Oamenii care nu au loc la strand incearca sa se incalzeasca in jurul unui foc. In Spania un foc si la proriu si la figurat, dat de catre populatie societatii in care traieste. In Madrid se raporteaza iesirea a cca. un milion de oameni in strada.
Si razmerita pare sa se extinda chiar inaintea excursiei pe care mi-am planificat-o eu in Barcelona pe data de 10 aprilie. Sa fiu eu oare blestemat? Din moment ce tarilor in care vreau sa plec li se de foc pe banda rulanta. Sunt absolut convins ca nu e cazul. Pentru ca am prezis aparitia acestor scenarii chiar pe aceasta pagina. Ba mai mult! Indraznesc sa afirm ca ele se vor intensifica pe zi ce trece.
Odata cu destepatrea popoarelor luate in suturi de batjocura de catre politicieni si bancheri. Daca exista cumva, cineva, care tinde sa creada ca super Mario 1 este prost, el va trebui sa se mai gandeasca odata. Rascoala popoarelor a izbucnit tocmai datorita faptului ca profesionistii incep sa se comporte ca ultimii incompetenti. Oamenii incep sa inteleaga ca sun batjocoriti. Prin faptul ca nimic nu s-a salvat si nici nu se va salva nici in viitor. Banii luati de la popoare fiind pur si simplu aruncati bancilor care au provocat acest dezastru.
Refuz sa cred ca cineva in pozitia lui Bernanke sau Draghi poate fi atat de cretin incat sa creada ca o viroza se poate trata cu mai multi virusi. Faptul ca austeritatile pentru populatii dar nu si pentru banci se intensifica, demonstreaza cred eu foarte clar prioritatile bancilor centrale si pe cele ale politicienilor. Sunt convins de aceea ca ceea ce ii irita pe oameni este tocmai aceasta atititudine nonsalanta a celor cu puterea politica si cea financiara in mana.
O austeritate pentru toti, in masura egala, concomitent cu reforme structurale necersare, ar fi lucruri pe care oamenii le-ar tolera mult mai usor. Intelegand pana la urma ca si-au intins plapuma peste masura. Vazand insa plapuma lor taiata, cate putin in fiecare zi, si cea ale bancilor si ale politicienilor lungita, in acelasi timp, nu este de mirare ca populatia incepe sa dea foc unei societati care nu mai este de foarte mult timp societatea ei. Uneia care nu o mai reprezinta de loc.
Fara sa-si dea seama majoritatea a ajuns sa joace incet dar sigur un rol de figurant, si in cele din urma unul de spectator, in piesa numita ”Democratie”. Asta pentru ca scenariul prin care cei multi erau meniti sa joace rorlul principal a fost schimbat radical. De catre cei putini, care par sa fi ocupat in momentul de fata toata scena. Dupa cum se vede acestia din urma s-au urcat insa pe o scena de lemn. Si lemnul arde daca cineva ii da foc. Putand sa faca pana la urma tocana din actorii pricipali.
5 comentarii:
Horea, oamenii de rand si politicieni+finantele lumii, traim in 2 lumi paralele in care cei din urma incearca sa profite la maxim de prostia celor dintai.
Incercarea noastra de a alege pe oricare din cea de-a doua categorie, este sortita asecului, pentru ca finantele lumii au destui asi in maneca pentru a mituii pe alesii democratic ai prostimii. Daca nu merge cu "vorba buna" exista justitie care sa-si faca treaba.
din pacate cred ca in viitor trebuie sa ne obisnuim cu o noua realitate ... asa cum atentatele teroriste au devenit ceva normal in israel la fel o sa devina si manifestatiile in EU !
surprinzator , spaniolii au un somaj in randul tinerilor de aproape 50% in schimb importa la greu culegatori de capsuni din romania ! personal cred ca inainte de a se apuca de revolutii spaniolii ar fi bine sa inceapa sa se specializeze un pic si in culegerea capsunilor ca nu le pica gradele daca o fac ... s-a cam dus vrema slugilor pe care le importau la greu !
George lumile de care vorbesti exista pentru ca le acceptam. Si vor exista pana sunt acceptate.
mihai, de acord cu specializarile in capsunarit. Dar nu vad ce ar rezolva ele intr-o Spanie falimentara? Care ni s-a spus ca nu este ca Grecia, pentru ca flacarile au poate alta culoare.
Buna Horea,
am fost in Barca si in ziua grevei. emulatie extraordinara in oras printre manifestanti. in jur de 100.000 de participanti. a iesit si cu scandal, ghene aprinse, si mai ales bolovani aruncati in directia sediilor de banci (Santander tzinta favorita, dar au mai fost si altele).
uite si cateva date prezentate intr-un manifest distribuit ad-hoc: 20% somaj general, 50% somaj intre 19 si 24 de ani, asta pe de-o parte, salariul minim undeva la 430 de euro. pe de alta parte 150 milioane de euro cheltuiti pe aeroportul Castelo si de pe care nu s-a facut niciun zbor! sau o reforma a muncii care se introduce acum si care doua chestii frapante: durata unui contract determinat de proba de un an! si posibilitatea de a da afara un angajat daca are mai mult de doua saptamani de concediu medical!
O fi de lucru in agricultura, nu zic nu. Dar in general salariul unui spaniol rar trece de 1000 de euro. Au noroc ca inca mancarea e ieftina ca altfel orasele ar fi arse din temelii! Ah, si turismul inca functioneaza la turatie maxima.
Concluzia mea: o revolta generala pe sistemul politic aflat in complicitate cu sistemul financiar are toate sansele sa excaladeze mai repede dacat au prevazut unii.
Dar cred ca iti vei putea face singur o parere in sejurul care te asteapta:)
Salut Cristi, nu ma indoiesc de ceea ce spui, pentru ca eu am prevazut de mult ca se va intampla asa.
Tocmai aceste discrepante de care vorbesti aprind spiritele oamenilor. Si eu sper sa le aprinda pana ce scena actorilor principali va fi arsa pana la temelii.
Ne nastem toti egali! Dar iata ca societatile pe care le toleram ne pot da, sau ne pot taia aripile. Ne-am nascut toti aici pe acest pamant, care ar trebui ca o consecinta sa ne paratina in masura egala.
Iata insa ca incet mai dar sigur unii au devenit mai "egali" decat altii. Exact ca in cartea lui Orwell. Care se pare ca descrie foarte bine spiritul uman in toate imprejurarile, nu numai in comunism.
Trimiteți un comentariu