Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 decembrie 2009

Moartea pitelor libere, a capitalismului?

Prin definitie, ceea ce nu exista nu poate sa moara. Faptul in sine, prin care oamenii schimba definitiile dupa bunul plac, poate duce la foarte multe confuzii.Confuziile se refracta la randul lor asupra societatii, avand pana ala urma consecinte nefaste. Ca sa pot fi pe intelesul tuturor deja de la inceput, voi da numaidecat si cateva exemple: Lovitura de stat din Romania, care pana si azi este numita revolutie, libertatea cuvantului din Romania, care pana si azi este numita democratie, economia fascista din tarile dezvoltate, cu reguli facute de catre o mana de oameni privilegiati, pentru sine, numita si azi economie de piata libera, capitalista. Regulile pietelor libere si implicatiile sociale ale functionarii acestora, sunt foarte bine definite, simplitatea modului de functionare, putand sa-i socheze pe multi dintre cei ce incearca sa le inteleaga.


Faptul ca omul incearca sa complice regulile, prin interventii si actiuni politice, nu face altceva dacat sa opreasca avantul pietelor. Capitalismul si economia de piata, au la baza o regula sfanta de functionare, anume existenta unei piete libere. Baza de functionare al unei piete cu adevarat libere, este garantata la randul ei de doi parametri foarte importanti, cererea si oferta. Parametri amintiti, spun de fapt totul despre modul in care ar trebuie sa functioneze o piata libera. Aminteste-ti de SUA, definita de o bucata buna de vreme, ca fiind tara in care visurile pot deveni realitate pentru orice individ. Globalizarea, era in acea vreme un termen necunoscut, deschiderea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, fiind baza dezvoltarii economice din fiecare an. Nu existau carti de credit, oamenii nu se indatorau pana peste masele, cumpara fiecare cam cat ii permitea buzunarul. Valutele erau stabile, avand fiecare o garantie echivalenta in aur, inflatia era un parametru necunoscut. Am un grafic expus intr-un articol precedent, care demonstreaza clar acest lucru. Din cele spuse, reiese clar ca, regulile sfinte" ale capitalismului, privind existenta unei piete libere, piata bazata exclusiv pe cerere si oferta, erau respectate.


Respectarea cu strictete ale regulilor enumerate, nu inseamna neaparat un capitalism fara probleme. Inbalante intre cerere si oferta au aparut si vor aparea intotdeauna, dand astfel nastere crizelor, bine venite dupa parerea mea, pentru ca ele curata sistemul. Regulile pietii libere, ale cererii si ofertei sunt clare ca lumina zilei. Ineficientii mor, eficientii traiesc mai departe, nascand alti eficienti. Piata libera nu are loc pentru subventii, interventii statale, in favoarea nimanui. Cel ce nu este la inaltimea cererii pietii dispare pe buna drepate, facand astfel loc altora, necesari de fapt pentru perpetuarea progresului. Nu exista mari sau mici, nu exista "to big to fail", exista doar o triere, asemanatoare de fapt cu cea din natura. Natura isi mentine balanta fara ca omul sa intervina. Acesta din urma, a reusit mai degraba sa distruga si natura, bagandu-si nasul acolo unde nu trebuie. Omul face parte din natura si ar trebui ca atare sa se supuna legilor ei. Pentru a intelege aceste reguli simple, nu-ti trebui o logica de filozof. “Filozofiile economice” au aparut totusi, pentru ca omul nu se astampara pana nu distruge.


Fudul si nesatul cum este, el inventeaza reguli noi de functionare, calcand in picioare reguli clare si stricte precum si definitii. Iata de ce, nu putem vorbi de un colaps al capitalismului sau mai bine zis a pietelor libere, ci mai degraba de un colaps al societatilor fasciste, ascunse sub masca pietelor libere. Nu piata libera a esuat ci oamenii care au incercat sa o transforme intr-o piata libera doar pentru unii. Vom plati scump aceste incercari, din pacate cu sange dupa parerea mea. Vremea miscarilor populare a sosit, pentru ca nu toti cetatatenii lumii sunt de origine romana. In timp ce romanul a invatat sa indure orice batjocura, altii par sa se trezeasca. Ideologia spalarii creierelor pare sa nu mai functioneze, internetul devenind astfel o sursa de idei contrare fara precedent.


Ma bucur sincer ca am putut contribui si eu la formarea si propagarea acestor idei. Putinii oameni car-mi citesc pagina vor vorbi probabil mai mult despre ea, atunci cand vad ca lucrurile prezise se adeveresc. Ideile propagate din gura in gura, au dupa parerea mea efectul cel mai puternic. In lumea care urmeaza, minciuna va trebui calcata in picioare pentru o perioda considerabila de timp. Fara scoaterea adevarului la lumina, lumea va fi amenintata de un colaps total. Nu poti trata nici o boala atata timp cat nu-i recunosti existenta. Bernanke a fost desemnat omul anului 2009 in Time magazine, dovada clara a bolii grave de care sufera lumea. Cum de a functionat totusi, totul, pana acum? Prin incredere, oamenii fiind convinsi ca regulile sunt respectate.


Unii s-au inbogatit mai mult decat altii si in trecut, masele largi putand insa sa simta si ele progresul. Vremea bunastarii maselor a apus, socialismul capitalistilor de carton a rasarit, cel mai bun exemplu fiind chiar Romania. Fa niste investigatii si afla, care dintre bogatanii romani, si-a agonisit averea pe cale cinstita, din productie, concurenta sau corectitudine. Ajungerea la o bogatie consistenta, implica intodeauna si metode neortodoxe si cateodata poate si cate un "cadavru". De la cateva "cadavre" la un cimitir intreg, drumul este totusi foarte lung. Noii bogati, s-au nascut in ultimii anii in exclusivitate pe spinarea popoarelor, fara ca ei sa mai creeze nici macar un gram de plusvaloare. Rezultatele se vad si se vor vedea si mai bine in 2010.




joi, 17 decembrie 2009

Cateva lucruri importante, prezise de mine!

Multumesc tutulor" pentru urarile trimise prin mail sau comentarii. Iata cum din pacate prezicerile mele se adeveresc, Grecia degradata chiar azi de S&P. SUA este deja o tara falimentara si nu posibil falimentara asa cum spune presedintele Obama. Iti aduci probabil aminte ca am declarat-o ca atare de foarte mult timp (vezi articolele mai vechi). Sunt in timpul unei pauze la lucru si nu am timp de comentarii. Nu am putut trece insa cu vederea stirile publicate de aceasta data corect de catre agentiile romanesti. In Romania, uraganul va incepe tot conform prezicerilor dupa alegeri, adica acum, continuare la anu.

Sa auzim numai de bine, cam greu in conditiile actuale, voi incerca sa reiau analizele dupa sarbatori. L-am vazut pe Obama la Oslo preluand premiul Nobel pentru pace, este un filozof in jug, exact asa cum mi l-am inchipuit intotdeauna. Isi traieste visele morale, intr-o lume unde definitia lor, a fost uitata aproape cu desavarsire. Dolari am cumparat la 2,86!

OBSERVA! lincurile in albastru de mai sus functioneaza acum.