Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 24 iulie 2013

Din tara vecina si prietena


Lovitura in sistemul bancar din Ungaria. Guvernul vrea sa transforme creditele in franci elvetieni in credite in moneda nationala. Actiunile bancilor se prabusesc pe www.incont.ro

Miscare aparent geniala a guvernului maghiar. Cu intentia indiscutabila de-ai ajuta pe cei indatorati. Cu pretul unui pumn devastator dat bancilor. Merita bancile un asemenea pumn? Cu siguranta ca da, pentru ca la banci lucreaza profesionistii care ar fi trebuit sa inteleaga ce fac. Merita populatia sa fie scutita de orice responsabilitate? Din moment ce nicio banca nu poate forta pe nimeni sa ia credite in cazul in care nu doreste. In opinia mea nu! 

Pentru ca si debitorul trebui sa fie responsabil de ceea ce face. Cand ai salariu in lei sau forinti etc. si iei un credit in alta valuta decat valuta nationala, ar trebui sa intelegi doua lucruri imperative. 1) Cursul de schimb la valute variaza. 2) Salariul pe care il iei este in valuta tarii in care traiesti. O matematica de clasa a doua ar trebui sa te faca sa intelegi imediat riscul pe care ti l-ai luat in spate la luarea unui credit intr-o valuta straina. Hai sa incercam sa facem o evaluare sumara a efectelor pe care le-ar putea avea o asemnea masura. Facand abstractie de la izul populist pe care il are. Pentru ca are si un astfel de iz! Din moment ce si Ungaria va avea alegeri anul viitor.

Voi incepe cu efectele pozitive. Oamenii indatorati vor avea mai multi bani in buzunar, putand astfel sa stimuleze o economie bazata in cea mai mare parte pe consum. In opinia mea acest scenariu are totusi o problema. Una pe care am vazut-o pretutindeni in lume. Poti pune bani in mana oricui, oricati ai dori, nu poti insa obliga omul sa-i cheltuiasca. Mai ales intr-o era in care nesiguranta este motoul fiecarei zile. Efectele negative trebuie sa le intelegi si mai usor. Din moment ce si fara o masura ca cea enuntata, bancile maghiare au deja probleme identice cu cele ale tuturor bancilor care s-au avantat in creditari fara cap. 

Lovitura pentru banci ar fi asadar una fatala, in cazul in care masura se va aplica asa cum o expune ProTV.  Un sistem financiar lovit, nu poate sa nu loveasca pana la urma in numele tatatlui intreaga economie maghiara. Care, isi va putea reveni in opinia mea doar dupa un soc. Tinand cont de faptul ca socul ar trebui sa vina oricum, pretutindeni, indiferent de ce face politicul, din moment ce situatia mondiala este asa cum este, masura guvernului Orban ar putea fi totusi considerata ca fiind aplicata la momentul portivit. 

Numai ca, efectul ei asupra populatiei ar putea fi unul la care multi nu se gandesc. Ceva asemanator cu ceea ce se intampla pe bursele din SUA si Europa. Unde oamenii au inteles ca sunt scutiti de orice responsabilitate, de orice risc. Putand sa cumpere actiuni pana crapa, din moment ce exista o mana care le va veni intotdeauna in ajutor. Populatia din Ungaria ar putea interpreta asemanator gestul guvernului. Ca pe o scutire de responsabilitatile pe fiecare cetatean ar trebui sa le aiba. Un lucru nu tocmai sanatos pentru nicio societate.

Vom trai si vom vedea! In reportaj vezi si o paiata din Romania visand malai ca pasarile. Sa nu uitam ca si tara noastra va avea alegeri prezidentiale anul viitor.  Ca o consecinta, nu m-ar mira deloc ca o idee asemanatoare sa fie bagata in programul prezidential, cu promisiunea de-a fi aplicata dupa alegeri. Este doar o simpla presupunere de-a mea care poate fi total gresita. Nu cred ca gresesc insa o iota cand afirm: Orban, populist, nationalist, cum vrei sa-i zici, este patriot. In timp ce mafiotii nu pot fi altceva decat mafioti. Sa nu-ti faci ca atare nici o iluzie in privinta unui program asemnator aplicat in Romania. 

Niciun comentariu: