Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 28 februarie 2011

Fianna Fail maturat

Dupa votul dat de irlandezi partidul mentionat in titlul articolului a fost luat cu matura, suferind cea mai mare infrangere din istoria sa. Noul guvern a promis sa regenocieze tradarea semnata de catre ultimul.

In opinia mea negocierile dintre politicieni sunt pierdere de timp. In irlanda se va ajunge mai mult ca probabil la un referendum. Asta pentru ca vointa exprimata de popor este singurul factor care nu poate fi negociat de politicieni. Altfel, intre domniile lor, ei isi pot negocia si mamele, pentru ca sunt santajabili si sensibili la presiunile colegilor mai "mari" de tip: O Obama, un Sarkozy etc. 

Iata de ce functioneaza democratia atat de impecabil in Elvetia. Tara isi trimite proiectele de legi la parlamentul "strazii", pentru ca el devine cel mai bun si mai eficient atunci cand ceva este contestat de catre populatie. Observa! Orice decizie centrala poate fi contestata de populatie in cazul in care are  un numar suficient de sustinatori. Procesul se numeste democratie directa.  Asta il face desigur pe politician insantajabil.

Cand vine vreo Obama sa se miaune unui politician sau altul din Elvetia, despre o decizie care nu a fost eventual in favoarea imperiului sau in favoarea vreunui alt supus al acestuia, raspunsul este scurt si cu greutatea unei stanci de plumb: Asa a vrut poporul! In Irlanda lucrurile stau putin mai altfel decat in Elvetia. Chiar din aceasta cauza UE si BCE vor incerca sa puna mai mult ca probabil catuse si pe noul guvern. Intr-o democratie functionala, insa, presiunile populare vor continua, pana cand noul guvern se va supune sau va pleca si el la plimbare. 

Cel mai usor fel de-a da peste nas celor de la UE si BCE, adica sustinatorilor noului sclavagism bancar introdus in Irlanda este referendumul popular. Ce sa mai spui si ce sa mai discuti cu politicianul, atunci cand poporul isi exprima vointa in mod direct despre un lucru sau altul. Bagi coada intre picioare si te retragi, pentru ca pana la urma, un popor care traieste in democratie poate chiar sa aleaga drumul iesirii din Uniune, atunci cand interesele propriei tari sunt amenintate. 

Baietii capuse stiu acest lucru foarte bine si inteleg si cifrele ingrozitoare, in fata cu niste munusuri uriase, pe care ar trebui sa le apropie de buzunarele prorii, de cele pe care le credeau pana acum facute dintr-un material rezistent pana si la gloante. Ei vor ameninta, vor striga si se vor zbate. In opinia mea, pana cand Irlandezii ii vor ruga prin referendum sa mearga in mamicutele lor. Atunci si doar atunci vor intelege si parazitii seriozitatea jocului si, ca sa nu piarda tot, vor dori chiar ei sa se aseze la masa de negocieri. In cazul in care scrisorile de genul celor din filmul afisat ieri se vor inmulti, s-ar putea intampla  foarte usor ca sugatorii de sange sa nu mai  gasesca nici scaune dar nici masa. 

Vor invata si ei volens nolens ca am intrat intr-o alta era, cea prezisa de mine acum 2 ani, cea a rascoalelor populare impotriva parazitilor. Vor ramane cu ochii si mai bulbucati atunci cand cand vor citi in media ca pana si chinezii au iesit in strada. Sa nu-ti faci cumva iluzii ca munca facuta pe 2 lei ora nu tine tot de "miracolul chinezesc". Deocamdata, China pare sa-si continue expasiunea spre stele lasand cu toate acestea pe forate multi oameni in gunoi. Ce se va intampla atunci cand stelele vor fi atinse si gunoiul va fi cu toate acestea si mai mare?

Sa va spuna mosu! Politicienii vor iesii cu promisiuni asa cum a facut Gadafi, Mubarak, Ceausescu si de fapt toate murdariile in cadere. Se vor promite mariri de salariu, schimbari de bacterii din guverne, inlocuite de alatele, prezervative la copii si ciocolata gratuita la toti caii din regat, dar, totul va fi degeaba. Cand tavalugul sentimentului negativ a pornit el nu se mai opreste tovarsi, sfarsitul fiind intotdeauna acelasi: Capuse decapitate.

Ca o paranteza! Graficul dolar leu (uppdate). Vezi ce spuneam in film, vezi ce s-a intamplat! Intrebare: Dupa aceasta cadere este totusi o revenire a doalarului posibila. Absolut! Rapsunsul ni-l va da chiar nivelul la care se afla doalrul in momentul publicarii graficului, acelasi pe care eu l-am numit un nivel solid de cerere intr-o postare precedenta.

duminică, 27 februarie 2011

Cate putin din mai multe



Afirmatia mea din 24 februarie despre despre numarul de cititori:

"Pentru cei care au cumparat cartea: Faceti click pe steguletele care arata frecventa vizitelor facute din tari diferite pe pagina si uitati-va la graficele care le reprezinta. Veti observa teoria mea pana si in aceste grafice. De ce? Pentru ca pana si vizitele facute pe o pagina urmeaza ciclicitatea spiritului uman. Urmeaza o probabila scadere a numarului de vizitatori, nu-i asa? 

Rezultatul il vei vedea in film!"

sâmbătă, 26 februarie 2011

Capusele parazite din societatea sclavagisto-fascista multilateral dezvoltata

A fost odata ca nici odata o societate numita societatea sclavagista. Oamenii traiua fericiti cu cai si carute de marca Ferari avand pe langa ei fiinte umane pe care le puteau vinde, viola, bate, ucide, sau, le puteau trimite in ringul de lupte ca sa se ucida intre ei. Totul era frumos si  mai mult decat atat era si legal. 


Oamenii fara cai si carute Ferarii, batjocoriti si chiar ucisi de cei ce au conceput legea s-au saturat intr-o buna zi rasculandu-se. Rascoalele si protestele au fost multe, au fost intr-un prim stadiu infrante, dar, pana la urma, au reusit totusi sa zguduie "frumoasa" si "prospera" societate. Pana la punctul in care ea a fost total desfintata in cele din urama.

O data cu ea au fost defintate si legile care-i stateau la baza, pentru ca o societate noua are neaparat nevoie si de legi noi. Societatea Romaneasca moderna, statul de drept foarte stramb si de tip dambovitean, poate insa face exceptie de la orice regula. Cativa talk-show-ari ajung cu varf si indesat ca sa explice felul in care cred ei ca ar trebui sa functioneze un stat "modern". Ca o consecinta, daca unui militar sau unui bugetar i s-au acordat drepturi nemeritate, idioate si scoase din rect, acum 100 de ani, vezi analogia cu legile din sclavgism, este si normal ca acesta stare de fapte trebuie sa persite in vesnicie. Asa ne spune demorocratia romanesca: trebuie sa avem privilegiati cu orice pret si cu asta basta.

Aceleasi teorii le aveau probabil si adeptii sclavagismului, atunci cand legile care garantau functionarea societatii sustinute de ei au inceput sa fie stirbite.

Iinca o analogie! Cum sa-i iei tu omului care nu a contribuit la sistemul de pensii cu un "svant", un singur leut? Din pensia de 10 000 de lei, din moment ce el nu este vinovat ca legea l-a declarat ca fiind posesor a 4 prechi de testicole, deci un supraom. Tot ca o consecinta: cum sa dai tu afara bugetarul parazit care ia bani din buzunarul tau? Pentru ca daca ar dispare, nu ar mai fi cine sa-ti ingreuneze viata si sa ti-o transforme in cosmar, si nici cine sa te faca sa blestemi pana si ziua in care te-ai nascut?

Personal am fost trimis la 3 ghisee diferite la primaria din Tg-Mures, acum cca. 2 luni, pentru o adeverinta care atesta ca nu am datorii. Doamna de la ultimul ghiseu, sefa cu stampila finala in mana, ai nevoie de trei stampile pentru o singura dovada, "lucreaza"! Pe banii platiti de voi, mai nou si de mine, m-a privit insa ca pe un infractor. Asta, tot timpul, dar mai ales dupa ce i-am atras atentia ca ar trebui sa-si rezolve convorbirile telefonice particulare, vreo 3-4 intr-o jumatate de ora, precum si bautul cafelutei, in afara programului de lucru sau poate in pauza pe care o are orice angajat.

I-am incalcat dreptul la libera exprimare facuta prin telefonul mobil si la libera cafea tovarasi!  Am fost ca atare un porc, fiind tratat asa cum merita sa fie tratat un guitator, cu o privire asemanatoare unui fulger. Mi-am dat seama mai tarziu! Trebuia sa propun ca doamna sa fie scoasa la pensie cu 5000 de lei retributie, numai privirea pe care mi-a aruncat-o merita suma amintita si, sa propun sa fie si reangajata, in acelasi timp, pe acelasi post, cu inca 5000 de lei. Trebuia sa mai propun si o lege care sa-i stipuleaze doamnei dreptul la convorbiri telefonice particulare, oricate, si numai in timpul serviciului.

Din postura de gunoi de om ce am fost si pentru ca am indraznit s-o deranjez cu o problema pe care nu am creat-o eu, ci, a creat-o de fapt insasi doamna prin simpla sa existenta, ar fi trebuit sa ma ofer sa-i platesc eu toate convorbirile telefonice, cele avute pana acum, dar si pe cele din viitor. In acest fel poate as fi ajuns si eu presedintele Romaniei sau macar un fel de Boc. Daca-mi venea in minte atunci o asemenea idee geniala ma puteam urca si eu poate pe treptele maririi din tara romanesca. Din pacate insa, asa cum ii spuneam de fapt si lui i-conomics, mintea mea merge cam incet, neputand astfel sa faca niciodata fata cerintelor romanesti.

Ca o paranteza: In Suedia sau Norvegia asemenea doamne nu exista! Notarul, cel care avea nevoie de hartoaga amintita se uita pur si simplu in computer. Vede de indata daca ai sau daca nu ai datorii, putand lasa astfel trei doamne, la a caror ghisee am stat la coada cel putin o ora, sa vorbeasca la telefon de-acasa cat or vrea domniile lor.

Dar aici la TG-M am cumparat computere tovarasi! De la clientela de partid si de stat, la pret triplu desigur, ca sa traiasca si omul de afaceri, adica capusa. Pana la urma cum am mai putea tine noi doamnele de care vorbeam cu salar, si pe cetatean la cozi? Daca ne-am fi gandit sa facem ce au facut si suedezii: un program de integrare a computerelor intr-un circuit, din care fiecare autoritate sa-si poata scoate datele necesare despre cetatean. Cum, cum si iar cum, puteau sa se intrebe si cei care aveau dreptul la posesia de sclavi? Un drept stipulat si el atunci, exact ca si porcariile enumerate pana acum, prin lege.

Pai asa dragii lu mosu! Pentru ca societatile mai evolueaza din cand in cand si fac asta exclusiv prin evolutia pe care o are sau ar trebui sa o aiba gandirea umana. Asta din moment ce omul faureste de fapt societatea in  care traieste si nu invers. In Romania evolutia este indiscutabila in discursurile politice. Cand le auzi ai impresia ca ti-ai dat duhul si ai ajuns in paradis. In realitate insa societatea romanesca a ramas cu mentalitatea si cu felul ei de-a functiona in sclavagism, un sclavagism care se bate cap in cap cu era in care unii incearca sa-l mai cultive. Sclavagismul romanesc este unul total, capusele parazitare reusind sa invadeze atat mediul privat cat si cel de stat. In mediul privat producatorul ia banii cei mai putini.

Ca sa supravietuiasca fuge si mai ia si niste credite, transformandu-se astfel si intr-un sclav bancar. Ca sa-si vanda pe urma marfa, trebuie sa gasesca o capusa, numita in termeni damboviteni "om de afaceri," care, dupa ce i-a platit producatorului niste valuta botswanesa, plaseaza marfa la o alta capusa, care, la randul ei, prin intermediul unei a treia sau chiar a patra capuse,pune marfa pe raftul magazinului supermarket. Acesta din urma a putut sa-si deschida portile la randul sau, dupa ce politicul a fost spaguit pana in intestine. Iata cum reuseste un litru de lapte cumparat la 1 leu de la taran sa coste chiar 4. Cu ajutorul "omului de afaceri", care nu face nimic altceva decat sa suga p......ixul si sa cunoasca pe cine trebuiei, daca se poate un politician catarat cat mai sus. Exemplul dat il poti gasi pretutindeni! Si, ia mai incearca tu sa vorbesti acum de piata libera sau concurenta.

In timp ce un producator se imprumuta ca sa-si cumpere un computer, capusa scoate cashul din buzunar si cumpara un Ferari, unul pe care il va conduce pe tavanul castelului in care sta, pentru ca drumuri in Romania pentru asemenea masini nu exista. Aceleasi capuse, pardon oameni de afaceri, nu vor sa-si vanda terenurile achizitionate, doar pentru ca stiau de autostrada, la orice pret! Doar la preturi pe care probabil nici sfantul Petru nu le poate plati.

Aceste lucruri sunt insa considerate corecte in Romania, pentru ca legea sclavagista a fost facuta in asa fel incat sa le permita. Daca ar exista totusi vreun nebun care ar dori sa mai schimbe cate ceva in legislatia arhaica existenta, suntem totusi in seculul 21, el este facut cu oua si cu otet de massmedia "libera". Ia incearca tu, dragu lu mosu, om cinstit ce esti, sa concurezi cu oricare capusa din tara roamneasca "libera", din acest stat profund de "drept" si "democratic"! Eu unul  iti garantez ca vei pierde de fiecare data, indiferent de domeniul in care te-ai angaja sa concurezi sau indiferent cat de profesionist ai fi, daca nu esti capusa.

Morala: Intr-o societate in care s-a optat pentru evolutie, schimbarea legilor fabricate acum un secol, de catre capuse pentru capuse, devine imperativa! Asta pentru ca legile amintite au fost concepute atunci cu un  singur scop: siguranta si prosperitatea acestor gandaci foarte daunatori oricarei societati. Schimbarea de care vorbesc este imperativa chiar in cazul in care ar duce la "gauroaie" in buzunarele gandaceilor. Asta ar trebui sa fie de fapt rezultatul precum si scopul final al actiunii. O capusa cu buzunarele goale, va fi extirpata pana la urma din lipsa hranei; banul public pe care il sugea si il suge inca in fiecare zi parazitand.

Pentru cei care ar avea  tentatia sa ma injure pentru acest articol, capusele cele mai grasute cu siguranta, declar urmatoarele: Nu am nici un venit si nici un interes personal in Romania, in afara de dobanda bancara si eventualele castiguri facute pe piata valutara, venituri pentru care platesc in fiecare luna, fara nici o intarziere, taxele stipulate de stat.. Pentru ceea ce am cumparat sub forma de investitie acum cca.10 ani, atunci cand nu eram in tara, cat si pentru masina pe care o detin, inmatriculata acum in Romania, platesc tot taxe romanesti in momentul de fata. Valabilitatea si autenticitatea celor declarate pot fi controlate oricand de catre autoritatile de rigoare. Banii folositi pentru investitiile facute in perioada amintita, provin si ei pana la ultima centima din bani facuti din munca si sudoare cinstita! Munca bazata pe profesionalism, unul cerut de angajator, particular sau de stat, fiecarui indivd activ in tarile tarile in care am lucrat eu.

Ceea ce am scris nu are de a face asadar cu mine ci cu tara asta a tuturor, o tara in care totusi nu toti indivizii sunt capuse. Opiniile expuse imi aprtin exclusiv si sunt sigur ca se bat cap in cap cu parerile parazitilor.
Aplicand parerile lor am ajuns din pacte acolo unde suntem azi. Oare nu ar fi cazul, tinand cont de experientele avute, sa mai incercam de acum incolo si altceva? Un dram de evolutie sociala si mentala, un exercitiu prin care am putea transforma capusele in furnici.

Ps. Am uitat! Nu-ti fa iluzii! Cei care concep sau chiar si cei care accepta tacit legi sclavagiste nu le vor desfinta niciodata de buna voie . Iata de ce idealul suprem al oricarui ceatatean al acestei tari ar trebui sa fie schimbarea si nicidecum rotarea acelorasi cadre.

vineri, 25 februarie 2011

Un suport solid Dolar Ron

3,0530-3,0480. Va fi lovit probabil atunci cand si indicele dolarului, cel prezentat ieri, isi va lovi proriul suport. Eu sunt convins in aceste momente ca suportul va rezista. In rest romanii continua sa creada ca Iserescu e "la volan". 

Este dupa aparente cotat ca cel mai bun si cel mai dorit candidat la postul de premier. Motivele sunt aceleasi motive stupide ca intotdeauna. A tinut in frau leul.  Ce au facut oare dobanzile pietei, ma intreb si eu ca prostul? Oricum, daca euro isi va mentine convergenta cu dolarul romanii care au ideea de care am vorbit mai sus isi vor inghiti scuipatul. Uitandu-se la Isarescu cu volanul in mana dar cu masina in pom.

Atunci cand intervievatii nu se numesc Bernanke

Perceptia despre starea economiei este mult mai moderata, vezi geaficul alaturat, care, din 2009 bate pasul cam pe loc. In mintea charmanulu-i FED el pare a fi totusi pe undeva printre printre ingerasi, acolo sus unde cineva si-a declarat iubirea pentru bancile inrudite cu divinitatea. In mintea lui Ben economia se reduce la speculatiile care au reusit sa impinga preturile obiectelor tranzactionate pe bursa in pod.

Cheltuieli au fost berechet adica tone de credite fabricate din nimic, care s-au aruncat tot pe nimic, dar ce mai conteaza, atata timp cat ele vor fi inregistrate si incluse in cifra PIB. Din Pib-ul lui Ben se vor hranii si somerii, am vazut chiar ieri o secventa la Oprah, care prezenta o femeie de 32 de ani, fosta angajata a armatei americane, care, innecata in datorii isi ducea traiul intr-o masina. Cei 700 de dolari pe luna care-i primea se duceau aproape integral pe plata creditelor. 

Femeia a izbucnit in lacrimi, asta dupa ce a servit armata in Irac si Afhanistan, gradul pe care l-a avut nu mi-l amintesc, dar n-a izbucnit in tipete precum fac parazitii din armata romana, care, in numar foarte mare, in afara faptului ca l-au lins pe cizmar in dos n-au nici o alta realizare. Acum li s-a redus pensia de 5 sau 10 000 de lei si iata ca au explodat.  Dar aici noi avem drepturi tovarasi, la tot ce e stramb, desigur, calcand in picioare restul precum face elefantul cu o furnica. Aici si hotii au drepturi, dreptul la furt stipulat prin lege, altfel n-ar scapa intotdeauna de inchisoare, numai anumiti hoti desigur. 

Alte drepturi precum cel la asistenta sanitara juridica etc. pot fi calcate si de tancuri, pentru ca cei cu drepturi multe tot nu se folosesc de ele niciodata . Dreptul la hotie e sfant si dobandit, pentru ca se fura din timpuri preistorice. Cum mama dracului sa indrazneasca cineva, in secolul 21, sa se atinga si sa schimbe un asemenea drept dobandidt acum un veac? Hotia si calcatul in picioare par sa fi devenit insa niste drepturi acceptate si pe plan international. Cineva, cateva milioane de oameni pe zi, mai nou, in tari diferite, aici jos pe pamant, par totusi sa se fi saturat. Eu nu pot face altceva decat sa le urez succes.

Ps. pentru cei care eventual nu inteleg engleza pe foarte scurt: sondaj cu dou intrebari despre mersul economiei. Raspuns: merge prost, marja de eroare de cca. 2%

joi, 24 februarie 2011

A inceput sa ploaie in Egipt?

Sau e vorba doar de tunetele busiere care nu se aud deocamdata pana la edificiul in care e adapostit Ziarul Financiar? Caderi serioase intr-o singura zi! Trebuie sa fi fost vorba de un potop adevarat si nu numai de-o ploaie.

Na ui ma ca mosu o uitat ploaia. Vixul care a urcat sa nu te ametesca! El este indicele de volatilitate, in rama rosie, si creste atunci cand bursa scade. Totul e in regula asadar!

Ce face dolarul ?

Flavian e explicat intr-un comentariu dat lui mike, in legatura cu articolul "Isarescu si-a luat binoclu" de ce cade dolarul si ce a spus FMI. Ca o alternativa eu va spun ca intotdeauna de fapt ce spun graficele. Ele spun ca dolarul are sanse bune sa cada pana la nivelul marcat cu un patrat mic pe grafic, 76.50-76,30, de unde va avea foarte probabil o revenire. Demnitatea acestei reveniri ne va da indicii despre caracterul pe care il va avea miscarea urmatoare a valutei americane. 

Voi reveni la ea la timpul potrivit. In ceea ce priveste euro leu miscarea este cea pe care am asteptat-o. Ca sa fiu corect miscarea dolarului nu este cea intuita de mine. Dolarul si euro si-au recuplat miscarile facute in sincron fata de leu, in timp ce eu ma asteptam ca divergenta pe care au avut-o sa continue o perioada mai lunga de timp. De aici rezulta si eroarea analizei dolarului o eroare care isi are  totusi locul in fiecare analiza facuta unor probabilitati.

Mai mult decat atat, fiind posesor de dolari am facut o greseala pur umana (observa din nou rolul psihologiei si a perceptiei, de data asta strict ale mele): am strecurat si niste dorinte personale in analizele care privesc valuta americana, in loc sa ma uit strict la ceea ce trebuie, graficele. Oricum, scenariul meu de durata lunga nu este inca alterat, dar, mi se pare corect sa scot in evidenta si greselile pe care le fac, nu graficele, ci doar MOI, mosu HOREA. Aparent umilit, cel putin pe jumatate, pentru ca euro-leu face  eaxact ce am spus ca va face, vreau sa mai repet inca o data cu voce joasa: Personal nu dau doi bani pe ce spune sau ce face FMI.

PS. Pentru cei care au cumparat cartea: Faceti click pe steguletele care arata frecventa vizitelor facute din tari diferite pe pagina si uitati-va la graficele care le reprezinta. Veti observa teoria mea pana si in aceste grafice. De ce? Pentru ca pana si vizitele facute pe o pagina urmeaza ciclicitatea spiritului uman. Urmeaza o probabila scadere a numarului de vizitatori, nu-i asa?

PSS.Ca o consecinta a analizei expuse: Euro dolar spre 1,3980-1,40 si nu din cauza FMI ci pentru ca asa pare sa spuna piata. Dupa cate stiu eu FMI nu specifica nivele pentru ca daca ar face-o ar da cu mucii in fasole asa cum da de fiecare data atunci cand specifica cifre, de inflatie, economice, in general.

miercuri, 23 februarie 2011

Isarescu si-a luat binoclu

Cand nu vezi cu ochelarii faci si tu ce poti pentru ca "chioreala" este o stare destul de neplacuta pentru orisicine. 

Dupa parerea mea important este totusi  ca ai ajuns pana la urma sa vezi, indiferent de ce metoda sau instrumente ai decis sa folosesti in acest scop.

Sa stiti totusi ca binoclul este mult mai folositor decat ochelarii, vezi cu el mult mai departe si, viziunea, este in opinia mea unul dintre cele mai absente elemente din Romania. 

Este foarte sanatoasa de aceea, tot dupa parerea mea, o situatie in care un guvernator incepe sa vada efectele negative care ar putea veni dintr-o noua incercare de-a baza economia pe consum, consum care desigur nu s-ar putea face altfel decat prin credite.

Ceea ce ma surprinde insa este faptul ca domnul guvernator avea o pozitie aparent diametral opusa doar acum cateva zile. Din ceea ce citesc azi tind totusi sa cred ca poate domnia facea referire in speach-ul amintit la credite sanatoase, pentru ca, oricat te-ai minuna auzind asa ceva din gura mea, ele exista. Creditele santoase isi au insa timpul lor, nicidecum perioada actuala, si sunt credite date micilor intreprinderi sau chiar si marilor consortii atunci cand acestea le cer pentru ca simt un mediu economic expansiv si sanatos.

In aceste conditii creditele sunt folosite pentru creare de plusvaloare si nu pentru joc de cazinou sau consum, un lucru care are un punct de plecare total diferit comparat cu punctul de plecare a creditelor care au creat criza actuala. Nu stiu cata influenta are guvernatorul asupra politicului intr-o tara in care s-a descoperit chiar azi ca Felix nu mai e motan. Cu toate acestea eu nu pot sa face altceva decat sa notez si de data asta pozitivul. Ati auzit probabil, ca o paranteza, ca Felix nu a mieunat de fapt date securitatii ci a latrat. Si, nici nu oricum, ci impotriva ei, nu m-ar mira daca s-ar dovedi pana la urma ca este de fapt regele Ferdinand deghizat in dulau. 

Unul mare si baban, care a sarit la beregata securitatii ori de cate ori a avut ocazia. Dupa aceasta descoperire se va linisti poate si domnul Ponta, care l-a facut pe dusmanul securitatii veriga cea mai slaba a aliantei USL. Descoperirea va fi si mai fenomenala atunci cand se va constata ca: malul dambovitei este singurul mal de rau din lume unde pot creste monarhi rosii. Sa vezi in ce calduri va intra doamna Udrea si turismul cand or afla popoarele Terei de aceasta minune. De doua zile, intr-un interviu televizat, domnul Geoana mai rosu ca oricand, conform propriilor afirmatii, urla si el disperat dupa credite. Poate ca totusi cu binoclul in mana domnul Isarescu il va putea linisti. Explicandu-i ca de fapt creditele l-au distrus pe Basescu si ca il puteau distruge si pe el, mai mult decat lumina violet, in cazul in care ar fi avut nenorocul sa ajunga presedinte.

Iluzii prea mari eu nu pot sa-mi fac totsui pentru ca toate cele intamplate s-au desfasurat pe un teritoriu pe care se vorbeste mult si se face nimic, Romania. A-l auzi insa pe guvernatorul BNR cantand ode anti Keynesiene este oricum ceva, chiar o revelatie. Sunt curios acum sa vad cat il va tine pe Mugurel greata fata de credite, pentru ca, politicienii care le-au luat si le-au dat mai departe nu par sa-i fi influentat  cu nimic pofta de mancare.

Dragii mei prieteni

In ultimele doua trei zile sarmanul meu site s-a transformat din pacate, la rubrica comentarii,  in iarmaroc. Un iarmaroc tipic romanesc care poate fi vazut pretutindeni, in orice parte a mass-mediei, inclusiv televiziuni. Au aparut comentarii care nu au nimic de-a face cu subiectele dezbatute fiind doar dispute personale intre unul si altul. Trebuie sa constat cu tristete ca libertatea de exprimare a fost inteleasa romaneste de unii cititori, chiar si pe acest site, care, credeam eu pana acum, ca a fost un site de dezbateri civilizate. Indiferent de opiniile contradictorii ale unora sau altora, atata timp cat jignirile si insultele nu au fost confundate cu argumentele.

Eu am pierdut si pierd o groaza de timp, cu cele mai bune intentii, incercand in limita posibilitatilor si al intelectului pe care il posed sa prezint opinia mea, buna sau rea, deseori contrara opiniilor din media, tocmai pentru ca sa pot nuanta dezbaterile sterile si uniforme, dupa parerea mea, din aceasta tara. Va anunt acum insa ca nu voi face asta cu orice pret. In cazul in care voi observa ca oameni maturi cu scaun la cap vor continua sa se comporte si sa comunice la nivelul copiilor de gradinita voi sterge cometariile imediat sau voi reveni la faza in care toate comentariile vor trebui sa treaca mai intai prin mailul meu.

In cazul in care aceasta masura va afecta numarul de cititori voi trage o concluzie fireasca dupa parerea  mea:  Oamenii din Romania, cei cativa care au dat de pagina mea, nu au nevoie de ea. Pagini pe care oamenii se injura si se scuipa in lipsa unor argumente civilizate exista destule, asa ca eu nu mai vad necesitatea existentei  unei asemenea pagini in plus. Nu vad nici de ce mi-as mai pierde o parte buna din timpul liber cu lucruri destul de serioase, in opinia mea, din moment ce ele sunt trarate cu indiferenta, rubrica de comentarii devenind doar o punte pentru cei care vor sa se improste cu noroi. In Suedia si Norvegia eu am invatat sa respect oamenii pentru ceea ce sunt, indiferent de opiniile pe care le au sau de indeletnicirile lor zilnice. Am infintat acest site pentru a putea oferii o bucatica de Suedie si Norvegie si in Roamnia, pentru cei care speram eu ca vor da de aceasta pagina. In caz ca acest acest lucru nu va pare a fi necesar sau posibil voi sista pagina si cu asta basta. Cei care au avut impresia ca vreau sa briliez cu orice pret asa cum vor sa faca roamnii de obicei s-au inselat amarnic.

Sunt roman corcit cu maghiar un lucru de care din pacate nu am putut fi prea mandru, dat fiind faptul ca o provenienta ca aceasta, cam sterege pe drept cuvant zambetul de pe buzele oamenilor din asa numitele tari civilizate. Mai ales atunci cand aud de prima parte a corcirii. In tarile din nord m-am corcit si mai tare si m-am simtit deseori fara radacini. In cele din urma mi-am dat totusi seama de benficiile acestei corciri si am ajuns pana la urma sa fiu si mandru de ea. Aceasta corcire m-a ajutat din fericire sa-mi extind orizonturile si sa si inteleg un lucru foarte important in viata: o mana, o inima, un suflet, poti darui doar oamenilor care sunt doritori sa accepte un asemenea gest. Celorlalti da-le pace.

Horea

marți, 22 februarie 2011

Memorie scurta corp sanatos


Sobolanyi draji a lu mosu! Voi cacare shetyitz zearu Finanshiar. Vidjetz voi vro asemanare intre grafishilie eshtia? Pe ele ii sha oloi, sha sp 500, sha fotoghin, sha shierale sha dje tatye. O fi sacat pamanturilii djin Ejipt sha djin altye partz pana in 2008 cacand bursa sa suie, sha o fi inshieput dupa aia sa ploaie djin 2008 pana esact in martyie 2009, perioada in cacare bursa o cazut? O fi vinyit dupa aia iara drashii cu sechieta esact djin momentu in cacare bursa o inshieput sa creasca djin 2009 shi pana az? Shie atz zishie voi iepurasii lu mosu daca mosu v-ar spunye amu ni a on secret: Cacand crapa bursa crapa si preturilii, sha asta intron viitor nu pre indjepartat. Shtyitz dji shie? Pintru ca ii mai multa specula djecat seshieta in lume.

Discutie inflatie deflatie?

O discutie avuta cu Gogu! O consider de interes public fapt pentru care am decis s-o expun in forma unei postari separate: "ieri am vazut la televizor ca fierul beton a crescut de la 2 lei la 2,9." 





Rezultatul a cincea casa=subventii de stat si mentalitatea romanului care nu scade pretul decat atunci cand crapa. In acest caz cererea diminuata a pietei a fost reumflata artificial de guvern prin subvetiile amintite, de ce ar scadea cineva pretul in aceste conditii?( nota subsemnatului)
 
"alte preturi nu am retinut ca nu m-a interesat.
Fierul vechi (la societati seioase,nu la coltul strazii strans de la cioare,pardon ,romi)a ajuns la 0,9 ron/kg ;acum un an era maxim 0,5. Chiar azi citeam ca Marea Britanie si-a revizuit tinta de inflatie prognozata laa 2% la 4% ,si dupa scumpirea alimentelor si a altor comoditati cred c-or s-o mai revizuiasca de minim 2 ori anul asta. In carrefour in Roma pieptul de pui dezosat a ajuns(sambata trecuta) 12 euro ,la Paris mai mult chiar. O scumpire fata de decembrie anul trcut de aproximativ 20%.Si asa va fi la toate alimentele ;alimente cat de cat naturale nu d-alea de le tii cu saptamanile in frigider si sunt gustoase si proaspete ca-n prima zi."

"Si din amintirile mele in 2003 la Napoli in hipermarket era oferta:2 pui 5 euroi.Cred ca acu' 2 pui sunt minim 12 euro si peste 6 luni vreo 18-20. Dupa ce m-am gandit am tras concluzia ca sunt in tabara inflationista ,desi acu'6 luni daca imi spunea cineva nu credeam ,ptr. ca sunt un optimist de fel."

Gogu, si in rest este probabil cum spui dar am o intrebare! Cu cat s-a marit venitul tau lunar in aceasta perioada? pentru ca inflatia inseamna prin definitie o extindere a creditelor si a masei monetare. Daca tu ai avut sa spunem un venit de 2000 de lei pe luna in 2009, exact tot atat in 2010, eu nu cred ca ai fi putut cheltui mai mult decat suma amintita, doar in cazul in care ai fi luat si un credit. Velocitatea creditelor este la pamant, o spune statitisca precum si urlaturile lui Iasarescu&comp, care incearca in zadar sa biciuiasca caii imprumuturilor. Ei par a fi magari incapatanati care nu se misca. Nici Isarescu dar nici ceilalti sefi de banci centrale nu reusesc sa-si miste carutele.

De ce? pentru ca lumea este inundata de credite pe care nu le poate plati, de aici si criza. Inapoi acum la cei 2000 de lei de care vorbeam. Sa presupunem ca: 1) esti obligat in fiecare luna sa-i cheltiesti pe toti.2) ca vei vrea sa pui si niste bani la o parte pentru zile negre. In ambele cazuri deznodamantul este acelasi:  Daca cumperi un televizor cu 2000 de lei in luna respectiva trebuie sa uiti de mancare si de orice altceva, asta pentru ca nu mai ai bani. Rezultat? Natura lucrurilor te va obliga sa prioritezi. Ca o cosencinta, din cauza faptului ca esti o fiinta umana va trebui sa mananci in primul rand si sa te uiti la televizor in al doilea sau altreilea rand, depinde de cum iti plasezi restul prioritatilor. Nu stiu daca te-ai gandit vreodata ca, totul este tranzactionat de fapt la bursa: alimente, cereale, petrol, aur etc.

Ce sa faca Goldman cu banii pe care ii ofera FED la dobanda zero? In economie nu vor sa intre pentru ca nimeni nu vrea sa ia credite. Goldman la randul lor sunt inecati in credite neperformante nedeclarate deci nu vor sa dea credite dcat eventual miliardarilor care nu au nevoie. Si atunci? Atunci, pentru ca bancile care ar trebui sa fie de investitie sau comerciale s-au transformat de fapt in cazinouri, undeva trebuie sa faca si ele profituri ca sa nu-si dea duhul, incepe jocul. Jocul banilor bagati la bursa in speculatii: valutare, alimente etc.

Iata de ce au crescut bursele pana in cer in timp ce somajul a crescut si el in paralel.(opinie strict personala)

Uita-te in graficul alaturat la cum le merge intreprinderilor mici inima economiei, in timp ce bancile si-au inecat din nou directorasii in bonusuri. Pasul urmator este sa vezi si cum se calculeaza inflatia. In exemplele tale cu Anglia si Italia apar numai marfuri de baza, alimente. Interesant ar fi sa vezi ce s-a intamplat si cu preturile altor marfuri pentru ca: daca ai cheltuit din cei 2000 de lei 1500 pe mancare chiar daca vei sta in cap vei mai avea doar 500 pentru alte bunuri. Ca tine vor gandi si altii, obligati desigur de acelasi imprejurari.

Ce inseamna acest lucru? Insemana ca in timp ce preturile unor bunuri de baza de larg consum au crescut preturile altor produse, calificate ca nefiind produse de nevoie imediata, au scazut. La o masa monetara constanta, cei 2000 de lei ai tai, nici nu poate fi altfel. Mai mult decat atat! Multi dintre cei ce nu se ocupa de comercializarea sau fabricarea unor marfuri calificate drept marfuri de baza au dat faliment. Nici preturile mici nu i-au mai putut tine in viata din cauza inexistentei cererii pentru marfurile pe care le fabricau sau le vindeau.

Disparitia cererii la aceste bunuri poate fi explicata doar intr-un singur fel: lipsa banilor si, in acelasi timp, aparitia obligatorie a prioritatilor privind cheltuielile facute de indivizi. Pe spianrea falimentarilor au ramas in viata si au chiar prosperat cei ce vand alimente in primul rand. Oare cum? Atunci cand se spune clar ca: consumul a scazut chiar la produsele de baza cu cca. 25%. 

Unde e logica? Pai logica este acolo: Fiecare individ trebuie sa manance si, chiar daca va manca mai putin, va fi nevoit sa aloce o parte tot mai mare din cei 2000 de lei acestei nevoi umane. Rezultat: comerciantul nu pierde si nici nu este amenintat de faliment. Problema comerciantului  alimentar incepe atunci cand cei 2000 de lei ai tai vor fi dati toti pe alimente. Intr-o prima faza va apare si aici o prioritare, de data asta in cosul propriuzis al alimentelor pe care vrei sa le cumperi. Ultima faza a starilor de fapt va trebui sa fie fara echivoc faza parului, dat desigur de capetele celora care au produs acest haos. Acest lucru a fost prezis de mine si se intampla chiar acum in tarile arabe.

Ai vazut reducerile de 50- 70% la haine pantofi si alte marfuri similare? Ai vazut sa reduca cineva pretul carnii sau al piinii cu 50- 70%? De ce? Pentru ca toata lumea stie care sunt exact nevoile de baza ale oamenilor. Alimentele au fost si vor ramane pe primul loc al preferintelor de cumparare, oamenii vor manca pentru ca fara hrana nu mai pot exista. Acest lucru se speculeaza desigur in societatea fascista multilateral dezvoltata. La speculatiile bursiere mai pune si niste calamitati naturale, politice daca vrei, in cazul Romaniei, unde agricultura a fost macelarita in loc sa fie dezvoltata, exact intr-o tara care purta o data numele de granarul Europei.
Iata asadar explicatia pe care o vad eu plauzibila pentru starea de fapte pe care o avem. Fiecare QE a avut acelasi efect: baloane speculative in diferite domenii, lasand in schimb economia reala sa-si ia oxigenul de unde apuca, de nicaieri de fapt. De aici desigur si vocile critice precum si convingerea mea ca QE 2 a fost ultimul pe care l-am vazut. Asta pentru ca va face atata rau incat oamenii isi vor blestema ziua in care s-au nascut. Inca o data: ai citit in acest articol o parere, a mea personala, diametral opusa parerii lui Bernanke 100%. In cazul in care eu am dreptate si am inteles corect mecanismul de functionare a pietelor de capital, ne paste o noua criza, una si mai al dracului decat cea pe care am vazut-o. In cazul in care Ben 100% a inteles mai bine decat mine felul de functionare al economiei vom inflori in curand, pusi in chenare verzi, laptele si mieraea vor incepe sa curga din belsug in vaduri si inflatia va inflorii asa cum obisnuieste s-o faca in minunata lume a Keynesienilor.

