Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 30 aprilie 2012

Presa la fel de ordinara ca si politicul

Romanul fara pretentii primeste ceea ce merita atat de la politic cat si din partea presei. Pe Dragoteanu, caruia ii fuge pamantul de sub picioare, pentru ca ar putea ramane fara paine, il inteleg.

Nu inteleg insa revista capital . Cum poti sa fi asa de oridinar si sa-ti tradezi cititorii? Pe tocmai aceeia care iti pun painea in gura. Asta doar pentru a face niste reclama, cu siguranta bine platita. S-ar putea totusi ca in tara realtiilor inverse, capital sa-l fi platit pe Dragoteanu pentru magistralul sau interviu, plin de predictii scaose din cur. 

Concluzia: fugi la vot si de acolo la cumparat imobiliare, pentru ca preturile se indreapta spre cerul fictiv pe care un nebun inspaimantat de realitate s-i l-a pictat in creier. Nu stiu cat va mai supravietui capital cu asemenea articole? Cu cat mai putin cu atat mai bine! Pentru toti cei care isi mai arunca banii ca sa citeasca baliverne. La mine greata vesnica fata de politic si mass-media continua nestingherita! 

Sper totusi ca tu care citesti pagina mea, sa citesti cu un zambet pe buze titlul articolului din capital. Asta pentru ca ai invatat sa deosebesti un om nebun de unul normal. Ca sa vezi incotro se indreapta creditele in Europa poti sa te uiti la graficul afisat. Sunt de acord ca Romania este in Europa doar cu numele. Dar te asigur ca sitemul bancar din tara noastra, nu ajuns inca la nivelul primitiv la care se afla creiereul domnului Dragoteanu. Spun inca, pentru ca regresul este considerat de majoritatea romanilor ca fiind o prestatie. Afirmatia pe care am facut-o nu este o gluma! Vezi corelatia dintre numarul dosarelor penale si pozitia pe care o are individul posesor in societate.

PS. Suntem doar la o scuipatura de data ciclica de la inceputul lunii mai. O data care spuneam eu ca va duce la strangerea curelelor. Cu siguranta nu si pentru cei descreierati. Observa un lucru interesant! Data ciclica de care vorbeam, 5 mai, cade exact cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale din Franta. Sa nu te miri asadar de ceea ce va apare in presa. O presa care va lega ca de obicei intamplarile din piata de alegerile amintite. 

duminică, 29 aprilie 2012

Ne-am pricopsit

Cu capul pus sub ghilotina domnul Ponta ne prezinta cele mai importante 15 puncte din programul sau politic de guvernare. Cum arata oare cele care nu sunt importnate? Hai sa le analizam pe cele 15!


1. CAS redus la angajator pentru crearea de locuri de muncă
CAS nu creaza locuri de munca nici redus la zero, cererea din piata da. Pana nu exista o cerere in crestere pentru produsele pe care le face o firna sau alta, domnul Ponta poate reduce CAS-ul si la minus. Pentru ca nimeni nu-si  va perclita firma, lovita si asa de criza ( cauza reala a lipsei de angajari). Pentru niste banuti gauriti pe care ii va oferi un CAS redus de USL.
2. Tratatul de guvernanţă bugetară şi fiscală, adoptat prin dezbateri şi dialog
Depinde ce fel dialog! Avem oare si alta forma decat cea cunoscuta pana acum in politica? Te intreb ce sa fac, ca sa fac cum vreau eu pana la urma. Dar hai totusi sa fim pozitivi si sa aceptam o idee buna. Dialog despre ce?
3. Sprijin pentru Schenghen şi MCV, tot prin dialog, pentru ca sistemul de justiţie să fie eficient, iar rolul României în UE să fie promovat.
Care Shengen si care UE? Cele in destramare?
4. Lupta împotriva corupţiei - Trebuie respectate rapoartele Curţii de Conturi. ANAF şi ANRMAP trebuie depolitizate şi controlate. Iar legea achiziţiilor publice trebuie transformată pe model european.
Impotriva coruptiei nu se lupta, pentru ca risti sa pierzi lupta asa cum s-a intamplat timp de 20 de ani. Coruptia se desfinteaza si punct. Chiar foarte simplu. Prin pedepsirea severa a celor corupti.
5. Depolitizarea structurilor deconcentrate! De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.
Oho ho ce idee buna! Dar am mai auzit asta parca si la PDL, precum si la PSD si PNL in mandatele anterioare. Cam resuflata treaba nu ti se pare? Daca tinem cont de rezultatele obtinute.
6. Restituirea salariilor şi pensiilor, deficit de 3% cerut de FMI, lege a responsabilităţii fiscale şi strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.
Daca vei vrea sa reusesti sa ti deficitul la 3%, domnule prim ministru, dupa alegerile din toamna vei cere re- restituirea, catre guvern de aceast data, a acelorasi pensii si salarii de care vorbesti. De ce dupa alegeri? Hai ca va las pe voi sa ghiciti. 
7. Fondul de rezervă al premierului nu mai trebuie folosit pentru finanţare de la buget pentru campania locală a baronilor PDL.
Sunt absolut sigur ca aceasta afirmatie se va implini. Ma tem insa ca fondul cu pricina s-ar putea duce spre o alta camarila si la alti baroni, cei din USL. Pentru ca asta a facut si pana acuma. Se ducea unde era trimis.
8. "Băieţii deştepţi" din energie trebuie să plătească; în plus, avem nevoie de o strategie energetică pe termen mediu şi lung.
Au platit si pana acum acesti baieti destepti! Problema este ca au platit foarte putin si au furat foarte mult, chiar prin strategii pe termen lung. 20 de ani mi se par destui! Sau nu?
9. Proiectul Roşia Montana - trebuie să fim atenţi la 3 aspecte - respect pentru mediu, interes şi beneficii naţionale, precum şi atenţie la corupţia politică.
Cele trei aspecte sunt: 1) Sa fim foarte atenti, inclusiv la coruptia politica 2) Sa nu ne pripim 3) Sa dam Rosia Montana firmei din Canada, dar tot cu multa atentie. Pentru ca asta se va intampla daca oamenii nu vor iesi in strada cu lopetile in mana. 
10. TVA redus la produsele agricole, ca soluţie de susţinere a producătorilor interni, alături de creditare şi subvenţionare.
TVA redus la alimente a fost incercat in SUEDIA. Efectul a fost zero. In rest subventionarile si creditarile ne-au adus in situatia in care suntem, mai ales cele in care statul si-a bagat coada. Oricum, de unde bani pentru subventii si credite? De la domnul Dan?
11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin taxa pe marile averi, taxa pe tranzacţii financiare şi impozit pe proprietăţile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevenţe mărite la resursele naturale concesionate.
Iata o idee cu care sunt perfect de acord atunci cand este vorba de taxarea marilor averi. Tranzactiile finaciare poti insa sa le pupi sub coada, pentru ca vor fi facute fara taxe altundeva. Ba uite ca mi-a venit si o idee anapoda, ca de obicei. Nu s-ar ingrosa oare bugetul mult mai mult daca va-ti apuca sa confiscati tot ce sa- furat? Averile ilicite. Un lucru foarte usor de dovedit, cu doar putina bunavointa, si cu ajutorul justitiei de tip Shengen pe care vreti s-o faceti.
12. Creşterea salariului minim la 850 de lei - aceasta înseamnă venituri suplimentare la bugetul asigurărilor; de asemenea, avem nevoie de modificare a Codului Muncii.
Cresterea salariului minim este o idee buna! Modificarea codului muncii ar trebui insa prezentata in detaliu. Asta ca sa se vada ca nu vreti sa introduceti ziua de munca de 25 de ore. De exemplu.
13. Strategie pentru companiile de stat - spunem NU privatizărilor făcute pe preţuri mici şi mari comisioane - susţinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT - vrem folosirea banilor din vânzări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).
Minunat! Numai ca Norvegia nu s-a ocupat de cuvantari pline de nu-uri ci a spus da fondului social. Este adevarat ca Norvegienii au avut si resurse, dar si ca nu fura nimic din cele pe care care le are. Va asigur ca nu-ul vostru nu va schimba mentalitatea de hot a ramanului de pe o zi pe alta. Pedeapsa severa a coruptiei da. Despre asta nu spuneti insa nimic, pentru ca ati anuntat de fapt ca sunteti inca in faza de lupta.
14. Universitatea de Medicină şi Farmacie TG MURES - UDMR supralicitează şi a primit destul. Există autonomie universitară reală şi trebuie respectată. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.
In ceea ce priveste UMF afiramatia este corecta. UDMR nu a vrut de fapt nimic in plus pentru studentii maghiari, ci doar niste posturi in plus pentru clientela sa. Studiile se pot face si azi in limba maghiara. Asta neinsemnand totusi ca maghiarii "au primit destul". Vor mai primi cat doresc chiar de la mincinosii din USL, atunci cand ei  vor avea nevoie de voturile lui Kelemen. Cu tiganii lucrurile se complica putin. Si eu as avea nevoie de niste aripi ca sa pot zbura nestingherit. Crezi ca le pot dobandii undeva domnule Ponta? Numai un lucru sa nu-mi spui! Ca va trebui sa lupt pentru ele.
15. Lege electorală susţinută de partide - vrem un model uninominal pur - vrem combaterea traseismului politic - vrem reglementare mai clară a finanţării partidelor politice - şi vrem pregătirea, după alegeri, a modificării Constituţiei.
Asta vreau si eu! Dar vad ca deocamdata sunteti in faza in care primiti traseisti cu bratele deschise. Tovarasi cititori ai blogului! Nu vi se pare afirmatia domnului Ponta o minciuna si mai gogonata decat cele pe care ne-am obisnuit sa le auzim de la domnul Basescu? Tinand cont si de declaratiile de mandrie facute pentru evadati nu de mult de catre domnul Antonescu. Nu asta preziceam eu ca se va intampla? Cine dracu i-a oprit pe astia sa modifice constitutia pana acum? Basescu ii indemna intr-una s-o faca. 
In ceea ce priveste traseismul poate domnul Ponta nu ne-a spus totul. Poate sloganul suna cam asa: Jos traseismul sus colegialismul! 
Pentru ca din colegialism s-a lepadat domnul Ontan de PDL ca de Satana. Stiti cumva din ce cauza pleaca Boc la Cluj? Din intuitie! Vreti sa stiti ce-mi spune mie intuitia dupa ce am parcurs progamul magistral al USL? 
Chiar daca nu vreti sa stiti eu va spun, pentru ca imi place dialogul, mai ales ca va fi tot mai la moda cu noul guvern. Intuitia imi spune ca doamna UDREA a rostit pentru prima data un adevar de cand o stiu eu in politica: In sapte luni oamenii ne vor regreta!  Eu as mai adauga la cele 7 luni inca 5 sau 6.
Paradoxal va regreta si USL ca s-a inghesiut spre ghilotina. Solidaritea este insa solidaritate tovarasi. Daca Europa vrea sa se sinucida asa cum spune Stiglitz, noi USL-istii, acum mai colegiali ca niciodata, ne vom sinucide o data cu ea. Fara domnul Ontan, Frunza si altii ca ei, desigur, oameni care se leapada de suicid ca de Satana. 
Hai votati mai flacai, hai, hai, hai. Aveti de ales intre laturi, troaca in care au fost aruncate, si hamesitii din jurul ei. Hai grabiti-va! Mai ales voi carora nu va pasa de defintii. Putand sa numiti astfel foarte usor troaca de porci, latura din ea, si pe porcii care o inconjoara, politica.



sâmbătă, 28 aprilie 2012

Era miturilor sparte ca niste bibelouri de portelan

Mitul prin care oamenii sa-u obisnuit sa se increada in puterile fictive ale politicului si ale bancilor centrale, atunci cand este vorba de rezolvarea unor probleme economice, se va sparge in curand ca un bibelou de portelan.

Asta pentru ca tot mai multi isi vor da seama de faptul ca statul face mai mult rau decat bine atunci cand se amesteca in piata, incercand de obicei sa tina in viata afacerea unui vanzator de cizme in Sahara, doar pentru ca acesta tine de tagama oamenilor "care trebuie". Putini sunt asadar cei care au inteles, sau cei care vor sa inteleaga de fapt si intr-adevar, modul real de functionare al unei piete numita libera.

Calcand astfel in picioare insasi definitia ei. Asta pentru ca accepta fara sa se gandeasca la consecinte, amestecul statului si al bancilor centrale intr-un mediu in care institutiile mentionate nu ar avea de fapt ce sa caute. Ba mai mult decat atat! Omul de azi vede institutiile mentionate ca fiind un garant pentru prosperitatea societatilor in care traieste, fara sa-si dea seama, inca, de consecintele grave si deosebit de malefice care rezulta din tocmai amestecul celor amintiti in viata pietelor de capital. Ca sa intelegi mai bine ceea ce vreau sa spun iti voi da ca de obicei si exemple.

Pentru ca suntem in Romania ma voi referi de indata la un exemplu autohton. Unul pe care probabil ca nu exista roman sa nu-l cunoasca. Acest exemplu va avea un nume concret, Dinu Patriciu, un lucru care nu insemneaza ca nu este la fel de valabil si pentru Ion sau Gheorghe.

In randurile care urmeaza voi incerca sa expun o situatie fictiva, una in care piata ar fi fost lasata sa functioneze absolut liber, exact asa cum ii spune de fapt si numele.

Soarta unei tari nu se poate reduce desigur la "be-ul" sau "not to be-ul" unui singur om, Patriciu sau oricare altul. Dar, generalizand, lucrurile pot sa devina deosebit semnificative. Hai sa presupunem acum ca piata romanesca de dupa 89 ar fi fost una total libera, lasata astfel sa functioneze conform proriilor norme, definitii, si principii. Am mai fi avut oare azi oameni de desfaceri de tipul lui Patriciu? Eu sunt convins ca nu! Pentru ca nimeni intr-o piata libera nu ar fi vandut zacamintele de petrol al unei tari, unui om, oricare ar fi fost el, la pret de pijamale.

Iata cat de simplu l-ar fi strecurat o piata libera pe Patriciu si pe toti cei de teapa lui. Cu o piata adevarat libera tepele omului de desfaceri de la Mic.ro ar fi devenit si ele doar o fictiune. Pentru ca Patriciului nostru o astfel de piata i-ar fi taiat aripile deja din pornire. Iata insa problema! 

Noi definim de cele mai multe ori ca fiind fictiuni situatiile simple, reale, pe cele care mai si respecta niste definitii bine conturate. Acceptand insa cu foarte multa usurinta, situatii bizare, mai ales atunci cand sunt create de mediul politic, de stat. Chiar daca cei din urma ar vrea sa ne convinga ca pot transforma dintr-o miscare un ciocan in helicopter.

In opinia mea acest fel de gandire al oamenilor a adus lumea in care traim in situatia actuala. Adica aproape de prapastie. Cum dracu sa nu cazi in abis atunci cand tu te-ai hotarat sa incerci sa zbori calare pe un ciocan. Ciocanul este o unealta foarte folositoare dar numai atunci cand este folosit in scopurile bine stipulate de catre definitia pe care o are. Devenind total nefunctional in situatii in care el nu poate fi folosit conform aceleiasi definitii.

La fel si cu piata libera. Ea poate crea automat locuri de munca pornind de la cerere si oferta, putand sa asigure prin aceasta si o groaza de bunastare, precum si o societate functionala. Dar numai pentru oamenii care s-au hotarat sa-i respecte foarte strict legile. Legi incluse toate si prezentate foarte clar de insasi definitia pe care o are. Exact asa cum un ciocan nu poate zbura pentru ca prin definitie nu a fost creat pentru asa ceva, nici piata libera nu poate face lucruri perntru care nu a fost creata. Chiar daca exista idioti care incearca s-o forteze sa faca tocmai astfel de lucruri.

Liber inseamna asadar lipsit de ingradire, un lucru care in cazul unei piete ar trebui sa duca la aparitia competitiei cinstite intre participanti. Afaceristii cu idei bune, cei seriosi si profesionisti supravietuiesc, ceilalti incapabili sau initiatori de afaceri eronate sunt automat fortati sa faca altceva. Putand sa devina astfel folositori societatii in care traiesc in alte domenii. Triajul natural este un lucru deosebit de benefic in opinia mea. Chiar daca multi oameni obisnuiti cu tutela statului se tem de el ca de dracu.

El nu face altceva decat sa plaseze omul portivit la locul potrivit. De ce ar trebui sa devin eu altlet de performanta? Atunci cand nu am nici talent, dar nici vointa necesara pentru antrenamentele zilnice consumatoare de energie si angajament. Doar pentru ca asa vrea tata! Vazand poate status si multi bani in meseria amintita. Exemplu luat la intamplare!

Este dovedit stiintific ca omul are cele mai bune prestatii in domenii care il intereseaza, intr-o munca pe care o face cu placere. O piata cu adevarat libera ar putea intinde omului un ajustor inestimabil i acest sens. Impingand-ul automat spre domeniul care i se portiveste cel mai bine, prin intermediul esecurilor pe care le-ar avea in doemniile care nu i se portivesc.

Cat de folositor as putea fi eu atletismului, concurand de exemplu cu Usain Blot, atletul care a stabilit recordul mondial la 100 de metri in 2009? Dar in conditia in care am concura fara ca adversarul meu sa fie lasat sa intre pe teren? Doar pentru simplul fapt ca niste oameni, "de bine", care se mai si declara admiratori ai atletismului, ar decide sa calce in picioare toate regulile acestui joc. Doar pentru simplul motiv ca nu vor sa ma vada pe mine pierzand. Ce farmec si ce rezulate ar mai avea un joc in care poti fugii singur pe teren? In orice ritm ai vrea, pentru ca fara adversar nu vei putea iesi decat castigator.

Acelasi farmec si aceleasi rezultate pe care le are si economia de paiate. Una in care nu numai ca nu ai adversari, dar in care mai esti si carat in spinare de altii, inclusiv de cei performanti ca Blot. Pe terenul de atletism al economiei amintite, atletul performant este obligat de arbitrii sa ia in spate ologii "care trebuie". Sa fuga cu ei pana la tinta, pentru ca cei din urma sa poata fi declarati castigatori. Sincer sa fiu eu nu cred ca ar exista cineva care ar vrea sa se uite, si cu atat mai putin sa participe, la o asemnea competitie. Pentru ca nimeni nu ar putea accepta asemenea reguli in nici o ramura sportiva.

Iata insa ca in viata sa de toate zilele omenii nu numai ca accepta dar si cultiva asemenea reguli. Vazand in stat si banci centrale arbitrii care ii vor putea duce la victorie fara nici un efort. Ba ii mai si admira pe acei guralivi care vorbesc in numele economiei de piata si a democratie. Principii pe care cei amintiti le demoleaza chiar si in timpul in care isi bat gura la televiziuni si in ziare. Uitye ca cum s-au nascut drajii lu mosu oamenyii dje djesfasheri, impreuna cu soshietatyea altletica in ca care atletu adjevarat ii impins cata periferie, pintru a lasa loc putorilor care vor sa shie caratye in spatye pan la tzinta. Ascultatz amu la shie va spunye tat mosu! Era atletzalor cu pisioare dje lemn mere cata sfarsit. Asta pintu ca inshiet, inshiet, ei no sa mai aiba nyishi un spectator.


vineri, 27 aprilie 2012

Cu capul direct in ghilotina

Ropote de aplauze. Bucurie nemarginita pentru performanta domnului Ponta de-asi pune capul sub cutit.

Paradoxal, domnia sa ar mai putea fi salvat de catre cel mai mare dusman al sau, presedintele Basescu. In cazul in care acesta s-ar decide sa numeasca alt premier. Acest lucru ar insemna in opinia mea ca Basescu este mult mai prost decat pare.

Eu daca eram PDL-ist si doream binele acestui partid, nu binele meu personal, il lasam pe domnul Ponta sa preia postul de premier de ani de zile. Atunci cand te-ai descis sa-ti tai singur grumazul durerea trebuie sa fie cea mai cumplita. De comentat nu mai comentez nimic pentru ca pur si simplu nu am ce comenta.

Vreau sa precizez doar ca, in opinia mea, PDL a primit acum o sansa reala de a se debarasa de trecutul sau intunecat. Asta pentru ca o sigla nu face politica oamenii o fac. Are aceasta sansa in cazul in care va avea oameni care vor vrea sa priveasca spre viitor, lasandu-i pe toti hotii si mincinosii partidului in ofside. In cazul in care oamenii din PDL vor continua sa vaneze lucruri de moment, precum alegerile din aceasta toamna, partidul va putea avea aceeiasi soarta ca si PNTCD.

Nu am nici un dubiu in privinta blestemelor pe care populatia le va sparge de data asta in capul noilor veniti. Asta pentru ca in anii care vin nimanui nu-i va fi usor sa faca politica. Cu atat mai putin unui cuplu format din doua paiate. Conducatorii a doua clanuri care au contribuit din greu la demontarea Romaniei, precum si la aducerea ei in situatia in care se afla.

Uite ca astazi cred si eu intr-o interventie Isaresciana facuta degeaba in piata valutara. Euro a fost impins asa cu ma asteptam de mult spre tinta finala al aceastei miscari, un nivel  la care ar fi trebuit sa se opreasca oricum.

joi, 26 aprilie 2012

Tom Lloyd cel voinic si marul din cer

Daca iti place analiza fundamentala vei gasi una aici despre Apple. Tom iti prezinta tot ce ai stiut si ce n-ai stiut despre aceasta companie, ca pana la urma sa-ti dai seama ca ai stiut mai mult decat ai crezut ca sti.

Articolul ii face o prezentare si lui Tom, mai spre stanga pe pagina, ca sa nu crezi cumva ca analiza este facuta de un Boc oarecare.

Apple i-a uimit pe analisti ne spune Tom, prezentand un bilant la care n-a visat nici cel mai optimist ministru de finante al Romaniei. Si cine oare ar putea sa-l contrazica? Cifrele Apple au fost intr-adevar extraordinare, fapt care a determinat piata sa salte actiunea cca. 60 de dolari dintr-o clipire. Vezi graficul afisat.

Daca ai rabdare sa citesti tot ce a scris Tom, vei fi cu siguranta toba de analiza fundamentala. Si vei afla si recomandarile specialistilor pentru actiune, precum si pretul la care va ajunge ea in urmatorii ani.

Despre faptul ca actiunea este subevaluata, cu mult, Tom nu pare sa aiba nici un dubiu, si ne explica cu multa rabdare si de ce. O actiune subevaluata deja inaintea raportului, ajunge desigur sub, sub, subevaluata dupa un raport ca cel prezentat. Mai bine zis un mar de aur vandut la pret de zdreanta. Ca o consecinta Tom se asteapta ca Dumnezeu sa deschida din nou cerul marului fermecat, si ca pretul actiunii sa evolueze ca atare. Aflam de la acelasi Tom faptul ca pretul Apple este in drum spre 1000 de dolari.

Actiunea a cazut totusi destul de dur inaintea raportului, exact de la nivelul pe care l-am expus eu pe grafic acum cca 3-4 saptamani, dar, uite ca Tom ne explica si de ce. Desi am in cartea mea un pasaj care vorbeste despre analiza fundamentala, despre posibilitatile si ingradirile ei. Eu nu o mai folosesc. Practica m-a invatat ca extrapolarile liniare dau doar impresia unei functionari fara cusur al analizei amintite, si asta doar in timpul unor trenduri bine definite. 

Daca ai un trend ascedent timp de 10 ani, de exemplu, profiturile unei companii pot creste foarte bine liniar in acest interval de timp, an de an. Adaugand astfel o valoare fictiva analizei fundamentale. Un trend ascendent se vede insa intr-o secunda si pe un grafic, fara sa fi obligat sa citesti tone de date legate de o companie sau alta. La rascruce de drumuri valoarea analizei fundamentale incepe sa scada spre zero. 

Tocmai din cauza faptului ca cei ce o aplica, continua sa extrapoleze liniar. Plecand ca intotdeauna de la datele cunoscute pana atunci. La rascruce de drumuri se fac si cele mai mari erori fundamentale, chiar daca teoretic, analiza iti permite si reajustari negative in astepatrile pe care le ai. De obicei insa, aceste reajustari se fac dupa esecuri constatate, deci prea tarziu, fapt pentru care analiza amintita intarzie cu semnalele, atat la sfarsitul unui trend descendent, cat si la sfarsitul unuia ascendent, deci exact la rascrucea de drumuri despre care am vorbit. 

Analiza tehnica da in schimb semnalele imediat. Aratandu-ti clar cu ce se ocupa cei care pot influenta piata. Sper sa fi de acord cu mine in urmatoarea afirmatie: Banii grei se fac atunci cand cumperi ieftin si poti vinde scump. Invers cand vrei sa vinzi ceva "short". Cand poti sa faci aceste lucruri cat mai bine? La rascruce de drumuri, desigur, atunci cand nimeni nu mai cumpara, intr-un trend descendent, de exemplu. Nici macar la pret de zdreanta. Sa fie oare Apple la pretul unei zdrente tocmai la nivelele actuale? 

Asa cum ne spune Tom. Sincer sa fiu nu stiu! Pentru ca nici nu ma intereseaza. Asta pentru ca eu vanez perceptiile celora care pot misca piata. O piata care a demonstrat in repetate randuri ca se misca fractal, si nu influentata de valoarea intrinseca a unui obiect sau altul. Vezi cazul euro. Europa este invaluita in praf si pulbere, cu Spania in drum spre ghilotina, in timp ce euro mai zburda linistit. Iti garantez ca atunci cand tara amintita va pasi pe esafod, euro va fi foarte aproape de o minima la care nimeni nu va mai dori sa-l cumpere.

Nimeni dintre cei care l-au analizat fundamental pana atunci. Pentru ca in acele momente cifrele fundamentale vor fi foarte negre. La fel de negre, precum sunt stralucitoare cifrele Apple acum. Deocamdata se pare totusi ca analiza mea despre Apple a fost corecta, actiunea fiind respinsa de nivelul pe care l-am expus pe un grafic afisat intr-o postare mai veche. Graficul actual este unul in perspectiva zilnica, spre deosebire de cel expus in postarea de care vorbeam, unul in perspectiva trimestriala. Pe graficul in perspectiva zilnica vizualizarea celor intamplate se vede mult mai clar. In curand vom vedea si demnitatea pe care il are nivelul expus de mine. Eu il vad destul de demn, deocamdata, in pofida raportului "bomba".

PS. Apropo Apple! Iata un filmulet hazliu care va putea deveni foarte relevant in viitor. S-ar putea ca multi clienti sa inteleaga pana la urma faptul ca exista si alte produse, cu prestatii mult mai bune decat cele fabricate de mar, dar si mai ieftine. Deocamdata creierele fanilor Aplle par a fi la fel de spalate ca si creierele votacilor din Romania. Sa nu uitam insa ca perceptiile oamenilor se pot schimba de la o zi la alta, avand drept rezultat murdarirea creierelor spalate.

miercuri, 25 aprilie 2012

Cand cazi in latrina mirosi rahat in orice directie ti-ai intoarce capul

Debusolarea romanului votac se accentueaza pe zi ce trece, din moment ce jurnalistii din ”presa libera” il ajuta sa stea cu capul cat mai aproape de fundul latrinei in care a cazut. Cristian Teodorescu de la revista Catavencu ne spune:

”Dar cînd unii dintre ei pretind că alegătorii le cer să nu mai stea alături de fostul premier şi de Elena Udrea – mai ales de Udrea! – ce să facă? Să se scufunde împreună cu PDL-ul?”

Interesant! Nu ti se pare? Conform marelui jurnalist din trupa marelui revolutionar Dinescu, PDL nu se scufunda din cauza oamenilor care l-au populat, inclusiv acesti devotati ai alegatorilor, ci se scufunda asa de la sine. Sigla aia portocalie este de vina, pentru ca portocaliul este mai greu decat apa, si ca o consecinta nu are alta cale decat sa se scufunde.

Ceea ce mi se pare si mai interesant si tipic romanesc, este ca acesti oameni care pretind ca lucreaza din greu pentru alegator, trebuie sa-i fi multumit pe acestia din urma. Din moment ce votacii i-au asigurat ca vor fi realesi, in cazul in care parasesc corabia in scufundare. Afirmatia lor nu a mea. Pai din care partid au reusit ei pana acum sa-i multumeasca pe votaci?

Din partidul securisto-marinarist, din cel care asculta telefoanele fiecarei Frunze in miscare. Eu incep sa ametesc! Pentru ca nu mai inteleg nimic.

Ai putut face asadar o treaba minunata pentru alegatorul tau drag din acest partid de rahat, langa Udrea si Basescu, conform proriilor tale afirmatii. Si acum, exact in pragul alegerilor, asa deodata, nu te mai regasesti de loc in el, vrand sa te muti intr- altul, necunoscut, unde cel putin teoretic s-ar putea sa fi obligat sa incepi totul de la zero.

Cata daruire pentru alegator tovarasi. Au reusit sa faca numai bine din PDL si sa-i multumeasca pe toti. Dar deviza sobolanilor este” tot inainte”. Inainte putand fi si inapoi, in cazul in care ciolanul isi schimba vreodata directia. Daca exodul acestor oameni minune va continua, votacul valah ar putea avea pana la urma o supriza.

Una prin care votand USL va primii PDL. Din moment ce o sigla, potocalie, rosie, sau de orice culoare, nu a facut si nu va face niciodata politica. Oamenii o fac, in acest caz o politica rahatului din latrina. Important este totusi sa fie una moderna, asa cum ne-a promis-o domnul Frunza.

 Costel imi spunea intr-un comentariu:

Deocamdata... am ajuns abia in faza asta, fara "conducatorii pe care-i merita".

Pentru mine faza asta este una foarte trista. O faza care imi arata ca: Este vai de poporul si de jurnalismul care il incurajeaza sa aleaga acelasi cacat, doar pentru ca el a fost aruncat in alta latrina. Precum vai si de latrina umpluta pana la refuz cu cacatii vechi si noi. Sa nu uitam ca si latrinele au pana la urma o limita!




marți, 24 aprilie 2012

Tradare sau un exces de imoralitate si lipsa de caracter?

Trebuie sa-i dau dreptate domnului CT Popescu atunci cand afirma ca traseistii din PDL nu tradeaza nici principii si nici doctrine.

Pentru ca vor duce cu ei in noile clanuri in care s-au cuibarit, tocmai doctrina si pricipiile furtului si a minciunii pe care le-au practicat cu atata dibacie pana acum si in fostul lor ”lacas”.

Putem oare sa ne limitam in politica la doar principii si doctrine? Din moment ce stim foarte bine ca ambele pot lua forme chiar foarte nocive. Sau ar trebui sa ne uitam si la morala si caracterul oamenilor? Din moment ce tocmai acesti parametrii il determina pe individ sa imbratiseseze o doctrina sau un principiu anume. Eu unul nu vad asadar un individ, posesor al unui caracter sanatos si al unei moralitati impecabile, comportandu-se ca traseistii din PDL.

Dar nici ca cei ce i-au primit nu demult pe cei mentionati sub aripile lor ocrotitoare. Ceea ce se intampla in politica romaneasca, azi, reflecta clar nivelul moral al societatii in care traim. O societate care pare sa fi uitat de tot si definitia unui caracter integru. Intre tradati, tradatori, si ce i-au primt cu bratele deschise pe ultimii eu nu vad astfel nici o diferenta, nu atunci cand vorbim de principii si doctrine. Vad insa o asemanare izbitoare in ceea ce priveste moralitatea si caracterul acestor indivizi.

Cine se aseamana se aduna devine astfel o maxima mai valabila decat oricand in politica romaneasca. Doctrina si principiile pot fi asadar de mai multe feluri. In timp ce morala si caracterul se prezinta intotdeauna in doar doua forme. Una buna si una rea. Caracterul bun si morala sanatoasa au fost asadar tradate cu adevarat in aceasta tara, in randuri repetate. De catre toti cei care sa-u perindat la putere dupa lovitura de stat. Cu exceptiile de rigoare, care au avut ca de obicei destul de putina influenta asupra celorlalti.

duminică, 22 aprilie 2012

Bolnavul cu flacon de oxigen dar cu tubul taiat

Oxigen la toata lumea! Par sa urle reprezentatntii troicii. Dar sa nu uitati cumva sa taiati tuburile prin care circula oxigenul.

Toata masinaria economiilor lumii actuale este construita pe teoria lui Keynes. O teorie care pune la baza functionarii ei monetizarile, si prin aceasta amestecul direct al guvernelor si al bancilor centrale, intr-o piata care ar trebui sa fie de fapt total libera. Paradoxul amestecului guvernamental este faptul ca nici macar teoriile pe care este bazat nu mai sunt respectate.

Cum sa-si revina si cum sa prospere din nou o societate, o economie, bazata in proportie de pana la 70-80% pe consum? Atunci cand tu vii si implementezi masuri de austeritate, peste masuri de austeritate, sugrumand astfel tocmai consumul pe care ar trebui sa-l stimulezi conform proriilor tale teorii economice.

De utopia acestor teorii sa nici nu mai vorbim. Cum dracu sa poti crea plusvaloare printr-un consum bazat pe imprumut? Daca mai adaugi la cele spuse si faptul ca un om supraindatorat nu mai poate cumpara si consuma ca inainte, chiar in cazul in care ar dori sa faca acest lucru, vei vedea imediat flaconul de oxigen cu tubul taiat, cel din titlul articolului.

Exista desigur si economisti folozofi care au inceput sa puna capitalismul si economia de piata la indoiala, un lucru normal dupa parerea mea in conditiile actuale. In loc sa-si puna intrebarea daca economiile in cauza mai sunt sau nu de piata, filozofii constata esecul lor si doar atat. E ca si cum ai declara esecul cutitelor ascutite dupa ce tu ai esuat sa tai o franghie groasa cu o bucata de fier.

Paradoxurile continua si se intetesc atunci cand guvernantii mai vin cu flacoane noi de oxigen, pe care le cupleaza fara sa clipeasca la tuburile pe care le-au taiat cu proriile lor maini. Mirandu-se mai apoi ca bolnavul isi pierde pe zi ce trece culoarea. Iata ce se intampla chiar acum in Grecia, o tara ”salvata” de troica care va parasi in opinia mea pana la urma uniunea. Pentru ca nu va putea prospera niciodata fara reintroducerea drahmei. Sa vedem acum ce ne putem astepta de la euro in perioada imediat urmatoare?

In perspectiva medie euro va trebui sa se deprecieze destul de consistent, dand in opinia mea o ocazie buna celora care ar vrea sa-si schimbe leii in dolari. Trenul de care vorbeam pufaie catre gara si va fi ultimul pe care calatorul se va mai putea urca. Data de 20  ne-a adus o apreciere a tot ceea ce este legat de risc. Nu este exclus totusi ca lucrurile sa se schimbe deja saptamana viitoare. Pentru a fi pe faza va trebuie sa urmarim un interval de pret euro despre care am vorbit intr-un raspuns la un comentariu saptamana trecuta. Cel de la nivelul de 1,3225-50.

Este un nivel foarte important, care strapuns cu consistenta ar putea duce valuta comunitara spre nivelele anticipate de mine cu mult timp in urma. Pentru a fi scurt si concins euro ne ofera doua scenarii: Unul prin care el va incepe sa se deprecieze consistent de la nivelul enuntat mai sus. Si, unul prin care va putea fi impins spre culmi mai inalte. Cu o depreciere consistenta care va incepe mai tarziu si de acolo.

Desi bursa a dat semnale ingrijoratoare, deja, semnale care au afectat asa cum ma asteptam si actiunea tuturor, inclusiv a bancilor centrale, Apple. Data de 2 mai ramane totusi in carti ca fiind o data importanta, exact asa cum am specificat in analizele precedente. Pana la aceasta data am putea vedea de aceea miscari ale pietei in ambele sensuri, cu incercari disperate de ridicare a preturilor facute de optimisti.

Primul scenariu, la fel de posibil si el, ar taia insa muschii visatorilor exact atunci cand se asteapta mai putin. Vreau sa atrag atentia ”tutulor” inca o data! O cadere bursiera, in cazul in care se va realiza asa cum cred eu, ii va afecta si pe nopotii celora care sunt posesori de metale. Imi este teama ca intr-un asemenea grad, incat ei isi vor roade mai multe randuri de unghii.

Parerea mea ai aflat-o! Asteapta si vezi parerea pietei. Singura care conteaza de fapt.

PS. Iti mai aduci aminte ce spuneam despre protectionism, reinfintarea granitelor si atacurile asupra libertatii internetului. Poate ca nu pentru ca am spus asta atunci cand Europa se afla in procesul sau de extindere si de deschidere. Poate o sa-ti aduci aminte totusi peste cativa ani ceea ce voi spune acum. Asta este doar inceputul. Si o dovada a directiei in care va merge "marea unitate europeana." Ghinion pentru romanasii care sperau ca vor putea fura tot si din Europa.

   

vineri, 20 aprilie 2012

De ce sa nu mergi la vot

Uite tocmai pentru asta. Ce sa alegi dintre mai multe cosuri pline cu mere stricate? Dar dintre vanzatorii care isi accepta fara sa clipeasca marfa? Situatia descrisa ar trebui sa para de-a dreptul penibila, cel putin din punct de vedere teoretic, si cel putin pentru oameni care au o gandire de nivelul clasei a cincea. Nu in Romania!

Unde un vanzator care vinde murdarii supravietuieste uneori mai bine decat unul care incearca sa vanda calitate. De ce? Din cauza lipsei de pretentii a clientului. Trebuie sa fi nebun ca sa te te zbati pentru reinoirea produselor, pentru inbunatatirea calitatii lor, atata timp cat murdaria pe care o vinzi de ani de zile iti este acceptata, ba si cautata, fiind platita gras de cumparator. 

Mentinerea unui status quo este cea mai simpla solutie pentru oricine, inclusiv un vanzator. Pentru ca nu necesita nici macar un dram de efort.

Vanzatorul observant isi cunoaste cumparatorul foarte bine, putand sa-i observe cu usurinta cerintele. In politica romaneasca s-au votat chiar si borfasi asezati dupa gratii pe locuri in parlament. Pentru ca societatea in care traim nu percepe furtul, minciuna, neseriozitatea, calomnia, ca fiind niste abateri. 

Aici la noi pot niste martori sa jefuiasca un om la al cariu accident de masina au asistat delectandu-se, fara ca cineva sa le impute ceva mai apoi. In numele democratiei, care numai democratie nu mai este, esti facut rasist in cazul in care ai afirma ca tiganul roman, sau de ce nu romanul roman, fura.

Asa cum de fapt esti facut si antisemit, in cazul in care ai afirma ca Israelul ar fi condus de politicieni care cauta razboiul cu lumanarea. Vezi cazul lui Gunter Grass laureat al premiului Nobel. Dar nu pentru pace asa cum au fost laureati multi razboinici, ci doar pentru literatura. Cel mentionat este asadar un magar nepriceput. Ce are literatura cu razboiul? Laureatii pentru pace se pricep la razboi, asa ca toti ceilalti ar trebui sa faca ciocul mic. 

Traim in opinia mea zile bizare. Intr-o lume care este pe calea descompunerii. Nu sunt religios dar mi-as dori o divinitate care sa-i poata lua de gat pe toti excrocii. De mocirla romaneasca sa nici nu mai vorbim. Am creat-o noi toti prin mana celora pe care i-am votat si continuam sa-i votam. 

Ma intreb totusi. Cum se poate simti un votac care voteaza PSD, sau PNL, de exemplu? Votand de fapt oameni care au fugit din PDL. Ce fel de conducatori sunt si ce fel de caracter pot avea aceeia care ii accepta pe traseisti cu bratele deschise? Exact acelasi caracter ca si traseistii. Pentru ca cine se aseamana se aduna, ca sa poata dormii pana la urma asa cu si-a asternut.

joi, 19 aprilie 2012

Atunci cand doctrina politica devine un chilot

Eram in Piata Universitatii din Barcelona atunci cand am vazut un individ care si-a bagat mana in fund aproape pana la cot. Era destul de cald, asa ca am tras concluzia ca pe om trebuie sa-l fi lovit mancarimea. Din cauza traspiratiei care obisnuieste sa apara in primul rand in locurile intime. Scarpinarea acestor locuri afecteaza insa de cele mai multe ori si chilotii pe care ii porti. 

Facandu-i de culoarea ciocolatei tocmai in zona in care au fost frecati de orificiul anal. Omul care le are cat de cat cu igena stie acest lucru foarte bine.  Si, de aceea, odata ajuns acasa el isi va arunca chilotii murdari la spalat, luandu-si imediat altii noi dupa ce a facut un dus.  Politica romaneasca a intrat ca de obicei si ea in calduri inaintea alegerilor. Obligandu-i astfel pe politicieni sa se scarpine. Iata de unde si culoarea tot mai cacanie pe care o primeste si asa numita doctrina politica. Indiferent de numele pe care ar purta-o. 

Importanta in aceste conditii devine astfel o manevra! Cea prin care poti scapa cat mai repede de un chilot plin de rahat, pentru a putea sarii in altul, aparent mai curat. Iata realitatea care il pune pe ganduri in momentul de fata pe utecistul de dreapta MRU. Domnia sa pare sa nu mai gaseasca chiloti spalati. Aceeia pe care scrie UTC sunt demodati. Cei pa care scrie PDL sunt purtati cu mandrie in momentul de fata de catre premier, dar sunt plini de rahat. In timp ce celora pe care scrie PNL nu li se vede bine partea interioara din regiunea dosului uman. 

In aceste conditii pozitia premierului poate fi inteleasa cu usurinta. Fiind inca primavara caldurile nu-l sufoca. El isi poate pune chiar si 4 chiloti la nevoie, aruncandu-i pe toti cat colo in cazul in care nudismul va devenii moda preferata in vara care vine. In rest nu am vazut doar oameni care se scarpina in fund in Barcelona. Cei mai multi se scarpina in cap. Asta pentru ca nu prea inteleg nimic din ceea ce se intampla si nici din ceea ce li se spune. 

Bancile continua sa invarta imobiliarele, trecandu-le dintr-un bilant in altul. Pentru a putea mentine mirajul preturilor, si nu in ultimul rand a propriilor bilanturi, stabile. Asta pana cand piata le va taia intr-o buna zi vinele. Deocamdata va trebui sa vedem ce ne va putea oferii data de reactie din 20 aprilie, una care va da in opinia mea din nou peste ochi celora care viseaza floricele.

luni, 9 aprilie 2012

Hai sa negociem!

Dsepre ce? Despre orice vrei tu, atata timp cat este despre ce spun eu. Uite nu-mi place de exemplu sapca aia tampita pe care o porti in cap. Putem negocia despre ea! Dar nu inainte ca tu sa o dai jos din cap si s-o arunci in foc. Cam asta spune laureatul premiului Nobel pentru pace iranienilor. Pornind astfel o retorica foarte asemanatoare cu cea a fostului presedinte George W Bush, inainte ca acesta din urma sa fi invadat Irakul.

Bush ”a reusit”, dupa cum poate vedea orice om cu ochii deschisi, sa instaureze "democratia" in societatea tribala pe care a atacat-o. Pentru ca asta i-a fost de fapt scopul final si foarte nobil, cel pe care l-a anuntat cu atata tam-tam intregii lumi. De la nobil la Nobel nu este insa decat o litera, asa ca Obama vrea sa-si incerce si el norocul. Treaba cu norocul este insa intotdeauna schimbatoare, pentru ca in urma unui atac asupra Iranului, eu as afirma fara ezitare ca ”inobelatul” si-ar cam fecunda norocul.

De mirat nu sunt mirat de loc pentru ca am prezis un razboi impotriva persanilor pornit de laureat. Am indraznit sa afirm fara sa clipesc si faptul ca un atac israelian, sau american, acelasi lucru de fapt, ar putea fi scanteia care va aprinde focul unui razboi global. Iata ca am ajuns acum exact la ceea ce ma asteptam. Intr-un moment in care presedintele american incepe sa se joace cu scanteile. In numele democratiei, desigur, al aceleia pe care am vazut-o functionand magistral si in Europa.

Atunci cand Merkozy a negociat cu grecii. Care au trebuit sa-si arunce sapca numita Papandreu cat colo, inainte de-a se aseza la masa la care trebuia sa fie fumata pipa pacii. In Grecia in locul lui Papandreu a fost pus un om al bancilor, lacheu devotat al balaurului bicefal. Care era obisnuit sa negocieze dand afirmativ din cap la tot ceea ce i se propune. In Iran, in schimb, lucrurile par sa se ingroase, devenind chiar imposibile. Din moment ce inlocuirea lui Ahmadinejad cu Hillary Clinton nu poate fi in momentul de fata altceva decat o utopie.

Ca o consecinta eu nu pot vedea alt rezultat al ”negocierilor”cu persanii decat urmatorul: Netanyahu si Obama se vor aseza la masa ca sa negocieze data atacului.

PS. Uite ca era sa uit! Sti de ce urca euro? Voila!

FXstreet.com (Córdoba) - The New York session has seen the Euro rose back above the 1.3100 mark against the Greenback as US stocks pull off their worst levels of the day and helped by the announcement that Spain will move ahead with €10 billion more in budget cuts.

A chance in a lifetime

Unde? In Grecia! Ne apropiem de luna mai. Precum spuneam ar fi de preferat sa ne uitam la cureaua de la pantaloni incepand cu data de 2. Un interval de timp mult mai important, cel mai important, rasare insa in jurul datei de 20,+- cateva zile ca intotdeauna. Data amintita ar putea scoate Grecia din UE. Chiar in cazul in care iesirea nu se va produce in intervalul amintit, ea se va produce la o alta data. Eu unul sunt aproape convins de acest lucru.

Cine a incercat oare sa ma convinga? Graficul indicelui bursier din Atena. Cunoscatorii teoriei celor trei valuri vad cu siguranta si de ce. In cazul in care se uita atenti la graficul afisat. Indicele elen se apropie de tinta finala a deprecierii consistente pe care a avut-o de la nivelul de peste 6000, incheind astfel doua cicluri negative suprapuse.. Minima atinsa pana acum a fost de 645. Deprecierea este asadar una fenomenala. Asa cum nimic nu creste pana la cer, nimic nu va cadea pana in iad, cu atat mai putin o tara suverana care va trebui sa continue sa existe.

Dupa o panica care va duce pretul indicelui din Atena spre nivele de 500-550, "intamplator" pana la linia trasa anapoda pe care o vezi pe grafic, lucrurile se vor stabiliza. Grecia va trece la drahma, o valuta care se va face praf intr-o prima faza. Aici apare insa si sansa pe care omul o are o data in viata. Dupa o vacanta bancara si falimentele de rigoare, pe piata elena vor ramane multe companii batucite. Companii in care va merita sa investesti. Ma refer chiar si la institutiile financiare care vor supravietui lovitura. La nivelele tinta al indicelui din Atena, companiile grecesti care vor supravietui vor fi un chilipir. Putand fi cumparate cu 10-20 de centi la dolar, adica, depreciate cu 80-90%.

O inflatie, urmata de hiperinflatie, ar trebui sa inceapa asadar la eleni. Ea trebuind sa traga dupa sine toate preturile conform definitiei pe care o are. Cei care se vor baga la bursa in jurul nivelului tinta enuntat, nu au teoretic cum sa piarda. Asta pentru ca tara numita Grecia va continua sa existe si va trebui ca atare sa intre intr-un nou ciclu economic ascendent. "Salvarile" au tinut-o pana acum inecata, pentru ca "salvatorii" o salvau bagand-o cu capul sub apa. Repet ca intotdeauna! Analiza pe care ai citit-o izvoreste dintr-o parere strict personala. Ramane la aptitudinea fiecarui individ sa o ia de buna sau de rea.

Nu este o recomandare! Este doar o scoatere in evidenta a unor fapte pe care eu le vad foarte posibile si probabile.

Spania este in greva generala pentru ca nu este Grecia. Acolo am avut "generale greve". O diferenta de la cer la pamant. Ba mai mult! Am primit si asigurari de la politic ca nici nu poate fi vorba de necesitatea unei salvari in Spania. Eu zic chiar de aceea ca te poti pregati de acum pentru una. Eu ma pregatesc deocamdata sa stau probabil acasa. Asta pentru ca avionul spre Barcelona nu a mai decolat ieri. Sa vedem ce se intampla pana maine. Sper totusi sa pot pleca. Imi vine greata cand ma gandesc ca banii pentru hotel mi-au fost deja trasi din cont. Recuperarea lor mi-ar da cu siguranta multe momente de iritatie. 

duminică, 8 aprilie 2012

Ponta rupe programul de guvernare al PSD

In ropotele de aplauze al unor cercopiteci care par sa nu aiba habar pe ce lume traiesc. La televizor nu ma uit aproape de loc, dar ziarele sunt obligat sa le rasfoiesc pentru a putea face comentarii la ceea ce se scrie.

Pot afirma cu tarie si convingere ca nu am vazut articol in presa, indiferent de care nuanta a murdarului ar fi fost aceasta, si nici aparitie la antene a domnului Ponta, fara ca domnia sa sa nu-si fi prezentat telul suprem al vietii.

Un tel care in stil romanesc devine automat si telul cercopitecilor pe care ii conduce. Al acelora care aplauda furtunos indiferent de ce face sau de ce spune seful. Asa au invatat de la pantofar. Telul suprem al domnului Ponta, care a devenit mai apoi programul politic al coalitiei din o pozitie, una deosebit de penibila in opinia mea, a fost pana acum inlaturarea de la putere al lui Traian Basescu. Despre acest magistral program au behait neincetat cei trei lideri al partidelor multicolore, de un gri murdar in nuante diferite.

Nu a existat interviu cu acesti lideri de clanuri, in speta cu asa numitii grei Ponta si Antonescu, in care acest program politic maret de inlaturare a presedintelui sa nu fi fost scos in evidenta. Stiti bine ca nu obisnuiesc sa exagerez atunci cand fac afirmatii serioase. Nu cred ca exista cineva care sa nu fi auzit si sa nu fi vazut pe viu ceea ce am scris in randurile de mai sus. Am auzit de N ori afirmatia prin care ni se spunea, ca: nimic nu poate fi mai important pentru soarta Romaniei decat inlaturarea PDL si al lui Traian Basescu.

Ok! Recunosc ca sunt greu de cap. Si recunosc ca un program politic cu un singur punct mi se parea nu numai penibil dar si foarte subtire. Dar, pana la urma, dupa multe batai de cap am reusit totusi sa-l inteleg si eu. Asta pentru ca marii ganditori si lideri din o pozitie nu au contenit sa mi-l explice zi de zi. Dupa atatea explicatii mi-a intrat in cap ca un cui batut cu ciocanul.

Am fost asadar gata sa-l chiar aplaud pe domnul Ponta atunci cand s-a urcat pe marea scena a cuvantarilor. Asteptam cu sufletul la gura deschiderea discursului, ca sa mai aud inca o data ceea ce credeam ca am reusit sa intelg in cele din urma. Programul politic al PSD, al intregii coalitii de fapt. Ardeam de nerabdare ca sa pot bate din palme.

Le-am si ridicat in aer dar am ramas pana la urma mut. Domnul Ponta s-a urcat pe scena si a rupt programul politic al partidului sau in bucati. Programul intregii gasti din o pozitie de fapt. Cel pe care clanurile s-au straduit ani de zile sa-l construisca cu eforturi supra omenesti si cu foarte multa sudoare.

Cine era oare acel care spunea ca romanul isi darama casa atunci cand nu are ce face?

Domnul presedinte si-a folosit si el cu aceasta ocazie talentele de marinar securist. Incercand sa cotonogeasca ca un marinar fotbalist. A reusit oare sa rupa vreo glezna? Probabil vreo cateva, dar nu destule dupa parerea mea. Pentru ca obisnuieste sa-si puna bocanci de fatbal doar in pragul alegerilor, si mai mult de vazul lumii. Nenorocul domniei sale se trage desigur si de la lipsa de educatie si de discernamant a romanilor. Un popor care este in stare sa-si aplaude chiar proriile funeralii. Ce sa mai conteze atunci nuanta culorii murdare pe care o are groapa in care vrea sa te bage fiecare politician patriot?

PS. Apropo de congrese si patriotism! Ai vazut harta cu inregistrarea noilor masini de lux? Oare pe ce drumuri circula acesti proprietari exigenti? Probabil pe cele cu gaurile cele mai mici.  Sau de ce nu pe camp, printre copaci, si in livezi? Acolo unde si-au construit palatele fara canalizare si fara nici un fel de infrastructura. Pretentiile romanului sunt deosebit de mici cand este vorba de civilizatie. Masinile trebuie insa sa fie cat mai mari. Parcate in copaci, pe trotuare, si pe margini de canale. 

joi, 5 aprilie 2012

Data importanta de reactie maine

Prin intermediul acesteia o noua apreciere probabila a tot ce a decazut in ultimul timp ar trebui sa inceapa. Vom vedea acum cata putere vor mai gasi toate aceste obiecte pentru lupta recuperarii teritoriului pierdut. In opinia mea lucrurile vor arata totusi putin diferit fata de trecut. Tot ce s-a depreciat ar trebui sa porneasca spre nord, numai ca vitezele de miscare ar trebui sa fie de aceasta data diferite.

 Diferite ar trebui sa fie pana la urma si nivelele la care vor ajunge obiectele de risc, ma refer aici in primul rand la eventuale depasiri ale ultimelor maxime. 

Un scenariu care ar putea fi periclitat, deocamdata eu mai cred in el, chiar daca am devenit mai temperat, este acela in care euro ar fi trebuit sa ajunga conform caluculelor mele la 1,36, cel putin. In timp ce scenariul SP ar putea foarte bine sa se desfasoare conform asteptarilor pe care le-am avut. 

Oricum, euro a ajuns la o zona foarte solida de cerere. Lovindu-se de o linie trasa anapoda chiar in jurul nivelelor la care se invarteste in acest moment. In acelaasi timp dolarul a ajuns la o zona de oferta. In primul rand fata de leu.

In cazul indicelui valutei americane linia trasa anapoda nu a fost atinsa inca, ceea ce ar putea duce la inca o incercare de depreciere euro, maine. Deprecierea ar trebui sa fie totusi infima, si sa fie urmata de o revenire, cel tarziu spre sfarsitul sesiunii bursiere. Baga de seama! Scenariul descris este unul scurt, valabil maximum pana la sfarsitul lunii. Scenariul de durata fiind total neafecat.

Ce surpize am putea avea din partea pietei? O rupere subita a nivelului de cerere cu o prabusire rapida a intregului castel facut din rahat. Mai putin probabil, totusi, cred eu in aceste momente.

Inchei prin a-ti aminti de un articol foarte scurt pe care l-am pus pe site in luna ianuarie anul curent. Il gasesti aici. Compara ceea ce spuneam atunci cu ceea ce se intampla acum. Vezi graficul euro-franc. Testele de care vorbeam atunci au inceput, vezi sagetile rosii. Si mie imi miroase din nou a campionat de pumni, piata-banca.

Campionat  pe care BC a Elvetiei l-a castigat o data, dar invers. Fiind declarata de atunci campioana tuturor bancilor. Pentru ca a reusit sa piarda cei mai multi bani pe care i-a pierdut o banca vreodata, in urma unor interventii futile in piata. Observa cum peg-ul de 1,20 a fost spart chiar azi. Apropo de graficul dolar-ron! Este unul de 5 ore. L-am ales deliberat! Pentru a arata cititorilor manualului scris de mine o zona de oferta "ca in carte". Nu am nici un dubui ca ea va rezista la un prim test. Intrebarea este pana cand?

miercuri, 4 aprilie 2012

Valul devastator

Intr-un comentariu, ieri, Razvan imi spunea ca a inceput valul de care vorbeam. A inceput dupa parerea mea valul din aprilie de care vorbeam, cel care venea cu un tren suplimentar, si nicidecum valul devastator. Asta este convingerea mea in momentul de fata.

Data de 2 mai va fi insa cu totul altceva. Incepand cu aceasta data va trebui sa ne strangem curelele de la pantaloni. Asta pentru ca ciclul invers de un an, cel care nu exista, va da la exact aceasta data de o maxima. Cred asadar ca acest ciclu va fi primul care va veni sa anunte furtuna.

Ciclul de 7 ani va reusi sa parcurga si el pana atunci aproape jumatate drumul sau. Ajungand la data amintita, la doar 4 luni distanta de la punctul sau de balanta in ceea ce priveste timpul. Avem asadar sanse foarte bune pentru un top final in mai. Asa cum am mai repetat de nenumarate ori in postari mai vechi. Idealul ar fi ca SP 500 sa poata atinge pana atunci un nivel cheie, 1437,23 pe graficul meu din Metatrader 4.

Un nivel care se afla in perimetrul patrulaterului care marcheaza zona de pret pe care credeam eu ca o va atinge aceasta aprecierea bursiera inceputa in 2009. Unul pe care l-ai vazut si tu expus ultima data intr-un film. Pana atunci ar trebui sa asistam la aceiasi batalie pe care am descris-o in cazul actiunii Apple. Dintre cei cu capul in nori, care extrapoleaza totul liniar, si dintre cei care sunt cu picioarele pe pamant, fiind astfel constienti de limite.

Ma bucur totusi ca macar in ceasul al 12-lea cineva s-a hotarat sa puna un articol diferit in presa autohtona. Cel la care facea vali referire untr-un comentariu. Nu este pe un blog, citit doar de cativa, ci intr-o revista pe care o citesc mult mai multi. Este in limba romana! Subiectul este acelasi pe care l-am dezbatut si eu pe aceasta pagina de N ori, dar sper ca el sa aiba mai multi cititori decat a avut aici. Asta pentru ca ceea ce vine ne va afecta pe toti. Mai putin pe cei pregatiti.

Repet asadar ceea ce am mai spus. Cash-ul ar trebui sa devina rege pentru o perioada buna de timp. Asta pentru ca oamenii vor vinde tot ceea ce au acaparat ca sa-si platesca datoriile. Cu toate acestea falimentele ar trebui sa vina in avalansa, inclusiv cele bancare. Cu toti Bernacii pusi unul peste altul.

Cei ce l-au vazut pe Isus bancher central vor mai trebui sa se gandeasca o data, dandu-si seama in cele din urma de neputinta celora pe care i-au adulat. Chiar in cazul Romaniei, tara ”tutulor” cuvantarilor, una in care numele sefului bancii centrale incepe intr-adevar cu IS. 

Asta pentru ca monetizarile fara velocitate nu vor avea nicioadata efectul scontat.

Bani tangibili nu se vor tiparii din cauza exploziei pe care le-ar avea dobanzile, pentru ca, piata si nu bancile centrale este cea care hataraste dobanda pe care vrea sa o perceapa un particular care a decis sa-si imprumuta banii. Un scenariu hiperinflationist, imposibil pana in momentul in care toate creditele vor fi platite sau distruse, tocmai din cauza oscilatiilor de dobanda mentionate mai sus, ar fi ca o consecinta si un scenariu de sinucidere pentru insusi Dumnezei bancilor.

Tinand cont de datoriile pe care acestia au reusit sa le acapareze in decursul anilor. Dobanzile in crestere i-ar ucide imediat pe toti acesti Cristosi, inclusiv pe cei din bancile centrale. Lucrurile pe care le-am spus sunt doar inca o repetitie a celor spuse de foarte multe ori pana acum. Nu pentru ca as avea eu o dragoste aparte pentru repetitii, ci doar pentru faptul ca un lucru repetat de mai multe ori ar putea sa intre mai bine in urechi. Mai ales atunci cand ne aflam la un moment de rascruce a civilizatiei si a formei de viata pe care am cunoscut-o pana acum.

In cazul in care perceptia mea este corecta, cei care o vor lua in considerare vor avea numai de castigat. Chiar daca se vor hatara sa-si ingroape banii, mai multi sau mai putini, in fundul gradinii.

Visatorii se vor arde pentru o viata, cu toate imobiliarele, metalele pretioase, si alte lucruri pe care le-au cumparat. Prostiti de analizele magistrale care puneau fara sa clipeasca carma in mana politicului si al bancilor centrale. Interesant este faptul ca acesti mari analisti nu s-au intrebat niciodata! Cum de am putut ajunge aici? Daca sus mentionatii au intr-adevar volanul in mana asa cum se pretinde.

Cei care explicau lovitura de gratie data dolarului, vor ramane si ei opariti, din moment ce puzderia de imprumuturi facute din aer sunt aproape toate denominate in dolari.

Ineptiile debitate cu privire la valuta americana vor trebui sa fie ingropate. De catre toti cei care nu au inteles o iota din definitia pe care o are o valuta de rezerva. Dupa cate vezi eu am lasat totusi ca acest tren suplimentar de care vorbeam, pus pe sine in aprilie, sa plece fara mine. Asta pentru ca mai cred in venirea trenului adevarat, in mai. Daca am gresit, ma voi sui de data asta intr-o masina. Asta pentru ca sa ajung trenul suplimentar din urma. Efortul nu va fi cu siguranta prea mare, din moment ce calatoria cu acest  tren se arata a fi destul de lunga. 

marți, 3 aprilie 2012

Previziuni despre lucruri intamplate

Face din nou Nouriel Roubini. Interesant este faptul ca orice spune acest om apare imediat pe coperta magazinelor din toata lumea.

Asta in timp ce alti oameni, care au prevazut lucruri pe care aproape toti le vedeau imposibile, cu mult inaintea susnumitului, nu sunt nici macar bagati in seama. Clinton, Roubini, Blair, etc. sunt platiti gras pentru fiecare cuvant pe ca il rostesc. Toti au reusit sa adune sute de milioane de dolari din cuvantari.

Nu este asadar de mirare ca acestia au vizitat, unii din ei de mai multe ori, tara ”tutulor” cuvantarilor situata pe malul Dambovitei, Romania. Pentru asta s-au gasit de indata si banii care nu sunt.

Asta din moment ce avem si doi englezi in politica romaneasca. Elenuta, blonda, care se simte ca Margaret, crezand pana la urma ”care este”, si, Victoras, la care Iliuta si Daciana ii spun de-o buna vreme, asa cand nu-i aude nimeni, Tony.

Interesant este faptul ca in timp ce acesti oameni foarte influenti cuvanteaza, lumea se darama. In ropotele de aplauze ale acelora care ii asculta si care ii platesc. 

luni, 2 aprilie 2012

Fluieraturi de tren in departare

Uitandu-ma la grafice am auzit un fluierat de tren. Din departare, adevarat, dar sunetul venea cu siguranta de la o locomotiva. In curand acest tren va sosi in gara, asta pentru ca cei care l-au pierdut data trecuta sa se poata urca in el.

Ca o consecinta am inceput si eu sa-mi fac bagajul, fiind convins ca de data asta nu ma voi da jos de pe scarile vagonului asa cum am facut data trecuta. Colac peste pupaza venirea trenului este anuntata si in megafoane.

Putin prea devreme in opnia mea, dar asta nu m-a impedicat nicidecum sa ciulesc urechile si sa deschid ochii si mai larg. Bagajul imi este gata, si mai am norocul dea a sta doar la o scuipatura de gara. Sefului garii i-am spus ca eu ma asteptam ca acest tren sa vina in luna mai, prin data de 2.

El mi-a zambit spunandu-mi ca este de fapt vorba de un tren suplimentar. Unul pe care caile ferate au decis sa-l puna pe sine in luna aprilie. Acesta ar trebui sa soseasca in gara la 1,3420, trecute fix, in timp ce cel din mai va sosi cu cca. 2-3 minute mai tarziu. Biletele la primul tren vor putea fi cumparate in lei la un pret care va  fi situat intre 3,25-3,27.

Al doilea tren ar putea fi mai ieftin, pretul exact nu a fost inca stabilit. O data ce il voi afla o sa il comunic. Asta in cazul in care cererea pentru un astfel de tren va persista. Pana atunci eu voi striga de trei ori traisca! Pentru cele cinci tari care au decis sa dea o lovitura de gratie dolarului. Si zece sa traiasca pentru ziare.com care a reusit sa copieze stirea.

duminică, 1 aprilie 2012

"Praslii" cei voinici si marul de aur

In care spunea cineva ca vrea sa se bage pana si Banca Centrala Israeliana. De la 1,81$ la 621$, aprecierea actiunii devine o prestatie incontestabila si un fapt implinit pe care nu-l pot nega nici orbii.

Sa indraznim oare sa extrapolam pretul Apple liniar de la aceste nivele? Asa cum fac cei care recomanda cumpararea actiunilor companiei la pretul actual. 

Fiind convinsi ca prestatia "fructului" va putea avea doar o singura directie, catre Sfantul Petru. Eu unul nu am crezut si nu voi crede niciodata in extrapolarile amintite. Ca o consecinta mi s-ar parea o prostie sa afirm ca: daca "marul" a ajuns in perioda pe care o vezi in grafic de la 1,81$ la 621, va ajunge in viitor, de la 621 la 1200, si mai apoi la 3000, la 30 000, si poc in bratele lui Dumnezeu. 

Cei ce vor sa cumpere n-au decat. Banci centrale, tari suverane, pot sa sara din partea mea toate in caruta cu "mere". Eu voi continua sa cred ca de obicei ca: fiecare companie poate sa creasca pana nu va mai creste, pentru ca, pana la urma, exista chiar si in natura o limita pentru orice expasiune. 

Cand o asemenea limita este atinsa, o reactie in directia opusa este inevitabila, indiferent de cine sau ce a reusit sa creasca in directia ingerilor. Graficul afisat este unul de durata foarte lunga, dupa cum se vede unul trimestrial. "Marul" si-a depasit la nivelele actuale toate maximele anterioare. 

Nemaiavand zone vechi de cerere si de oferta soarta ne osandeste din nou la folosirea binelor cunoscute linii trase anapoda. Precum si la niste calcule matematice facute tot asa. Ambele metode incep sa sune un clopotel de alarma in urechile mele, desi multi analisti tehnici vor spune ca Apple a iesit din perimetrul triunghiului in care s-a invartit in tot acest timp, putand sa-si ia in fine zborul spre nori.

Eu voi fi insa mult mai temperat in aprecieri. Fiind convins in momentul de fata ca perforarea facuta de actiune este una falsa. Una de genul celora pe care le-am descris cu destula claritate in cartea mea. Ca o consecinta, in cazul in care analiza mea este corecta "merisorul" ar trebui sa revina destul de curand in triunghi. Daca acest lucru se va intampla, eu il vad deocamdata foarte probabil , actiunea va trebui sa faca o noua perforare al aceluiasi triunghi, dar invers, catre sud. Putand astfel sa-i lase cu gura cascata, dar si cu buzunarele goale, pe cei ce au cumparat "mere" la nivelele actuale de pret. 

Noul director al companiei va fi foarte probabil luat in focuri, si va fi acuzat ca nu este ca Steeve Jobs. Cei care il vor acuza nu au inteles si nu vor intelege niciodata ca raposatul Steeve ar fi avut din pacate aceeiasi soarta daca mai era director si azi. Reusind sa plece dintre noi la timpul potrivit, Steeve Jobs va ramane o legenda. Legenda care a reusit sa ridice Apple spre cele mai inalte culmi. 

Va incepe oare plonjonul actiunii in zilele urmatoare? Foarte putin probabil! "Marul" va mai trebui sa se invarta o perioada la nivelele de preturi care cad in afara triunghiului pe care actiunea a reusit sa-l parasesca. Asta pentru ca la aceste nivele va incepe o batalie. Intre cumparatorii care cred in extrapolarile liniare si cei care cred in limite. O grupa va trebuie sa castige pana la urma aceasta batalie. Eu pariez pe cei constienti de existenta limitelor.