Va prelua sefia UE, exact la inceputul anului 2014, an in care ciclul de 7 ani, inceput in 2007, va da de un top. Va fi oare aceasta stare de fapte o ironie a soartei? Sau, poate semnalul care va da startul unei explozii economice fara precedent, asa cum o vad "espertii". Daca te uiti la nivelul de pret la care au ajuns bursele, concluzia este doar una: bunastarea tovarasi, bate la usa tovarasi, pentru ca, tovarasi, cei care ne conduc, tovarasi, au lupatat tovaraseste, tovarasi. Tocmai pentru un asemenea deznodamant, "toarasi".
In cazul in care ii lasi pe "esperti" in plata Domnului, uitandu-te exclusiv la grafice, lucrurile par mult mai temperate. Din moment ce, pe aceleasi grafice, se vad doar niste lumanari. Care, nu arata altceva decat variatiile de pret ale obiectelor pe care le reprezinta. Felul in care sunt aranjate lumanarile, poate sa arate totusi si altceva. Dar, numai pentru cei care au invatat sa le talmaceasca "graiul". Mai bine sa mai rau, pentru ca erorile fac parte si ele din felul de-a fi a omului.
Un lucru este insa cert, in ceea ce ma priveste. Pe graficele mele nu ai vazut niciodata poza lui Bernanke sau a lui Draghi etc. Cu atat mai putin citate sau stiri referitoare la aceste personaje. Ai vazut intotdeauna doar lumanarile despre care am vorbit, plus, si niste linii trase anapoda. Rezultate toate din calcule matematice. Facute si ele tot anapoda, dar, paradoxal, cu o exactiate de luat in seama. In jur de 80%. Aceste grafice, fara bernanci si alte zburatoare, ma fac pe mine mai grijuliu. Din moment ce mesajul lor, talmacit de mine, nu prea coincide cu mesajul "espertilor".
Ma refer la majoritatea lor covarsitoare, din moment ce, printre jurnalisti, mai gasesti cateodata si oameni cu picioarele pe pamant. Care, s-au hoatarat sa vorbeasca despre planeta pe care traim cu totii, si, ca atare, mult mai putin despre stelele insirate departe de noi in vazduh. Iata de ce, si cum, a reusit revista spaniola El Pais sa descopere o stea. Aflata foarte aproape de noi, aici pe pamant. O stea numita Grecia. Stea, pentru ca va prelua sefia UE, in 2014. Pamanteana pentru ca miroase a rahat.
Ca s-o descrie exact, asa cum este, in toata splendoarea ei, revista spaniola vine cu un articol. Care merita intr-adevar sa fie citit. De catre absolut toti cei care sunt interesati de propria lor viata. Atentie! Articolul poate fi tradus in toate limbile pamantului prin intermediul lui Vanghelie, pardon, "goagel". Dupa ce l-am citit si eu, imi voi permite sa fac si niste comentarii, ca de obicei. Comentarii legate doar de un paragraf. Ceea ce nu face paragrafele necomentate mai putin importante.
Grecia ha recibido dos rescates, en 2010 y 2012, por un importe total de 240.000 millones de euros.
La mayor parte del préstamo se ha destinado a la recapitalización de
los bancos y al pago de los intereses de la deuda, que hoy supone el
157% del PIB.
Pe scurt, dupa ce Grecia a fost "salvata", cu bani dati bancilor grecesti, dar in special celor straine, pentru recapitalizare, tara a ramas cu o datorie raporatata la PIB de 157%. Pentru ca datoria elenilor a reusit performanta de-a ajunge la cca. 300 de miliarde. De la suma de 40 de miliarde, care a fost mai mult decat suficienta pentru declansarea problemelor. (Nota subsemnatului). Cifrele de mai sus dovedesc fara nici un dubiu reusitele rasunatoare ale BCE si ale guvernelor europene. Implicate mana in mana in salvarea poporului frate grec.
Grecia suma 21 trimestres seguidos de recesión.
En 2013, el PIB habrá caído en torno a un 4%; desde 2008, fecha en que
empezó la crisis, la economía se ha contraído cerca de un 25%.
Contractia economica de 4% in 2013, precum si cea de 25%, pe o perioada de cca. 6 ani, din 2008 si pana azi, sunt fara doar sau poate consecintele "marii victorii socialiste" ale bancilor.
El Gobierno espera que el país vuelva a crecer en 2014: entre un mínimo del 0,6% y el 1,5%. La troika alberga serias dudas sobre estos pronósticos.
Dar, guvenrnul spera tovarasi! La o crestere economica cuprinsa intre 0,6-1,5%, incepand cu anul viitor. De parca ar fi condus de Victor Ponta, cu stomacul plin dupa doua mese copioase. Una luata cu regele Mihai, fara prezenta regelui, si, una, pe care a inghitit-o cu ciobanul Ghita, in prezenta acestuia. Si in prezenta intregii familii pontace, careia ii chioraie matele dupa voturi. Care stiu sa pregateasca mai pe urma, cele mai copioase mese pentru iubitii nostrii conducatori.
El desempleo se ha disparado desde 2008 (7,5%).
En septiembre el paro ascendía al 27,4% (el 52% entre los menores de 24
años) y castigaba más a las mujeres (31,4%) que a los hombres (24,5%). Grecia dobla con creces el promedio de la eurozona (11,6%, en septiembre).
Somajul de 27,4%, de 52% printre tineri, este tot un efect al victoriei glorioase repurtate de troica.
En 2012, el 34,6% de la población griega (3,8 millones de personas de
una población de 11) se hallaba en riesgo de pobreza o exclusión social,
10 puntos por encima de la media europea. Ese porcentaje era del 28,1% en 2008.
Ca si saracia, implicit si excluderea sociala! Ajunsa, deja in 2012, la 34,6%. De la 28,1%, in 2008. Trebuie sa fi chior ca sa nu observi "inbunatatirea" de peste 6% in randul celora care pot fi declarati saraci. Adica, sub limita unui trai minim de existenta. Acestea fiind spuse, va dorlesc tutulor la multi ani! Ca sa putiti savurla si in 2014 cucerlirlili marlilorl salvatorli. Dar, mai ales marlili profiturlili, pe care le vor intinde fiecarui cetatean destept si de bine burlsili. Carle nu vorl conteni sa urlce catrle cele mai inalte culmi ale trloicismului socialst bancar si de alte nationalitati.