Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 1 aprilie 2012

"Praslii" cei voinici si marul de aur

In care spunea cineva ca vrea sa se bage pana si Banca Centrala Israeliana. De la 1,81$ la 621$, aprecierea actiunii devine o prestatie incontestabila si un fapt implinit pe care nu-l pot nega nici orbii.

Sa indraznim oare sa extrapolam pretul Apple liniar de la aceste nivele? Asa cum fac cei care recomanda cumpararea actiunilor companiei la pretul actual. 

Fiind convinsi ca prestatia "fructului" va putea avea doar o singura directie, catre Sfantul Petru. Eu unul nu am crezut si nu voi crede niciodata in extrapolarile amintite. Ca o consecinta mi s-ar parea o prostie sa afirm ca: daca "marul" a ajuns in perioda pe care o vezi in grafic de la 1,81$ la 621, va ajunge in viitor, de la 621 la 1200, si mai apoi la 3000, la 30 000, si poc in bratele lui Dumnezeu. 

Cei ce vor sa cumpere n-au decat. Banci centrale, tari suverane, pot sa sara din partea mea toate in caruta cu "mere". Eu voi continua sa cred ca de obicei ca: fiecare companie poate sa creasca pana nu va mai creste, pentru ca, pana la urma, exista chiar si in natura o limita pentru orice expasiune. 

Cand o asemenea limita este atinsa, o reactie in directia opusa este inevitabila, indiferent de cine sau ce a reusit sa creasca in directia ingerilor. Graficul afisat este unul de durata foarte lunga, dupa cum se vede unul trimestrial. "Marul" si-a depasit la nivelele actuale toate maximele anterioare. 

Nemaiavand zone vechi de cerere si de oferta soarta ne osandeste din nou la folosirea binelor cunoscute linii trase anapoda. Precum si la niste calcule matematice facute tot asa. Ambele metode incep sa sune un clopotel de alarma in urechile mele, desi multi analisti tehnici vor spune ca Apple a iesit din perimetrul triunghiului in care s-a invartit in tot acest timp, putand sa-si ia in fine zborul spre nori.

Eu voi fi insa mult mai temperat in aprecieri. Fiind convins in momentul de fata ca perforarea facuta de actiune este una falsa. Una de genul celora pe care le-am descris cu destula claritate in cartea mea. Ca o consecinta, in cazul in care analiza mea este corecta "merisorul" ar trebui sa revina destul de curand in triunghi. Daca acest lucru se va intampla, eu il vad deocamdata foarte probabil , actiunea va trebui sa faca o noua perforare al aceluiasi triunghi, dar invers, catre sud. Putand astfel sa-i lase cu gura cascata, dar si cu buzunarele goale, pe cei ce au cumparat "mere" la nivelele actuale de pret. 

Noul director al companiei va fi foarte probabil luat in focuri, si va fi acuzat ca nu este ca Steeve Jobs. Cei care il vor acuza nu au inteles si nu vor intelege niciodata ca raposatul Steeve ar fi avut din pacate aceeiasi soarta daca mai era director si azi. Reusind sa plece dintre noi la timpul potrivit, Steeve Jobs va ramane o legenda. Legenda care a reusit sa ridice Apple spre cele mai inalte culmi. 

Va incepe oare plonjonul actiunii in zilele urmatoare? Foarte putin probabil! "Marul" va mai trebui sa se invarta o perioada la nivelele de preturi care cad in afara triunghiului pe care actiunea a reusit sa-l parasesca. Asta pentru ca la aceste nivele va incepe o batalie. Intre cumparatorii care cred in extrapolarile liniare si cei care cred in limite. O grupa va trebuie sa castige pana la urma aceasta batalie. Eu pariez pe cei constienti de existenta limitelor.

Niciun comentariu: