Mai bine zis rolul pe care si-l asuma ele, pentru ca rolul real pe care il au este de la zero in jos, minus unu fiind prima treapta a scalei distructive pe care se pot misca. Ai auzit de mandatul dublu al FED? Sau de madatele oricarei banci centrale? Stabilitatea preturilor si crearea locurilor de munca. Hai sa disecam putin aceste mandate! Ca sa vedem daca ele sunt reale, sau, daca sunt doar o propaganda invelita in hartie aurie cu miros de cacat.
Voi incepe cu disectia primului asa zis mandat, pentru ca este deosebit de important pentru orice societate, crearea locurilor de munca. Pentru a pastra prezentarea la nivel de clasa a cincea, ca de obicei, va trebui sa luam si niste exemple. Vom pleca asadar de la exemplul unui om de afaceri, a nu se confunda cu omul de desfaceri din Romania. Omul din exemplul nostru are asadar o firma in care are 20 de angajati. Producand, sa presupunem, parbrize pentru masini mici.
Afacerile firmei merg bine, pentru ca masinile mici se vand ca painea calda, desi dobanzile din piata, precum si dobanda de referinta a bancii centrale din tara in care activeaza firma, sunt de 5%. Ba mai mult! Pornim de la o premiza in care omul nostru nu are ncio datorie. La un moment dat Patronache incepe sa primeasca comenzi mai putine, un lucru care il face sa tresara. In timp ce isi studiaza inca o data comenzile, mirat, el aude la radio o stire. Prin care afla ca vanzarile de masini, in tara sa de bastina au scazut anual cu 10%.
Cand ajunge acasa de la serviciu vede si la televizor un reportaj despre acelasi subiect, numai ca aceasta informatie vorbeste despre caderi de vanzari pretutindeni. Nu numai la masini, ci si in alte sectoare. Pentru a intelege psihologia la care voi face referire trebuie sa incerci sa te pui in situatia acestui mic intreprinzator! Si sa incerci sa te gandesti la ce ai face tu intr-o asemenea situatie. Tinand cont de ceea ce vad ca se intampla in economie, sunt convins ca o majoritate a micilor intreprinzatori, au facut exact ceea ce ar fi facut orice om cu capul pe umeri.
Hai sa continuam povestea! Omul nostru aude dupa o jumatate de an o alta stire. Una prin care afla ca pretul creditelor s-a ieftinit. Banca centrala a coborat dobanda de referinta la 2,5% de la 5%. Tinand cont de plonjonul comenzilor intreprinzatorul nostru nu a mai facut angajari, din moment ce a vrut sa gardeze, ca orice om normal, in fata unei situatii eventual si mai proaste. Ba mai mult! Ca sa nu concendieze pe nimeni si-a anuntat personalul ca trebuie sa le inghete salariile. Din moment ce vanzarile scazute nu mai produc aceiasi plusvaloare ca inainte.
Tinand cont de cele spuse. Crezi cumva ca omul nostru va fugii la banca dupa credite, imediat dupa ce a auzit despre stirea ieftinirii lor? De ce s-ar mai duce sa ia un imprumut? Din moment ce a fost obligat sa scada productia, plecand de la numarul comenzilor scazute pe care le-a primit.
Inchipuieste-ti acum acelasi intreprinzator, dar intr-o alta situatie. Intr-una in care a luat credite cu galeata, ca sa se extinda, chiar inainte sa fi aflat de numarul comenzilor scazute pe care le-a primit. Crezi cumva ca va da buzna la banca intr-o asemenea situatie?
Ai observat cum poate un singur eveniment legat de profitul unei firme mici, comenzile in scadere, influentata psihologia unui om? Aceasta psihologie se transmite imediat la personal, care devine mult mai atent in ceea ce priveste propriile cheltuieli, din moment ce nu mai are siguranta zilei de maine, prin intermediul unui loc de munca sigur. Lunile trec, si peste inca o jumatate de an comenzile la parbrize scad cu inca 10%. In timp ce banca centrala isi pune dobanda aproape de zero. Ce crezi tu ca va face in aceste conditii omul nostru? Va fugii la banca sa ia un credit?
Sau se va gandi ca ar trebui sa concedieze niste oameni, pentru ca la toti nu le mai poate plati salariile, asta daca mai vrea sa-si tina firma in viata. Tine cont! L-am pus din nou pe Patronache in prima ipostaza, cea fara nicio datorie. Ce crezi ca ar face in ipostaza a doua? Indatorat pana in dinti. Ai vazut in exemplul de mai sus cat de bine poate reusi primul mandat pe care si-il asuma bancile centrale, cel cu privire la crearea locurilor de munca.
Precum si cat de mult pot sa influemteze ele piata angajarilor. Zero la patrat!!!!! De ce? Pentru ca poti oferi cate credite vrei, chiar la dobanda zero, din moment ce nu gasesti oameni care sa vrea sa le circule.
Hai sa disecam acum al doilea mandat asumat de aceleasi banci: stabilitatea preturilor. Intr-un mediu economic precar pornit de la perceptii negative, venite in lant, cererea scade. Cei cu firme nu mai angajeaza, concediaza chiar, in timp ce cei cu slujba devin mult mai atenti la ceea ce fac cu banii pe care ii primesc in fiecare luna. Rezultatul firesc este deflatia=diminuarea banilor tangibili precum si a creditelor aflate in circulatie. O alta consecinta care ar trebuie sa fie fireasca, ar fi scaderea preturilor la toate marfurile, sau cel putin la o majoritate coplesitoare. Numai ca, asta s-ar intampla daca nu ar exista banci centrale.
Care in loc sa stabilizeze preturile asa cum pretind ele, le distorsioneaza.
Banii pe care banicile le iau de la bancile centrale nu pot fi plasati in economie din cauza cererii inexistente pentru credite, un fenomen despre care am vorbit in pasajele precedente. Ce pot sa faca atunci aceste banci cu banii care li se ofera? La dobanda zero nu prea multe. Pot insa sa-i plaseze in speculatii. Transformarea unor banci in cazinouri nu poate face altceva decat sa deterioreze mediul economic deja precar si mai mult. Pentru ca nici o economie nu va putea creste doar pentru simplul fapt ca Goldman Sachs a mai cumparat niste derivate de petrol in valoare de cateva miliarde.
Este adevarat ca un asemenea fenomen va scumpi titeiul la bursa, facandu-i pe baietii cu peak oil sa urle ca din gaura de sarpe. Asta neinsemnand insa nimic pentru economie.
Ba mai mult! Cand Goldman isi va da seama, la un moment dat, ca pretul titelui relatat la riscul pe care il implica valoarea pe care o are, nu mai este sustenabil, in acel moment banca va incepe sa-si vanda toate derivatele pe care le-a cumparat la 40 de dolari. Cui? Boilor care striga peak oil! La cat? la 140 dolari. Un pret pe care Goldmanii au reusit sa-l obtina speculand cu banii FED un trend la care participa multa lume. Ei, goldmanii, si altii ca ei, vor vinde asadar tot ceea ce au cumparat, asa cum au facut si cu argintul lui Gogu, exact la un pret pe care il vor considera nesustenabil.
Pentru ca, tot ei, vor fii singurii care vor intelege ceea ce nici un magar care a intrat la 140 de dolari in piata titeilui nu a a inteles. Faptul ca cererea la petrol, de exemplu, a fost una artificiala, creata printre altele si de Goldmani, cu banii FED, si nicidecum una rezultata dintr-o economie sanatoasa in revenire sau in crestere. Nemaiavand, printre altele, sustinerea banilor veniti de la barbosi, petrolul plonjeaza de la 140 de dolari la 30, in doar cateva luni. Facandu-i pe peak oil-isti sa urle de durere, si sa vanda totul in panica. Clipa in care Goldmanii si altii care considera pretul petrolului ieftin incep sa cumpere derivate din nou. Goldmanii foarte probabil cu bani noi primiti de la FED, printr-un nou QE.
Observa totusi! Pretul conteaza! Pentru ca iti garantez ca nici un goldmanian n-a cumparat petrol la 140 de dolari, precum nu cumpara foarte probabil nici DJI la 14 000. Iti spune in schimb tie ca indicele va ajunge la 20 000, ca sa cumperi tu. De ce? Ca sa aiba el cui sa vanda, la un pret considerat nesustenabil, sau cat mai aproape de el. Citind ultimele randuri ai inteles probabil nu numai mandatul nr. 2 al FED, cel legat de stabilitatea preturilor, ci probabil si valoarea stirilor pe care le raspandesc o groaza de dobitoci pe internet si in presa consacrata.
