Saptamana trecuta, un "puh" de usurare i-a cuprins pe investitorii din toata lumea. Asta dupa ce Super Mario 1, a anuntat ca nu mai vede deflatie in Europa. Economia s-a stabilizat, spunea bancherul si, ca atare, pana si Putin isi poate planta linistit florile in Crimea, de acum incolo. Euro a saltat ca o capra impunsa in fund, pentru ca, deflatia este singurul cosmar care le da broboane de sudoare keynezienilor. Daca nu-i deflatie, totul este in regula, pentru ca, singurul reper de crestere economica al acelorasi experti, este inflatia. De unde pornesc oare aceste conceptii imbeciloide ale celor citati? De la convingerea ca economia stagneaza, atunci cand consumul stagneaza. Din moment ce doua treimi din produsele interne brute ale tarilor cu economii dezvoltate se bazeaza pe consum.
Din deflatie rezulta pana la urma scaderea preturilor, un fapt care il pune pe consumator intr-o pozitie de asteptare. Asta daca vei vrea sa dai crezare gandirii draghiene. Conform acestei gandiri, populatiile isi inchid toate deodata portmoneul, in asteptarea preturilor mai mici. Facand astfel economia praf si pulbere. Nimeni nu mai mananca, nu mai bea apa, nu-si mai umple rezervorul de benzina la pompa etc. Totul se opreste. Orice om cu scaun la cap, intelege ca aceasta gandire este scoasa din cur. Prentru ca, omul consuma intotdeauna ceea ce trebuie sa consume si, normal, ar trebui sa poata consuma mai mult, doar atunci cand preturile marfurilor pe care ar dori sa le cumpere scad. Sau, daca salariile ar creste mai mult decat preturile. Un lucru despre care sunt convins ca nu ai auzit niciodata.
Exceptand cazul in care ai fi politician sau bancher. De ce nu? Director ca Rusanu si Daianu, care isi puneau salariile singuri, din banii statului.
Exceptand cazul in care ai fi politician sau bancher. De ce nu? Director ca Rusanu si Daianu, care isi puneau salariile singuri, din banii statului.
Hai sa luam un exemplu, ca sa vedem cat de bolnava poate fi gandirea unui bancher central. Pentru a intelege acest exemplu, il vom pune pe Ion in doua situatii total diferite. Intr-una in care va "inflori" conform viziunii lui Draghii si, mai apoi, intr-una in care va inflori conform viziunii mele. Vei observa desigur, felul in care cele doua viziuni se bat cap in cap, deja de la inceput. In viziunea lui Draghi cresterea preturilor il sperie pe Ion, obligandu-l sa-si cheltuiasca banii pe care ii are cat mai repede. Ion stimuleaza astfel consumul si, prin aceasta, stimuleaza si economia. In viziunea mea inflatia are efecte chiar inverse, mai ales intr-o era in care toata lumea este deja scufundata in datorii.
Sa le luam pe rand! In inflatia lui Draghi Ion trebuie sa se hraneasca ca orice om. Din ce? Din salariul pe care il primeste. Numai ca, pentru ca el sa poata cheltui mai mult, intr-un mediu in care preturile cresc, ar trebui sa-i creasca si salariul. Observa! Mai mult decat preturile. Un lucru pe care niciun bancher central nu-l poate garanta. De ce? Pentru ca monetizarile facute de bancile centrale, nu pot influenta cu nimic velocitatea monetara. Ca o consecinta cei care ajung primii la lichiditati sunt bancile, care, intr-un mediu ca acel de astazi trebuie sa fie cu ochii in patru. Neputand sa-si permita creditarile din doua cauze:
1) Au deja credite neperformante date cu duiumul. 2) Oameni, firme, care nu-si mai permit nici ei, ele, credite noi, din cauza faptului ca sunt indatorati, indatorate, pana in dinti. Sau, chiar daca nu au prea multe datorii, nu doresc sa faca investitii noi din cauza unei economii nesigure. Ce se intampla cu salariul lui Ion intr-o asemenea situatie. Ramane in cel mai bun caz neschimbat, in cel mai rau caz scade. Din moment ce somerii fac coada la usa firmelor care vor sa angajeze. Cati bani ii mai raman lui Ion din acelasi salariu, sau dintr-unul scazut, chiar si atunci cand numai unele preturi cresc? Bani tot mai putini. Si atunci, Ion va trebui sa prioriteze, fiind obligat sa renunte la multe lucruri pe care ar dori de fapt sa le cumpere.
Bancile nu renunta insa la nimic. Ajung primele la bani, investindu-i acolo unde vad randament. Nu in economie, pentru ca economia schioapata. Odata cu ea schioapata si randamentul. La bursa nu schioapata nimic, pentru ca, acolo, si-au bagat bancile debitoare toti banii. Luati pe dobanzi de nimic de la bancile centrale, dobanzi impuse de deflatie. De aici rezulta ceea ce vei vedea in graficele urmatoare, tsunamiul economic in devenire. Pregatit de un mediu in care numarul participantilor in campul muncii scade veriginos, in timp ce, bunurile din bilanturile bancilor explodeaza. Vezi cazul Chinei! O tara care a anuntat acum cateva zile, o sacdere a exporturilor cu 18%, fata de astepatatrile de + 7%, pe care le aveau expertii.
Graficele de mai sus sunt dovezi si rezulate vi ale gandirii magistrale pe care o are Draghi. Impreuna cu Abe si cu toti presedintii bancilor centrale din lume. BIS( Banc of International Settlements) a averizat totusi despre nesustenabilitatea masurilor luate de catre cei speriati de deflatie. Eu am averizat de mult. Spanand ca aceasta sarada nu va putea avea un sfarsit bun pentru nimeni. Sustin si azi parerea pe care am avut-o! Fiind constient de faptul ca realizarea predictiilor pe care le fac, poate dura uneori mai mult decat mi-am inchipuit. Hai sa-l vedem pe acelasi Ion in deflatie. Intr-un mediu lipsit de tonele de monetizari electronice. In deflatie, lipsa de velocitate a banului duce la diminuarea creditarilor care, la randul lor, duc la scaderea preturilor. Ion este angajat cu un salariu care i-a scazut. In general, in deflatie, preturile scad mai mult decat salariile. Sau, tin pasul cu acestea. Dupa ce ai citit cele expuse puneti o singura intrebare! In care mediu are Ion sansa de a cheltui mai mult? De cheltuit va trebui sa cheltuiasca, pentru ca viata lui nu s-a oprit odata cu deflatia. Asa cum nu se opreste viata nimanui. Ca o consecinta, oamenii vor cheltui intotdeauna dupa nevoi dar, mai ales dupa posibilitati. Mai mult, numai atunci cand le raman bani in plus, dupa cheltuielile pa care trebuie sa le faca pentru traiul de toate zilele.
Pomparea artificiala a preturilor, raportata la salariile in scadere, la cele constante si, chiar la cele in usoara crestere, diminueaza surplusul disponibil despre care vorbeam. In timp ce, scaderea preturilor il mareste. Din banii pe care ii are orice individ, este mai probabil ca isi va cumpara un aparat de fotografiat, de exemplu, atunci cand pretul acestuia a scazut de la 1000 la 500 de ron. Si, mult mai putin probabil, atunci cand acelasi pret a aurcat de la 1000 la 1500 ron. Cele expuse tin si de psihologia umana. Din moment ce un produs mai ieftin atrage intotdeauna mai multi clienti decat unul scump. Mai ales daca este vorba de un produs de calitate. Nimeni nu-si va cumpara 7 aparate de fotografiat si 5 masini de spalat, doar de frica preturilor in crestere. Dar, o majoritate, isi vor cumpara de obicei chiar si lucruri de care nu au nevoie, atunci cand preturile scad. Acestea fiind spuse, astept cu nerabdare momentul in care Draghi va vedea din nou deflatia. Pentru ca, un fenomen global nu dispare peste noapte, doar din cauza faptului ca un bancher s-a hotarat sa viseze frumos. Mai ales nu atunci cand s-a hotarat sa traga cu prastia in elefanti. In elefantul chinezesc, de exemplu. Ca sa nu mai vorbim de toti ceilalti elefanti, pusi de bancile centrale in fiecare "camera".
PS. Doresc sa subliniez un lucru foarte important legat de cele spuse! Deflatia nu este un fenomen bau, bau, asa cum vor s-o prezinte capii bancilor centrale. Ci, este doar o consecinta fireasca a unui ciclu inflationist precedent. Creat de cine? De catre tocmai magarii care se lupta acum cu efectele politicilor duse in anii precedenti. Aceasta stare de fapte nu face altceva decat sa intareasca teza lui Confucius:"Cand o anumita limita este atinsa, o reactie in directia opusa este inevitabila."Aceasta teza este la fel de valabila si in cazul deflatiei. Ea se va transforma in inflatie, doar dupa ce si-a atins limitele necesare. Cu cat lupta impotriva ei va fi mai acerba, cu atat va da mai dur din "copite", in drum spre limita pe care va trebui neaparat sa o atinga. Asta cu toate ca Draghi&Comp, viseaza cai verzi pe pereti.
