Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
vineri, 31 decembrie 2010
La multi ani!
Sa uitam o clipa de probleme si hai sa ne schimbam si starea de spirit langa un pahar si cu o alta melodie scrisa de mine "Bar song"
A battle of whisky it's all that I need
To warm up my soul, to warm up my feet
Wan'a hear the piano in a smoky bar
Playing together with a Spanish guitar
Want a drink tonight and this feeling's allright
I don't want to hear about the world
Want a drink and sing, I don't need no wedding ring
I'm so in love with my bottle.
A candle on the table as the only light
With the bottle beside me the future seems bright
I don't care right now if the world would burn down
I feel like a king, a king without crown.
Want a drink tonight............
The bar is my pool the bar is my home
With this peoples around me I don't feel alone
They're telling me stories they're telling me lies
But the bottle makes things so nice
vineri, 24 decembrie 2010
Flying
Am ajuns din pacate sa zburam cu totii, nu numai cei care zboara din cauza durerii si a mizeriei.
Va urez sarbatori fericite amintindu-va prin intermediul melodiei expuse ca suntem din pacate in nori. Am scris si aceasta melodie inspirat de realitatea care ne inconjoara.
miercuri, 22 decembrie 2010
Cu talpa pe obraz
Va vorbeam de importanta pe care o au in opinia mea trei insusiri umane: empatia, respectul si solidaritatea. Lipsa acestora duce, tot conform parerii mele, la descompunerea unei societati.
Fiecare individ are desigur dreptul sa gandeasca independent si sa aiba o alta parere decat cea pe care am enuntat-o eu, dar, din pacate, realitatea il va ajunge negresit din urma pe fiecare om care a ales sa viseze cu ochii deschisi.
Romania se scufunda fara doar sau poate chiar sub ochii nostrii, gaura facuta in corabie de cei cu talpa pe obraz fiind pe zi ce trece tot mai mare. Din pacate, la lipsa insusirilor umane enuntate, se adauga in tara noastra una omniprezenta, tipica junglei in care traim, nesimtirea. O intalnesti pretutindeni si in fiecare clipa mai ales la "barosani."
Cu aceasta insusire pe buze si pe obraz, cei ce au scufundat corabia explica. Explica de fapt pentru ca au cui, unui popor total inconstient, zapacit si prostit pana la maximum. Un popor care mai adulmeca talk-showurile interminabile facute in fiecare zi chiar de distrugatori. Ca o consecinta am aflat chiar ieri de la nesimtiti ca suntem descriminati. Din moment ce UE nu vrea sa ne accepte in Shengen, doar din cauza faptului ca suntem corupti pana in maduva oaselor, nemaiavand nimic functional, justitia inclusa.
Asa numita opozitie a sarit si ea ca de obicei, tot cu talpa pe obraz, aruncand toata vina in ograda marinarului. Asta de parca marinarul ar fi condus singur Romania dupa lovitura de stat. Oamenii cu talpa pe obraz continua asadar sa se scuipe unul pe altul asa cum fac de obicei nesimtitii, demonstrand inca o data ca definitiile corecte nu dau niciodata gres. Ei se bat chiar in timpul in care corabia se scufunda, pentru ca interesele prorii ii orbesc asa de mult incat nu-si mai dau seama ca se vor scufunda odata cu vasul. In timp ce apa navaleste pe punte si in camere nesimtitii incearca sa astupe gaura pe care au facut-o cu lut. Dupa imprumuturi care nu au costat un "leut", dobanda lor a dus doar la alte imprumuturi, au urmat centurile de siguranta.
Toate aceste centuri au fost rupte de haite cat ai clipii. Acum cand centurile s-au terminat urmeaza imprumutul de siguranta, de inca 9 miliarde. Un scolit al unei banci explica ieri fara sa clipeasca ca iarna nu-i ca vara si ca acest imprumut este doar unul de forma, nefiind de fapt un imprumut real. El nici nu va fi folosit, exact asa cum n-au fost folosite nici "centurile"( nota subsemnatului). Stau si ma minunez cu gura cascata. Cum mama dracului am reusit atunci sa rupem asa de repede toate centurile in bucati? Tot scolitul, probabil la Stefan Gherghiu, ajuns mare director in capitalismul original, ne linistea si in privinta dobanzilor. Doar 0,3%. Omul a explicat si poporul a inteles.
Platim asadar 0,3% dobanda pentru ceva de care "nu avem nevoie" si pentru ceva ce nu vom folosi, in opinia expertului, mai bine zis 27 de milioane de euro pe an. In cazul in care vom folosi totusi imprumutul si fi sigur ca vom face acest lucru tinand cont de bugetul facut cu curul de catre un guvern format din banditi, dobanzile vor fi cu totul altele. Nu m-ar mira ca ele sa fie in jur de 6% ca in cazul Irlandei. De ce ar arunca dl. Franks banii poporului american unor analfabeti pentru o dobanda mai mica?
Eu unul nu-mi mai fac iluzii. Poporul calator se plange in fiecare colt de "vas" de ruperea acestuia si de faptul ca le intra apa in gura si in plamani. Grecii in schimb bat din gura mai putin si fac mai multe. Au intrat intrat in razboi direct cu propriile gunoaie, din motive mult mai minore comparate cu cele roamnesti si in pofida faptului ca poporul poarta si el o buna parte din vina esecurilor elene. Aici la noi nici o miscare, ca de obicei. Acest lucru nu demonstreaza altceva decat ceea ce am repetat eu de nenumarate ori pe acest blog. Politicul unei tari nu este altceva decat oglinda fidela a celora care ii voteaza.
Hai sa mai traim umuliti, mintiti si jupuiti bine!
luni, 20 decembrie 2010
duminică, 19 decembrie 2010
Acum sau niciodata
Ati vazut in corespondenta secreta a domnului King ca bancile sunt insolvabile. Faptul ca nimeni nu le obliga sa-si declare bunurile mark tot market a facut ca ele sa para mult mai sanatoase decat sunt (aminteste-ti stress-testurile penibile din Europa si SUA).
Multe bunuri pa care bancile le-au declarat la pretul de cumparare s-au injumatatit in valoare dand tocmai de caeea fiori si sudoare rece bossului bancii centrale din Anglia.
Ati observat desigur ca acesta din urma era ingrijorat de faptul ca bancile ar trebui sa deduca pieredri considerabile in cazul in care bunurile lor s-ar declara la pretul real al pietei, asta in timp ce mai marii bancilor falimentare isi imparteau nestingheriti bonusuri chiar cu bilanturile facute praf. De ce s-ar fi inpacientat de fapt? Atunci cand in fiecare tara exista politicieni vanduti, gata sa-si vanda prorii cetatenii fara sa clipeasca. Ai priceput acum cat de importante pot sa fie, constientizarea si nivelul de discernamant ale unui popor? In tarile in care oamenii nu si-au insusit inca un nivel necesar de discernamant si constientizare, democratia nu va putea reprezenta altceva decat o definitie, incompleta si pusa doar pe hartie.
In Islanda, o tara cu cetateni treji si constienti, poporul a castigat. In toate tarile in care nivelul de constientizare a populatiei a atins macar nivelul islandez oamenii vor castiga pana la urma. Praful il vor musca in cea mai mare parte popoarele inconstiente, ignorante, cele de tipul poporului roman.
Pe seful bancii centrale din Anglia, precum si pe ceilalti din Europa, din SUA ii doare asadar in gaoza de lume, de oameni, de suferinte, preocuparea lor principala va ramane soarta "Divinitatilor". Supravietuirea ultimilor devine astfel o prima prioritate pentru ca politicienii fara scrupule si corupti pana in maduva oaselor se afla in scaune tot din mila "Dumnezeilor".
Iata insa ca "Dumnezeii" au sarit peste toti caii scotand popoarele lumii in strada. Se pare ca a sosit timpul ca acesti jupuitori sa fie opriti si, sper eu, chiar nimiciti. De buna voie ei nu se vor schimba niciodata. Mai ales nu atunci cand au in spate state si popoare, gata pregatite de catre politic, care sa le platesca aventurile financiare. In pofida celor spuse, sau, mai bine zis din cauza lor, bursa si-a vazut linistita de drum, neputand sa depasesca inca rezistenta expusa de mine. Marii analisti economici au iesit din nou la rampa ridicandu-si prognozele pentru 2011. Alti mari analisti, staruri TV de acum, prezic o apreciere bursiera de pana la 10-12%, in 2011 si, asta doar in cazul in care nu vor apare suprize, pozitive desigur, care ar putea impinge indicii si mai departe spre nord. Eu sunt mai temperat decat acesti experti, ca de obicei, observand in acelasi timp si starea psihologica de euforie a multimii.
Uitandu-ma la grafice vad un interval de timp pe care il consider imperativ, situat intre 18 si 21 decembrie.
Conform teoriei celor trei valuri vad in acelasi timp si o serie de maxime de cicluri suprapuse, asta in timp ce obisnuitul raliu de craciun este pe buzele tuturor. Acum sau niciodata, o corectie semnificativa a burselor ar trebui sa inceapa chiar luni, asta din moment ce data de 18 cade exact in week-end. Mai este oare posibil un ultim salt bursier?
Posibil da, dar probabil nu prea. In caz ca va avea totusi loc, el va trebui sa fie de durata scurta si va fi inabusit in opinia mea la nivele nu prea indepartate de maximele pe care bursa le-a atins in zilele trecute. Atentie! bursa este intotdeauna inaintea economiei. In cazul in care scenariul meu se va adeveri va trebui sa te astepti la o deteriorare economica simtitoare. Oare ce poate insemna pentru Romania un asemenea un asemenea scenariu? Pentru o tara ca a noastra care a fost tot timpul pe minus, chiar intr-o perioda de revenire economica in celelalte tari? Eu raspuns la ultima intrebare nu va mai dau.
Intrebati-i pe Boc, Ponta, Antonescu si pe Basescu, 4 oameni care le stiu pe toate si care exista pretutindeni, din Rai pana in Iad. Pe acesti oameni care vor fi votati cu schimbul indiferent de ceea ce fac.
Daca raspunsurile lor nu va plac il putei asculta pe dl. Franks, omul care a inceput sa dea note ca la scoala politicului din Romania, ultima nota data fiind chiar una care a deschis calea acestora spre eminenta. Nici nu e de mirare! FMI este pe cale de-a coloniza Romania si stim bine ca este mult mai usor sa subjugi un popor prostit, ametit si ascultator. Daca tot e sa fim colonizati mie imi plac dupa cate ati vazut definitiile. Optez asadar pentru o colonizare facuta de straini, pentru ca, in opinia mea, este mult mai dureros cazul in care esti colonizat de catre oameni care provin din prorpiul tau popor. Tragedia colonizarii facute de autohtoni poate fi observata chiar in momentul de fata de catre toti cei care au ochi sa vada.
Inchei prin a va ura sarbatori fericite si un mos darnic. Pentru economie darul pe care il va aduce mosu pare a fi o barda mare si ascutita.
sâmbătă, 18 decembrie 2010
Ce va spunea mosu spune acum Wiki Leaks
Bancile sunt insolvente spune intr-un document clasificat strict secret domnul King guvernatorul bancii centrale din Marea Britanie. Cu toate acestea bonusurile au mers ca in Rai, pentru ca de, Dumnezeii trebuie sa fie feriti de suferinte. Gasiti tot articolul publicat de The Guardian aici. Veti vedea scoase la lumina adevaruri pe care eu le-am scris si repetat de nenumarate ori fara sa-l cunosc sau fara sa fi auzit de Assange. Va spuneam ca la o declaratie mark to market ar reiesi ca bunurile bancilor sunt facute din praf. Observa preocuparea principala a domnului King, recapitalizarea bancilor cazinou:
King suggested that the U.S., UK, Switzerland, and perhaps Japan might form a temporary new group to jointly develop an effort to bring together sources of capital to recapitalize all major banks. END SUMMARY
Domnul bancher continua:
2. (C/NF) King said that liquidity is necessary but not sufficient in the current market crisis because the global banking system is undercapitalized due to being over leveraged. He said it is hard to look at the big four UK banks (Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC, and Lloyds TSB) and not think they need more capital. A coordinated effort among central banks and finance ministers may be needed to develop a plan to recapitalize the banking system.
Concluzia: Capital pentru banci, lumea s-o ia dracu.
3. (C/NF) King said it is also imperative to find a way for banks to sell off unwanted illiquid securities, including mortgage backed securities, without resorting to sales at distressed valuations. He said sales at distressed values only serve to lower the floor to which banks must mark down their assets (mark to market), thereby forcing unwarranted additional write downs. He said we need to find an auction system where banks could move paper they want to sell without fear of stigma that the market views selling at a low price as a sign that a bank is in trouble. King said, however, he did not yet know how to structure such an auction and that further dialogue was needed. Kimmitt acknowledged the need to find ways to unblock these markets and said we should remain in touch bilaterally as well as in the G-7, the Financial Stability Forum, and the central banks.
In paragraful de mai sus domnul King isi bate capul cu gasirea unei solutii prin care bancile sa-si poata vinde murdariile fara nici o valoare altora, aratand in acelasi timp in paragraful de mai jos, ca, G7 sunt niste clovni exact asa cu i-am numit si eu de multe ori pe acest site. Aceste fiinte umane deplorabile, doar din punct de vedere moral, pentru ca din punct de vedere financiar s-au ingrasat toti, se intalnesc ca sa nu fie rasfirati, consumand si cu aceste ocazii sume enorme de bani din buzunarul celor multi.
4. (C/NF) The G-7 is almost dysfunctional on an economic level, said King. Key economies are not included, especially those that have large and growing pools of capital. King said that a new international group was needed to address the issue.
Lasati-ma acum odata sa sper si eu ceva: abolirea FED si a "tutulor"bancilor centrale. Fara ele lumea ar fi aratat altfel, chiar daca cei mai multi romani, cei cu mentalitatea in evul mediu, se mai apleaca pana la pamant si il mai asculta si azi pe dl. Isarescu. Oricum, in Romania, tara unde lucrurile sunt intotdeauna invers, abolirea politicului si nu a bancii centrale ar trebui sa fie prima masura imperativa. Asta pentru ca in tara noastra politicul este cea mai mare si mai nesimtita banca dintre toate.
vineri, 17 decembrie 2010
Efectul marului stricat
Spuneam de mai multe ori ca natura noastra este fantastica. Un singur mar stricat, pus intr-un sac plin cu mere sanatoase, le poate strica pe toate celelalte. Pentru ca suntem cu totii o parte a naturii, legile ei nu pot sa nu ne afecteze. Iata si rezultatul.
"Merele" stricate din periferia Europei incep sa aiba efect asupra fructului suprem, Germania.
"Merele" stricate din periferia Europei incep sa aiba efect asupra fructului suprem, Germania.
Dobanda bondurilor din aceasta tara au inceput sa salte si ele lovite de nesiguranta in care se scalda zona intreaga. Va supravietui oare moneda euro? Probabil ca da dar nu in forma actuala.
Doamna Merkel este supusa unor atacuri furibunde de catre politicieni fiind acuzata de faptul ca nu este o aparatoare inversunata a zonei. Visatorii si aparatorii bancilor cauta un tap ispasitor molipsiti probabil de sindromul romanesc. Doamna Merkel este in opinia mea in primul rand nemtoiaca si nu banctoaica. Orice guvern din Germania va trebui pana la urma sa tina cont de doleantele populare. Doamna Merkel a incercat sa faca acest lucru, dar, iata ca, banda hotilor a ridicat barda asupra capului cancelarului German.
Pe mine acest fenomen nu ma mira tinand cont de presiunile pe care le fac cu siguranta bancile afundate in balega, cele expuse pe lista pe care am publicat-o ieri. Cantona a esuat si el dar bulgarul a pornit in opinia mea, asta pentru ca trendurile nu se nasc asa deodata. Graficele pe care le expun vorbesc si ele de la sine. Primul arata saltul bondurilor Germane demonstrand neincrederea care a inceput sa-i infecteze pe investitori, fata de chiar si cei care pana acum au fost cotati cu marje foarte inalte de credibilitate. Marul putred incepe sa-l infecteze pe cel breaz.
Dobanzile japoneze au inceput sa urce si ele conform asteptarilor pe care le-am avut exercitand presiunea asteptata asupra yenului.
Observa! Ceea ce se intampla este in opinia mea semnalul unei boli serioase.
Dobanzi in crestere, yen in scadere, (observa diferenta dintre linia alba si cea portocalie, reprezentand dobanda, respectiv valuta) un lucru pe care am mai incercat sa-l explic: nesiguranta si nicidecum crestere economica la care viseaza expertii iesiti din boscheti.
Observa! Ceea ce se intampla este in opinia mea semnalul unei boli serioase.
Dobanzi in crestere, yen in scadere, (observa diferenta dintre linia alba si cea portocalie, reprezentand dobanda, respectiv valuta) un lucru pe care am mai incercat sa-l explic: nesiguranta si nicidecum crestere economica la care viseaza expertii iesiti din boscheti.
Colac peste pupaza ultimul grafic pune punctul pe i. El demonstreaza ca asigurarile care se pot face privind un eventual faliment al tarilor suverane (linie gri) sunt mai scumpe decat asigurarile privind eventualele falimente ale unor corporatii (linie portocalie).
Ti se pare normal? Mie nu! Pana acum o tara suverana era cotata ca cel mai sigur lucru de pe pamant, alternativa falimentului ei fiind aproape exclusa in totalitate. Tocmai din aceasta cauza s-au aruncat "bondarii" in obligatiuni de stat, o afacere care in momentul de fata, trebuie sa le dea dureri insuportabile de stomac. In Roamnia circul continua ca de obicei. Doar dupa cateva zile de la vizita facuta in Iad, Ponta se leapada din nou de Scaraotchi. Un adevarat "demorocrat" liderul actual al PSD.
Citeste pe Renne un articol medical care ar putea sa te intereseze. Este despre hiperventilatie, un sindrom care pare a nu fi cunoscut in Romania. Super medicii care vor sa ne paraseasca si sa cucereasca apusul cu renumita medicina romaneasca, par sa diagnostizeze aceasta boala ca fiind epilepsie. Daca vor face asemenea boacane si in cruciada lor europeana ar putea sa fie zvarliti cu coada intre picioare inapoi spre plaiurile mioritice. Norocul este totusi ca, expertii cu un carnat de titluri, cei care pun asemenea diagnsotice, raman din fericire pentru vestul salbatic pe loc. Raman desigur din dragoste de tara si pentru ca vor sa se sacrifice, acceptand in acelasi timp si salariile de mizerie din care si-au cumparat jipuri si castele. Vor sa ne trateze doar pe noi, pe romani, din pura iubire si sacrificiu. Cei care pleaca pana la urma au fost si sunt asadar tinerii. Care au totusi sansa sa se specializeze acolo la fata locului.
joi, 16 decembrie 2010
Un pic din mai multe
Uitat-te putin la graficul afisat reprezentand expunerea bancilor in diferite tari. Observa cum o tara precum Spania, aflata la marginea prapastiei, mai are si o groaza de banci expuse la datorii, exact spre tarile care se afla deja infundate in prapastie, precum Grecia Irlanda etc. Inchipuieste-ti ca ai ramane fara servici, ca te-a lasat nevasta, dar, pe langa asta, mai inchipuieste-ti si ca ti-ai imprumutat toti banii pe care i-ai avut atunci cand iti mergea bine unor vecini care au murit sau care se afla in momentul de fata pe patul de moarte. Cat de bine crezi ca-ti va merge din punct de vedere economic in perioada urmatoare? Marcat cu verde Spania, datoriile bancilor spaniole marcate cu rosu, asta pentru a scoate in evidenta incalcitura in care se afla problemele europene.
Pentru ca imi place barbosul hai sa-l mai citam odata. Cu acelasi citata pe care l-am expus si l-am tradus in functie de necesitati intr-o postare precedenta:
Bernanke: Well, this fear of inflation, I think is way overstated. We've looked at it very, very carefully. We've analyzed it every which way. One myth that's out there is that what we're doing is printing money. We're not printing money. The amount of currency in circulation is not changing. The money supply is not changing in any significant way. What we're doing is lowing interest rates by buying Treasury securities. And by lowering interest rates, we hope to stimulate the economy to grow faster. So, the trick is to find the appropriate moment when to begin to unwind this policy. And that's what we're gonna do.
Mancacaiar mosu barba! Zashia ca cumpara hobligatiuni ca sa cobare dobanda. Na ui pe grafic shi-o facut curva. Shio radjicat crashi cacand trabuia sa ii lase jios.
Observa decalajul dintre timingul schimbarii trendului (rosu si galben) la dobanda de 30 de ani si la dobanzile de 5 si 10 ani, intervalul la care FED este presupus sa se bage. Piata a interpretat pana acum cresterea dobanzilor ca fiind un semn de sanatate economica, scotandu-i din boscheti pe musterii care vad din nou bursa in luna. Eu vad cresterea dobanzilor ca un semn de nesiguranta, de ce ai fi magar sa iesi altfel din obligatiuni exact atunci cand FED se pregateste sa se bage? Vom vedea pana la urma cine va avea dreptate? Personal cred ca simt miros de barbierit. Iata inca o dovada foarte clara pentru cei ce au ochi sa vada, despre faptul ca FED nu poate influenta piata.
In Romania opozitia vrea sa duca tara in "derapaj" conform spuselor domnului presedinte. Acesta din urma continua asadar cu smecheriile de tip dambovitean, cele despre care ii povesteam si lui vala intr-un raspuns dat unui comentariu. Ca de obicei, domnul presedinte este la volanul autobuzului, dar il acuza in stil dambovitean de derapaj, pe soferul care doarme acasa linistit in pat, pe cel care va trebui sa vina si sa-i faca schimbul. Noi cei care nu avem balega in ochi cunoastem desigur foarte bine si calitatea soferilor care dorm, au aceeiasi calitate ca si domnul presedinte, altfel tara nu s-ar afla acolo unde se afla.
Oricum, a acuza pe cineva de derapaj atunci cand esti tu la volan nu mai este doar smecherie, ci un siloz intreg de nesimtire romaneasca. Intre nesimtiti asemenea lucruri marunte trec insa neobservate. Ati vazut desigur si vizita ingerului "salvator", Ponta, in iad. Eu nu pot decat sa mai repet o data: cu asemenea soferi vei avea o calatorie ca atare.
Soferi, barbosi, bonduri, banci, ce face insa bursa? Iti expun un grafic, zilnic de aceasta data, ca sa vezi si mai bine cele intamplate. Exactitatea cu care indicele SP 500 a fost respins de nivelul expus de mine este zguduitoare. Observa si prima respingere temporara ( sageata rosie) pe care o preziceam intr-o postare precedenta. Dupa aceea bursa a continuat sa urce atingandu-si telul preconizat. In data de 18 avem o data de reactie primara. Ne vom intoarce la ea atunci cand ii vine randul. Nasul meu simte in aceste momente miros de placinta bursiera arsa, sa urmarim si sa vedem.
PS. Printr-un comentariu facut la o postare precedenta i-conomics imi explica de ce are nevoie China si imi explica si cum va continua dezvolatrea acestei tari spre luna. Iata un articol preluat de revista Capital care prezinta niste lucruri de care tara in cauza nu are nici o nevoie, dar, le poseda din pacate, orasele goale. In opinia mea, aceeiasi ca si data trecuta, un balon imobiliar va avea aceleasi repercursiuni indiferent de tara in care apare. China va fi lovita asadar de pacoste ca toti ceilalti. Atentie! Sa nu uitam ca la cresterea economica avuta, un PIB de + 5% inseamna in China o recesiune destul de severa. Sa nu mai vorbim aici nici de cifrele oficiale luate din luna, misluite dupa parerea mea cu buna stiinta de partid si de stat. Iata in cele din urma si un video pus pe youtube cu tara "salvata" Grecia. In opinia mea modesta "salvata" arata destul de infiorator. Rezultatul cheltuielilor nesabuite, a coruptiei si minciunii, nici nu putea fi altul. Am prezis aceste miscari de strada precum si tendintele de anarhie in postari foarte vechi, iata-le.
PS. Printr-un comentariu facut la o postare precedenta i-conomics imi explica de ce are nevoie China si imi explica si cum va continua dezvolatrea acestei tari spre luna. Iata un articol preluat de revista Capital care prezinta niste lucruri de care tara in cauza nu are nici o nevoie, dar, le poseda din pacate, orasele goale. In opinia mea, aceeiasi ca si data trecuta, un balon imobiliar va avea aceleasi repercursiuni indiferent de tara in care apare. China va fi lovita asadar de pacoste ca toti ceilalti. Atentie! Sa nu uitam ca la cresterea economica avuta, un PIB de + 5% inseamna in China o recesiune destul de severa. Sa nu mai vorbim aici nici de cifrele oficiale luate din luna, misluite dupa parerea mea cu buna stiinta de partid si de stat. Iata in cele din urma si un video pus pe youtube cu tara "salvata" Grecia. In opinia mea modesta "salvata" arata destul de infiorator. Rezultatul cheltuielilor nesabuite, a coruptiei si minciunii, nici nu putea fi altul. Am prezis aceste miscari de strada precum si tendintele de anarhie in postari foarte vechi, iata-le.
miercuri, 15 decembrie 2010
Sa traiti jupuiti bine!
Lista celor 10 banci de la care poti scoate mai putin decat ai bagat. (sursa capital)
Desteapta-te om roman calcat in picioare si ocoloste-le pe cat poti!
Vițelaru a făcut un calcul simplu: la un depozit de 1.000 de euro, pe o lună, dacă dobânda este de 3% pe an, iar comisionul de retragere este 0,5%, după ce se achită și impozitul de 16%, suma retrasă la maturitate este de 997 de euro.
Vițelaru a declarat pentru Capital că cele 10 bănci care percep comision indiferent de momentul retragerii, sunt:
BANCA TRANSILVANIA – comision de 0,4% din suma pentru retrageri în lei sau valută
BANCPOST – 0,5% pentru lei și 0,4% pentru valută
BANK OF CYPRUS – 0,3% pentru retragerile în lei și valută
BRD – 0,5% pentru retragerile efectuate de la casierie indiferent de monedă
LEUMI BANK – 0,5% pentru retragerile în lei și valută
MILLENNIUM BANK – 0,5% indiferent de monedă
MKB ROMEXTERRA BANK – 0,35% pentru retragerile în lei și 0,2% pentru cele în valută
RAIFFEISEN BANK – 0,5% indiferent de monedă
UNICREDIT ȚIRIAC BANK – 0,6% sau minim 2,5 euro pentru retragerile în valută
VOLKSBANK – 0,4% comision de retragere indiferent de mone
Pe de alta parte domnul Isarescu se vaicareste si el, pe buna dreptate, atunci cand vorbeste de pretul carburantilor.
"Nu prea înţelegem logica mişcării la preţurile combustibililor interni. Variaţiile sunt mult prea mari şi nu le găsim explicaţii, decât că acţionează factori divergenţi."
MUGUR ISĂRESCU, guvernatorul BNR
Eu am in schimb o explicatie la toate cele expuse: Intr-o tara corupta nu functioneaza nimic in afara furtului si a minciunii. Tot ceea ce se intampla este ca atare lipsit si de orice logica. Atentie! Tu cetatean care ai dat, dai, sau vei da mita, contribui fara sa iti dai seama probabil la saparea proriei tale gropi.
Ca atare! Ceea ce domnul guvernator nu intelege, impreuna cu o mare parte a populatiei din Romania, este tocmai efectul devastator pe care il are acest cancer al societatii numit coruptie. Fara coruptie nu am avea politicienii pe care ii avem. Nici tatal crucilor Gigi Becali nu ar mai fi in parlamentul european ci poate in parlamentul unei stane. Nu m-ar mira sa aflu dupa cativa ani, ca toata arestarea ciobanului a fost o inscenare la care a contribuit si el, tinand cont de faptul ca un dosar penal te poate proiecta in Romania direct in varful piramidei.
Ps. Retragerea a mai putini bani decat cei depusi intr-o banca, oricare ar fi ea, ar trebui sa fie un lucru ilegal si penalizat imediat de justitie. Nu insa intr-o tara corupta pana in maduva oaselor, cu un sistem juduciar la fel de corupt.
Ps. Retragerea a mai putini bani decat cei depusi intr-o banca, oricare ar fi ea, ar trebui sa fie un lucru ilegal si penalizat imediat de justitie. Nu insa intr-o tara corupta pana in maduva oaselor, cu un sistem juduciar la fel de corupt.
luni, 13 decembrie 2010
Ce sa facem prinsi intre ciocan si nicovala?( continuare)
Oamenii de pretutindeni sunt foarte des preocupati de lucrurile pe care trebuie sa le faca pentru a rezolva o problema sau alta. Intr-un comentariu pe care l-am scris pe blogul doamnei Vass, atunci cand consiliera premierului cauta solutii economice de iesire din criza, am fost probabil singurul care am incercat sa intorc problema. Am incercat sa o privesc dintru-un unghi total diferit, venind in acelasi timp cu exemple concrete ale unor lucruri care nu ar trebui sa fie facute, incercand sa demonstrez ca: uneori a nu face ceva poate fi mult mai benefic decat a face.
Ati citit bine! Paleatia nu se aplica doar in medicina ci pretutindeni. Nu da spaga, nu lua spaga, nu mintii si nu fura sunt doar cateva dintre lucrurile care ar putea schimba total peisajul si traiul oamenilor din aceasta tara. Observi desigur caracterul absolut paleativ a celor spuse. Nu te lua dupa cele spuse la televizor este un alt exemplu elocvent in acest sens, cei care au cumparat euro de frica "1 euro=7 lei" stiu bine acum despre ce vorbesc. Intelege ceea ce faci si prin aceasta incearca sa intelegi ca: orice miscare, cat de mica, facuta de oricine, are drept rezultat intotdeauna si un efect.
Din motive lesne de inteles efectul unei miscari poate deveni devastator, in timp ce pasivitatea, in mod paradoxal si de multe ori, poate deveni solutia suprema a problemei. Am incheiat dupa cate iti mai amintesti postarea precedenta cu acelasi titlu ca si cel actual cu urmatoarea intrebare:
De ce sa nu economisim atunci in euro, yen, yuan sau chiar lei?
Iata de ce, atentie insa! Subliniez inca o data ca parerile expuse sunt strict personale, netrebuind astfel sa fie impartasite de nimeni. Oricum, ele pot fi aplicate de catre oricine, chiar si de cei cu bani mai putini. Nu este totuna sa ai in buzunar hartie igenica in descompunere sau sa ai totusi una mai de calitate, cel putin pe termen mediu, in perspectiva de cca. un an am putea spune in momentul de fata.
Ca articolul sa poata fi cat mai complet posibil voi continua aici cu o predictie, pentru ca mai apoi, sa-mi motivez rand pe rand afirmatiile, privind modul de economisire accesibil oricarui cetatean roman. Sa incepem cu inceputul:
Spuneam intr-o postare precedenta ca anul 2011 va trebui sa ne aduca o minima bursiera temporara. Aceasta afirmatie ar trebui sa implice o cadere destul de brusca a burselor de la nivelele actuale, durata preconizata al acesteia trebuind sa fie in opinia mea cca. 6-9 luni. Redresarea temporara a burselor va trebui sa fie urmata de o noua depreciere, rezultataul final fiind inecarea tuturor celor cu credite si inceperea unei noi ere. Atentie! Fiecare declin bursier aduce dupa sine un declin econonic, care isi arata efectele cu intarziere de pana la 6-7 luni, asta in cazul in care pana atunci nu va izbucni un razboi. Cei cu cash isi vor putea investi banii in lucruri ale caror valori vor trebui sa creasca din nou in era care urmeaza. Procesul de reinflare va da rezultate ca de obicei doar atunci cand psihologia umana ii va tine partea. Ca sa nu ne avantam in predictii pe care eventual nu le vom mai trai ma voi ocupa in aceasta postare doar de anul 2011.
Revenire economica? Prea putin probabil cu tot Boc si FMI, asta doar pentru simplul fapt cu lumea nu a plonjat inca. Plonjonul a fost amanat de bufonariile prestate de cei de la putere, acestia din urma reusind sa sustraga atentia publicului, cel putin pentru moment, de la realitatatea inconjuratoare.
In lume: China in inflatie cu un balon imobiliar tipic celui pe care l-am vazut in Romania, numai ca de 1000de ori mai barosan. Cand acest balon se va sparge, pentru ca se va sparge, repercursiunile asupra lumii nu se vor lasa asteptate. Comoditati precum aurul petrolul etc. vor trebui sa scada in pret asa cum vor scade si preturile materialelor de constructii. Scaderea acestor preturi va lovi Australia si Aamerica Latina, intr-o masura mai mica Canada. Citeste si minuneaza-te! In momentul de fata conform unor cifre oficiale absolut credibile 60% din economia Chinei o constituie imobiliarele, in timp ce exporturile raspund de doar 5%. Toate acestea intr-o tara care si-a avut, cel putin la inceput, boomul economic bazat pe export.
O contractie a Chinei va lovi direct si Europa un exportator important catre tara asiatica. Beneficiarul celor descrise va fi in opinia mea si paradoxal SUA si dolarul. Americanii vor avea materie prima mai ieftina fiind in acelasi timp si mai putin dependenti de piata Chineza. Yuanul chinezesc va vea in cazul unui scenariu ca cel anuntat de pierdut. Desi intr-o economie sub comanda, chinezii nu-si pot permite o crestere exagerata si abrupta a dobanzilor, pentru ca printr-o asemenea manevra si-ar lega singuri streangul de gat.
Ca o consecinta eu personal nu m-as baga la imobiliare si nici la yuan.
Japonia: Are cele mai mari datorii din lumea industrializata. 90% din imprumuturile statului s-au facut pana acum de la populatie, o populatie care devine tot mai imbatranita. La un moment dat Japonia va fi obligata sa iasa pe piata externa pentru a lua imprumut. Atata timp cat un investitor poate obtine dobanzi duble pana si in SUA nu vad de ce ar fi idiot ca sa-si imprumute banii Japoniei pentru mai putin. Un salt al dobanzilor la care Japonia se va putea imprumuta devine astfel un scenariu foarte probabil. Intr-un asemenea scenariu Japonia va avea doua alternative: 1) Falimentul 2) tiparirea de bani tangibili din moment ce creditele nu mai au cautare de 20 de ani. Rezultat: inflatie si slabirea yenului, mai ales fata de dolar.
Europa: Una sau mai multe tari vor trebui sa dea faliment tinand cont de datoriile imense care apasa pe umerii multor state, in timp ce revenirea economica de care ar fi nevoie ramane in momentul de fata doar un vis, vezi scenariul chinezesc. Populatia din Europa este si multicolora, personal nu-i vad pe nemti sacrificandu-se la infinit pentru excesele celor iresponsabili. Ca o consecinta intr-o democratie ca cea germana poporul va avea un cuvant de spus, mai ales atunci cand isi va vedea buzunarele golite de catre tari precum Grecia, Irlanda Spania etc. Nici in privinta Irlandei nu exista azi vreo certitudine.
Noul guvern ar putea foarte bine sa fie presat de catre popor, ca si cel din Islanda, sa se sterga pe dos cu intelegerile semnate de guvernul precedent. Ca o consecinta: problemele europene se afla azi intr-o faza foarte indepartata de o rezolvare plauzibila si acceptabila din punct de vedere economic.
Romania si leul: Taxele si sacrificiile impuse populatiei de catre salvatorul Boc, intr-o economie care a fost bazata aproape in totalitate pe consum, vor pune frane serioase in calea unei reveniri economice sanatoase, asta chiar daca nu am mai tine cont de ceea ce se intampla in restul lumii. Datoriile Romaniei nu sunt totusi in momentul de fata alarmante, comparativ cu alte state. Lipsa unei cresteri economice sanatoase ( din ce si cu cine de fapt?) vor obliga insa orice guvern din viitor la noi imprumuturi, imprumuturi de genul celora care nu costa un leut, dar care vor trebui sa fie platite cu dobanda si in valuta straina.
Fata de dolar si chiar fata de francul elvetian sau coroana norvegiana leul ar trebui sa fie ca atare fara sansa. Fata de un euro care sangereaza leul ar putea bate pasul pe loc putand sa aiba chiar tendinte de apreciere, asta tinand cont si de faptul ca tentatia de ridicare a preturilor facuta de mulgatori, fara pornirea creditarilor ,va avea drept efect un consum scazut si capete de mulgatori lovite de perete. Observa! Tendinta de crestere a preturilor se manifesta doar la marfurile absolut necesare. Chiar si la aceste marfuri mancaul din Romania si-a redus consumul cu 25%, o cifra deloc neglijabila.
Daca in 2011 guvernul va mai veni si cu accise crescute, secondate si de alte biruri, un lucru foarte probabil, politicienii vor fi singurii care isi vor mai permite sa intre in magazin. Pana si milionarii de carton au inceput sa aiba probleme cu facuturile( sursa Capital), cele pe care trebuie sa le platesca pentru castelele construite din furt. Asa numitul om de afaceri, sunt desigur si putine exceptii, devine om de desfaceri, atunci cand laptele din sanul statului s-a terminat. Hai sa mai traim asa cum am trait si pana acum, bucurandu-ne de faptul ca democratia originala l-a suspendat pe Geoana si, ca aceiasi democratie, va aduce un suflu nou, izvorat din plamanii vesnic vechi ai UDMR, prin plecarea domnului Marko.
miercuri, 8 decembrie 2010
60 de minute de prostie umana 100%
Pentru cei dintre voi care ar mai avea inclinatia sa-l asculte sau sa se ia dupa spsusele d-lui Bernanke, iata link-ul catre un interviu facut in 60 minutes. Eu m-am decis sa pun pe site doar ceea ce am considerat important dar si hazliu, cateva citate pe care le gasesti pe pagina nr. 2 al interviului.
Pelley: Many people believe that could be highly inflationary. That it's a dangerous thing to try.
Bernanke: Well, this fear of inflation, I think is way overstated. We've looked at it very, very carefully. We've analyzed it every which way. One myth that's out there is that what we're doing is printing money. We're not printing money. The amount of currency in circulation is not changing. The money supply is not changing in any significant way. What we're doing is lowing interest rates by buying Treasury securities. And by lowering interest rates, we hope to stimulate the economy to grow faster. So, the trick is to find the appropriate moment when to begin to unwind this policy. And that's what we're gonna do.
