Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 28 ianuarie 2014

Will the FED throw emerging markets a bone?

Se intreaba cei de la CNBC, venind imediat si cu un raspuns: Emerging market investors will watch the outcome of the Federal Reserve's policy meeting on Wednesday closely in hopes the central bank might throw them a bone, but analysts told CNBC they will most likely be disappointed. Emerging market currencies suffered an ugly selloff last week, after a sharp plunge in the Argentine peso, weak Chinese economic data and continued worries over further tapering by the Fed triggered a broader selloff across the region. But investors banking on a helping hand from the Fed could be left empty handed, analysts said. 

Dupa cate vezi, meniul romanesc; oscioare pane, cu sos de promisiuni si salata de sperante, a ajuns conform CNBC si in tarile emergente. Care, par sa astepte ca niste catei rabdatori, resturile de la masa "stapanilor". Dupa ce am rumegat si noi meniul servit de acest analist, brav ca toti analistii, ar fi bine sa intelegem si ceea ce vrea sa spuna. Vrea sa spuna ca tarile emergente nu au guverne si nici banci centrale, si, ca, Bernanke, este singurul om care face economia planetei, inclusiv a tarilor emergente. Din SUA! Precum face si pretul valutelor nationale. 

O asemenea analiza i-a bagat din nou in tremuraturi pe "fedodependenti". Pe cei convinsi de faptul ca o economie, precum si valuta acesteia, se misca dependent de plus sau minus 10 miliarde. Scoase din, sau aruncate pietei. Unde? In SUA, la mii de km. Sa fie oare plauzibila o asemenea afirmatie?. Exista undeva pe Terra tari emergente fara guvern si fara banci centrale? Eu stiu sigur ca nu exista. Din moment ce realitatea ne mangaie mereu cu mana lor. Daca tarile emergente care au intrat in cacat, nu ar fi avut guvern si banci centrale, ele nu ar fi dat probabil niciodata de problemele pe care le au. 

Faptul ca au inceput sa dea cu capul de pereti, se datoraeza tocmai guvernelor si bancilor centrale autohtone. Care, atunci cand nu pot face bine, darama tot in jurul lor. Citeste articolul de aici, ca sa vezi ce face guvernul din Vnezuela, de exemplu. Isi distruge economia si valuta, punandu-se de-a curmezisul celor mai elementare reguli pe care ar trebui sa ale aiba o piata libera. Ca atare, piata libera raspunde asa cum ai vazut, independent de cate basini va trage Bernanke. Chiar si maine, cu ocazia sedintei FED. Ai auzit vorbandu-se de hiperinflatie in SUA? Sigur ca ai auzit. 

Ti-a fost "esplicata", printre altii, de catre "esperti" de teapa lui Petru Vapor. Din ceea ce se intampla in Venezuela, vei intelege cu siguranta un lucru pe care trebuie sa-l intelegi neaparat. In cazul in care ai macar un gram de interes fata de economie. Hiperinflatia este exclusiv un eveniment politic! A fost in Zimbabwe, in Republica Weimar, oriunde, de fapt. Inclusiv in Venezuela, astazi. In Argentina la fel. Ca sa nu mai vorbim de hiperinflatia galopanta din RO. Sosita la tanc dupa lovitura de stat. Cand sperii investitorii cu legi imbecile, ei dispar. Si impreuna cu ei dispar si banii pe care i-au adus in tara respectiva. Lasand valuta nationala tandari. Tot in conformitate cu regulile cererii si a ofertei. Din moment ce, "evadatii", vand bolivarul, in cazul Venezuelei, sau peso in cazul Argentinei etc. Deci pana Ponta nu-si baga tot corpul in economie, picioarele le-a bagat deja, poti sta linistit. Pentru ca vei putea cumpara mult ravnita prima casa mai ieftin decat azi. In Venezuela, de exemplu, la un moment dat poporul saracit se va rascula. Un eveniment care ii va face pe cei panicati sa vanda si ultimul bolivar pe care il au. Cui crezi ca il vor vinde? Celor 5%! Care, nu cred si nu au crezut niciodata intr-o economie mondiala condusa de un singur om. Din fruntea unei singure institutii.

Niciun comentariu: