Guvernul Ponta trei, are un ministru cu o asemenea diploma, in econmie. Pentru ca am studiat si eu in strainatate, nu voi pune niciodata la indoiala calitatea invatatamantului practicat de universitati cunoscute in toata lumea. Cu atat mai putin calitatea universitatii Harvard. Nu am asadar nici un dubiu fata de faptul ca Ioana Petrescu si-a insusit foarte bine tot ceea ce i s-a predat. Problemele incep sa apara totusi, doar atunci cand constati ca a studiat economie. De ce? Pentru ca omul studiaza ceea ce i se preda, si atunci, este absolut sigur ca a studiat economie keyneziana.
Exact ca si profosorul din acest articol, care, nu numai ca a studiat economie. O mai si preda. Il ascultam pe Jim Rogers la o intalnire Yale, din Singapore. Afirma ca cei care au studiat economie, sunt cu cel putin 2 ani in urma evenimentelor. Se referea la cei care se trezesc pana la urma. Din momement ce, exista destui care continua sa doarma toata viata. Nota subsemnatului.
Am si eu un prieten austriac. Care traieste impreuna cu fiica lui Ilona, partenera mea de viata. El a studiat in Germania, ea in Romania, ambii economie. Acum cca. 2-3 ani, am avut o discutie economica, cu el, despre deflatie. Ii stia doar definitia si, era absolut convins ca nu exista, pentru ca, asta a invatat la facultate. Am dezbatut impreuna si situatia economica a lumii, observand ca era foarte sceptic fata de previziunile pe care le aveam. Ca o consecinta, si fata de argumentele pe care i le-am prezentat. Azi, spune si el ceea ce spunea Jim: Ceea ce a invatat nu-i prea foloseste la nimic!
Asta, daca vorbim de intelegerea felului in care functioneaza economia globala. Nu ma refer nicidecum la calcule de contabilitate etc. In general, calculele academice se fac conform unor reguli impuse. Ele neputand sa ajute cu nimic vederea larga, necesara in opinia mea, pentru intelegerea intregrala a fenomenului numit economie. Asta pentru ca, economia, nu consta din calcule matematice. Mai corect spus, nu poate consta numai din calcule matematice rigide. De ce? Pentru ca nu este un simplu fenomen pus pe o coala de hartie. Ci mai degraba un fenomen social.
Fiind un astfel de fenomen, depinde mai mult de oameni decat de calcule. Fapt pentru care ii poti vedea pe multi scoliti cu capul in nori.
Aduti aminte de Bernanke! De ideile pe care le avea cu doar cateva luni inaintea cracului din 2008. Cu capul in nori o vad din pacate si pe noua noastra ministeresa, Ioana. Desi, sunt ferm convins ca nu va face niciodata pact cu becali. Nu-i pun la indoiala nici stiinta, precum nici buna credinta, pe care sunt convins ca le are. Asta, neinsemnand totusi ca sunt de acord cu tot ceea ce spune. Nu vreau sa ma afund in detalii privind acest subiect, pentru ca vom avea tot timpul sa comentam acte politicienesti in curand. Pe noul site al MPTN (miscarea pentru trezirea natiunii). Unde, gruparea noastra va intra in opozitie constructiva din primul moment. Si, prin aceasta, isi va permite sa comenteze fiecare act guvernamental, bun sau rau, din punctul nostru de vedere. Venind desigur cu propuneri alternative, bine argumentate, in cazul in care masurile celora de la putere ni se vor parea fara substanta.
