Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 2 decembrie 2013

Dji se pergateste pentru o corectie

Vezi graficul afisat! Exista doua posibilitati. Sa cedem pana la primul suport si sa incercam sa ne atingem tinta de a colo. Sau, sa facem o corectie mai ampla, destul de rapid, conform liniilor albastre. 

Ca sa mai incercam o ultima revenire, de la suportul pe care il vezi marcat cu o elipsa, tot de culoare albastra. Oricum ar fi retailarii au bagat cantitati imense de bani la bursa. Cifra pe care o vom obtine pana la sfarsitul anului putand astfel sa intreaca toate recordurile. Doar in octombrie, cifra semnalata de fondurile mutuale care se ocupa de actiuni a fost de 45 de miliarde. 

Pana in octombrie, aceleasi fonduri, au primit 277 de miliarde de la investitori. Ca sa le bage in actiuni. Recordul de 324 de miliarde, atins in timpul maniei tehnologice din 2000, fiind asadar foarte aproape. Cu sanse chiar bune de a fi depasit. Chiar daca intrarile de fonduri din ultimele doua luni ale acestui an, nu ar mai fi la fel de consistente ca cele din luna octombrie. Perceptia oamenilor este indiscutabila. FED controleaza piata. Si, ca o cosecinta, bursele nu vor mai putea sa cada niciodata.

In Ro se pare totusi ca Ponta a inteles ceva mai bine piata decat altii. Un lucru dovedit de o afirmatie pentru care a fost criticat vehement. Cea prin care sublinia ca pretul la benzina nu va creste, dupa adaugarea noilor accize. Plagi a legat corect acest deznodamant presupus de preul titeiului. Spre norocul lui ar putea avea chiar draptate. Din moment ce in deflatie preturile nu prea pot sa creasca, de obicei. Cu atat mai putin intr-o tara in care creditele neperformante ies la iveala ca ciupercile.

Incercarile de reevaluare a preturilor, se soldeaza ca o consecinta cu vanzari scazute. Un lucru care il obliga pe comerciant sa-si reconsidere "politica monetara". Ponta exagereaza totusi ca de obicei, cred eu. Uitand sa spuna ca acest ciclu deflationist nu va fi vesnic. In timp ce acciza pe care a pus-o guvernul pe care il conduce, va fi. Pe langa aceasta, afirmatia premierului este in opinia mea si foarte indrazneata. Din moment ce este destul de putin probabil ca accizele marite sa nu se vada deloc in pretul benzinei de la pompa.

Campania electorala a inceput. Obligandu-l astfel pe fiecare implicat sa vina cu "programul politic" pe care il are. Cel fara planuri pentru tara si popor, dar plin de afirmatii fara nicio noima, si fara nicio importanta. Care nu se vor realiza nici ele, niciodata. Din moment ce acest popor este multumit cu ceea ce are. Ca o consecinta, Basescu a inceput sa serveasca prima gogoasa electorala: nepromulgarea legii accizelor marite. Ca sa obtina ce? Nimic! Ca de obicei. In cazul in care gogoasa amintita va fi cu gust de rahat, presedintele a mai pus una in ulei, pentru siguranta: Unirea cu Moldova. 

Ca sa nu ramana pe jos, Ponta vine si el cu gogoase prorii. Spunand ca prededintele a fost cu ochii pe terenul pe care l-a cumparat ca sa-l albeasca. Uite cum esti bagat din nou de catre mafie intr-o campaniei electorala unde despre tine nu vorbeste nimeni, nimic. Pentru ca nu ai pretins niciodata ca sa vorbeasca cineva, ceva. Ce ai tu de castigat sau de pierdut din faptul ca Basescu a fost eventual cu ochii pe un teren sau altul? Zero! Dar din promisiunile de unire cu Moldova? Tot atat. Din moment ce viata va merge mai departe, ca si pana acum. Viata lor intr-o directie. A ta in cu totul alta. 

Placa este asadar aceiasi. Una din vinil, zgariata la refuz, pentru ca a fost intoarsa la infinit de pe o parte pe alta. Observa ce se intampla in Germania! O tara in care politicului ii pasa de votac. Negocieri la sange ale unor programe politice. Neterminate nici pana azi. Partile sunt totusi foarte apropape de un compromis. Pe care il vei auzi si tu cu siguranta. Ca sa-l poti compara mai pe urma cu aruncatul rahatului din tarisoara noastra condusa de mafie. Dar, pana la urma, fiecare doarme exact asa cum isi asterne.

Lasand politica la o parte, sa urmarim aevolutia DJI. O evolutie foarte importanta chiar si din punct de vedere politic. Azi indicele ar trebui sa inceapa o corectie. Care, terminata, ar mai  trebui sa-i permita indicelui o zvacnire. La care voi reveni atunci cand va fi cazul. Daca va fi cazul. Este mult mai bine in opinia mea sa iei lucrurile pas cu pas. Asta ca sa nu te trezesti tragand mereu pe langa toate tintele expuse. Ca primul nostru arcas din BNR, Mugur Isarescu.

7 comentarii:

AristotelCostel spunea...

De data asta ai dreptate. Subiectul basescu trebuia inchis in vara lui 2012.

Horea spunea...

Costele tata. Daca ar fi fost inchis, ce s-ar ma fi discutat azi pe la antene? Si ce s-ar mai fi scris pe paginile care incep cu titlul "program politic". Ar fi fost goale toate.

Asa avem ce face. Nu noi! Ei! Prin intermediul acestui subiect divers, Basescu. Pus la temelia existentei acestui popor maret. Daca ma intrebi pe mine acest subiect nici nu ar fi inceput. Asta in cazul in care roamnii ar fi fost in stare sa faca o revolutie.

Doar asa am fi putut avea o tara fara circari.

Anonim spunea...

horea , o corectie de 5 % nu reprezinta nimic , in plus , dolarul vad ca tot in corzi e , eu mi-am cam pierdut speranta sa-si mai revina serios cum visau unii pe la 1.2 !
sorinel

Anonim spunea...

Sunt uimit. Chiar ai nimerit corectia de data asta.

TF

Horea spunea...

Sorinel, este devarat ceea ce spui privind cele 5%. In ceea ce priveste dolarul, eu nu "visam" 1,20. Vorbeam chiar de paritate. In urma unor analize care s-ar putea dovedi eronate.

Spre deosebire de altii, facand-mi analizele singur, eu nu sper niciodata. Spun doar ceea ce vad. Bine sau rau.

TF, statistic le nimersc cam in 80-85% din cazuri, martor fiind chiar acest blog. Prestatia mi se pare destul de buna, tianand cont de faptul ca analizez probabiltati ale comportamentului uman. Cand nu nimeresc, vina este mea. Prin faptul ca interpretez gresit ceea ce imi arata graficele.

Si totusi! Eu nu am auzit pana acum pe nimeni care sa fi nimerit miscarile bursiere 100%. Asa ca, imi permit sa ma declar multumit.

bursier spunea...

Foarte buna analiza.Horea,daca imi este permis,acesta este tipul de analiza care ti se potriveste.Lasa-i pe politicieni."Daca te bagi in troaca te mananca porcii."Celui care spera sa vada dolarul la 1.2,cu toata modestia,cred ca punctul de echilibru s-a mutat mai sus putin dupa atatea QE-uri.

Horea spunea...

Bursier, vom vedea Eu vad deocamdata ca dolarul este mai sus acum dupa Qe decat a fost inainte.