Bernanke: Well, this fear of inflation, I think is way overstated. We've looked at it very, very carefully. We've analyzed it every which way. One myth that's out there is that what we're doing is printing money. We're not printing money. The amount of currency in circulation is not changing. The money supply is not changing in any significant way. What we're doing is lowing interest rates by buying Treasury securities. And by lowering interest rates, we hope to stimulate the economy to grow faster. So, the trick is to find the appropriate moment when to begin to unwind this policy. And that's what we're gonna do.
Ceea ce faci tu draga Ben este de fapt o inflare a creditelor facute din aer si, in acelasi timp, o recirculare a banilor existenti tangibili. Scoti cat poti din buzunarul contribuabilului punand tot atata si de fiecare data in buzunarul bancilor. Sunt de acord totusi cu "we hope to stimulate the economy to grow faster" speram sa putem stimula economia ca sa creasca mai repede, pentru ca in afara de sperante nu prea cred ca ai mai avea ceva in buzunar. "Pasarea malai viseaza" pare asadar a fi un proverb valabil si in SUA. Fanii acestui proverb nu au inteles insa un lucru foarte important. Omul nu este o masina de facut malai, chiar daca exista tari ,precum Romania, unde oamenii par a fi facuti chiar ei insisi din malai.
Pelley: Can you act quickly enough to prevent inflation from getting out of control?
Puteti actiona cu o rapiditate suficienta pentru a preveni inflatia?
Bernanke: We could raise interest rates in 15 minutes if we have to. So, there really is no problem with raising rates, tightening monetary policy, slowing the economy, reducing inflation, at the appropriate time. Now, that time is not now.
Bernanke: We could raise interest rates in 15 minutes if we have to. So, there really is no problem with raising rates, tightening monetary policy, slowing the economy, reducing inflation, at the appropriate time. Now, that time is not now.
Am putea ridica dobanda in 15 minute daca am fi obligati, neavand astfel nicio problema cu politica monetara. Barbachi minte aici de ingheata apele si de parca ar fi si el gemen cu Boc si cu Franks. 1) Boss-ul FED isi doreste din toata inima inflatie, un lucru pe care nu a reusit sa-l obtina in pofida trilionelor de credite fabricate din aer. Domnia sa nu a inteles inca lehamitea oamenilor fata de ceea ce este abundent si peste masura. 2)In ceea ce priveste ridicarea dobanzilor, piata i-a luat-o inainte, vezi compotamentul dobanzilor la bondurile de 5, 10 si 30 de ani, asta dupa ce Barbulescu si-a anuntat intentia de-a cumpara obligatiuni de stat, tocmai pentru a tine dobanzile la nivele scazute.
Pelley: You have what degree of confidence in your ability to control this?
Bernanke: One hundred percent.
Iata acum si momentul vesel al circului. Clovnul cu barba, cel care nu a vazut venirea depresiunii, precum nu a vazut nci baloanele in explozie fabricate de FED, cum ar fi de ex. topirea sectorului imobiliar etc. se declara acum 100% sigur ca va reusi sa controleze totul, adica piata pe care pana acum nu a reusit s-o controleze. Oricum in interviul de mai sus Bernanke a mai scapat un porumbel. Intrebat daca si-ar putea inchipui o marire a sumei de 600 miliarde, raspunsul sau a fost afirmativ: la nevoie da. Porumbelul lui Barbachi impreuna cu cel al presedintelui Obama, aceasta din urma a venit si el cu un program de reducere a taxelor in valoare de 900 de miliarde, s-au asezat pe umerii investitorilor.
Acestia din urma au impins numaidecat bursa spre nivelul pe care eu l-am marcat cu sageata albastra in postarea precedenta. Economistii profesionisti si-au scos si ei calculatoarele la iveala, adaugand in stil boco-basescian cifre grasute la PIB-ul american. Fabricatorii de stiri au si explicat saltul bursier asa cum obisnuiesc s-o faca. Interviul lui Bernanky, masurile lui Obama, autoaparaea lui Placinta junior, un tanar ca toti tinerii, conform mamei Placinta etc. Eu cand am spus ca bursa are sanse mari sa ajunga la nivelul expus, nu stiam ce va spune Obama si Bernanky, neavand habar despre faptul ca fosta doamna ministru, Placinta, si-ar dori ca toti tinerii sa fie ca juniorul domniei sale, campion imbatabil de pisu pe crucile lui Cristos.
Eu m-am luat pur si simplu dupa graficele care imi comunica psihologia umana, aflata in momentul de fata intr-o euforie a placintelor dambovitene. Oricum, azi avem o data de reactie pe care am specificat-o deja in postarea precedenta. Acum cand placintele sunt la moda nu este exclus sa ni se pregatesaca o placinta bursiera. Ce va face oare dolarul fata de leu? Va face ceea ce trebuie sa faca, se va aprecia, pornind-o incet dar sigur spre cea de-a doua tinta pe care am expus-o intr-o postare anterioara: 3,38-3,40. Cred ca ai observat faptul ca dolarul a fost respins exact de nivelele preconizate de mine.
In ceea ce priveste articolele medicale puteti veni cu intrebari de oricare fel, despre orice boala, poate aveti cunostinte bolnave care ar avea nevoie de o alta opinie. Stiu ca ma joc cu focul pentru ca romanul vrea de obicei sa auda o suta de opinii, mai ales atunci and este vorba de sanatate, alegand pana la urma si foarte des varianta cea mai proasta din tot ceea ce i se prezinta. Oricum, ma expun acestui risc indemnandu-va sa puneti eventualele intrebari pe care le-ati avea pe RENNE.
vineri, 3 decembrie 2010
Aparitia unei noi zone de rezistenta
"Oricum, in curand va trebui sa asistam la o noua corectie a doalrului fata de toate valutele. Acesta din urma a urcat prea mult si prea repede, dand chiar si in cazul leului, de zona de oferta pe care am descris-o intr-o postare precedenta.Corectia pe care o va avea valuta americana va fi demna de urmarit, ea putand sa devina un ghid important in ceea ce priveste anticiparea miscarilor viitoare."
Randurile de mai sus le puteai citi in postarea "Ce sa facem prinsi intre ciocan si nicovala". Predictiile mele s-au adeverit. Dolarul si-a inceput corectia de care vorbeam la doua zile dupa articol. O data cu deprecierea dolarului am asistat ca de obicei la aprecierea burselor al aurului al euro etc. Daca te uiti la graficul afisat vei observa de indata ca indicele Sp 500 nu si-a atins tinta inferioara expusa de mine, dar ca a urmat totusi perfect traiectoria trasata cu linie albastra, aflandu-se acum din nou aproape de nivelul maxim pe care l-a atins inaintea deprecierilor din saptamanile trecute. Interesant este din nou faptul ca avem de-a face cu doua date concomitente de reactie foarte apropiate. Una in data de 5 si o data secundara in data de 8 decembrie.
Din comportamentul pe care Sp 500 l-a prezentat pana acum, exista sanse bune ca indicele sa-si atinga noua rezistenta, cea marcata cu sageata albastra, situat la nivelul de 1243.
Euforia nu numai ca nu s-a terminat ci s-a intetit, dupa publicarea unor cifre americane si dupa ce Trichet si-a deschis portmoneul, fara nici o limita bancilor, timp de trei luni, deocamdata. Inca o precizare! Citatul lui Trichet ar putea fi fost o farsa facuta de cineva. Ar putea fi fost o reactie la presiunile pe care seful BCE le-a facut asupra doamnei Merkel, facand-o pe cea din urma sa renunte sau mai bine zis sa-si diminueze pozitia fata de "bondari".
Cred acest lucru din doua motive:1) Am cautat pana mi-au plesnit urechile in Le Monde fara sa gasesc citatul. L-am gasit insa pe cel al domnului Noyer. Nici pe situl BCE nu am gasit nimic, asa ca-mi voi mentine obiceiul de-a fi sceptic fata de tot ceea ce nu este confirmat.
Oricum faptul ca Trichet a deschis portmoneul este confirmat. El a mai si negat imediat si faptul ca ar fi vorba de "quantitative easing", stiti teoria aia izvorata din Romania: daca ii zicem porcului cal, cal se face, asta cu toate ca va continua sa grohaie. Eu trebuie sa-i dau totusi dreptate domnului bancher.
Nu e vorba de QE ci e vorba pur si simplu doar de nebunie cantitativa si inca in cantitati foarte mari. Inapoi la grafic: In momentul de fata ne aflam totusi la o rezistenta, cea de la care a fost trasata linia rosie pe care o cunosti deja demult. Sa urmarim deocamdata comportamentul acestei structuri, care, dupa parerea mea, va trebui sa respinga indicele cel putin pentru moment.
miercuri, 1 decembrie 2010
Cutit in inima UE
"Starting today, bondholders need not be concerned with who they lend money to, why, or what risks there are in doing so."
Incepand de azi proprietarii de bonduri nu mai trebuie sa fie ingrijorati in legatura cu debitorii si cu riscurile pe care le implica un imprumut.
Prin fraza mincinoasa de mai sus domnul Trichet scoate din tatani usa cazinoului bancar invitandu-i astfel pe proprietarii de bonduri sa-si faca de cap fara nici un risc, ca mai apoi sa continue:
"Not only will this help ease turmoil in the markets, but bondholders can now think in terms of winning rather than the more mundane investing because the ECB and IMF will backstop all losses from trading bonds."
Aceasta masura nu va pune doar capat problemelor europene dar ii va face pe prorietarii de bonduri sa poata face investitii doar aducatoare de gastig, asta pentru ca BCE si FOAME-I vor compensa orice pierdere care ar putea sa para in urma afacerilor cu bonduri.
Intrebat despre perspectiva de timp in care afirmatiile de mai sus vor fi valabile domnul Trichet raspunde:
"I mean as long as it takes to make the ECB whole, forever if necessary.
Pentru intotdeauna daca este nevoie
Ca banditul sa nu fie singur pentru ca hotii umbla de obicei in gasca domnul Noyer guvernator al bancii centrale din Franta spune:
"As far as I'm concerned, I exclude that there will be haircuts in the future."
In ceea ce ma priveste exclud posibilitatea de pierderi in viitor, domnul Noyer referindu-se tot la bonduri.
Personal am citit frazele de mai sus de cateva ori neputand intr-o prima faza sa-mi cred ochilor. M-am gandit imediat la baietii de la Goldman si al dl. Blenkfein. Situatia din Europa trebuie dupa parerea mea sa fie foarte serioasa, mult mai serioasa decat isi inchipuie unii. Nu pot sa concep altfel o situatie in care doi oficiali europeni ar putea iesi la rampa cu asemenea imbecilitati. Pana acum numai Boc al nostru era in stare sa imbunatateasca ravagiile unei inundatii printr-o alta inundatie, una de cuvinte. Iata insa ca boala romanesca se transforma in pandemie. Sunt pur si simplu socat, nu am cuvinte si de aceea nici nu pot comenta. Constat doar stupefiat ca doi oficiali europeni au incercat sa dea unda verde in public hazardului. Al aceluiasi hazard care a dus lumea in situatia in care se afla. Explicatii la aceste afirmatii ar putea fi numai doua: 1)Trichet si Noyer s-au nascut nebuni 2) Cei doi au inebunit de curand din cauza problemelor bancilor europene.
Uite ce au facut bondurile de 10 ani din Belgia, tara situata in inima Europei, dupa ce investitorii si-au dat seama ca Trichet si Noyer s-au urcat pe plafon.
marți, 30 noiembrie 2010
Ce sa facem prinsi intre ciocan si nicovala?
Eu v-am destanuit ceea ce am facut eu, fara a avea insa vreodata intentia sa va influentez. Am publicat chiar ieri un comentariu diametral opus perceptiileor mele, asta ca sa aveti din ce alege. Mai mult decat atat, ati avut si aveti un hiperinflationist in persoana lui Flavian, un om care a incercat sa-si explice convingerile pe situl sau.
Personal eu nu mi-am schimbat perceptia avuta in trecut, vazand de aceea si in momentul de fata dolarul ca fiind cea mai buna investitie.
Hai s-o luam babeste, pornind de la proria mea maxima "intelege ceea ce faci". Voi incepe cu Romania tara in care traim, sau mai bine zis vegetam, pentru ca toti nu vor putea oricum sa emigreze din aceasta tara.
Romania nu are slava Domnului euro asa ca cel putin teoretic ar putea crea hiperinflatie tiparind bani tangibili, cu scopul de a-si usura spatele de sacul datoriilor. Cat de benefic si cat de probabil este totusi un scenariu hiperinflationist in aceasta tara? Foarte putin probabil si mai degraba malefic.
De ce? Pentru ca Romania nu-si permite pur si simplu hiperinflatie. Cu un popor indatorat pana peste dinti, prin intermediul unor credite luate cu precadere in valute straine, hiperinflatia ar ucide atat pe debitor cat si pe creditor, ultimul fiind de fapt cel care conteaza cel mai mult in ochii mai marilor zilelor noastre. Atentie! Hyperinflatia ar aduce dupa sine macelarirea monedei tarii in care apare. Observa deasemenea: Creditele au scadente exacte de plata timp in care o moneda inflata ar putea ajunge de ex. cu 20-30% mai ieftina fata de valuta in care a fost luat creditul.