In acest articol am vrut sa scot in evidenta altceva! Ideea conform careia oameni foarte bine scoliti, repeta aceleasi proceduri, astepatndu-se paradoxal la alte rezultate. Vezi cazul profesorului de la Harvard, care, indeamna ECB sa cumpere bonduri americane. Ceva, care imi aminteste de perioada in care Tariceanu ii indemna pe romani sa cumpere case in Sua, pentru ca sa porneasca economia. Trebuie sa subliniez totusi! Afirmatiile actualului presedinte al senatului, care si-a dobandit postul prin tradare, asa cum o fac multi romani, nu are de face nimic cu keynezianismul. Ci, mai degraba, doar cu indolenta si cu imbecilitatea. Fenomene ridicate azi la rang de virtute in tara noastra. Apropo de economie! Ce face bursa din SUA? Cred ca a dat un maxim la cea mai importanta data de reactie de pana acum, data de 10 martie. O alta data de reactie foarte importanta, este data de 21 martie. Pana atunci mai avem totusi si o data unghiulara scurta, in data de 16. Voi reveni cu grafice saptamana viitoare.
4 comentarii:
Of of of, nici macar austriecii nu mai sunt ce-au fost odata.
I-a vrajit pe toti Keynes ala...
In legatura cu ministreasa noastra, se pare ca un doctorat la Harvard nu te ajuta neaparat sa depasesti gandirea unui contabil de C.A.P.
„Nu putem avea un stat care să dea bunuri şi servicii publice de mare calitate fără să aibe o colectare foarte bună. Faţă de restul Europei, avem cheltuieli per PIB foarte mici şi asta pentru că în mare parte veniturile per PIB sunt foarte mici aici“, declara Petrescu.
Astept si eu sa vina un ministru al finantelor care sa tranparentizeze la maximum cheltuielile publice si sa se gandeasca la cum sa desteleneasca intr-adevar mediul de afaceri. Sa-i lasam pe oameni sa faca bani si nu sa gandim strategii de jupuire fiscala. Utopii...
Cineva venit din business, ca Jim Rogers de exemplu, ar face de zece ori mai buna treaba,oriunde, decat papagalii astia licientiati in tot felul de prostii.
Care tot incearca sa prinda realitatea economica in ecuatii matematice, in speranta ca poate,poate, disciplina esta, numita economie, va capata pana la urma, statutul de stiinta.
Aia cu profesorul de la Harvard e bestiala. E din ciclul "inotam impreuna sau ne scufundam impreuna".
Numai ca aplicand stilul bras intr-o hazna ....
Corect Vali. Numai ca, Jim Rogers, dupa ce a studiat economie la Yale, si dupa ce si-a dat seama cat il ajuta, s-a apucat de istorie si de filozofie. Intelegand probabil ca nu e rau sa ti cont de ele, atunci cand incerci sa judeci comportamentul oamenilor din pietele de capital.
Din cate inteleg, se pare ca nu-i bata nici la psihologie, desi nu are diploma in acest domeniu. Pana vom avea ministrii de tip Jim Rogers, la finante, sau oriunde, ne vom scufunda dracului cu tradatori de tip Tariceanu. Pusi pe toate posturile cheie. Ministresa de la finante este prea afundata in formule si in eforturile de-ai face lui Ponta pe plac. Din aceasta cauza nu mai vede lumina. Cred eu.
@Horea: Vezi că sunt site-uri care te pot ajuta să adaugi și să corectezi diacriticele. De exemplu: http://www.diacritice.com/
Aici pe blog nu-i neapărat relevant, dar pe site-ul MPTN ar fi important ca să pară mai profesionist. Și n-ar strica să folosești și ceva spell-check, având greșeli din prima propoziție: "Hai sa ne unim si noi, asa cum au fact-o ei!"
Să nu iei observațiile în nume de rău, dar dacă vrei ca mișcarea să fie luată în serios și nu cumva la mișto, contează foarte mult aceste detalii care par minore. Numai bine!
Mersi dragon! Cum sa iau in nume de rau bunele intentii. Textele nu sunt gata totusi. Au fost aruncate deocamdata doar de forma si pline de greseli. Din moment ce au fost scrise cu cea mai mare viteza. Ca sa avem un punct de plecare. Azi am refacut unul din ele, schimband chiar si treburi legate de continut. Sper sa putem porni int-o saptamana. Cand va fi gata si filmul. Fara greseli, sper! Asa cum ai subliniat si tu foarte corect.
Trimiteți un comentariu