Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 18 octombrie 2010

Inflatie-deflatie si importanta definitiilor!

Nu stiu cati dintre voi isi amintesc un WC public de pe vremea pantofarului? Aproape toate miroseau ca hoitul, unele, destul de multe, avand si un drum pavat cu caramizi aruncate in urina, care te ajutau sa ajungi pana la pisoar fara ca ea sa-ti intre in pantofi.

De compartimentul de defecatii sa nici nu mai vorbim. Gaseai intotdeauna acolo excrementele predecesorului, care parea sa vrea sa-ti demonstreze  pe aceasta cale cat de plin ii era frigiderul.



Cum ai fi reactionat daca pe un asemenea WC cineva ar fi scris cu litere mari: Restaurantul Carnatul Uitat sau de ce nu Parcul Acvatic.

Ti-ai fi mancat oare sandwech-ul cu salam de soia intr-un asemenea parc sau ti-ai mai fi comandat un mic cu bere intr-un asemenea restaurant? Eu cred ca nu! Observa! Din exemplul de mai sus reiese clar importanta cruciala a definitiilor. Observa de asemenea cum o definitie eronata poate intoarce pe dos toate asteptarile pe care le are omul fata de un anumit fenomen. Lovitura de stat definita eronat revolutie, cresterea preturilor definita eronat inflatie etc.

Partea cu efectele dezastruoase rezultate din definitia eronata a loviturii de stat o simt tot mai multi romani pe zi ce trece. Putini sunt totusi cei care inteleg definitia si bazele economice ale procesului de inflatie-deflatie. Un articol ca acesta neexplicat, ar putea duce de aceea la reactii absolut plauzibile si lesne de inteles, de tipul: du-te in spitzul meu de mos! Ce ma intereseaza pe mine definitiile atunci cand vad ca preturile de pe rafturile romanesti imi gauresc buzunarele.

Uite ca ar trebui sa te intereseze, pentru ca efectele momentane ale unei definitii eronate nu pot fi de durata, fenemenul pe care l-ai numit revolutie ti-a demonstrat asta cu varf si indesat. Exemplul cu revolutia nu difera cu nimic de exemplul cu WC-ul public, precum nu ar trebui sa difere cu nimic nici de exemplul cu inflatia.

Ca o consecinta este foarte bine sa intelegi definitiile corect, asta pentru a te putea garda fata de repercursiunile nefaste pe care o definitie eronata o are intotdeauna. Daca am ajuns pana aici hai sa mai definim odata inflatia si deflatia, ca sa putem mai apoi intelege si mai bine abordarea eronata pe care o face media atunci cand anunta o inflatie de 7,7%, in loc sa anunte o crestere a preturilor de pe raft cu aceeiasi cifra.

Webster's 2000 Definition of Inflation

However, The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition, Copyright © 2000 Published by Houghton Mifflin Company says:

Inflation:
2) A persistent increase in the level of consumer prices or a persistent decline in the purchasing power of money, caused by an increase in available currency and credit beyond the proportion of available goods and services.

Adica: O crestere persitenta a preturilor cauzata de o crestere lichiditatii valutare si a creditelor.

Deflatia trebuie prin cea mai elementara logica sa fie definita ca opusul inflatiei, adica: o scadere peristenta a preturilor cauzata de scaderea lichiditatii valutare si a creditelor.

Tragedia este ca foarte multi economisti nu cunosc definitia corecta a inflatiei si a deflatiei (vezi cazul omului anului 2009, Barbachi ), rezultatul fiind ca atare predictiile eronate, dar, si mai important, tratamentele total anapoda pe care acesti oameni le recomanda economiilor afectate de depresiune.

De ce este imperativ sa cunosti definitiile corecte enuntate? Pentru ca cunoscandu-le iti vei da sema de urmatoarele fenomene: In deflatie nu exista o cretsere economica sanatoasa, indiferent de ce ti-ar spune Boc, Ponta sau Antonescu, pentru simplul fapt ca nu exista creditele si lichiditatile necesare.

O economie poate creste doar prin intermediul investitiilor, investitii care nu se pot face fara bani si credite. Las acum la aptitudinea ta aprecierea valorii acestei definitii. Pentru mine ea pare foarte importanta pentru ca imi spune o groaza de lucruri despre ceea ce ne asteapata. Lipsa cresterii economice te afecteaza oricum si pe tine direct, vrand nevrand, asta indiferent de visele pe care le-ai avut sau le ai.

Poate incepi sa intelegi acum mult mai bine importanta definitiilor, dupa ce ai citit cele scrise. Intr-o economie in scadere sau in stagnare va trebui sa intelegi ca somajul creste. O consecinta directa a acestui fapt va fi ca tu, omul de rand, vei avea o sansa enorma de-a ajunge pe strazi. Cu venituri scazute sau chiar fara venituri pana la urma, te vei putea lovi de vremuri in care nu iti vei putea plati nici costurile strictului necesar, asta chiar in cazul in care te-ai crezut foarte smecher.

Consecinta practica al acestor realitati este doar una: Nici un partid din cele existente astazi in Romania nu merita votat. 

Romanul care mai vrea sa aiba un trai cat de cat de decent in urmatorii 5 ani, de exemplu, va trebui sa caute alternative, alternative care vor veni oricum si care necontrolate ar putea aduce la putere un nou papucar. Acesta va aduce foarte probabil cu sine WC-urile de care vorbeam, facand astfel din Roamnia o noua buda publica imensa, populata de cei 22 de milioane de locuitori ai sai.

Make no mistake about it! Roamnia se afla si se va afla in deflatie pana ce datoriile celor cu si fara buletin vor fi platite sau falimentate. Asta in ciuda existentei baietilor destepti, a fetelor flamande, a bietilor fete ( pardon astia-s hermafroditi si n-au nimic cu inflatia). Faptul ca un nesatul afiseaza un pret anume pentru un produs nu insemneaza ca il va si vinde la acel pret, exceptie facand deocamdata marfurile considerate absolut necesare vietii de toate zilele, alimentele. Observa totusi o scadere a vanzarilor dovedita statistic si in acest sector. Semnalele enuntate sunt asadar semnale clare de deflatie si de scadere sau stagnare economica, cu un somaj in crestere drept consecinta. Asta in pofida vizitelor facute de tridimensionalii sositi in gasca la Bucuresti.

22 de comentarii:

AristotelCostel spunea...

“I feel like I’ve been waiting for 20 years for inflation to come back.”

THE GREAT DEFLATION

Florin spunea...

Ok, am inteles ca, prin definitie, inflatie inseamna cresterea pretului din cauza de "moneda mai multa". Care este termenul pentru cresterea preturilor din alte cauze?

Flavian spunea...

Florin, foarte bine punctat... ne agatam de o definitie a cresterii preturilor sau e mai important efectul ? :)

An inflationary cocktail in the making

Anonim spunea...

Acum apropo de definitii: nici cresterea economica nu poate fi un deziderat in sine. Poti sa iti doresti cresterea consumului gandidu-te ca asta ar insemna un nivel de trai mai crescut dar si cresterea consumului se poate dovedi in aceeasi paradigma. Ca atare ar trebui sa te gandesti ca nivelul de multumire generat de nivelul de trai e important si daca definesc multumirea asta :)) ajung la concluzia ca schimbarea mentala este solutia, atingerea unui nivel de constientizare mai crescut. Oricum cele mai fericite popoare nu sunt cele europene sau SUA (frustarea fiind un fenomen de masa) ci cele care sunt mai dezvoltate spiritual (chiar daca nivelul acestora de dezvoltare economica este scazut). Antichitatea si evul mediu ar fi trebuit sa se zbata intre disperare, saracie, foamete, lucruri care nu s-au intamplat ba mai mult toata mostenirea culturala si ramasite spirituale au rams mostenire actualei generatii. Deci si avantul creator s-a manifestat mai bine in acea perioada.

Horea spunea...

Florin, cresterea preturilor din alte cauze este o imbecilitate, cu precadere una tipic romanesca. Avem dupa cate sti cele mai mari preturi din Europa raportate la salarii.

Iti garantez ca aceasta depresiune va rezolva si aceasta problema in timp nu prea indelungat. Personal eu nu am auzit nici de monetizari si nici de revenirea creditarilor in aceasta tara.

Fenomenul se numeste pur si simplu doar o crestere a preturilor, rezultat al avaritiei. Definitii concrete trebuie sa avem pentru a deosebi ceea ce este real de ceea ce este inchipuit. Poti pune orice pret pe un produs asta neinsemnad ca il poti si vinde.

Cei care vorbesc de inflatie in loc de preturi ridicate citesc pur si simplu preturile expuse pe un produs si punct.

In ceea ce priveste efectul de care vorbeste Flavian ma intreb: Este mai important pretul pe care l-a pus un imbecil care vrea sa castige 300% pe o paine sau faptul ca lipsa lichiditatilor si a creditelor ne omoara economia, ducandu-ne in acelasi timp spre o groapa in care nu o vei mai putea sa cumperi un produs chiar in cazul in care imbecilul ii va cobora pretul din lipsa de clienti?

Cand vorbesc de credite si lichiditati ma refer desigur la cele necesare intreprinderilor mici si mijlocii creatoare de plusvaloare si locuri de munca si nicidecum la creditele date cu buletinul.

Flavian spunea...

Horea, hai sa o lamurim totusi... ;)

Ce se intampla in scenariul in care o tara e in prag de faliment si vecinii sau chiar propria populatie incep sa nu-i mai accepte moneda ? In piata va ramane aceeasi cantitate de bani, doar ca in loc sa fie utilizata in continuare pentru schimburi comerciale, tot mai putini o vor accepta ca mijloc de plata.

Hai sa-ti dau si un exemplu. Aurul a fost moneda de facto care la inceputul secolului a fost inlocuita treptat de dolar si a fost ceruta tot mai putin, devalorizandu-se. Cantitatea de aur folosita drept moneda a ramas relativ aceeasi, ba chiar s-ar putea spune ca a crescut usor datorita exploatarilor.

In momentul actual roata se invarte, iar moneda de care tot mai multi incep sa se fereasca este dolarul. Chiar daca FED-ul nu mai alimenteaza cu lichiditati ca sa avem o inflatie "by the book", oamenii s-au saturat pur si simplu de hartia lor igienica, iar valoarea ei scade... :)

Informatii-economice spunea...

@Flavian - Cresterea generalizata a preturilor in forma in care se masoara ea acum este extrem de biased din cauza "cosului de consum". Un simplu exemplu este acela ca acest cos nu contine nimic legat de costurile pentru achizitionarea unei locuinte sau al chiriei (care ambele au scazut semnificativ). De asemenea, nu exista nici o informatie referitoare la costul achizitiei unui automobil sau a mai multor bunuri de folosinta indelungata.
Totusi, costurile cu energia electrica sau cu termoficarea sunt in acest cos de consum si la fel si costurile cu mancarea.
Tocmai am vazut acum 3 saptamani un tovaras la televizor anuntand ca preturile alimentelor s-ar putea scumpi cu 15% ca asa i-a zis lui patronu' de la nush ce firma!
Spuneam mai demult ca ma astept ca la produsele cu cerere inelastica sa avem de-a face cu modificari ciudate de pret. De asemenea, ma astept ca paradoxul Giffen sa fie tot mai vizibil in ce priveste mancarurile ieftine.
Totusi, daca te uiti la evolutia unor bunuri de folosinta indelungata, care preluau o parte maricica din buget, s-ar putea sa observam deflatia de care vorbeste Horea.

In plus, daca voi puteti arata cum se pot creste GENERALIZAT preturile in timp ce salariile scad, somajul creste iar masa monetara are in cel mai bun caz o evolutie constanta din cauza lipsei de multiplicare monetara... hai sa-i spunem si lui Ben Bernake si lui Masaaki Shirakawa... ca ei par mai incepatori in ale economiei!:))

Totusi, in conditiile

Florin spunea...

@Horea
Imbecilitate sau nu, este o realitate. Daca te duci in magazin si vrei sa cumperi, o sa constati ca preturile sunt mai mari. Ca te sperii si iesi instantaneu din magazin, este alta discutie.
Legat de definitia pentru inflatie: nu cred ca tehnic este posibil sa calculezi/masori inflatia dupa definitia enuntata de tine. Cum separi cresterea cauzata de imbecilitate fata de cresterea cauzata de expansiunea monetara?

@Informatii-economice
In cadrul aceleiasi mase monetare este posibil(matematic) ca TOATE preturile sa creasca, concomitent cu scaderea volumului.

Flavian spunea...

Info - asa cum zice si Florin, eu nu dau doi bani pe statisticile si anunturile alora de la tembelizor. Ma uit doar la pompa cum benzina se scumpeste si in piata cum aceeasi bani cumpara tot mai putin.

Dar nu despre masurarea cresterii preturilor vorbeam noi aici, ci de faptul ca uneori valoarea banilor se poate diminua chiar daca lichiditatea ramane constanta sau chiar scade.

Conform definitiei lui Horea, asta nu este "tehnic" inflatie dar atata timp cat pentru buzunarul meu se simte practic la fel, nu prea ma mai intereseaza cum e dpdv teoretic.

Informatii-economice spunea...

MAtematic este corect dar legile cererii si ofertei functioneaza mai bine decat declaratiile unei persoane.
Cu alte cuvinte, in conditiile aceleiasi mase monetare, unii trebuie sa accepte de buna voie ca vor da faliment. Acestia ar trebui mai departe sa NU scada preturile pentru a "fura" un pic din piata concurentei ci sa accepte cu capul plecat ca de maine vor fi faliti!

Din fericire, acest lucru nu se prea intampla in conditii de concurenta! Pt monopoluri gen electricitate, apa, gaze, transport feroviar, transport orasenesc etc., toate cuprinse in cosul de cunsum, e drept ca lucrurile stau un pic altfel!

Totusi, principalul motiv pentru care lucrurile stau altfel pentru acestia e acela ca statul doreste sa ii tinem pe spinarea noastra.

@Flavian - daca definesti "lichiditatea" ca M1, da, acest lucru e posibil. Daca insa o definesti ca M3 lucrurile se complica! E de-a dreptul imposibil sa obtii crestere GENERALIZATA a preturilor cand banii sunt tot mai putini! Poti obtine desigur cresteri pe anumite produse, exemplele de mai sus fiind sugestive.

Horea spunea...

Mai oameni buni, definitia nu este a mea, eu nu sunt economist. Ceea ce stiu eu precis este ca angina pectorala se manifesta in 90% din cazuri la efort, exceptia face angina varianta numita si angina de noapte, o forma mult mai grava.

Ambele forme au dureri precordiale cu iradiatii de durere in bratul stang si in gat durand cam 30 de minute. Un prieten de-al meu din copilarie a primit diagnosticul angina pectorala acum cateva saptamani, de la un medic specialsit care va invada si el probabil occidentul. Asta fara sa aiba altceva decat durerile precordiale si nu toate simptomele descrise de mine, necesare de fapt pentru stabilirea unui diagnsotic corect.

Ca atare medicatia primita a fost precum diagnosticul. Peste cateva zile a ajuns o carpa cu dureri de cap insuportabile. Starea economiilor lovite de criza din lume este la fel precum diagnsoticul, in pofida incercarilor de filozofare a definitiilor pe care le faceti.