Plata unor astfel de credite necesita asadar tot mai multi bani tipariti avand drept rezulatat final intratrarea in incapacitate de plata a tarii respective, vezi cazul Argentinei. Mai mult decat atat, mult temuta deflatie este un lucru sanatos aparand si pornind de la consecinta fireasca a creditelor debile. Exact asa cum apare si porneste si sistemul imunitar al corpului uman incercand sa protejeze organismul de o boala sau alata. Inflatia in schimb este ceva artificial, ceva indus de om, o boala de fapt si nicidecum un tratament. Ca atare, incercarea de-a trata efectele unei boli, prin injectarea a mai multor germeni ale aceleiasi boli nu poate fi altceva decat o alta boala, o boala numita pe drept cuvant nebunie.
Sa vedem acum la ce rezultate ar putea duce tiparirea excesiva a banilor in cazul statului roman? Cam la aceleasi rezultate ca cele descrise in cazul populatiei, din moment ce statul s-a imprumutat tot in valuta straina, in timp ce taxele pe care le incaseaza de la contribuabil le incaseaza numai in lei. Cat de probabil este atunci un scenariu in care cineva din Romania ar indrazni sa se apuce sa tiparesca bani?
Foarte putin probabil in opinia mea!
De ce sa economisim atunci bani facuti din hartie igenica, intr-o lume plina de aur, argint, imobiliare terenuri etc. Raspunsul este acelasi pe care l-am dat de atatea ori pe acest site: deflatie.
In ce valuta, hartie de wc, este cel mai bine sa ne afcem economiile. In valuta unei tari in care deflatia este cea mai iminenta in momentul de fata, pentru ca fata de aceasta valuta vom avea cea mai mare sansa sa vedem o cererere care depaseste oferta. Vezi definitia deflatiei!
Conform aceleiasi definitii si pana la urma, valoarea banilor wc vor trebui sa depaseasca valoarea altor bunuri, cel putin pana la sfarsitul "erei" de deleveraging. Ale acelorasi bunuri care au fost considerate pana acum ca fiind surse perfecte de investitie si economisire. Dupa aceasta era de stergere a datoriilor va urma si dupa parerea mea o noua era de reflatie, dar, mie mi s-ar parea un gest stupid daca mi-as pune in cap o caciula acum pe "timp de vara". Exista oare si totusi, macar teoretic, posibilitatea unui ger in mijlocul verii? Unul care sa te poata prinde cu capul descoperit?
Teoretic aproape orice lucru este posibil, dar, lucrand cu probabilitati precum si cu o logica de taran, eu vad in momentul de fata o distanta destul mare intre teorie si probabilitate. In cazul in care vor apare totusi indicii care sa preconizeze invazia unui front de aer polar in timpul verii, eu voi fi pe post ca sa pot trage un semnal de alarma ca de obicei. Oricum, in curand va trebui sa asistam la o noua corectie a doalrului fata de toate valutele. Acesta din urma a urcat prea mult si prea repede, dand chiar si in cazul leului, de zona de oferta pe care am descris-o intr-o postare precedenta.
Corectia pe care o va avea valuta americana va fi demna de urmarit, ea putand sa devina un ghid important in ceea ce priveste anticiparea miscarilor viitoare. In alta ordine de idei: Bancile cele mai sigure unde pot fi titnuti banii sunt dupa parerea mea cele din Danemarca, Norvegia si Elvetia, nicidecum Romania. Si in aceste tari eu as prefera banci mai mici, cele lipsite de orice tangenta cu mastodontii care au dat imprumuturi dementiale.
De ce sa nu economisim atunci in euro, yen, yuan sau chiar lei? Acets subiect va fi dezbatut intr-o postare viitoare.
Repet inca o data: Aceasta postare nu este o recomandare! Cei care vor vrea s-o urmeze vor face acest lucru pe propriul lor risc. Faptul ca prognozele pe care le-am facut in trecut au avut o exactiate pe care oricare cititor o poate verifica nu garanteaza nicidecum exactitatea sau garantia indeplinirii modului de gandire expus in acest articol.
Personal eu nu mi-am schimbat perceptia avuta in trecut, vazand de aceea si in momentul de fata dolarul ca fiind cea mai buna investitie.
Hai s-o luam babeste, pornind de la proria mea maxima "intelege ceea ce faci". Voi incepe cu Romania tara in care traim, sau mai bine zis vegetam, pentru ca toti nu vor putea oricum sa emigreze din aceasta tara.
Romania nu are slava Domnului euro asa ca cel putin teoretic ar putea crea hiperinflatie tiparind bani tangibili, cu scopul de a-si usura spatele de sacul datoriilor. Cat de benefic si cat de probabil este totusi un scenariu hiperinflationist in aceasta tara? Foarte putin probabil si mai degraba malefic.
De ce? Pentru ca Romania nu-si permite pur si simplu hiperinflatie. Cu un popor indatorat pana peste dinti, prin intermediul unor credite luate cu precadere in valute straine, hiperinflatia ar ucide atat pe debitor cat si pe creditor, ultimul fiind de fapt cel care conteaza cel mai mult in ochii mai marilor zilelor noastre. Atentie! Hyperinflatia ar aduce dupa sine macelarirea monedei tarii in care apare. Observa deasemenea: Creditele au scadente exacte de plata timp in care o moneda inflata ar putea ajunge de ex. cu 20-30% mai ieftina fata de valuta in care a fost luat creditul.
Plata unor astfel de credite necesita asadar tot mai multi bani tipariti avand drept rezulatat final intratrarea in incapacitate de plata a tarii respective, vezi cazul Argentinei. Mai mult decat atat, mult temuta deflatie este un lucru sanatos aparand si pornind de la consecinta fireasca a creditelor debile. Exact asa cum apare si porneste si sistemul imunitar al corpului uman incercand sa protejeze organismul de o boala sau alata. Inflatia in schimb este ceva artificial, ceva indus de om, o boala de fapt si nicidecum un tratament. Ca atare, incercarea de-a trata efectele unei boli, prin injectarea a mai multor germeni ale aceleiasi boli nu poate fi altceva decat o alta boala, o boala numita pe drept cuvant nebunie.
Sa vedem acum la ce rezultate ar putea duce tiparirea excesiva a banilor in cazul statului roman? Cam la aceleasi rezultate ca cele descrise in cazul populatiei, din moment ce statul s-a imprumutat tot in valuta straina, in timp ce taxele pe care le incaseaza de la contribuabil le incaseaza numai in lei. Cat de probabil este atunci un scenariu in care cineva din Romania ar indrazni sa se apuce sa tiparesca bani?
Foarte putin probabil in opinia mea!
De ce sa economisim atunci bani facuti din hartie igenica, intr-o lume plina de aur, argint, imobiliare terenuri etc. Raspunsul este acelasi pe care l-am dat de atatea ori pe acest site: deflatie.
In ce valuta, hartie de wc, este cel mai bine sa ne afcem economiile. In valuta unei tari in care deflatia este cea mai iminenta in momentul de fata, pentru ca fata de aceasta valuta vom avea cea mai mare sansa sa vedem o cererere care depaseste oferta. Vezi definitia deflatiei!
Conform aceleiasi definitii si pana la urma, valoarea banilor wc vor trebui sa depaseasca valoarea altor bunuri, cel putin pana la sfarsitul "erei" de deleveraging. Ale acelorasi bunuri care au fost considerate pana acum ca fiind surse perfecte de investitie si economisire. Dupa aceasta era de stergere a datoriilor va urma si dupa parerea mea o noua era de reflatie, dar, mie mi s-ar parea un gest stupid daca mi-as pune in cap o caciula acum pe "timp de vara". Exista oare si totusi, macar teoretic, posibilitatea unui ger in mijlocul verii? Unul care sa te poata prinde cu capul descoperit?
Teoretic aproape orice lucru este posibil, dar, lucrand cu probabilitati precum si cu o logica de taran, eu vad in momentul de fata o distanta destul mare intre teorie si probabilitate. In cazul in care vor apare totusi indicii care sa preconizeze invazia unui front de aer polar in timpul verii, eu voi fi pe post ca sa pot trage un semnal de alarma ca de obicei. Oricum, in curand va trebui sa asistam la o noua corectie a doalrului fata de toate valutele. Acesta din urma a urcat prea mult si prea repede, dand chiar si in cazul leului, de zona de oferta pe care am descris-o intr-o postare precedenta.
Corectia pe care o va avea valuta americana va fi demna de urmarit, ea putand sa devina un ghid important in ceea ce priveste anticiparea miscarilor viitoare. In alta ordine de idei: Bancile cele mai sigure unde pot fi titnuti banii sunt dupa parerea mea cele din Danemarca, Norvegia si Elvetia, nicidecum Romania. Si in aceste tari eu as prefera banci mai mici, cele lipsite de orice tangenta cu mastodontii care au dat imprumuturi dementiale.
De ce sa nu economisim atunci in euro, yen, yuan sau chiar lei? Acets subiect va fi dezbatut intr-o postare viitoare.
Repet inca o data: Aceasta postare nu este o recomandare! Cei care vor vrea s-o urmeze vor face acest lucru pe propriul lor risc. Faptul ca prognozele pe care le-am facut in trecut au avut o exactiate pe care oricare cititor o poate verifica nu garanteaza nicidecum exactitatea sau garantia indeplinirii modului de gandire expus in acest articol.
luni, 29 noiembrie 2010
O data de reactie interesanta
Ieri poporul Irlandez a iesit in strada. 100 000 de oameni s-au adunat in Dublin ca sa-si manifeste indignarea fata de vanzarea tarii facuta de catre guvernul hotului Cowen bancilor.
Protestele isi au intotdeauna rostul acolo unde sunt facute cu cap, acest lucru implicand desigur si in mod automat intelegerea cauzelor lor de catre protagonisti, vezi cazul Islandei.
Protestele din Irlanda ar putea avea asadar aceiasi soarta ca si cele din Islanda, un cutit in gatul bancilor. Noul guvern irlandez va putea sa arunce asadar la gunoi, toate intelegerile semnate de tradatorul Cowen cu UE si FMI.
Cei din urma vor putea fi rugati in acelasi timp sa mai mearga si spre alte meleaguri, cele spre care obisnuieste sa-si trimita Gigi parlamentarul european adversarii. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, presiunile populare se vor intetii in opinia mea, pentru ca, irlandezii nu au iesit in strada ca sa dansesze dansul pinguinului.
Politicul neales pe carnat, poate asadar sa fie inlocuit in orice moment, atata timp cat acesta nu va respecta doleantele alegatorului. Bursele si valutele au reactionat conform asteptarilor pe care le aveam la stirea de salvare a bancilor. Am ajuns la un moment in care toata lumea nu mai poate fi prostita tot timpul. Proprietarii de bonduri, bancile, simt flacara care mocneste acum in talpile prorii, mai ales atunci cand vad ca dobanzile bondurilor pe care le detin continua sa salte. In aceste conditii data de azi devine o data de reactie interesanta.
Euro a fost facut placinta de catre dolar eaxct asa cum ma asteptam sa se intample. Bursa a avut insa niste zvacniri spre "nord". Rezultat? O divergenta, momentana in opinia mea, intre valute precum euro si burse. Datele de reactie obisnuiesc dupa cate iti mai amintesti sa opreasca sau chiar sa intoarca un trend, uneori ele neputand fi insa altceva decat semnale de continuare a trendurilor in vigoare. Data de azi ar putea fi una care se va putea alinia ultimei definitii, prin simplul fapt ca va putea da semnal verde continuarii trendului negativ. Sa nu uitam niciodata psihologia atunci cand facem analize, pentru ca, asa cum am subliniat de nenumarate ori, ea este de fapt singurul factor important care determina miscarea preturilor din piata de capital intr-o directie sau alta. Uitandu-ne la vesnicul indice Sp 500, in acelasi grafic ca intotdeauna, observam: zona 1140-1144 nu a fost atinsa inca.
Ca o consecinta, cel mai probabil scenariu este cel al caderii indicelui spre aceste nivele. Acest fenomen va trebui sa aiba consecinte colaterale: continuarea deprecierii a tot ce s-a apreciat salbatic, inclusiv euro, aur petrol etc.. Fata de leu dolarul va trebui sa-si continue aprecierea spre 3,38, in perspectiva scurta sau medie de timp, asta cu toate ca la 3,26-3,28 franele care i se pun valutei americane sunt destul de puternice. Euro leu va trebui sa bata pasul pe loc ca si pana acum. In rest voi reveni asa cum am promis cu un articol mai lung sau poate mai multe articole scurte, pentru a putea prezenta si explica pozitia mea fata de piete. Un lucru va pot divulga deja in aceasta faza:
Cumpararea de dolari si vanzarea in acelasi timp de yeni japonezi ar putea deveni o afacere de neuitat pentru cel cu rabdare suficienta. Pana atunci insa hai traim asa cum si-au dorit-o cei multi: calcati in picioare, mintiti, jupuiti si umiliti bine.