O precizare pentru graficul expus: Nivele de peste 50 insemneaza expasiune economica. Nivele sub 50 insemneaza recesiune. Concluzie: Creerul se afla in expasiune, IMM-urile inima economieie in recesiune, vezi sageata verde. Unde crezi ca se afla corpul?

sâmbătă, 19 februarie 2011

De ce a crescut euro fata de dolar?

"Any delay of an effective European response to confront this situation (debt market turbulence) damages all the countries and the euro itself," Silva Pereira told reporters after a cabinet meeting. "That is why our message is that Portugal is doing its work. Europe also needs to do its part."
Earlier on Thursday, the Jornal de Negocios daily reported without citing sources that Germany has been pressuring Portugal to request an international bailout immediately, before any changes to the European rescue package are decided at a summit in March. (Sursa Reuters)

Iarna nu-i ca vara, Portugalia nu e Irlanda, Irlanda nu e Grecia si boul nu-i crocodil. Ati mai auzit asta undeva? Exceptand desigur ultima afirmatie. Sunt sigur ca da, daca ati ciulit bine urechile la ceea ce au spus expertii doar acum cateva luni. Crocodilu lilu lilu nu este intr-adevar bou, bou, bou, pentru ca nu are coarne, in timp ce tarile enuntate au. Au chiar coarne foarte scumpe crescute pe imprumuturi care acum nu pot fi platite. Stiri minunate pentru euro nu vi se pare? De aceea s-a si intarit valuta comunitara. Sau, stati putin, nu trebuia sa fie de fapt invers, din moment ce si domnul Pereira recunoaste ca situatia este una foarte periculoasa pentru toate tarile europene precum si pentru valuta euro.

De ce a urcat atunci valuta europeana exact in ziua in care stirea a fost comunicata de Reuters? Intr-o perioada in care "cineva" din Germania, desigur nu poporul, mai pare sa faca  si presiuni asupra Portugaliei, pentru ca ea sa ceara "salvare". Despre dobanzile bondurilor portugheze sa nu mai vorbim! Ele cresc ca si coarnele boului incet dar sigur, asta in timp ce domnul Trichet a continuat sa cumpere muradriile tarii "prietene" in tot acest timp. 


Si atunci inca o data! De ce a crescut euro? De data asta va las pe voi sa raspundeti ca sa nu-mi mai racesc eu gura degeaba. Ce vor scrie ziarele atunci cand euro va incepe sa cada, saptamana viitoare? Ca de vina sunt datoriile Portugaliei, cele care au fost acolo tot timpul, cele care apar si dispar ca omul invizibil.

Ce nu se poate plati nu se va plati si punct. Vor fi restructurari de datorii in tarile amintite asta chiar daca oameni de genul lui Trichet vor merge pe urechi. Va fi interesant de aflat ce vor spune nemtii? Sa nu uitam ca o crestere economica de 3,6% denota spirit pozitiv si tolerant. Vom vedea daca aceasta stare se va mentine si in timpuri mai grele si, daca, nu cumva, vor iesi si ei cu parul votului la politicienii care ii vand. Da, cu parul votului! Pentru ca in Germania democratia functioneaza. La ei totusi procesul vanzarii se face invers, ei dau. Dar tot din buzunarul poporului, efectul fiind pana la urma acelasi.

joi, 17 februarie 2011

DJI spre 12500

In interviul lui Ron Paul expus intr-o postare precedenta ati auzit probabil ca domnul Bernanke se declara 100% convins ca a reusit sa intoarca economia. Afirmatia este una tare de tot, 100% fiind totusi o cifra absoluta. Cu toate ca somajul este la nivele alarmante, ati vazut cifra U-6 care cuprinde toti somerii, inclusiv pe cei filtrati de cifra de 9%, domnul Bernanke a reusit cu siguranta o performanta de necontestat: un nou balon bursier.

Trebuie sa-l contrazic aici pe Bob Prechter de la Elliot Wave International, care afirma ca ceea ce a facut FED nu are nici o influenta asupra pietei. Ma intreb, pentru ca pe cei de la Elliot i-am intrebat dar nu au vrut sa-mi raspunda. Oare ar fi aratat bursa la fel fara cele cca. 2 trilioane de dolari credite fabricate de catre FED? Oare ar fi avut piata aceiasi stare psihologica si fara aceste resurse? Eu unul nu cred. Cred insa in continuare in puterea distructiva a bancilor centrale atunci cand ele se amesteca in piata.

Intr-o perspectiva imediata lucrurile pot parea pozitive, din moment ce creditele sunt folosite de cei care ajung la ele primii, bancile, daca nu la altceva la speculatii. Vezi preturile la alimente si alte marfuri care se tranzactioneaza desigur la bursa, acolo unde Goldman Sachs isi baga creditele primite de la FED, la o dobanda privilegiata egala cu zero. Efectul acestei specule nu se vede doar in SUA ci si prin tarile care sunt acum rasculate, precum si in tarile care tac chitic asa cum face Romania, ca de obicei. In opinia mea aceste situatii neplacute isi au la baza politicile monetare duse de asa numitele tari dezvoltate.

In China inflatia a saltat cu cca. 4,9%! Cine mai era acela care cerea aprecierea yuanului la valori reale? Oare ce valoare reala poate avea o moneda lichefiata? In perspectiva mai lunga de timp baloanele se sparg insa intotdeauna. Cu cat mai mare balonul cu atat mai mare pocnetul. Dupa cate iti mai amintesti in PIB sunt cuprinse toate cheltuielile din societate. Hai sa presupunem ca SUA va avea o crestere economica de chiar 4%. Ma intreb din nou: Cat a costat de fapt aceasta crestere artificiala? Un trilion, doua, trei?

Vom trece oare de acum incolo la economii controlate de state si banci, bazate pe injectari imense de capital in schimbul unor cresteri de PIB neglijabile raportate la cheltuieli. Mai putem vorbi oare in aceste cazuri despre economii de piata? Uite ce a reusit sa obtina si Boc cu a cincea casa, programul rabla, reabilitarea termica a locuintelor, exporturi etc. 0,1% crestere. Spun Boc pentru ca asa se spune, dar, in realitate este desigur vorba de tine, pentru ca banii tai si nu al lui Boc au fost cheltuiti pe aceste proiecte.

Cat de linistit si bun o sa-ti fie somnul daca te mai gandesti ca acesti bani cheltuiti si scosi direct din buzunarul tau au intrat in buzunarele clientelei politice? O clientela care habar nu are ce este o criza. Oare asta este societatea fascista spre care ne indreptam? Una in care oricate erori de calcul economic ai face, oricate lucruri de mantuiala ai executa, vei fi salvat de contribuabil pentru ca ai relatii privilegiate cu politicul? Ne idreptam oare din nou spre o societate bazata pe cifre de tip: PIB de 5% in patru ani jumate, sa coste cat o costa?

Tovarasi aici nu mai e vorba de cincinal ci de PIB-inal, noul tel al societatii fasciste multilateral dezvoltate. Cat va putea dura aceasta stare de fapte fara ca cineva sa reactioneze? Daca te uiti la burse se pare ca va dura o vesnicie! Dji pare ca vrea sa mearga pana la rezistenta urmatoare care se afla la 12500-12600. Daca partidul si staul vor continua sa se implice ar putea merge pana la 30 000, ca sa cada mai apoi de acolo spre 4000. Doar din cauza faptului ca nimic nu este vesnic,  cu atat mai putin  viata umana.

marți, 15 februarie 2011

Un om de bani gata

Domnului Weber, seful Bundesbank, i s-a urat probabil cu binele. Acesta din urma si-a dat demisia iesind in acest fel si din cursa care putea sa-l duca la sefia BCE. A avut in opinia mea destule altercatii cu Trichet in ceea ce priveste politica economica si monetara a bancii in cauza si s-a saturat probabil de ceea ce i-a fost dat sa vada.  In limbaj diplomatic cand  cineva isi da demisia din lehamite se spune ca si-a dat-o din motive personale. Incet dar sigur expira insa si termenul francezului, care, va apuca pana la plecare sa mai cumpere un sac doua de murdarii portugheze. Cine il va urma pe Trichet? Isarescu vesnicul luptator? Boc vesnica mitraliera verbala? Sau se va gasi un alt smecheras, unul nascut cat mai departe de Dambovita. 