PS. Doresc sa subliniez un lucru foarte important legat de cele spuse! Deflatia nu este un fenomen bau, bau, asa cum vor s-o prezinte capii bancilor centrale. Ci, este doar o consecinta fireasca a unui ciclu inflationist precedent. Creat de cine? De catre tocmai magarii care se lupta acum cu efectele politicilor duse in anii precedenti. Aceasta stare de fapte nu face altceva decat sa intareasca teza lui Confucius:"Cand o anumita limita este atinsa, o reactie in directia opusa este inevitabila."Aceasta teza este la fel de valabila si in cazul deflatiei. Ea se va transforma in inflatie, doar dupa ce si-a atins limitele necesare. Cu cat lupta impotriva ei va fi mai acerba, cu atat va da mai dur din "copite", in drum spre limita pe care va trebui neaparat sa o atinga. Asta cu toate ca Draghi&Comp, viseaza cai verzi pe pereti.
11 comentarii:
pana una alta totul e roz atata timp cat piata muncii se imbunatateste in us ... caderea bursiera mai are de asteptat se pare !
in legatura cu jegul costel nu pot sa nu remarc un articol excelent marca plesu , nu , nu din gandul , din adevarul !
http://adevarul.ro/news/politica/oameni-plastilina-1_531ca9170d133766a8bff15e/index.html
sorinel
sorinel, esti smecher. Faci un comentariu legat de subiect, ca sa treci mai apoi la "jegul" costel. De data asta nu-ti sterg comentariul pentru ca vreau sa-ti raspund.
Poate scrie Plesu cate articole vrea, tot degeaba. Uite ca, Costel a disparut dar, mentalitatea pe care o are ramane foarte vie. Din moment ce este impartasita de foarte multi concetateni. Prin ei s-a nascut costel, prin ei a trait si traieste.
Am spus si eu despre el ca este ori nebun, ori isi bate joc. Am gresit! Costel reprezinta mentalitatea multora. Am vazut treaba asta acum, in toata splendoarea ei, prin intermediul cazulului Gica Popescu. Sa stii ca oamenii de la posturile tv, jurnalistii, invitatii, politicieni, nepoliticieni, toti cei care tin isonul gratierii, nu se deosebesc cu nimic de costel.
Toti sufera, sau se fac ca sufera pentru voturi, de aceiasi mentalitatea primitiva. Impartasita din pacate de foarte multi romani. Rezultatul acesteia trebuie sa fie acelasi, indiferent de domeniu. Inncepe de la cainii comunitari si se extinde pana la tradarile facute la cele mai inalte nivele. Fenomene acceptate cu zambetul pe buze de catre foarte multi cetateni.
Plesu scrie, caravana merge mai departe. Pe aceleasi roti, al aceleiasi carute. Plina de oameni care gandesc si se comporta la fel.
Filozofic vorbind, totul e ok in "cea mai buna dintre lumile posibile".
In mod evident Ion ar trebui sa fie foarte multumit odata cu scaderea preturilor. Asta s-ar putea traduce si printr-o crestere a puterii de cumparare a Ionilor. Cu o singura conditie insa.... Aceea ca Ion sa mai aiba bani.
Pentru ca daca s-ar intra intr-o perioada mai lunga deflationista, intr-o spirala deflationista sa spunem, Ion ar putea sa ramana fara loc de munca.
Discutia despre deflatie, inflatie e mault mai nuantata. Nu o putem trata chiar asa....matematic. 1+1=2.
Vali, comentariu excelent!
Care ma face sa inteleg ca nu am fost destul de explicit. Daca tu nu ai intels ceea ce vroiam sa spun, vor fi cu siguranta si altii. Mediul deflationist nu este unul bun sau rau. Este doar o consecinta a mediului inflationist. Si ca atare o necesitate. Din moment ce toate datoriile trebuie platite sau falimentate pana la urma. Alte cai nu exista.
Intr-un asemena mediu, oamenii pot ramane si fara bani, precum spui sau, cu bani mai putini=ajutor social, salariu de somer. Asta neinsemnand ca o vor duce mai bine in cazul in care bancile centrale monetizeaza. Dimpotriva! Agonia lor se prelungeste, asa cum vedem cu totii.
Articolul nu compara un mediu inflationist sanatos, rezulatat din cerere si oferta, cu unul deflationist. Ci, vrea sa scoata in evidenta, efectele care apar atunci cand vrei sa te pui de-a curmezisul unui proces natural. Unul pe care economia il cere. Deci in acest mediu este pus Ion, prin cele doua alternative. 1)Alternativa prin care piata este lasata sa-si urmeze cursul firesc. 2) Alternativa prin care este impiedecata sa-si vada de drum. Momentan! Pentru ca, in asamblu, vezi si tu ce se inatmpla.
Dsepre ce ar putea sa se intample in final, este mai bine sa nu vorbim de loc. Pentru ca s-ar putea sa nu mai avem nici exemple. Intr-o lume in care Ionii ar putea sa dispara.
horea , nu inteleg de ce trebuie sa-mi stergi comentariile care uneori nu sunt la subiect ... citind articolul lui plesu imediat am facut analogia cu costel si , la fel ca majoritatea articolelor marca CTP si plesu scrie foarte bine si foarte "elegant" si ar fi bine ca si cat mai multa lume sa-l citeasca !!!
Chiar daca tu spui ca-si bate gura degeaba totusi eu ma bucur ca inca mai exista oameni ca el in tara asta !
In legatura cu teoria deflationista , la care iti inteleg perfect logica , ceea ce tu n-ai anticipat , la fel ca multi altii de altfel , este durata de timp dupa care o sa se materializeze ... au trecut din 2008 pana acum 6 ani si nimic ... oare cati ani mai avem de astepta ??? daca imi zici anul asta e ultimul s-ar putea sa nu te mai cred ...
sorinel
Sorinel, pentru ca am decis sa fac asa ceva, atunci cand costel scria verzi si uscate. Si, pentru ca, mie imi place sa fiu bou, adica consecvent. Exista alte articole legate de social si politic, unde un comentariu ca cel de azi isi are locul.
Sigur ca e bine ca cineva sa scrie, asta fac si eu. Problema este ca scriem pentru surzi, chiar daca Plesu are o audienta mult mai mare decat mine. Faptul ca am spus ca vorbim degeaba nu inseamna ca nu sunt de acord cu el.
Ca nu ma crezi sau ca ma crezi in legatura cu timpul la care se va darama satra, este la aptitudinea ta.
De fapt, eu nu am scris nimic despre economie ca sa fiu crezut. Asta, pentru ca nu pot face asa ceva! Atata timp cat prezint doar presupunerile pe care le am eu, rezultate din ceea ce vad. O presupenere nu poate pune la incercare credibilitatea cuiva.
Ea exprima doar o parere. Care poate coincide cu parerea altora sau nu. Chiar si dupa argumentarea facuta. Deci inca o data!!! Parerea mea este cea prezentata. Izvoreste din talmacirea a ceea ce vedem cu totii.
Pentru ca, este doar o talmacire, ea se va putea dovedi a fi eronata, asa cum puteau sa fie eronate si talmacirile legate de politica. Cele pe care le-am facut din Norvegia. Faptul ca nu au fost eronate, nu garanteaza acuratetea talmacirilor despre economie. Chiar daca am avut multe talmaciri corecte despre acest sector.
Te-as contrazice un pic si cred ca preturile in urcare atrag mai multi cumparatori.La preturi maxime la imobiliare erau cozi la birourile notariale.Acum,cand preturile sunt f. bune pe anumite segmente,tranzactii ioc.
Referitor la teoria lui Confucius,cred ca Fibbonaci a mers chiar mai departe decat el si chiar a fixat matematic acele limite care pot fi atinse.
Trader, am avut un film despre ceea ce spui. Se poate gasi pe youtube, la rubrica postarilor mele, pentru cei care nu vor sa caute pe pagina. Observatia ta este asadar absolut corecta. Omul reactioneaza diferit la preturile de la bursa si, in general, la preturile obiectelor speculative.
Preturile in crestere ale ultimelor, imobiliarele putand fi incluse aici, atrag mai multi cumparatori, atunci cand se apreciaza. Pe cei mai multi, atunci cand sunt aproape de un maxim absolut. Sa nu confundam asadar psihologia speculativa cu cea a cumparatorului de marfuri folosite in viata de toate zilele.
Fibonaci are nivele matematice nu limite. Ele putand fi astfel facute praf in ambele directii. Confucius vorbeste in schimb, de o limita necunoscuta. De la care nu se mai pot face pasi inainte. Mai simplu spus, toate fenomenele care ne inconjoara au cu siguranta limita lor.
Iata linkurile spre youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=WYHz78nReS0
https://www.youtube.com/watch?v=jLONi54r9vA
Buna analiza.Multumesc pentru raspuns.
Horea, de unde vine isteria asta in lume de a cumpara euro ?
Fiind doar o chestiune de timp pana va sparge 1.40 USD.
Si de ce fug toti de USD ca dracu de tamaie ?
Multumesc mult.
Emil.
Emil, euforia, isteria euro nu se deosebeste cu nimic de alte euforii, isterii. De cele ale imobiliarelor, a metalelor etc. Toate "eufo-isteriile" se sfarsesc totusi la un moment dat. Lasand de obicei rani foarte adanci dupa ele. In cazul euro suntem foarte aproape de un asemenea punct cred eu.
De unde provin isteriile? Din firea umana. Asa acum am aratat in cele doua filme ale caror linkuri le gasesti mai sus. Cand este vorba de speculatii, omul isi pierde de obicei discernamantul. Putand sa pompeze pretul unor obiecte, spre nivele de la care ele nu pot face altceva decat sa se faca praf.
Aprecierea euro are totusi o explicatie, pana la un punct. Deflatia! Adica, contractia creditelor si a banilor tangibili.
Trimiteți un comentariu