Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 13 septembrie 2016

Vai de ploaia noastra

In The Thelegraph a aparut un articol despre Mario Draghi si despre deflatia pe care a obtinut-o, incercand sa obtina inflatie. Pentru cei care nu inteleg engleza suficient de bine; el se refera la esecul Qe-ului de peste 1 trilion de euro, pe care Draghi l-a daruit bancilor, dar si la esecul dobazilor negative. Cam asta este esenta celor scrise, n-am de ce sa lungesc povestea, degeaba. Constat doar ca analizele mele din trecut se adeveresc. Voi alatura totusi un grafic acestei postari, luat din acelasi articol. El reprezinta increderea cetatenilor din 4 mari economii ale UE, in BCE.

As comenta doar un singur lucru pe care acest grafic il scoate foarte bine in evidenta; cand lucrurile se imput intr-o tara mare si importanta, din cauza unui val social negativ, reprezentand orice, molipsirea altora este inevitabila si legata doar de timp. 


Boala increderii deprimate fata de BCE incepe dupa cum se vede in Franta, deja in 2001. Incet dar sigur, virusul neincrederii loveste si celalate tari expuse in grafic. Ba mai mult! Neincrederea a ajuns cu siguranta si la noi in tara, chiar daca noi nu avem studii in acest sens. Fata de cine? Fata de cea mai apreciata institutie a romanilor, BNR, in frunte cu guvernatorul ei vesnic, Strugurel Isarescu. Omul cu o incredre ridicata permanent la patrat. Pana acum!

Si uite ca "zeii nostrii" n-au facut Qe, n-au facut nimic, de fapt. De ce au fost atunci besteliti si atacati ca niciodata in media? Din aceiasi cauza pe care o gasesti expusa in graficul de mai sus; perceptia sociala schimbata, din pozitiv in negativ. Isarescu a luat salariu cu sacul si inainte, ca si bravii sai ostasi. Acum a venit insa momentul rafuielilor, adus de valul negativ de incredere despre care vorbim. Multi mai cred si azi ca Isarescu e batut in cuie. Vor vedea insa in curand ca au inceput sa-i sara suruburile. 

Din cauza a ceea ce vezi in graficul afisat, rezulta esecurile in lant ale bancilor centrale, care i-au lasat pe sefii acestora cu gura cascata. Pentru ca nici unul dintre ei n-a reusit sa estimeze la adevarata ei valoare, importanta psihologiei maselor. Eu am vorbit despre ea ani in sir pe acest blog, precum si despre efectele pe care le are intotdeauna. De ce este acest grafic atat de important, incat m-a facut sa pun titlul pe care il vezi acestei postari? Pentru ca fundatia sistemului monetar "fiat" mondial, este construita exclusiv din incredrea populatiilor in bancile centrale. Din aceasta incredere rezulta valoarea banilor pe care ii avem in circulatie, valoarea lor intrinseca fiind de fapt zero. Mai bine zis, egala cu valoarea hartiei din care sunt facuti. Observa inca un lucru deosebit de important, scos in evidenta de acelasi grafic! Explozia bursiera inceputa in 2009, pe plan mondial, care mai dureaza si azi, n-a alterat cu nimic trendul negativ expus, nici in Sua, nici in Europa. Pentru SUA vezi graficul increderii in FED!

Pe plan politic intern, Romania nu mai pare sa aiba nevoie de un partid "nationalist modern", din moment ce santajul de tip vechi a lui Ponta a dat rezulate. Seful condamnat si-a luat din nou in brate "nevasta" penala aruncata cat colo, promitandu-i imediat functii si un loc pe lista electorala dar, Victor a spus categoric, mai de mult, ca el nu vrea nicio functie. Dragnea va trebui probabil sa-l tortureze ca sa accepte una, in cazul in care nu va fi trimis la racoare, pana atunci. Discutia dintre cei doi penali a fost una foarte serioasa, conform comunicatului de presa. Amandoi, impreuna cu colegii lor de partid, vor lucra pentru ca fagmiliile, pardon familiile din Ro, sa aiba o viata mai buna. Atentie din nou la valurile psihologice si in acest caz! Reusita lui Ponta a adus-o valul corectiv ascendent in care spuneam ca se afla. Vreau sa fie clar pentru toti! Graficul lui Ponta este unul pe care am fost fortat sa mi-l imaginez, pentru ca nu exista niciun studiu cu cifre exacte in acest sens. Cu toate acestea el a fost chiar foarte exact pana acum. Vom vedea cat de exact va fi in viitor, pentru ca arata noi caderi pentru fostul premier, in curand.

6 comentarii:

Vali spunea...

Socio-economics.
E usor sa faci "economie" din birou prin "modelari matematice".
Si apoi sa ramai cu gura cascata.
Oricum, eu astept cu interes faza finala, cea cu aruncatul banilor din helicopter.
Si apropos, citeam saptamana trecuta ca vanzarile de sefuri in Germania au crescut exponential.
Ce-or fi tinand nemtii in ele? Probabil ca alimentele si apa, ca tot i-a sfatuit Merkel sa-si faca provizii. Ha,ha,ha.

ps. asta nu-i rasul meu....

Anonim spunea...

Vali, du-te bea o sticla de vodca si hahaie cu marinelu. E mai bine decat sa-ti etalezi inteligenta debordanta cu invective. Usor sa critici greu sa fii criticat.

Vali spunea...

@TF, Tata, se vede treaba ca ai inceput inaintea mea cu bautura, Sa-ti fie de bine!

Acu" hai sa-ti traduc ce scrie mai sus...
E vorba de economistii si bancherii lui peste, care cred ca economia merge asa, de la sine, prinsa in formulele matematice folosite de catre economia "moderna", fara sa se tina cont de psihologia oamenilor(consumatorilor).

Daca vei avea rabdarea sa cauti, vei remarca faptul ca pe acest blog s-a discutat de mai multe ori in legatura cu asta.


https://en.wikipedia.org/wiki/Socioeconomics

https://ro.wikipedia.org/wiki/Modelare_matematic%C4%83

Ah, si in legatura cu rasul...
spuneam ca nu e al meu, pentru ca numai de ras nu-mi vine cand stiu ce nenorociri vor veni peste noi.

Capisci?!



Anonim spunea...

Imi cer scuze. Pe viitor ar fi in regula sa fii mai detaliat intrucat se poate interpreta. Eu urmaresc in general blogul si nu sutele de comentarii.

Anonim spunea...

Salut Horea , ma bucur ca ai revenit.Analizele tale au castigat mult in calitate.Ai scapat de furie si de limbajul excesiv.
Este adevarat ca bancile centrale nu pot tipari incredere ci doar masa monetara , pot stabili si dobanzi negative -nirp - dar sunt singurele "politici" la care sa ne asteptam?Ce spui despre cash ban sau bail-in (ca in cipru)?Chestia cu cash-ul este mai greu de pus in practica la noi , fiind f. utilizat.

Horea spunea...

Salut Anonim si mersi pentru aprecieri. Am fost si voi ramane un om cu urechile deschise criticilor constructive, fapt pentru care, am inceput noile analize fara sa le amestec cu propriile mele sentimente.

Sper de aceea ca, cei care vor sa comenteze pe acest blog, sa fie la fel de receptivi la o rugaminte pe care am avut-o mai demult: Semnati cu nume, ca sa simt si eu ca discut cu o persoana anume. Nu cred ca este o rugaminte exagerata.

Privind nirp: poate fi intensificat, si cred ca va fi, atunci cand bancile centrale vor simti ca le fuge pamantul de sub picioare. Cash ban este un tel bine definit al decidentilor, pentru a putea controla mai riguros orice miscare valutara. In ce masura va putea sa devina o realitate generala, intr-un mediu economic infectat, depinde doar de reactia cetatenilor.

In fond, ideea nu este chiar tampita, a redus furturile si frauda considerabil, Suedia fiind una din pionerii acestei idei. Timingul este insa totul, pentru reusita sau nereusita oricarui proiect. Banii electronici sau cei din hartie, au oricum aceeiasi valoare, zero. Ai dreptate in ceea ce ne priveste. Un cash ban rapid ar intoarce pe dos populatia de la sate, deci nu cred ca se va putea intrododuce cu una cu doua.

Bail in-ul a fost legiferat in UE, dupa cate sti, probabil. Nu cred cau au facut acest lucru degeaba! Sa nu subestimam, asadar, nici prostia, cu atat mai putin vointa si forta de manipulare al celor care doresc asa ceva. Vor lupta cu tot ce au ca sa castige duelul la care vor fi nevoiti sa participe.

ECB cred ca va fenta legea, la nevoie, ca sa cumpere actiuni. Si "nevoia" le bate deja la usa. Banii "din helicopter" ar mai fi o ultima alternativa, nu fara complicatii, totusi. Nu ma refer la complicatiile generale, care se vad deja in urma politicilor implementate pana acum. Ci, mai degraba, la complicatiile legate de legalitatea unei astfel de masuri. In rest, ea va pune doar mai multa benzina pe foc, in opinia mea.