Din cate se aude "specialistii" nostri vor fi ocupati. Poate vom avea in curand un cuplu de premieri asta pentru ca iesirea din criza se se faca cat mai repede. Candidati la "premieria cu doua capete"ar putea fi dupa cate ati auzit probabil domnul I si domnul T, ultimul mare reprezentant al Romaniei la FOAME-I. Ca o consecinta oamenii astia nu vor avea timp de BCE. Ei vor ramane pe loc si nu ne vor lasa asa cum o fac cei mai mari specialisti din lume, medicii. Vom putea auzi asadar  in continuare despre tinte de inflatie si despre cifre de revenire economica, de data asta direct de la premieri,  direct de la cei care le si calculeaza. 

Ca secretari de stat vor putea fi angajati niste vamesi si niste lideri sindicali, oameni care manuiesc banul ca nimeni altii, patandu-l baga sub pres, in slitul de la pantaloni sau chiar in conserve. Care ar fi magarul care ar vrea sa piarda asemenea indivizi? Linistea si siguranta cetateanului vor putea fi in acest caz de 100%, exact asa cum ii place romanului. Vreun bou nesabuit care se va incumeta eventual si din greseala sa atace leul va fi bagat si el in slitul de la pantaloni, pentru ca de, banul sau cel care are ceva de a face cu el isi au deja locurile bine determinate in Romania. 

In UE lucrurile sunt mai neclare. Celelalte tari membre ar avea si eile niste candidati. Acum ca romanii nu pot, pare sa poata domnul Draghi. Sansele sunt mari desi italianul nu a lucrat la vama romaneasca. Domnia sa a a lucrat in schimb la Goldman Sachs o prestatie cel putin asemanatoare. Se pare ca a fost implicat si in afacerile bancii amintite cu Grecii, desi acest lucru mai ramane inca de dovedit. In cazul in care ar fi fost implicat numai bine. BCE are nevoie exact acum de un jongleur.  Eu voi fi in continua asteptare! Astept ca bagheta magica al mai marilor FED si BCE sa faca o data sa dispara dracului datoriile astea. Sunt doar o nimca toata le poti vedea si tu in timp real, facand click aici.

Dupa cum se vede ele cresc deocamdata in fiecare secunda, eu sunt sigur ca am gasit  si cauza: dorm baghetarii. Cand se vor scula lucrurile se vor schimba imediat si lumea va avea o renastere ca in povesti.

Ps. Sper ca ai observat! De la World dept clock poti ajunge la US debt clock dand un click pe panoul cu titlul amintit.

luni, 14 februarie 2011

Ce va spunea mosu?

Datoriile Irlandei au fost degradate de catre Moody la nivelul de "junk" adica gunoi in limba noastra dulce damboviteana. Mai mult decat atat! Cei ce vor veni la putere dupa alegeri ameninta sa rupa in bucati angajamentul semnat de actualul guvern de hoti cu FMI si ECB. 

Iti mai amintesti ce spunea mosu? Iata cum functioneaza democratia acolo unde exista cu adevarat si cum nu functioneaza intr-o tara mafiota ca Romania. Unde nu a existat de fapt niciodata si unde fiecare nou imprumut este privit si prezentat ca o bravada de catre devastatori. Vezi Mugurel dragu lu mosu? Ca tot chior ai ramas cu ochelari cu tot? Iata in acelasi timp si rolul indiscutabil al psihologiei umane! Ea va intoarce desigur pe dos toate calculele facute cu curul de  haitele vesnic flamande, politicieni la putere, in opozitie, bancheri si alte zburatoare. Ai inteles desigur ca nu in Romania. Aici poporul va ramane vesnic fara glas in fata hotilor care se perinda si explica de 20 de ani, de dimineata si pana seara, retetele care vor face ca Romania sa explodaeze economic. Observa! Cu aceleasi ingrediente ca si pana acum.

duminică, 13 februarie 2011

Dileme



Precizari: In opinia mea teoria pe care o vezi in film se aplica cu succes doar la indici, eventual la actiuni cu volum mare, si in perspective foarte lungi de timp, grafic lunar, de 4 luni si cel mai bine un an, asta pentru ca la oscilatia indicilor participa masele largi.

Iti voi arata intr-o postare viitoare ca teoria este inaplicabi la euro-leu, si, de fapt, in cele mai multe cazuri, pentru ca acolo unde volumul nu este destul de mare valurile Elliot lipsesc cu desavarsire. In postarea actuala vorbesc de doua cicluri. Ele sunt cicluri uriase si se noteaza corect asa cum fac cei de la EWI.

Eu m-am limitat la o notare simbolica mai mult decat suficienta pentru intelegerea principiului. Mai mult decat atat, graficul meu este unul anual, care elimina dupa cate vezi miscari intermediare care te-ar putea duce in eroare. Tocmai din cauza marimii ciclurilor care au dus la aprecierea pe care o vezi, marimea ciclului depreciator ar trebui sa fie si el ca atare. Problema graficelor anuale este doar una: sunt foarte greu de gasit din cauza lipsei datelor istorice. In postari viitoare vom incerca sa vedem ce ne spun graficele despre psihologia maselor din Egipt si Israel. A plecat Mubarak! Vine  oare acum si democratia si bunastarea? Cum arata graficele din Israel? Ne pregatesc oare pentru un conflict sau pentru lapte si miere?

sâmbătă, 12 februarie 2011

vineri, 11 februarie 2011

Congresmanul Ron Paul despre "succesurile" lui Bernanke



La aceste "succesuri" ale colegului Bernanke domnul Strauss Khan vrea sa adauge unul personal, o noua moneda, moneda FMI, desigur, SDR. S-a terminat cu dolarul! Se va face praf! S-a gasit asadar si in sfarsit criminalul crizei, mafiotul don Dollar. Jos cu el si coruptia precum si jaful din banci va dispare. Spune cine? Bancherul Strauss Khan! Ma intreb? A auzit oare Gingis de reglementarea Glass-Steagall? Sigur ca n-a auzit pentru ca are ceara in urechi atunci cand este vorba de reglementarea bancilor mafiote.

Pentru nevorbitorii de engleza reglementarea amintita a fost introdusa in 1933. Ea stipula: o banca trebuie sa fie ori de investitie ori comerciala si nu o banca cazinou. Reglementarea a aparut dupa criza din 1929 cand bancile au facut cam ce au facut si acum: au ruinat pe cei cinstiti care aveau depozite facandu-le banii praf si pulbere. Astia de acum nu au reusit inca o performanta asemanatoare, dar, iata ca, domnului Gingis ii umbla mintea ca furnica. In 1999 reglementarea amintita s-a sters cu ajutorul sloganelor romanesti. Daca nu-i lasam pe oameni sa fure ne pleaca medicii, pardon bancherii. Cand nu-i furt nu-i nici transparenta si pericolele ne vor paste la fiecare colt de strada, de spital si de banca.

Ca o paranteza: Ron Paul a ajuns seful unei comisii economice care se ocupa inclusiv de FED, o institutie pe care congresmanul ar  vrea  s-o vada desfintata. Mosu v-a vorbit de lipsa de necesitate a bancilor centrale timp de un veac. Nu! Nu va speriati! Nu vrea sa desfinteze BNR, o institutie care sta la baza existentei statului Roman. In frunte cu al sau vesnic conducator si luptator Mugurel. Pacat ca a imbatranit o leaca si a ajuns cham chior. Ce conteaza insa, din moment ce-si ridica palosul la cel mai mic zumzet de tantar inchipuit. Unde si-ar mai baga fara BNR domnul Boc si ceilalti politicieni banii imprumutati de care nu au nevoie? Cu picioarele nu vor avea probleme niciodata, pentru ca va" ezista" intotdeauna un popor roman in care vor putea sa le bage.