Apropo Flavian, valoarea banilor se poate diminua aparent pe un bilet de pret dar nicidecum in realitate. Banii mai putini il vor determina pe om sa prioriteze atunci cand cumpara si cu bani si mai putini va cumpara si mai putin lasandu-l pe cel ce a pus un pret sau altul cu ochii in soare.

Pana si consumul de benzina va avea un prag de durere. Veti vedea asta la un moment dat tocmai din lipsa lichiditatilor. Asta chiar in tara in care omul din cotet vrea cu orice pret sa-si expuna masina.

Ca o consecinta preturile produselor prioritate de populatie se mai mentin sau cresc cel putin pe raft, in timp ce preturile la marfuri neprioritate scad, reflecatand conform logicii de clasa cincea accesul scazut la lichiditati.

Intr-un mediu in care masa monetara ramane constanta sau scade unele produse vandute vor trebui sa dea locul altora, considerate mai importnate pentru cumparator si mai de moment. O continuare a scaderii masei monetare va trebui asada sa influenteze cu timpul pretul a tot mai multe produse, din moment ce vorbim de un exces de marfuri raportat la lichiditati. Razvan a puncata aici faorte bine in opinia mea.

Flavian spunea...

Horea, eu cred ca pe noi tocmai o "anghina de noapte" ne asteapta... adica din aia atipica.. :)

Moment in care "biletele" vor deveni inutile in ciuda "raritatii" lor.

Info, este posibil sa obtii crestere GENERALIZATA a preturilor cand banii sunt tot mai putini in momentul cand resursele devin si ele foarte putine.

Horea spunea...

Corect ceea ce spui Flavian numai ca banul se naste intai si pe urma resursele. Ca atare scaderea masei monetare va lasa dupa sine resurse in exces. Ele vor fi vandute la pret mai mic sau aruncate. Noi produse vor fi scoase pe piata la preturile la care s-au vandut ultimele. Daca masa valutara continue sa scada vom avea deodata si aici un exces si, iata aparitia spiralei deflationiste, in acest caz.

Akhenaton spunea...

Daca masa valutara continue sa scada vom avea deodata si aici un exces si, iata aparitia spiralei deflationiste, in acest caz.

Pai daca e asa atunci cum de au crescut preturile atat de mult, desi logic ar fi fost sa se mai diminueze, cam ca in secolul 19? Sau am inteles eu gresit ca in secolul 19 a avut loc o crestere economica pe fondul unei deflatii usoare?

Informatii-economice spunea...

@Akhenaton - matematic deflatia nu ar trebui sa fie incompatibila cu cresterea economica dacat in prima perioada. Si da, ai dreptate, intre 1875 si 1900 a existat deflatie si crestere economica desi chiar si in acea perioada exista o corelatie destul de puternica intre diminuarea ratei de deflatie si cresterea economica.
Hai sa incerc sa explic: Intr-o perioada initiala, in conditii de deflatie, toata lumea se concentreaza pe lichidarea stocurilor si mai putin pe productie iar de aici scaderea economica.
Din momentul in care deflatia devine ceva normal, ea este inclusa in planurile de afeceri favorizand productia "just in time" si diminuarea risipei.

Inflatia face insa 2 lucruri f importante:
1. "pacaleste" lumea sa consume mai mult (incurajand cererea si astfel cresterea) deoarece banii de acum vor fi mai ieftini maine - lucrul acesta se intampla in dauna economisirii (baza investitiilor)
2. favorizeaza un sistem inovational prin faptul ca preturile bunurilor noi sunt mai ridicate decat preturile bunurilor mai vechi.

Deflatia constituie o baza foarte buna pentru investitii si crestere economica dar nu in prima etapa. Prima etapa insa ar trebui sa fie una "curativa" pentru economie.

Totusi, deflatia corelata cu cresterea economica de care vorbesti se intampla intr-o perioada de etalon Aur! Astazi din momentul in care creste cererea ma astept sa creasca repede si oferta de bani.

Flavian spunea...