Protestele isi au intotdeauna rostul acolo unde sunt facute cu cap, acest lucru implicand desigur si in mod automat intelegerea cauzelor lor de catre protagonisti, vezi cazul Islandei.
Protestele din Irlanda ar putea avea asadar aceiasi soarta ca si cele din Islanda, un cutit in gatul bancilor. Noul guvern irlandez va putea sa arunce asadar la gunoi, toate intelegerile semnate de tradatorul Cowen cu UE si FMI.
Cei din urma vor putea fi rugati in acelasi timp sa mai mearga si spre alte meleaguri, cele spre care obisnuieste sa-si trimita Gigi parlamentarul european adversarii. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, presiunile populare se vor intetii in opinia mea, pentru ca, irlandezii nu au iesit in strada ca sa dansesze dansul pinguinului.
Politicul neales pe carnat, poate asadar sa fie inlocuit in orice moment, atata timp cat acesta nu va respecta doleantele alegatorului. Bursele si valutele au reactionat conform asteptarilor pe care le aveam la stirea de salvare a bancilor. Am ajuns la un moment in care toata lumea nu mai poate fi prostita tot timpul. Proprietarii de bonduri, bancile, simt flacara care mocneste acum in talpile prorii, mai ales atunci cand vad ca dobanzile bondurilor pe care le detin continua sa salte. In aceste conditii data de azi devine o data de reactie interesanta.
Euro a fost facut placinta de catre dolar eaxct asa cum ma asteptam sa se intample. Bursa a avut insa niste zvacniri spre "nord". Rezultat? O divergenta, momentana in opinia mea, intre valute precum euro si burse. Datele de reactie obisnuiesc dupa cate iti mai amintesti sa opreasca sau chiar sa intoarca un trend, uneori ele neputand fi insa altceva decat semnale de continuare a trendurilor in vigoare. Data de azi ar putea fi una care se va putea alinia ultimei definitii, prin simplul fapt ca va putea da semnal verde continuarii trendului negativ. Sa nu uitam niciodata psihologia atunci cand facem analize, pentru ca, asa cum am subliniat de nenumarate ori, ea este de fapt singurul factor important care determina miscarea preturilor din piata de capital intr-o directie sau alta. Uitandu-ne la vesnicul indice Sp 500, in acelasi grafic ca intotdeauna, observam: zona 1140-1144 nu a fost atinsa inca.
Ca o consecinta, cel mai probabil scenariu este cel al caderii indicelui spre aceste nivele. Acest fenomen va trebui sa aiba consecinte colaterale: continuarea deprecierii a tot ce s-a apreciat salbatic, inclusiv euro, aur petrol etc.. Fata de leu dolarul va trebui sa-si continue aprecierea spre 3,38, in perspectiva scurta sau medie de timp, asta cu toate ca la 3,26-3,28 franele care i se pun valutei americane sunt destul de puternice. Euro leu va trebui sa bata pasul pe loc ca si pana acum. In rest voi reveni asa cum am promis cu un articol mai lung sau poate mai multe articole scurte, pentru a putea prezenta si explica pozitia mea fata de piete. Un lucru va pot divulga deja in aceasta faza:
Cumpararea de dolari si vanzarea in acelasi timp de yeni japonezi ar putea deveni o afacere de neuitat pentru cel cu rabdare suficienta. Pana atunci insa hai traim asa cum si-au dorit-o cei multi: calcati in picioare, mintiti, jupuiti si umiliti bine.
sâmbătă, 27 noiembrie 2010
Krugman se trezeste si ii acuza pe vanzatori
Intr-un interviu dat in New York Times laureatul premiului Nobel pentru economie ii face cu apa si cu otet pe politicienii irlandezi, pe cei care si-au vandut la inceputul acestei saptamani tara bancilor.
-Now what? Last weekend Ireland and its neighbors put together what has been widely described as a “bailout.” But what really happened was that the Irish government promised to impose even more pain, in return for a credit line — a credit line that would presumably give Ireland more time to, um, restore confidence. Markets, understandably, were not impressed: interest rates on Irish bonds have risen even further-
Si acum ce? Weekendul trecut Irlanda si vecinii sai au pus la cale un pachet descris ca fiind unul de "salvare". Ceea ce s-a intamplat de fapt este ca guvernul Irlandez s-a angajat sa-si expuna populatia la si mai multa durere, ca un raspuns dat pentru creditul primit. Credit care ar trebui sa-i dea tarii amintite timpul necesar pentru restabilirea confidentei. Piata nu a fost impresionata, un lucru lesne de inteles: Dobanzile bondurilor au continuat sa creasca.
Articolul lui Krugman merita sa fie citi in intregime de toti cei care cunosc suficient de bine limba engleza. Domnul marinar si domnul profesor in drept constitutional, cel care incalca constitutia cat de des poate, ar trebui sa-si faca chiar lectura din acest articol. De ce? Pentru ca domniile lor fac acelasi lucru pe care l-a facut si premierul Irlandez, isi vand tara bancilor. Eu amator de nici macar renume local, dar, se pare totusi un mai bun cunascator al modului de functionare al economiei, comparativ cu cei care poseda un carnat de titluri si ocupa posturi importante in ministere, am atras atentia de mii de ori pe aceasta pagina asupra pericolului care ne paste.
Pagina este insa citita din pacate doar de o mana de oameni, dintre care o jumatate de mana, nu au crezut cu siguranta ceea ce le-a fost dat sa citesca. Acesti oameni l-au crezut insa mai mult ca sigur pe Boc si pe Basescu, vanzatorii de azi ai tarii, precum si pe Ponta si Antonescu, fruntasi ai gastilor din asa numita opozitie si, vanzatorii de ieri ai aceleiasi tari. V-am rugat de multe ori si va mai rog inca o data: propagati cat puteti ideile pe care le cititi pe acest blog. Nu veti face asta pentru mine ci pentru toata lumea care ar avea in acest fel o sansa sa citeasca si altceva.
Oamenii de la putere va vor ruina pe toti exceptand pe ei insisi in cazul in care nu vom face nimic. Un bulgar incepe cu unul cat palama dar poate creste atunci cand este rostogolit. Veti regreta pasivitatea de care acest popor da dovada intr-o buna zi, intr-o zi cand va fi prea tarziu. Faceti ce puteti, mai mult de atat nu poate face nimeni! Nu va uitati pasivi la cum ni se sapa groapa. Aproape tot ce am spus eu pe aceasta pagina s-a adeverit. Cu toate astea nu am fost contactat de nimeni, nici macar de un post de radio situat in grajdul central din Ciofliceni pentru o dezbatere. De ce?
Pentru ca nimeni nu vrea sa auda alte pareri decat cele oficiale, cele care ne vand si ne ucid. Stiu ca am doar un numar restrans de cititori dar sunt totusi unul din putinii oameni care a putut prezice cu destula exactitate ceea ce se va intampla. Acum cand lucrurile sau intamplat, chiar asa mic si nenoricit cum este acest blog, ar fi trebuit sa fie bagat in seama. Aduti aminte! Am venit intotdeauna cu idei prorii si cu propuneri concrete de rezolvare nu doar cu raportari traduse din presa straina. Am incercat intotdeauna sa explic cu rabdare pozitia pe care am avut-o tocmai pentru a putea deveni credibil.
Degeaba! In Romania gastilor fiecare isi vede de ale lui, asta pana ce i va intra apa in gura, nas, ochi si urechi, acoperindu-i mai apoi si incet crestetul pentru intotdeauna. Cei cu capul pe umeri si cititori ai acestei pagini au inteles cu siguranta ca nu caut faima. Am cautat si caut sa explic pericolul care ne paste dorind ca tot mai multi sa poata afla de aceasta situatie. In caz ca pasivitatea va continua eu mai mult nu voi putea face. Am incercat doar, de doi ani incoace, sa-mi salvez tara de la innec, prin intermediul acestui blog nenorocit. Nu voi putea sa fac niciodata un lucru pe care l-as face daca ar fi posibil, sa gandesc pentru altii. Azi mi-a batut la usa un copil de cca. 15 ani, oferindu-se sa munceasca doar pentru mancare. Asta nu mai e cersit! Este pur si simplu Romania celora care s-au infruptat din ea si inainte de lovitura de stat, mult mai temperat insa, Romania lui Boc Basescu Antonescu Ponta si ceilalti din "casa nostra". Cei care va vand, va vand nu numai pe voi dar si pe copii vostrii, pe toti copii care nu au avut sansa sa se nasca in familii precum cea a lui Fatuloiu.
-Now what? Last weekend Ireland and its neighbors put together what has been widely described as a “bailout.” But what really happened was that the Irish government promised to impose even more pain, in return for a credit line — a credit line that would presumably give Ireland more time to, um, restore confidence. Markets, understandably, were not impressed: interest rates on Irish bonds have risen even further-
Si acum ce? Weekendul trecut Irlanda si vecinii sai au pus la cale un pachet descris ca fiind unul de "salvare". Ceea ce s-a intamplat de fapt este ca guvernul Irlandez s-a angajat sa-si expuna populatia la si mai multa durere, ca un raspuns dat pentru creditul primit. Credit care ar trebui sa-i dea tarii amintite timpul necesar pentru restabilirea confidentei. Piata nu a fost impresionata, un lucru lesne de inteles: Dobanzile bondurilor au continuat sa creasca.
Articolul lui Krugman merita sa fie citi in intregime de toti cei care cunosc suficient de bine limba engleza. Domnul marinar si domnul profesor in drept constitutional, cel care incalca constitutia cat de des poate, ar trebui sa-si faca chiar lectura din acest articol. De ce? Pentru ca domniile lor fac acelasi lucru pe care l-a facut si premierul Irlandez, isi vand tara bancilor. Eu amator de nici macar renume local, dar, se pare totusi un mai bun cunascator al modului de functionare al economiei, comparativ cu cei care poseda un carnat de titluri si ocupa posturi importante in ministere, am atras atentia de mii de ori pe aceasta pagina asupra pericolului care ne paste.
Pagina este insa citita din pacate doar de o mana de oameni, dintre care o jumatate de mana, nu au crezut cu siguranta ceea ce le-a fost dat sa citesca. Acesti oameni l-au crezut insa mai mult ca sigur pe Boc si pe Basescu, vanzatorii de azi ai tarii, precum si pe Ponta si Antonescu, fruntasi ai gastilor din asa numita opozitie si, vanzatorii de ieri ai aceleiasi tari. V-am rugat de multe ori si va mai rog inca o data: propagati cat puteti ideile pe care le cititi pe acest blog. Nu veti face asta pentru mine ci pentru toata lumea care ar avea in acest fel o sansa sa citeasca si altceva.
Oamenii de la putere va vor ruina pe toti exceptand pe ei insisi in cazul in care nu vom face nimic. Un bulgar incepe cu unul cat palama dar poate creste atunci cand este rostogolit. Veti regreta pasivitatea de care acest popor da dovada intr-o buna zi, intr-o zi cand va fi prea tarziu. Faceti ce puteti, mai mult de atat nu poate face nimeni! Nu va uitati pasivi la cum ni se sapa groapa. Aproape tot ce am spus eu pe aceasta pagina s-a adeverit. Cu toate astea nu am fost contactat de nimeni, nici macar de un post de radio situat in grajdul central din Ciofliceni pentru o dezbatere. De ce?
Pentru ca nimeni nu vrea sa auda alte pareri decat cele oficiale, cele care ne vand si ne ucid. Stiu ca am doar un numar restrans de cititori dar sunt totusi unul din putinii oameni care a putut prezice cu destula exactitate ceea ce se va intampla. Acum cand lucrurile sau intamplat, chiar asa mic si nenoricit cum este acest blog, ar fi trebuit sa fie bagat in seama. Aduti aminte! Am venit intotdeauna cu idei prorii si cu propuneri concrete de rezolvare nu doar cu raportari traduse din presa straina. Am incercat intotdeauna sa explic cu rabdare pozitia pe care am avut-o tocmai pentru a putea deveni credibil.
Degeaba! In Romania gastilor fiecare isi vede de ale lui, asta pana ce i va intra apa in gura, nas, ochi si urechi, acoperindu-i mai apoi si incet crestetul pentru intotdeauna. Cei cu capul pe umeri si cititori ai acestei pagini au inteles cu siguranta ca nu caut faima. Am cautat si caut sa explic pericolul care ne paste dorind ca tot mai multi sa poata afla de aceasta situatie. In caz ca pasivitatea va continua eu mai mult nu voi putea face. Am incercat doar, de doi ani incoace, sa-mi salvez tara de la innec, prin intermediul acestui blog nenorocit. Nu voi putea sa fac niciodata un lucru pe care l-as face daca ar fi posibil, sa gandesc pentru altii. Azi mi-a batut la usa un copil de cca. 15 ani, oferindu-se sa munceasca doar pentru mancare. Asta nu mai e cersit! Este pur si simplu Romania celora care s-au infruptat din ea si inainte de lovitura de stat, mult mai temperat insa, Romania lui Boc Basescu Antonescu Ponta si ceilalti din "casa nostra". Cei care va vand, va vand nu numai pe voi dar si pe copii vostrii, pe toti copii care nu au avut sansa sa se nasca in familii precum cea a lui Fatuloiu.
vineri, 26 noiembrie 2010
Un Boc de origine americana
Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăţi, întrucât deficitul bugetar a scăzut semnificativ şi economia îşi revine, astfel că riscurile s-au redus, a declarat pentru Mediafax şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
"Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi", a spus Franks, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât în ţări precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.(sursa Gandul)
Imprumut pentru platirea unui imprumut
Cand spuneam acum cca. un an ca Romania este falimentara, timp in care guvernatorul BNR vedea reveniri in forma de V, multi au ridicat din umeri neacordand nici un dram de atentie celor spuse de mine. Iata ca de atunci gluma s-a ingrosat. Acest lucru il face pana si pe vesnicul optimist Isarescu sa-si masoare prognozele. Intr-o cuvantare facuta dupa afirmatiile domnului Khan, cele cu prapastia si cu solidaritatea, guvernatorul spunea: Probleme exista dar Romania a fost plasata pe undeva la sfarsitul listei de catre seful FMI.
Ceea ce a spus Isarescu am auzit cu uechile mele la televizor netrebuind sa apalaez de aceasta data la citatele talmacite din presa romanesca.
Ca de obicei eu as vrea sa-l trezesc insa din somn pe guvernator, rugandu-l sa-si puna din nou pe nas ochelarii pe care i-am oferit. Domnul Khan nu a numit tarile de la marginea prapastiei, din prapastie in opinia mea, intr-o ordine definita de situatia economica in care se afla. Domnia sa a insirat asa cum i-au venit in minte pe toti prabusitii, folosind chiar etc. asta ca sa nu se innece enumerandu-le.
Ca sa vedeti ca investitorii talmacesc situatia Roamniei altfel decat o face Isarescu va incurajez sa va uitati la graficul expus. Cumparatorii de bonduri vedeau in Ianuarie 2010 o sansa de faliment de 60% pentru tara noastra, iata un nou prim loc de care nu putem fi mandri. Compara cifra cu sansa de 30% care i se dadea Romaniei doar cu un an inainte (bastonas portocaliu). Grafic mai nou ca cel expus nu am gasit dar nici nu trebuie, atata timp cat am gasit ascunsa sub masa "logica de taran". Daca ar exista vreun cititor al paginii mele care ar putea pretinde ca situatia din Romania s-a inbunatatit in ultimele 10 luni as fi sigur ca Boc a inceput sa-mi comenteze articolele.
Cat de magar si cat de nesimtit poate fi pana la urma un premier, care, chiar azi, fara sa clipeasaca, incepe din nou sa ridice salariile cu 15% in 2011? Asta in timp ce Basescu ii blestema pe cheltuitori la un alt post de televiziune, explicand corect de aceasta data ca nu poti consuma mai mult decat produci. Boc ca Boc, dar, cat de bou poate fi cel care il mai asculta? Si, nu in ultimul rand, cel care il mai invita la emisiuni ca sa-i auda parerile. Va intreb pe voi ca eu nu mai inteleg nimic: In ce tara traim oameni buni? Oare pana unde se poate ridica pana la urma nesimtirea si aroganta unor oameni de pe aceaste plaiuri? Oare pana nu golesc tara nu o sa se astampere? Pentru ca o lopata in cap de la vreun romanas razvratit nu vor lua se pare niciodata.
O lopata in cap si nu de la romanasi ci tocmai de la opozguvernanti ar putea lua insa bancile. Bancile de care guvernatorul vorbea cu atata mandrie. Bancile din Romania care nu au fabricat instrumente gaunoase asa cum au facut cele din strainate, cele care au mers pe profit chiar si anul acesta. Hai sa aruncam totusi un ochi pe sursa de profit al bancilor din tara noastra.
-Credite la populatie = nu prea
-Credite date statului = cata frunza si iarba
-Credite pentru prima si ultima casa = cata frunza si iarba, date tot statului
-Programul rabla = cata frunza si iarba, tot la stat
-Comisioane pe aerul respirat din incinta, depuneri si retrageri de numerar, intrari si iesiri din banca etc.
Tu roman smecher va trebui sa-ti pui acum putin mintea la contributie. Pune tu degetutele pe randurile pe care le crezi ca fiind cele mai generatoare de profit pentru banci. Le-ai gasit? Sunt convins ca da altfel nu ai mai citi aceasta pagina. Cu degetutele puse pe randurile in cauza intreaba-te cu voce tare: Ce se va intampla cu bancile astea fantastice, rasfirate ca ciupercile in fiecare colt de strada, in caz ca statul va intra in incapacitate de plata? La creditele neperformante date populatiei si intreprinderilor nici nu mai trebuie sa te gandesti. Stiu, Romania nu va da faliment pentru ca solidaritatea si tateasoli si restructurarea si modernizarea si lupta si opozitia si guvernul si drumul bun si gura mare...... Dar daca totusi? Tinand cont si de faptul ca tara nostra a mai luat azi un credit de 1,3 miliarde, ca sa platesca, auzi, un credit de , 1,4 miliarde, ducand in acelasi timp tratative cu FOAME-IUL pentru o noua linie de credit de 10 miliarde. Toate acestea facute desigur intr-un mediu acoperit de ropotele de aplauze ale analistilor bancari.
Ceea ce a spus Isarescu am auzit cu uechile mele la televizor netrebuind sa apalaez de aceasta data la citatele talmacite din presa romanesca.
Ca de obicei eu as vrea sa-l trezesc insa din somn pe guvernator, rugandu-l sa-si puna din nou pe nas ochelarii pe care i-am oferit. Domnul Khan nu a numit tarile de la marginea prapastiei, din prapastie in opinia mea, intr-o ordine definita de situatia economica in care se afla. Domnia sa a insirat asa cum i-au venit in minte pe toti prabusitii, folosind chiar etc. asta ca sa nu se innece enumerandu-le.
Ca sa vedeti ca investitorii talmacesc situatia Roamniei altfel decat o face Isarescu va incurajez sa va uitati la graficul expus. Cumparatorii de bonduri vedeau in Ianuarie 2010 o sansa de faliment de 60% pentru tara noastra, iata un nou prim loc de care nu putem fi mandri. Compara cifra cu sansa de 30% care i se dadea Romaniei doar cu un an inainte (bastonas portocaliu). Grafic mai nou ca cel expus nu am gasit dar nici nu trebuie, atata timp cat am gasit ascunsa sub masa "logica de taran". Daca ar exista vreun cititor al paginii mele care ar putea pretinde ca situatia din Romania s-a inbunatatit in ultimele 10 luni as fi sigur ca Boc a inceput sa-mi comenteze articolele.
Cat de magar si cat de nesimtit poate fi pana la urma un premier, care, chiar azi, fara sa clipeasaca, incepe din nou sa ridice salariile cu 15% in 2011? Asta in timp ce Basescu ii blestema pe cheltuitori la un alt post de televiziune, explicand corect de aceasta data ca nu poti consuma mai mult decat produci. Boc ca Boc, dar, cat de bou poate fi cel care il mai asculta? Si, nu in ultimul rand, cel care il mai invita la emisiuni ca sa-i auda parerile. Va intreb pe voi ca eu nu mai inteleg nimic: In ce tara traim oameni buni? Oare pana unde se poate ridica pana la urma nesimtirea si aroganta unor oameni de pe aceaste plaiuri? Oare pana nu golesc tara nu o sa se astampere? Pentru ca o lopata in cap de la vreun romanas razvratit nu vor lua se pare niciodata.
O lopata in cap si nu de la romanasi ci tocmai de la opozguvernanti ar putea lua insa bancile. Bancile de care guvernatorul vorbea cu atata mandrie. Bancile din Romania care nu au fabricat instrumente gaunoase asa cum au facut cele din strainate, cele care au mers pe profit chiar si anul acesta. Hai sa aruncam totusi un ochi pe sursa de profit al bancilor din tara noastra.
-Credite la populatie = nu prea
-Credite date statului = cata frunza si iarba
-Credite pentru prima si ultima casa = cata frunza si iarba, date tot statului
-Programul rabla = cata frunza si iarba, tot la stat
-Comisioane pe aerul respirat din incinta, depuneri si retrageri de numerar, intrari si iesiri din banca etc.
Tu roman smecher va trebui sa-ti pui acum putin mintea la contributie. Pune tu degetutele pe randurile pe care le crezi ca fiind cele mai generatoare de profit pentru banci. Le-ai gasit? Sunt convins ca da altfel nu ai mai citi aceasta pagina. Cu degetutele puse pe randurile in cauza intreaba-te cu voce tare: Ce se va intampla cu bancile astea fantastice, rasfirate ca ciupercile in fiecare colt de strada, in caz ca statul va intra in incapacitate de plata? La creditele neperformante date populatiei si intreprinderilor nici nu mai trebuie sa te gandesti. Stiu, Romania nu va da faliment pentru ca solidaritatea si tateasoli si restructurarea si modernizarea si lupta si opozitia si guvernul si drumul bun si gura mare...... Dar daca totusi? Tinand cont si de faptul ca tara nostra a mai luat azi un credit de 1,3 miliarde, ca sa platesca, auzi, un credit de , 1,4 miliarde, ducand in acelasi timp tratative cu FOAME-IUL pentru o noua linie de credit de 10 miliarde. Toate acestea facute desigur intr-un mediu acoperit de ropotele de aplauze ale analistilor bancari.
miercuri, 24 noiembrie 2010
"Prietenul" poporului "ridica" ratingul Romaniei
Domnul Khan ne iubeste. Acum o luna domnia sa vorbea chiar de crestere economica in Romania. Un om iubitor este insa de cele mai multe ori si darnic. Iata cum, printr-un simplu gest de iubire ratingul ne-a fost ridicat: din prapastie am fost pusi direct pe marginea ei (sursa cotidianul):
"Ceea ce este dramatic este că în state ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România, etc. situaţia trebuie redresată, pentru că nu mai putem continua aşa. Încetarea de plăţi este iminentă, prăpastia este chiar în faţă. Nu cred în faliment. Cred că solidaritatea europeană va duce la evitarea acestui lucru. Aceasta presupune însă politici dure, iar aceste ţări sunt în continuare cele mai vulnerabile, mai sărace, aflate în cel mai mare pericol. De aceea trebui adoptate programe care să protejeze cheltuielile sociale"
Concluzia: Asa nu se mai poate tovarasi! (ba se poate= nota sub semnatului) Sunteti in faliment si pusi in fata incetarii iminete a platilor, dar, eu nu cred in faliment. Este clar si faptul ca tari precum etc. sunt in situatie dramatica dar solidaritatea bancara, pardon europeana, aia care ii face pe toti sa-si vada de proriul inec va invinge. Ne vom scula cu totii, nemti si tot nemti si iara nemti care suntem, exceptie putand face doar bancile, tot nemtesti, alea bagate in cacat pana in gat, si ii vom ajuta pana la ultima suflare pe etc. Etc. este foarte saraci dar Boc i-a inbogatit prin a le mai lua cate o 100 de lei din ce nu aveau.
Priviti! Grecia a facut si ea progrese remarcabile in directie gresita, dar a reusit totusi cu multa sudoare sa-si mai mareasca deficitul bugetar de cand a fost "salvata". Pe Irbanclandezi i-am salvat chiar la inceputul acestei saptamani, agatand cate 31 494 de dolari datorie in gatul fiecarui nou nascut, dar, lupta va merge mai departe. Va merge pana in panzele albe si pana cand vor da toti faliment. Am spus faliment pentru ca eu nu cred in faliment, dar cred in masuri politice dure facute de catre guverne care se vor schimba asa cum isi schimba curvele chilotii si chilotii nu trebui subestimati tovarasi, pentru ca vanduti in cantitati mari ei pot produce plusvaloare. Aceasta plusvaloare se va adauga la PIB-ul tarilor etc. care in 2011 vor creste toate economic cu cate 2%.
As mai fi vrut sa-mi continui lectura dar m-a imboldit mosu, uitandu-se la mine cu ochii bulbucati.
Ma baietye am auzat chiar amu ni a la telembizor co evadat unu dje la casa dje nyebunyi! Oare n-o fi fost Gingis Khan asta al tau?