Intr-o economie in care bancile centrale nu si-ar baga coada,, sau si mai bine, nu ar exista deloc, lucrurile ar arata cu totul altfel. Pentru ca fara banci centrale nu ar mai exista nici banci cazinou. Nici o banca nu si-ar risca proprii bani la jocuri de ruleta, in cazul in care ar sti ca nu are pe nimeni in spate care sa o scoata din cacat in urma fiecarei afaceri catastrofale pe care o face. Crize ar exista si intr-un asemenea mediu, din cauza existentei ciclurilor economice, dar ele s-ar rezolva de la sine si ar fi de durata mult mai scurta. Lasand urme care ar putea fi tolerate mult mai usor de catre populatii.
Orice orizont intunecat trebuie la un moment dat sa se lumineze, asa cum face intotdeauna si orizontul econmiei. Prin insasi faptul ca cei inventivi care vin cu produse noi, interesante, la un pret interesant si apt de concurenta, incep dintr-o data sa vanda mai mult, fiind astfel obligati sa angajeze. Mai tarziu vor fi cu siguranta obligati sa ia si credite prin care sa se poata extinede. Dar in nici un caz nu pentru ca se joace cu ele la ruleta. Sau si mai putin pentru ca FED fuge dupa ei sa i le dea. Asa se se vor sfarsi in opinia mea si problemele economice actuale, dar, din pacate, doar dupa ce demolatorii vor reusi sa demoleze tot ceea ce a fost construit pana acum.
Prin aparitia ideilor noi despre care am vorbit, se nasc si produsele care vor putea capta interesesul cumparatorilor, in speta al acelora care mai au un loc de munca. Usurand atfel aparitia primei rotite care ar trebui sa devina radacina unei noi renasteri economice. Si Observa! Fara nici un Fed. Cand Patronache vede ca incepe sa-i creasca numarul comenzilor la parbrize, va fi fortat de imprejurari sa angajeze, si va lua si credit tocmai din aceleasi cauze.
Conform celor expuse, care reprezinta o realitate pe care fiecare om o poate vedea cu proprii ochi, FED si alte banci centrale au in opinia mea cel putin doua mandate. Unul de distrugere a pietei de munca, si altul de distrugere al mecanismelor de functionare al pietelor libere. Cu consecintele de rigoare. Tot ca o consecinta al acestor mandate demolatoare, primul lucru care ar trebui sa fie distrus cat mai degraba ar trebui sa fie tocmai banca centrala. Un lucru care sper sa se intample pana la urma. Inchei prin a aduga celor spuse un mic detaliu, fara nici o importanta, de fapt, dar unul pe care as dori totusi sa vi-l comunic. Bancile europene au datorii in valoare de 46 de trilioane de dolari si un levier de 1 la 26. Activele pe care le-au achizitionat pentru acesti bani sunt murdarii, dar ”muradrii bune”. O nimica toata, din moment ce Draghi si Bernanke vor rezolva tot ce le cade in cale. Cum? Asta vom vedea cu totii in curand.
Ai auzit ca securistii buni si drepti din USL vor sa impoziteze cainii si pana la urma si aerul pe care il respiri. Nu cainii din parlament! Pe cei pe care ii ai tu pe langa casa. Acelorasi securisti se pare ca le pasa si de mediu. Pentru ca au cobarat valoarea timbrului de mediu la aproape nimic, pentru rablele care polueaza deja prin rugina, ca sa nu mai vorbim de emisiile de bioxid de carbon. Au dublat in schimb taxa masinilor celor mai cumparate, euro 4. Asta ca voatcul caruia i s-a marit salariul cu 100 de lei sa poata zburda. Dupa ce va plati statului 200 sau chiar 250, din banii primiti. Dar asta conteaza mai putin. Pentru ca USL este cu poporul. Si vrea sa-l puna presedinte pe un fascist care nu-si mai ascunde intentiile de loc. Facandu-l pe bietul Tariceanu sa tremure pe motocicleta, in fiecare moment in care vede coreieni de nord, in asa numitul PNL. Si carle e prloblema? Cu Gigi in comisia juridica a parlamentului, un corean de nord, doi, nu mai pot strica chiar nimic.
Ps. Uite ca era sa uit cel mai important lucru! Azi la ora 21 ora Romaniei avem minutele FED. Care daca Bernanke va trage o basina colorata, vor face sa dispara datoriile de 46 de trilione a bancilor europene, facute la levierul despre care vorbeam.
Ai auzit ca securistii buni si drepti din USL vor sa impoziteze cainii si pana la urma si aerul pe care il respiri. Nu cainii din parlament! Pe cei pe care ii ai tu pe langa casa. Acelorasi securisti se pare ca le pasa si de mediu. Pentru ca au cobarat valoarea timbrului de mediu la aproape nimic, pentru rablele care polueaza deja prin rugina, ca sa nu mai vorbim de emisiile de bioxid de carbon. Au dublat in schimb taxa masinilor celor mai cumparate, euro 4. Asta ca voatcul caruia i s-a marit salariul cu 100 de lei sa poata zburda. Dupa ce va plati statului 200 sau chiar 250, din banii primiti. Dar asta conteaza mai putin. Pentru ca USL este cu poporul. Si vrea sa-l puna presedinte pe un fascist care nu-si mai ascunde intentiile de loc. Facandu-l pe bietul Tariceanu sa tremure pe motocicleta, in fiecare moment in care vede coreieni de nord, in asa numitul PNL. Si carle e prloblema? Cu Gigi in comisia juridica a parlamentului, un corean de nord, doi, nu mai pot strica chiar nimic.
Ps. Uite ca era sa uit cel mai important lucru! Azi la ora 21 ora Romaniei avem minutele FED. Care daca Bernanke va trage o basina colorata, vor face sa dispara datoriile de 46 de trilione a bancilor europene, facute la levierul despre care vorbeam.
15 comentarii:
Si cu toate asta oricine incearca sa porneasca o dezbatere despre necesitatea bancilor centrale in presa mainstream este considerat cel putin excentric. Si marea majoritate a oamenilor nu cauta informatii in afara acestei prese. Cred ca era un citat (parafrazez vag, cred ca din Ford era originalul) care spunea daca oamenii ar intelege cu adevarat sistemul financiar maine ar fi revolte.
>Faptul ca cererea la petrol, de exemplu, a fost una artificiala creata de Goldman cu banii FED
Acesti bani pot intra si in piata valutara? Daca DA, cum se impaca cu "bancile centrale nu pot misca cursul, (decat pe termene scurte)"? Daca NU, de ce?
Florin,nu banca centrala misca un curs, ai vazut asta la apple. Afirmatia este valabila si in cazul valutelor. Banca centrala ofera bani altor banci si cu asta punct.
Daca tu ca banca cumperi petrol la 40 de dolari, ai intrat intr-o speculatie, pentru ca nu ai nici o garantie a castigului. Afacerea poate iesi bine sau prost.
Daca esti insa in sincron cu alti investitori care cred si ei ca pretul petrolului se va aprecia de la 40 de dolari ai facut o afacere buna. Exact ca si la valute.
Banii bancilor centrale nu pot fi suficienti pentru a a stabili un trend intr-o piata cu lichiditate de 4 trilioane pe zi.
Intrand insa cu trendul ei pot sa-l intareasca.
Ai auzit de afacerile catastrofale cu derivate si valute facute banci cu renume mondial?
Tocmai pentru ca ele au intrat inoportun si importiva trendului in piata, cu banii lor sau cu cei primiti.
Banci de renume mondial precum Goldman, JP Morgan etc. nu ar mai fi existat azi daca nu ar fi fost recapitalizate cu banii contribuabilului.
Oare de ce? Pentru ca au fost in stare sa stabileasca trenduri?
Cel mai bun exemplu este cel al dobanzilor. Care au crescut cu cca. 60% in timpul celor mai salbatice stavile pe care FED a incercat sa le puna in cale, pentru ca la dobanzi banca centrala s-a implicat in mod direct.
Piata face un trend, si bancile intra la speculatii cu banii FED intarindu-l. Sau, intra impotriva lui ajungand in situatia bancilor europene, de exemplu, la faliment.
Ceea ce am vazut la bursele si la valutele care nu si-au mai terminat aprecierea s-a intamplat din cauza psihologiei.
Rezultata dintr-o perceptie total eronata. Cea prin care investitorii, deci toti cei care intra in piata, nu numai cei cu banii FED, cred ca risc nu mai exista deloc. Exista doar FED. Vom vedea in curand deznodamantul.
Adu-ti aminte ce spuneam despre euro la 1,20, cand toti il vedeau tandari. Spuneam ca nivelul este atat de tare incat ar trebui sa tina. Stiam oare ca va ajunge la 1,37? Nici poveste! Am vazut doar un nivel foarte solid de cerere.
Se pare ca l-au vazut si altii, cei care au inceput sa cumpere euro. O fi fost si bani dela FED in joc? Nu stiu, poate. Stiu insa altceva. Ei nu ar fi ajuns niciodata sa intoarca un trend. Au mai intrat bani de la FED la euro pe parcurs? Foarte probabil. Dar au intrat intr-un trend deja definit.
Acestui trend i se alatura pe parcurs altii, care vor si ei sa faca un ban. La sfarsit apar nestiutorii care pierd din pacate intotdeauna.
Pentru ca intra de obicei la un moment in care piata considera euro prea scump, indiferent de cati bani ar vrea sa dea FED bancilor.
Radu, sigur ca ar fi revolte. Numai ca cei care au inventat bancile centrale au cunoscut foarte bine firea umana. Fiind siguri sau cel putin aprope siguri de reusita.
Asta pentru ca au presa oficial de partea lor, si pentru ca au si multi asa numiti experti care chiar cred in mandatele asumate de bancile centrale.
Sunt convins ca poti numara pe degete pe romanii care nu sunt convinsi de faptul ca Isarescu face economia. Impreuna cu politicul.
Si culmea, nu se intreba niciodata de ce merge totul asa prost. Si de ce au fost oare periode chiar bune, cu acelasi Isarescu si cu aceiasi politicieni.
Pentru a-ti pune asemenea intrebari trebui sa te uiti totusi ceva mai departe decat lungul nasului. Si dupa cum se vede sunt destul de putini care fac acest lucru pana si in strainatate. Unde spre deosebire de Romania, exista totusi ganditori care nu inghit orice cacat care li se serveste.
>Florin,nu banca centrala misca un curs, ai vazut asta la apple. Afirmatia este valabila si in cazul valutelor. Banca centrala ofera bani altor banci si cu asta punct.
Punct daca ignori complet propriile argumente prezentate anterior.
>Intr-o economie in care bancile centrale nu si-ar baga coada,, sau si mai bine, nu ar exista deloc, lucrurile ar arata cu totul altfel. Pentru ca fara banci centrale nu ar mai exista nici banci cazinou. Nici o banca nu si-ar risca proprii bani la jocuri de ruleta, in cazul in care ar sti ca nu are pe nimeni in spate care sa o scoata din cacat in urma fiecarei afaceri catastrofale pe care o face.
Daca pui in carca bancilor centrale faptul ca bancile comerciale au miscat piata petrolului, la fel trebuie pus pentru orice piata miscata.
>Banii bancilor centrale nu pot fi suficienti pentru a a stabili un trend intr-o piata cu lichiditate de 4 trilioane pe zi.
Poate nu(tu esti ferm convins ca nu), poate da. dar conform articolului sunt suficienti sa miste piata petrolului.(daca cineva stie lichiditatea petrolului, este rugat sa o precizeze).
Intrebare de baraj: care e lichiditatea minima pentru ca o piata sa nu poata fi miscata de banii bancilor centrale?
Florin, am facut niste corectari in textul articolului, dupa observatiile tale. Pe care le-am gasit fondate. Poate au mai ramas totusi carente.
Oricum, eu nu cred ca banii FED pot misca singuri piata petrolului, sau vreo alta piata,in cazul in care sunt oferiti la varf de ciclu. Un lucru pe care l-am mai spus
Afirmatia mea este sustinuta de graficele care arata clar ce s-a intamplat cu burse, valute, dupa asemenea manevre.
Do not fight the FED a fost si mai este totusi o psihologie care atrage bani de pretutindeni. La minim de ciclu.
Toti acesti bani misca piata si o distorsioneaza pentru o perioada. Pana cand cei care au o perceptie corecta a valorii marfurilor tranzactionate incep sa vanda.
La varf de ciclu, acolo unde banii FED nu mai pot intra nici macar la burse.
Observa inca un lucru. Bursele au inceput sa plonjeze serios in 2000.
De atunci au trecut 13 ani. Din 2007 aproape 6 ani. In tot acest timp bursa nu a castigat nimic, raportat la topurile facute atunci.
Ba mai mult! Foarte multi indici se lupta in continuare cu un minus considerabil. Lasandu-i pe cei care s-au bagat aproape de acele maxime sa-si mai roada unghiile si azi. Asta in pofida inundatiei de bani venita de la FED.
Salut Horea!
Elevul din mine a apreciat din plin acesta "iluminare" vizavi de "importanta" bancilor centrale. Iti multumesc pentru acest articol! Exemplele sunt genial de clare!
Am vazut o idee, intr-un comentariu de-al tau, referitor la nivelul de 1,37 pt euro. Sa inteleg ca a fost atins maximul si de acum doar va cobori sau este ceva temporar urmat de o noua escaladare spre ipoteticul 1,4?
Bogdan
Salut Bogdan, mersi pentru aprecieri. In momentul de fata eu nu prea vad euro la 1,40.
Bancile centrale ajuta jucaria sa mearga (jucaria = sistemul financiar). Sangele care pulseaza in jucarie sunt banii actuali.
Banii le ofera oamenilor o oarescare garantie ca acumularea lor i-ar ajuta in obtinerea de bunuri in viitor. Asta pune lumea la munca (majoritatea oamenilor, nu chiar pe toti).
Suportul pentru bancile centrale e dat de suportul pentru acumularile actuale. Exista acumulari mari de bani care s-ar volatiliza in caz ca jucaria se strica. Cei care intra in sistem, pe masura ce acumuleaza mai multi bani devin aparatori ai sistemului - e valabil si pentru aceia care spera sa acumuleze. In acelasi timp cei cu bani au si mai multa putere, pe care o exercita inclusiv in sustinerea repararii jucariei.
Avem o jucarie care ar merge si fara bancile centrale? Asta nu stiu, dar a te juca cu jucaria inseamna a te juca cu acumularile de o viata ale multor oameni. Bun sau rau asta e sistemul pe care-l avem acum. Ca poate fi schimbat, desigur - ar fi bune niste reglementari pentru ceea ce pot sa faca bancile centrale. De exemplu o regula ar fi sa nu salveze bancile care joaca la cazinou.
Beton articol! 10*
Felicitari! Foarte frumos!
Rationamentul tau Horea este de bun simt economic si logic.
Bancile centrale ar avea o un rost dupa parerea mea doar intr-o lume ideala in care ele n-ar intra in cardasie cu politicienii. In sensul ca ele ar trebui, prin statut sa fie ipiedicate s tipareasca moneda doar in anumiti parametri. In felul asta, asa cum spunea si ALex n-ar mai putea sa salveze bancile cazinou sau oricare alte entitati neperformante si pietele n-ar mai putea fi distorsionate.
Rahatul la care s-a ajuns acum a fost creat cu coplicitatea majora a politicului. Si nici nu vreau sa ma gandesc ce ar face aceasta specie daca ar avea posibilitatea de a tipari bani in fiecare ciclu electoral de exemplu. Ar fi catastrofal.
Hai sa discutam totusi si varianta in care bancile centrale n-ar mai exista si fiecare tara, land sau regiune,poate chiar metropola, ar putea avea propria moneda cu care sa jongleze. Deci sa ducem discutia cu un pas mai in fata.
Cum vezi tu lucrurile ?
Multumes tuturor pentru aprecieri!
Vali parerea mea o sti de fapt dar voi incerca sa scriu un articol depsre bani pentru a incerca sa fiu si mai clar.
Pana atunci iti raspund cu o alta intrebare. Asta dupa ce ai citit randurile de mai jos.
When Was The Federal Reserve Created
The Federal Reserve was created in 1913 when Congress passed the Federal Reserve Act on December, 23.
Ce au facut oamenii din SUA pana in 1913?
Salut Horea!
Cu scuzele de rigoare pentru insistenta, te rog sa-mi spui daca dpdv al analizei tale, nu cumva pe eurodolar suntem intr-un moment similar 20-23 apr 2009 sau 7-12 ian 2011, cand se pregatea asaltul spre 1,4.
Multumesc!
Bogdan
Salut Bogdan. Ne pregatim intr-adevar pentru o revenire euro, dar, eu nu cred ca valuta comunitara va ajunge pana la 1,34. 1,33 pare totusi posibil in aceste momente.
Trimiteți un comentariu