La data de 8 januarie, 2016, am avut o postare pe care o gasesti la
"actualizari comasate", de unde am plagiat randurile care urmeaza; "Eu cred ca
adeptii vechiului sistem vor esua! Am spus asta imediat si
dupa alegeri. Aducand si argumente detaliate, ca de obicei. Crezul meu
de atunci, actualizat, arata cam asa: Am trecut de un peak
Basescu-Ponta@Comp. De un peak sistem. Dupa orice peak incepe un alt
trend, indreptat in directia opusa celui precedent. Apropo! In Germania
cred ca avem un peak Merkel."
Nebunie, au spus atunci, cu siguranta, foarte multi. Merkel a castigat alegerile
zdrobitor, si, mai e si numita Mutti, adica mamica. N-a trecut nici
un an de atunci si Mutti pierde alegeri locale pe banda rulanta. De
ce? Din aceiasi cauza ca intotdeauna; perceptie psihologica schimbata
fata de aceiasi persoana. Ea arata acum asa cum se vede in imaginile expuse. Caderea popularitatii lui Mutti va trebui sa se accentueze in viitorul apropiat, cu toate ca ea a facut, nu de mult, urmatoarea afirmatie; "Bundeskanzlerin Angela Merkel hat Staatshilfen für die Deutsche Bank im Wahljahr 2017 kategorisch ausgeschlossen", conform Focus Magazin.
Este adevarat ca Merkel a mai facut tot felul de afirmatii contradictorii si in trecut, dar, gandindu-ma la stirea care anunta, acum cca. un an, legalizarea furtului din depozitelele deponentilor=bail in, afirmatia ei imi atrage atentia. Deutsche bank are conform estimarilor, deci nu conform propriilor declaratii, o expunere la derivate in valoare de 72 de trilioane de euro, capitalul de piata al bancii fiind de 17,43 miliarde. Banca nu plateste in momentul de fata dividente, pentru ca nu are profit. Compara si fa mai apoi matematica cifrelor de mai sus, ca sa intelgi ce consecinte ar avea un bail in pentru deponentii DB.
Banca despre care vorbim nu este o bancuta, ci un colos, care, daca se va zgudui, va trimite valuri tectonice gigante, intregului sistem bancar mondial. Nu stiu daca Merkel va mai candida sau daca isi va da seama ca este mai bine sa se retraga, din moment ce i-a sosit apusul. Despre un lucru sunt insa aproape sigur. De data asta Angelica isi va respecta promisiunea de-a nu arunca cu bani publici in DB, cel putin pana la alegerile din 2017. Va rezista oare acest colos bancar pana la alegeri, tinand cont de faptul ca o parte din derivatele sale, in valoare de cca. 2,7 trilioane de euro, vor ajunge la maturitate, in acest an? Eu cred ca nu, dar vom vedea.
Sa nu uitam faptul ca aceeiasi banca este bagata in cca. 7000 de procese, si ca a primit amenzi colosale pentru frauda. Deci da! Frauda s-a raspindit ca un cancer in toata lumea, pentru ca nesatuii Terrei par sa nu mai aiba limite, in goana lor nebuna dupa avutii tot mai mari. Natura, viata noastra, ne spun insa altceva; toate fenomenele au o limita, de unde, o reactie inversa, dura de obicei, este intotdeauna cel mai probabil scenariu la care ne putem astepta. Deci eu nu cred ca DB va fi o exceptie, cu hamesitii ei cu tot. Problema este ca suferinta nu va fi doar a hamesitilor ci si al celor corecti si nevinovati care au decis sa-si tina economiile in banci.
2 comentarii:
Nu cred ca Merkel si cei din jurul ei sunt atat de idioti sa apase pe butonul rosu. E vorba de bani multi, enorm de multi si de prestigiu.Nu o vor lasa sa faca ce a spus. Daca ea insista o vor sacrifica.
Ca toti politicienii din ziua de azi, vor incerca sa tergiversese si sa mearga pana in panzele albe cu ajutorul dat sistemului financiar=bancar, lasand ca piata sa dea lovitura. Si in felul asta se spala pe maini.
Oricum, DB e o cauza pierduta si nu va putea rezista fara ajutor de stat. Eu vad mai curand o nationalizare sau un bail-out decat un bail-in.
Pe acelasi principiu expuse mai sus. Difuzarea "responsabilitatatii" si a pierderilor.
Vali
Merkel s-a urcat pe esafod singura. Dand bani bancii ar insemna sa-si taie si capul. La "un eveniment" vom asista, cu siguranta, in curand, suportul afisat fiind un avertisment. Paradoxal, el anunta o gura de aer pentru DB. Vom vedea ce fel de aer. Cu oxigen sau cu heliu? Un lucru este clar, DB nu poate sa dispara. Intr-o forma sau alta va continua sa existe. Deprecierea actiunii a fost deja una colosala, din 2007 si pana in ziua in care au descoperit-o latrai!
Trimiteți un comentariu