"Ceea ce este dramatic este că în state ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România, etc. situaţia trebuie redresată, pentru că nu mai putem continua aşa. Încetarea de plăţi este iminentă, prăpastia este chiar în faţă. Nu cred în faliment. Cred că solidaritatea europeană va duce la evitarea acestui lucru. Aceasta presupune însă politici dure, iar aceste ţări sunt în continuare cele mai vulnerabile, mai sărace, aflate în cel mai mare pericol. De aceea trebui adoptate programe care să protejeze cheltuielile sociale"
Concluzia: Asa nu se mai poate tovarasi! (ba se poate= nota sub semnatului) Sunteti in faliment si pusi in fata incetarii iminete a platilor, dar, eu nu cred in faliment. Este clar si faptul ca tari precum etc. sunt in situatie dramatica dar solidaritatea bancara, pardon europeana, aia care ii face pe toti sa-si vada de proriul inec va invinge. Ne vom scula cu totii, nemti si tot nemti si iara nemti care suntem, exceptie putand face doar bancile, tot nemtesti, alea bagate in cacat pana in gat, si ii vom ajuta pana la ultima suflare pe etc. Etc. este foarte saraci dar Boc i-a inbogatit prin a le mai lua cate o 100 de lei din ce nu aveau.
Priviti! Grecia a facut si ea progrese remarcabile in directie gresita, dar a reusit totusi cu multa sudoare sa-si mai mareasca deficitul bugetar de cand a fost "salvata". Pe Irbanclandezi i-am salvat chiar la inceputul acestei saptamani, agatand cate 31 494 de dolari datorie in gatul fiecarui nou nascut, dar, lupta va merge mai departe. Va merge pana in panzele albe si pana cand vor da toti faliment. Am spus faliment pentru ca eu nu cred in faliment, dar cred in masuri politice dure facute de catre guverne care se vor schimba asa cum isi schimba curvele chilotii si chilotii nu trebui subestimati tovarasi, pentru ca vanduti in cantitati mari ei pot produce plusvaloare. Aceasta plusvaloare se va adauga la PIB-ul tarilor etc. care in 2011 vor creste toate economic cu cate 2%.
As mai fi vrut sa-mi continui lectura dar m-a imboldit mosu, uitandu-se la mine cu ochii bulbucati.
Ma baietye am auzat chiar amu ni a la telembizor co evadat unu dje la casa dje nyebunyi! Oare n-o fi fost Gingis Khan asta al tau?
SUA nu-i JAPONIA
Este o afirmatie absolut corecta vanturata de "expertii" care vedeau si vad inca si azi frunzulite verzi si inflatie. O afirmatie la fel de corecta este atunci si urmatoarea: un bou nu este o girafa, dar asta nu insemna ca cele doua animale nu pot muri de aceeiasi boala.
Uita-te la graficul alaturat (sursa NY Times) si vezi traiectoria preturilor japoneze, incepand cu destumflarea balonului imobiliar 1991.
Compara acum aceste preturi cu traiectoria celora din SUA si vei vedea cum boului i se lungeste gatul. Incepand exact cu 2006, data la care balonul, tot imobiliar, din SUA de aceasta data, se sparge. Observa deasemenea! Deflatia japoneza a fost un proces lent cu accelerari periodice (verde) urmate de o perioda de stagnare de cca. 1an ( rosu), o revenire demna de luat in seama de cca. 1,5 ani (galben), o accelerare nemarcata, noua stagnare de cca.2 ani (rosu) si, in cele din urma nivelul actual minus unu, rezultatul final al momentului de fata.
Analizand graficele care in ochii mei par foarte identice nu pot trage decat o singura concluzie: Boul a inceput sa faca si pete, pentru ca ambele tari protagoniste au o boala absolut identica. De unde atunci yenul cu muschi si dolarul la feetness, doar cu muschiuleti in momentul de fata? Ambele tari au dobanda bancara la zero sau foarte aproape de zero. Iti mai aduci aminte de definitia deflatiei: lipsa creditelor si a lichiditatilor. Concluzie: La o marfa fata de care cerintele pietii raman cel putin constante si al carei cantitate scade, pretul ii creste, indiferent daca marfa se numeste dolar, yen sau o sapca de bolsevic. SUA se afla asadar la doar la inceputul perioadei sale de deflatie putand sa dea dolarului in aceasta faza doar muschiuleti.
Uita-te la graficul alaturat (sursa NY Times) si vezi traiectoria preturilor japoneze, incepand cu destumflarea balonului imobiliar 1991.
Compara acum aceste preturi cu traiectoria celora din SUA si vei vedea cum boului i se lungeste gatul. Incepand exact cu 2006, data la care balonul, tot imobiliar, din SUA de aceasta data, se sparge. Observa deasemenea! Deflatia japoneza a fost un proces lent cu accelerari periodice (verde) urmate de o perioda de stagnare de cca. 1an ( rosu), o revenire demna de luat in seama de cca. 1,5 ani (galben), o accelerare nemarcata, noua stagnare de cca.2 ani (rosu) si, in cele din urma nivelul actual minus unu, rezultatul final al momentului de fata.
Analizand graficele care in ochii mei par foarte identice nu pot trage decat o singura concluzie: Boul a inceput sa faca si pete, pentru ca ambele tari protagoniste au o boala absolut identica. De unde atunci yenul cu muschi si dolarul la feetness, doar cu muschiuleti in momentul de fata? Ambele tari au dobanda bancara la zero sau foarte aproape de zero. Iti mai aduci aminte de definitia deflatiei: lipsa creditelor si a lichiditatilor. Concluzie: La o marfa fata de care cerintele pietii raman cel putin constante si al carei cantitate scade, pretul ii creste, indiferent daca marfa se numeste dolar, yen sau o sapca de bolsevic. SUA se afla asadar la doar la inceputul perioadei sale de deflatie putand sa dea dolarului in aceasta faza doar muschiuleti.
marți, 23 noiembrie 2010
Cu capu-n perete
Iarna nu-i ca vara si iata ca irlandezii nu sunt romani. Dupa ce si-a vandut tara ieri bancilor guvernul irlandez a fost lovit de vanturi polare. Sa nu uitam totusi ca Irlanda este inca o democratie. Intr-o democratie care nu este una originala exista de obicei si o opozitie.
Spre deosebire de Romania opizitia dintr-o tara cu adevarat democratica nu are doar rolul de-a umple scaunele din parlament. In anii pe care i-am petrecut in occident am invatat si despre opozitia constructiva. Opozitia constructiva este insa un termen necunoscut in democratia originala.
In timp ce o democratie functionala are partide cu ideologii politice, fiecare din ele incercand in felul lor sa mai faca ceva si pentru tara, democratia originala are clanuri. Clanurile au doar nume diferite, ideologiile lor fiind absolut identice: furtul si mintirea in acest scop al cetateanului.
Iata de unde si imposibilitatea democratiei originale de-a oferi opozitie constructiva. Opozitia constructiva se bazeaza pe acceptarea ideilor benefice pentru tara, mai ales pe timp de criza, din partea oricui ar veni ele, indiferent de de culoare politica. In democratia originala a clanurilor idei benefice pentru tara nu exista, pentru ca scopul bataliei politice este in exclusivitate interesul proriu al haitelor de pradatori.
Ca o consecinta nici o idee lansata de un clan nu poate fi mai buna decat ideea celuilalt. Tot ce face Basescu este catastrofa pentru clanurile din opozitie si absolut perfect pentru clanul proriu, in timp ce, tot ceea ce ar face Antonescu sau Ponta devine perfect pentru clanul acestora dar o catastrofa pentru clanul lui Basescu.
Din fericire in Irlanda lucrurile stau putin mai altfel. Opozitia a criticat pe drept cuvant vanzarea tarii facuta de guvern bancilor, rezultatul obtinut fiind cel asteptat si absolut compatibil cu o democratie functionala, demisia acestuia.
Oricum problemele Europei se intetesc conform asteptarilor pe care le-am avut. A pune murdaria sub pres n-a rezolvat niciodata problema curateniei. Grecia este falimentara si va suferi in curand de lipsa de lichiditati.
Pe tuse astepata Portugalia si Spania. In Europa occidentala oamenii nu voteaza pe carnati si pot fi ca atare dusi de nas o data, maximum de doua ori. Politicul care s-a incapatinat sa mentina cursul spre prapastie al societatatilor va fi absolut sigur penalizat prin vot in fiecare tara cu adevarat democratica.
Proprietarii de bonduri in mare parte bancile cazinou vor lua pana la urma toate cate un pumn in gura.
Cu cat un arc este intins mai mult, cu atat mai vehement va reactiona cand va fi slobozit. Oamenii incep sa se trezesca, vezi actiunea din 7 decembrie sprijinita de vedete precum Cantona. Oamenii sunt indemnati sa-si scoata banii din banci, un protest care s-ar putea extinde, ducand la panica si pana la urma la un "bank run". Impresia made in Romania cum ca populatia ar fi servitoarea bancilor se va putea schimba de la o clipa la alta.
Stiti de ce? Pentru ca populatia poate exista fara banci, bancile nu pot insa exista fara populatie. Ne asteapta vremuri fierbinti precum spuneam. Nu uita am prezis intetirea crizei exact pentru anul in care ne aflam deja in 2007 si, iata rezultatele. Politicienii redusi mental vad in fata lor un om static, un robot, o masina, spernad ca aceasta stare a omului de azi sa persiste in vesnicie. Asta pentru ca ei si cei cu potential financiar sa-si poata face mendrele nestingheriti. Eu vad insa cu totul altceva. Vad o fiinta umana cu perceptii si o stare psihica in schimbare continua. Ca o consecinta noile stari psihice care sunt pe cale sa se instaureze in lume ar putea deveni foarte ostile fata de politicieni si finantatorii lor. Deocamdata nu in Romania.(vezi articolul cauza-effect)
Spre deosebire de Romania opizitia dintr-o tara cu adevarat democratica nu are doar rolul de-a umple scaunele din parlament. In anii pe care i-am petrecut in occident am invatat si despre opozitia constructiva. Opozitia constructiva este insa un termen necunoscut in democratia originala.
In timp ce o democratie functionala are partide cu ideologii politice, fiecare din ele incercand in felul lor sa mai faca ceva si pentru tara, democratia originala are clanuri. Clanurile au doar nume diferite, ideologiile lor fiind absolut identice: furtul si mintirea in acest scop al cetateanului.
Iata de unde si imposibilitatea democratiei originale de-a oferi opozitie constructiva. Opozitia constructiva se bazeaza pe acceptarea ideilor benefice pentru tara, mai ales pe timp de criza, din partea oricui ar veni ele, indiferent de de culoare politica. In democratia originala a clanurilor idei benefice pentru tara nu exista, pentru ca scopul bataliei politice este in exclusivitate interesul proriu al haitelor de pradatori.
Ca o consecinta nici o idee lansata de un clan nu poate fi mai buna decat ideea celuilalt. Tot ce face Basescu este catastrofa pentru clanurile din opozitie si absolut perfect pentru clanul proriu, in timp ce, tot ceea ce ar face Antonescu sau Ponta devine perfect pentru clanul acestora dar o catastrofa pentru clanul lui Basescu.
Din fericire in Irlanda lucrurile stau putin mai altfel. Opozitia a criticat pe drept cuvant vanzarea tarii facuta de guvern bancilor, rezultatul obtinut fiind cel asteptat si absolut compatibil cu o democratie functionala, demisia acestuia.
Oricum problemele Europei se intetesc conform asteptarilor pe care le-am avut. A pune murdaria sub pres n-a rezolvat niciodata problema curateniei. Grecia este falimentara si va suferi in curand de lipsa de lichiditati.
Pe tuse astepata Portugalia si Spania. In Europa occidentala oamenii nu voteaza pe carnati si pot fi ca atare dusi de nas o data, maximum de doua ori. Politicul care s-a incapatinat sa mentina cursul spre prapastie al societatatilor va fi absolut sigur penalizat prin vot in fiecare tara cu adevarat democratica.
Proprietarii de bonduri in mare parte bancile cazinou vor lua pana la urma toate cate un pumn in gura.
Cu cat un arc este intins mai mult, cu atat mai vehement va reactiona cand va fi slobozit. Oamenii incep sa se trezesca, vezi actiunea din 7 decembrie sprijinita de vedete precum Cantona. Oamenii sunt indemnati sa-si scoata banii din banci, un protest care s-ar putea extinde, ducand la panica si pana la urma la un "bank run". Impresia made in Romania cum ca populatia ar fi servitoarea bancilor se va putea schimba de la o clipa la alta.
Stiti de ce? Pentru ca populatia poate exista fara banci, bancile nu pot insa exista fara populatie. Ne asteapta vremuri fierbinti precum spuneam. Nu uita am prezis intetirea crizei exact pentru anul in care ne aflam deja in 2007 si, iata rezultatele. Politicienii redusi mental vad in fata lor un om static, un robot, o masina, spernad ca aceasta stare a omului de azi sa persiste in vesnicie. Asta pentru ca ei si cei cu potential financiar sa-si poata face mendrele nestingheriti. Eu vad insa cu totul altceva. Vad o fiinta umana cu perceptii si o stare psihica in schimbare continua. Ca o consecinta noile stari psihice care sunt pe cale sa se instaureze in lume ar putea deveni foarte ostile fata de politicieni si finantatorii lor. Deocamdata nu in Romania.(vezi articolul cauza-effect)
Abonați-vă la:
Postări (Atom)