Prin definitie, ceea ce nu exista nu poate sa moara. Faptul in sine, prin care oamenii schimba definitiile dupa bunul plac, poate duce la foarte multe confuzii.Confuziile se refracta la randul lor asupra societatii, avand pana ala urma consecinte nefaste. Ca sa pot fi pe intelesul tuturor deja de la inceput, voi da numaidecat si cateva exemple: Lovitura de stat din Romania, care pana si azi este numita revolutie, libertatea cuvantului din Romania, care pana si azi este numita democratie, economia fascista din tarile dezvoltate, cu reguli facute de catre o mana de oameni privilegiati, pentru sine, numita si azi economie de piata libera, capitalista. Regulile pietelor libere si implicatiile sociale ale functionarii acestora, sunt foarte bine definite, simplitatea modului de functionare, putand sa-i socheze pe multi dintre cei ce incearca sa le inteleaga.
Respectarea cu strictete ale regulilor enumerate, nu inseamna neaparat un capitalism fara probleme. Inbalante intre cerere si oferta au aparut si vor aparea intotdeauna, dand astfel nastere crizelor, bine venite dupa parerea mea, pentru ca ele curata sistemul. Regulile pietii libere, ale cererii si ofertei sunt clare ca lumina zilei. Ineficientii mor, eficientii traiesc mai departe, nascand alti eficienti. Piata libera nu are loc pentru subventii, interventii statale, in favoarea nimanui. Cel ce nu este la inaltimea cererii pietii dispare pe buna drepate, facand astfel loc altora, necesari de fapt pentru perpetuarea progresului. Nu exista mari sau mici, nu exista "to big to fail", exista doar o triere, asemanatoare de fapt cu cea din natura. Natura isi mentine balanta fara ca omul sa intervina. Acesta din urma, a reusit mai degraba sa distruga si natura, bagandu-si nasul acolo unde nu trebuie. Omul face parte din natura si ar trebui ca atare sa se supuna legilor ei. Pentru a intelege aceste reguli simple, nu-ti trebui o logica de filozof. “Filozofiile economice” au aparut totusi, pentru ca omul nu se astampara pana nu distruge.
Fudul si nesatul cum este, el inventeaza reguli noi de functionare, calcand in picioare reguli clare si stricte precum si definitii. Iata de ce, nu putem vorbi de un colaps al capitalismului sau mai bine zis a pietelor libere, ci mai degraba de un colaps al societatilor fasciste, ascunse sub masca pietelor libere. Nu piata libera a esuat ci oamenii care au incercat sa o transforme intr-o piata libera doar pentru unii. Vom plati scump aceste incercari, din pacate cu sange dupa parerea mea. Vremea miscarilor populare a sosit, pentru ca nu toti cetatatenii lumii sunt de origine romana. In timp ce romanul a invatat sa indure orice batjocura, altii par sa se trezeasca. Ideologia spalarii creierelor pare sa nu mai functioneze, internetul devenind astfel o sursa de idei contrare fara precedent.
Ma bucur sincer ca am putut contribui si eu la formarea si propagarea acestor idei. Putinii oameni car-mi citesc pagina vor vorbi probabil mai mult despre ea, atunci cand vad ca lucrurile prezise se adeveresc. Ideile propagate din gura in gura, au dupa parerea mea efectul cel mai puternic. In lumea care urmeaza, minciuna va trebui calcata in picioare pentru o perioda considerabila de timp. Fara scoaterea adevarului la lumina, lumea va fi amenintata de un colaps total. Nu poti trata nici o boala atata timp cat nu-i recunosti existenta. Bernanke a fost desemnat omul anului 2009 in Time magazine, dovada clara a bolii grave de care sufera lumea. Cum de a functionat totusi, totul, pana acum? Prin incredere, oamenii fiind convinsi ca regulile sunt respectate.
4 comentarii:
Excelent post, subscriu din toti rarunchii. Keep walking si la multi ani!
Multumesc pentru urare. La multi ani si tie, precum si tuturor celorlalti care citesc aceasta pagina.
Felicitari pentru blog. Felicitari pentru post. La multi ani!
Multumesc si la multi ani!
Trimiteți un comentariu