicei. Stirea corecta este faptul ca cererea excede oferta.

MadMax spunea...

Ai un pic de rabdare, stirile despre Irlanda inca nu au venit. Abia au numarat voturile. Cind s-or aseza la masa sa renegocieze cu FMI si BCE, atunci vor urma stirile.

MadMax spunea...

A, inca ceva, ca am uitat, m-am grabit sa apas pe butoane.
Euro nu a crescut decit fata de dolar, sau mai bine zis dolarul -s adepreciat fata de majoritatea principalelor valute; euro si-a pastrat nivelul. Deci nu euro e problema, cu Irlanda, ci dolarul si cu Bernanke si cu intrebarea lui Bill Gross ca cine dracu mai cumpara bonduri cind Fed nu o sa o mai faca, ca el nu o sa astepte sa o ia peste ochi si o sa vinda inainte.

http://www.businessinsider.com/bill-gross-june-30-2011-will-be-viewed-as-americas-new-d-day-2011-3
si
http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-who-will-buy-treasuries-when-the-fed-stops-2011-3
Intre 2 rele, pe care sa-l alegi?

Flavian spunea...

O alegi pe a treia, evident: http://gonzalolira.blogspot.com/2011/03/dollar-and-next-ten-days.html

Analiza tehnica, specialitatea lui Horea.. :)

MadMax spunea...

Eram obosit aseara si nu m-am exprimat clar: cele 2 rele erau dolarul si euro.
Insa a aparut o stire care inclina balanta in mod serios:
http://www.zerohedge.com/article/china-moves-making-renminbi-reserve-currency
Horea, ia si vinde dolarii. Cumpara argint.

Horea spunea...

MadMax, eu nu cumpar de obicei lucruri in varf de munte, chiar daca analiza mea se va dovedi gresita. Ca o paranteza, stirile fabricate de genul: China moves making renminbi....
se cam bat cap in cap cu stiri ascunse scoase la iveala de cei care sapa: http://finance.yahoo.com/news/Chinas-holdings-of-US-debt-apf-3118302220.html?x=0

Ultima stire este mult mai logica pentru mine! De ce? Doar pentru ca are o fundatie matematica solida. Cand cineva are un deficit, SUA in acest caz, altcineva va trebui sa-l compenseze cu un surplus. Fata de tine insuti nu poti avea deficite. Ca o consecinta China si-a marit cu 30% achizitia de bonduri americane tocmai pentru a face acest lucru. Mai mult! A facut asta in soapta prin intermediul unor banci din Anglia.

Treaba cu valuta de rezerva, neinteleasa de foarte multi scriitori de pe net, este insa o stire care prinde bine la ignoranti.

Iti mai aduci aminte de stirile care veneau inainte ca dolarul sa fi dat de un fund? Arabii se deziceau de el, China si Rusia complotau impotriva lui ascunsi prin bucare secrete pe care le-a descoperit jurnalistul din intamplare etc.

Ca o consecinta: Analizele mele pot fi gresite dar nu din cauza faptului ca o tara sau alta dau de inteles ca vor inlocui o hartie de buda cu alta.

Apropo de Irlanda: Tara este falimentara o stie toata lumea. Ce mai conteaza atunci cand se intelnesc sau nu se intalnesc politicienii. Euro a cazut si a urcat din nou in tot timpul discutiilor.

De ce? Pentru ca incertitudinea poate da suflu speculatiilor din piata, in timp ce certitudinea nu poate. Cand voi auzi ca cineva: mamica lui Boc, al lui Bernanke al lui Trichet sau de fapt al oricarui grangur vorbaret, s-a dus si a achitat integral toate datoriile oricarei tari falimentare ma voi linisti.De ce? pentru ca in acel moment tara, oricare din ele, inclusiv Irlanda, va putea porni din nou de la zero cu alta benzina.

Pana cand nu vor apare mamicile cu banii in mana urechile mele vor fi siligilate pentru orice zvon care vorbeste de noi imprumuturi, fonduri de salvare, luptele cu criza si cu elefantii fara urechi, cei care unelteaza impreuna cu China impotriva statusului pe care il are dolarul ca fiind valuta de rezerva.

Pentru voi care tot cititi stirile scoase de unul si altul pe net! Nu ar fi totusi mai bine sa va pierdeti 2 minute citind definitia pe care o are o valuta de rezerva.

In opinia mea umila nu e rau sa stii cum arata un porc atunci cand vrei sa-l cumperi. Pentru ca daca nu stii ai putea sa te alegi cu un bou sau chiar cu un rahat impachetat frumos.

MadMax spunea...

Cresterea rezervelor inseamna mai multa munitie. Cind pleci la razboi, prima data te asiguri ca ai cu ce sa tragi.
Uite ce spune partidul comunist chinez, in revista oficiala:
"Of course, to fight the US, we have to come up with key weapons. What is the most powerful weapon China has today? It is our economic power, especially our foreign exchange reserves (USD 2.8 trillion). The key is to use it well. If we use it well, it is a weapon; otherwise it may become a burden,"
Normal ca trebuie sa cheluie ceva ca sa citige mai tirziu.
Focalizandu-te strict pe analiza tehnica nu vezi padurea din cauza copacilor. Reiesea din analiza tehnica acum 2 luni ca o sa poti cistiga bani multi din petrol? Nu prea. Insa cind citesti ca o tara mare exportatoare de petrol s-a dus dracului, cumperi E un semnal clar. Daca astepti sa se reflecte stirile in analize, eventual intr-un chart de 1D sau 1W, esti deja ajuns prea tarziu.

Horea spunea...

MadMax, eu nu-mi aduc aminte sa fi facut o analiza a petrolului de o bucata buna de vreme. Cu toate acestea petrolul a explodat si in bula precedenta. Cei care l-au urmarit tehnic cu atentie au putut cu siguranta sa traga concluzia ca va face la fel ca data trecuta.

China are rezerve americane destule si a cheltuit din greu cumparand multe lucruri in SUA. Unele proiecte de cumparare, gigantice, i-au fost chiar refuzate. Poate americanii incep sa inteleaga ca vor putea avea in curand un presedinte chinez in cazul in care le vor permite sa cumpere totul.

Intr-o piata numita libera cine stie insa?

Oricum, apropo de dezbateri: Este absolut permis sa ai pareri diferite si sa te ghidezi dupa stiri pe care le le vezi tu relevante. Prin definitie eu nu pot face altceva decat sa spun ce am inteles eu din toata latura asta de porci.

Tu, altii, intelegeti probabil altceva, intr-un mod absolut uman, pentru ca:

Privind acelasi lucru omul poate avea perceptii diferite. Pana la urma realitate filtreaza toate perceptiile si cel care a gresit se arde. Se poate ca de data asta persoana arsa sa fiu chiar eu.

Sunt convins ca ideea cu argintul de care vorbeai a fost expusa de tine cu cele mai bune intentii. Poate tu ai cumparat argint si mai cumperi si la aceste nivele. Poate o sa ai dreptate si poate ca eu voi ramane cu buza umflata si cu graficele???? Vom vedea!