Horea, eu zic ca oul a fost intai si apoi gaina... adica banii au fost inventati abia dupa ce resursele existau deja... :)

De peak resurse si in special peak oil ai auzit ? Unii zic ca bunurile disponibile vor scadea muult mai rapid decat masa monetara.

Horea spunea...

Corect din nou, pana cand comertul a fost un troc adica schimb de marfuri si economia a fost ca atare una primitiva. O data cu aparitia banului nici o investitie nu s-a facut prin troc. Corecta si rezonarea cu peak orice, peak paine de exemplu.

Se pare totusi ca tu scapi din vedere necesitatile. Intr-o depresiune ca cea pe care eu cred ca o vedem acum, productia s-ar putea diminua la jumatate fata de ce a fost in 2008 de exemplu, asta din cauza diminuarii cererii. Ce crezi ca se va intampla cu pretul petrolului intr-un asemenea scenariu?

Mai mult decat atat! Omul nu a dormit niciodata si a fost cel mai inventiv chiar in perioadele in care lumanarea a inceput sa-i arda curu. Peak oilistii tin dupa parerea mea cont de strict un singur lucru, cantitatile de petrol exploatabile, punct.

Akhenaton, la ceea ce a spus Razvan as mai adauga un lucru si anume cazul Japoniei. Tara se afla de 20 in depresiune cu zvacniri de cresteri economice nesemnificative si insuficiente pentru o redresare sustenabila. Inca un lucru important: Toate acestea s-au intamplat intr-o era in care pana in 2008 a mai exista o piata imensa de consum. Aceasta piata este pe drum de disparitie acum. Nu degeaba se lupta toti ca sa-si faca praf valutele. Sa vedem cum se vor descurca japonezii de acum in colo avand si datorii de peste 200% din PIB.

Flavian spunea...

Nu scap din vedere necesitatile. Tocmai ca ma gandesc ca planeta asta e totusi limitata saraca si incepem sa cam atingem limitele alea.

Stiu ca inventivitatea ne va salva fundul de la Peak Oil, dar asta nu inseamna ca vom putea sa ne inmultim ca bacteriile, jumulind padurile, golind oceanele si poluand aerul in continuare.

Informatii-economice spunea...

In general omenirea are un mecanism foarte puternic de autoreglare: pretul!
Cand situatia va fi cu adevarat nasoala, arabul nu ne va mai da petrol la preturi reduse si atunci noi vom consuma mai putin. Acesta e motivul pentru care ma umplu de bubulite cand aud economistii vorbind despre crestere economica durabila (cercetata din multi bani europeni)... Exista intr-adevar problema externalitatilor negative, prezente sau viitoare (deja cercetata si cu solutii interesante propuse).
Cat despre inmultire... doar cei din africa mai fac copii (Niger sunt campioni)... restul lumii civilizate s-a oprit. Iar Malthus avea o teorie interesanta... cand devin prea multi se vor omora intre ei pentru o felie de paine sau un virus va decima populatia care traieste in conditii neigienice... Legile naturii isi spun cuvantul!

mobutu spunea...

Arabul nu va da petrol ieftin?
Vine americanul si ia cu forta armata.

Informatii-economice spunea...

@Mobutu... mda... americanul isi va cheltui resursele si va lupta pe front pentru visul omenirii de a avea petrol ieftin... Daca nu reuseste se va duce la "Dansez pentru tine" unde visul va deveni cu siguranta realitate...
In ce lume frumoasa si generoasa traim!

horatiu spunea...

Preturile pot creste si datorita unei oferte de produse insuficienta, lipsa de concurenta sau falsa concurenta (monopol deghizat).
Eu cred ca acesta din urma este ceea ce se întîmpla la noi în multe domenii.
La capitolul bani:
produsele se schimba pe produse iar serviciile se schimba pe servicii. Banii sunt doar un intermediar pt a face schimbul mai usor si decalat în timp.
Rezulta ca banii sunt o inventie ce a urmat produselor si serviciilor.