Nu va faceti asadar nici o grija. Gingis, Franks, Basescu, Boc, dar si opozitia condusa de Voiculescu va stau de veghe la crestet. Eu roman sarac mai ca imi vine sa ma inscriu in ei toti. Nu o sa ma alegeti acum presedinte? Uite ca v-am mintit si eu o data!

PS. Treaba cu picioarele pare molipsitoare. Chiar daca nu are jargonul cuplului parlamentar Vadim- Becali, congresmanul Paul pare ca isi cam baga picioarele, prin interviul de mai sus, in Bernanke si in al sau QE 2.

PSS. Pentru cei care ar avea probleme cu engleza: Paul spune ca este o deziluzie sa crezi ca: un singur om, unul ca Bernanke desigur si nu unul ca Mugurel (nota subsemnatului), ar putea sa stie exact nevoile de lichiditati si nevoia nivelului dobanzilor dintr-o piata libera. In opinia congresmanului, care este de fapt identica cu cea pe care o am si eu, interferentele devin distrugatoare prin definitie, asta din moment ce o piata libera are deja din pornire regulile ei. Oricum, fiti inca o data linistiti. Isarescu va continua sa va vorbeasca de tinta de inflatie, de nivelul de dobanzi, de necesitatea pornirii creditarilor, lucruri pe care nu le-a nimenrit niciodata. Nu ar fi mai bine oare daca ar incepe sa se ocupe exclusiv de viticultura? Inca un "gol" marcat perfect de catre Paul. Cand lucrurile merg bine bancile centrale par sa aiba carma in mana, incercand atunci sa culeaga laurii unei reusite, rezultate de fapt exclusiv din miscarile ciclice ale pietei. Cand lucrurile merg prost ele distrug si mai mult prin interventiile facute, pentru ca sunt de fapt neputincioase. Din nou nu e vorba de Isarescu al nostru sau de BNR, intarit acum de un expert precum Olteanu PNL. Este vorba  de FED. In ROMANIA va rog sa nu va atingeti de eroii nationali! Asta chiar daca va spun baliverne in fiecare zi, de cand cu criza.

Finito



Observa! Acest film nu mai este in forma HD, timpul de incarcare este din pacate prea lung raportat la rezultate. 480p pare suficient pentru o vizionare adecvata.

joi, 10 februarie 2011

Euro dolar dezbatere (epilog)

Republica mafiota Romania



Atrag asadar inca o data atentia: Nu confunda analizele de durata scurta cu cele de durata mai lunga facute pe grafice saptamanele! Observa! De cand a fost facut filmul, azi dimineata, dolarul s-a mai apreciat binisor fata de yen.

Observa de asemenea! In partea filmului cu yenul s-a strecurat o pauza nedorita fara voce si fara imagine de cateva secunde bune. Eu imi cer scuze rugandu-te sa ai rabdarea necesara pentru a putea sa urmaresti filmul in continuare. Din fericire din filmul proriuzis nu lipseste nimic.

miercuri, 9 februarie 2011

Euro dolar dezbatere

Spuneam intr-o postare precedenta, precum si intr-un raspuns dat lui Cristi ca: euro va gasi suport in jurul zonei de 1,3580 sageata verde.

Spuneam de asemenea: comportamentul din aceasta zona a valutei comunitare va fi cea care ne va da indicii despre miscarea urmatoare.

Mike mi-a raspuns: "euro a cazut in special dupa decizia de politica monetara a BCE care a hotarat ramanerea la 1% impotriva multora care anticipau o crestere ..."

Intrebare catre mike: de ce urca acum euro spre 1,37, patrulater albastru? Aproximativ din zona de care vorbeam, o zona care desi perforata a reusit sa readuca cursul euro-dolar , dupa cum se vede, pe vechiul sau fagas. Sa nu mai conteze oare politica monetara a BCE de care vorbeai? Asa dintr-o data? Asta din moment ce in opinia ta ea a fost factorul determinant al deprecierii euro.

duminică, 6 februarie 2011

sâmbătă, 5 februarie 2011

Social liberalismul se-curist romanesc

S-ar putea scrie oare un articol cu sens despre social liberalism? Fara a-l declara struto-camila, elefanto-gaina etc.

Sigur ca s-ar putea, pentru ca in opinia mea ar trebui sa fie chiar o noua tendinta in politica, una despre care am vorbit in articole scrise pe Renne, cu mult inainte de-a se fi nascut in Romania. Conceput corect ar putea da si  rezultate. Statul cu ale lui, piata cu ale ei si iata cum luminita de la capatul tunelului ar putea sa apara. Orice concept are insa fauritorii sai, oameni care vor vrea sa duca in cele din urma ideea la un bun sfarsit.

Fauritorii social liberalismuli se-curist din Roamnia sunt: Victor Ponta, un procuror care iese la protest atunci cand un hot din proriul partid este arestat, Crin Antonescu care promite salarii si pensii ca in Rai, precum si reangajarea bugetarilor taietori de frunza la caini si Dan Voiculescu un om a caror merite de turnator nu pot fi contestate de nimeni.

Daca te uiti dupa perdele ii vezi si pe suflatori: Adrian Nastase, tot mai opiniat si mai activ in ultimul timp si Ion Iliescu.

Hai sa mai punem o data intrebarea: S-ar putea scrie un articol cu sens despre social liberalismul se-curist romanesc? Radio Horevan raspunde: S-ar putea dar nu merita!

vineri, 4 februarie 2011

Religie, ploaie, soare si euro dolar.



Afisez o dicutie avuta cu Cristi atunci cand euro era in jurul nivelului de 1,38 (o gasesti la postarea "dobanzile si bursa"):

salut Horia...am vazut e/usd la 1,38...pronostic? care e nivelul tau de toleranta in acest caz?

Raspunsul meu a fost:

Salut Cristi. Euro ar trebui sa cada in mod normal de la nivelul actual spre 1,3580. Comportamentul de la acest nivel ne va putea da indicii in privinta miscarilor pe care le va putea avea in continuare.

Observa! Euro se afla chiar acum la acest nivel. Intrebare pentru Maftei: Ce importanta a avut in perspectiva saptamanala urcarea euro la 1,38, alta decat pentru day trading? Ai observat inbunatatirea nivelelor prezise de mine atunci cand am facut predictii de durata mai scurta? Fortat de Cristi de fapt si nu pentru ca am avut ambitia sa le fac.

Pentru i-conomics: Cum am putut determina eu cu metoda asta care nu functioneaza nivele aproape exacte ale miscarilor pe care le-a facut euro, in timp ce tu ai tacut chitic tot timpul?

Sa-ti mai spun un secret! Nu pot sa numesc dicutia o dezbatere din moment ce ai recunoscut tu singur ca n-ai habar de acupunctura. Ea functioneaza mult mai bine decat analiza tehnica. De fapt nici nu trebuie sa ai habar de nici o metoda de tratament atata timp cat ai o alta ocupatie decat cea de medic. Sper din suflet totusi ca esti mult mai profesionist in domeniul tau. Un domeniu care sunt convins ca nu are nimic de a face nici cu medicina si nici cu economia.

joi, 3 februarie 2011

Conceptii eronate (continuare)



De la Razvan pentru cei interesati

In perioada aceasta a inceput o consultare publica europeana pt standarde comune in privinta achizitiilor publice.
Hai sa ne provocam cititorii sa vina cu propuneri si sa le trimita catre o adresa de mail a CE in asa fel incat sa schimbam regulile in probabil cel mai problematic domeniu pentru Romania.
Mai multe detalii aici: http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2011/public_procurement_en.htm

Ps.  Pentru o vizionare clara alege forma "tot ecranul" a filmului si 720p= HD.

miercuri, 2 februarie 2011

Dobanzile si bursa



Scuze pentru pocniturile de la inceput. Am comis imprudenta de-a face inregistrarea pe un PC si cu un microfon de care m-am debarasat deja. Editarea pe Mac nu a mai putut remedia nimic. O vizionare ceva mai clara vei obtine in formatul 720p