Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 23 decembrie 2013

Cand banca centrala scapa hamul din mana

Nu! Nu este vorba despre FED. Pentru ca Fed nu va scapa niciodata hamul din mana. Este vorba despre BC a Chinei. Care, pare a nu fi in stare sa stavilesca saltul dobanzilor. In ultima saptamana ele nu au mai contenit sa urce. Facandu-i pe toti cei care au nevoie de bani, pe termen scurt: bancile, intreprinderile cu datorii, sa se cace in pantaloni. BC a Chinei a intervenit imediat. Dar, dobanzile au continuat sa urce. 

Pasul urmator, va fi foarte probabil un telefon dat lui Bernanke. Care, va rezolva problema printr-o simpla scobitura a dintilor pe care i-a lins. La ora 21 trecute fix, ora Romaniei. Cu ocazia "zilei pamantului".

Nu inteleg totusi de ce se impacienteaza chinezii. Dobanzile cresc din cauza faptului ca economia merge ca trasnetul. Duduie! Asa cum ne-au explicat "espertii". Mai ales economia din SUA, dar si cea din China, dupa cum se vede. Sa nu va luati cumva dupa mine. Om prost care am afirmat cu totul altceva. Adica, faptul ca dobanzile vor creste din cauza cererii pe care o provoaca lipsa banilor lichizi. Care, nu sunt cautati pentru a fi redirectionati in economie, prin intermediul unor imprumuturi. Nu! Dimpotriva! Ei sunt cautati pentru ca multi nu au cu ce sa-si platesca datoriile:

China’s banks are scrambling for short-term cash to meet month-, quarter- and year-end regulatory requirements. At the same time, demand for cash is high among Chinese companies seeking to meet year-end payments.

In asemenea conditii, creditorul incepe sa inteleaga riscul in care se baga cu ocazia fiecarui imprumut dat. Percepand in acelasi timp si faptul ca cererea creata in piata este exclusiv in favoarea lui. Aceasta stare de fapte il determina sa salte dobanzile. Dar, numai pana in momentul in care Bernanke se va decide sa-si scoata scobitoarea dintre dinti. Ce s-ar intampla oare, in cazul in care nu va reusi s-o scoata? Cu dintii lui Ben absolut nimic. Va merge in cel mai rau caz la un dentist. Cu economia, s-ar putea intampla totusi un fenomen "neglijabil". 

O schimbare de sentiment fata de randamentul pe care il au interventiile bancilor centrale. Vazand ceea ce se intampla in China, acum, cineva ar putea exclama. Ui ba! Ashtyia nu pre pot controla piata aia cu dobanz. Un lucru pe care graficul lor din SUA, l-a demonstrat deja in decursul a mai multor luni. Na sha shie? Controlaza bursa! Si, cu asta ne puetm culca toti linistiti pe o ureche. Mai ales acei oameni, carora nu le-a tercut prin cap niciodata, faptul ca bursa dobanzilor nu se deosebeste cu nimic de nici o alta bursa. Pentru ca functioneaza exact conform acelorasi principii. Cerere si oferta, punct.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Injectii directe in banci.. si au scapat, nu pot fi acuzati de nationalizare caci sunt deja comunisti.


TF

Anonim spunea...

realitatea e confuza ... totusi , abenomics se pare ca a reusit sa miste ceva si cred ca nu doar in teorie ... yenul s-a depreciat urat fata de restul valutelor dar se pare ca nimeni nu se plange de inflatie in japonia !
"GLOBAL MARKETS-Asian shares shine, Nikkei at 6-year closing high"
sorinel

Horea spunea...

Sorinel, cand ii dai unui pacient plin de cancer o doza de morfina, el va spune in decurs de 20 de minute ca se simte mai bine. Asta neinsemnand ca nu-si va da duhul.

Vali spunea...

O poza cu Mos Craciun in varful muntelui bursier ?! Hai, ultima ocazie?! Momente istorice?!
Unii ar zice ca nu. Ca Bernanke, totusi, i-a mai lasat in chiloti lui Janet 75 mld cu care poa" sa se sparga in figuri macar inca un an.

2013 a fost grozav pentru burse. Mai putin pentru economie. Dar sa ne ne lasam incurcati de amanunte.

Ca de pilda.....

"Consider the current derivatives exposure of some of the “too big to fail” financial institutions.

Deutsche Bank – $55.6 trillion in derivatives exposure as of April 2013 backed by only $575 billion in assets. So their derivatives exposure is 96 times larger than their assets.
JP Morgan – $72 trillion in derivatives exposure compared to only $2.3 trillion in total assets. Their derivatives exposure is 31 times larger than their assets.
Goldman Sachs – $41 trillion in derivatives exposure compared to only $938 billion in total assets. Their derivatives exposure is 43 times larger than their assets.
Citigroup Inc – $57 trillion in derivatives exposure compared to only $1.9 trillion in total assets. Their derivatives exposure is 30 times larger than their assets.
Bank of America – $44 trillion in derivatives exposure compared to only $2.2 trillion in total assets. Their derivatives exposure is 20 times larger than their assets.
Wells Fargo - $44 trillion in derivatives exposure compared to only $1.3 trillion in total assets. Their derivatives exposure is 33 times larger than their assets.
(Source: FDIC and SNL Financial for US institutions, Zerohedge.com for Deutsche Bank)"

Astea-s doar niste deseuri radioactive ascunse sub casa. Nu va faceti probleme!
Dar totusi...cati bani ar trebui confiscati de la pulime in caz ca DB se duce dracu"? Or ajunge cetatenii europeni sau mai confiscam si de prin cosmos ceva?!

In fine, cea mai mare golanie din istoria umana continua. Sa vedem pana cand.Si mai ales ce va ramane in urma ei.
Dar prea mult pesimism! E totusi ajunul Craciunului!
Asa ca va urez tuturor sarbatori linistite si un an 2014 cat mai bun.