Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 29 decembrie 2017

Bitcoin 100 000$ sau 150$?

Imediat, dupa articolul pe care l-am scris despre BTC, moneda crypto a plonjat 8506,7 dolari, in 5 zile, pierzand astfel 43,25% din valoarea maxima pe care a atins-o. 

O intrebare foarte interesanta pe care o putem pune, este: va ajunge BTC la 100 000$ sau la 150$? Ai citit corect, nu e nicio greseala, vorbesc despre o suta cinzeci de dolari. Un nivel echivalent cu punctul de plecare a zborului facut de BTC, in forma de parabola.

Putem oare numi BTC; "barometrul principal al maniei," care s-a manifestat si privind preturile de vanzare ale unor obiecte de arta si nu numai? Vom trai si vom vedea, dar eu tind sa raspund cu DA la aceasta intrebare. Tu ce parere ai?

Ca atare,  eu cred ca evolutia pretului BTC va fi un semnal si pentru bursa, cu toate ca DJI a reusit sa perforeze intervalul de pret pe care l-am numit; "intervalul de oferta din ceruri." 

Pana la proba contrarie consider ca aceasta perforare ar putea fi una falsa, dar imi voi schimba parerea, in cazul in care indicele american va continua sa urce si dupa inceperea noului an. 

Deci daca Dow nu va incepe sa se deprecieze in primele zile ale lunii januarie, 2018, drumul sau spre 30 000 este deschis. Pe graficul BTC am marcat si doua nivelele de cerere, cel inferior fiind cel mai important, pentru ca este si un nivel de confluenta. In cazul BTC consider caderea pe care o vezi in grafic un semnal de schimbare a trendului. Sunt curios sa vad ce considera piata?

Vreau sa inchei prin a va multumi pentru citirea acestui blog. VA DORESC TUTUROR LA MULTI ANI!

duminică, 24 decembrie 2017

A cazut guvernul de la Bucuresti si a fost schimbat Isarescu din fruntea BNR?

Daca te uiti la Robor-ul de 3 luni si daca ii crezi pe expertii care iti explicau; dobanzile se misca in functie de ceea ce face guvernul si BNR, raspunsul la intrebarea pusa in titlu ar trebui sa fie afirmativ. Din moment ce Robor a cazut in ultimul timp 13 puncte, de la 2.22, la 2.09. 

Realitatea ne arata insa cu totul altceva! Avem acelasi guvern, acelasi parlament, mai salbatic ca niciodata, si acelasi guvernator.

Ba mai mult! Avem aceeiasi sefi la senat si la camera deputatilor, primul mai vocal ca niciodata, fata de tot ce misca in jurul sau. 

Tariceanu ne-a anuntat ca Iohannis este "o marioneta cu fibra comunista" si ca strainii care il sprijina sunt niste habarnisti. Calin ne-a mai explicat totodata ca, depratamentul de stat al SUA se informeaza de pe FB, neputand sa inteleaga astfel noile legi ale justitiei. Fabricate exclusiv pentru popor de Iordache, Nicolae, Nicolicea. Toti juristi de talie mondiala!

Despre diplomatii celor 7 tari europene care au cerut consulaterea comisiei de la Venetia, privind aceleasi legi, sa nici mai mai vorbim. C.P. Tariceanu, magistrat liberal din nastere, le-a bagat calusul in gura, precum a bagat si bocancii in gura opozitiei din parlament. Deci in linii mari cam acesta este terenul de joc pe care l-au pregatit conducatatorii acestei tari dobanzii Robor, in timp ce au tras cu ghiulele in banci, dar mai ales in BNR. 

Aceste atacuri l-au facut pe bietul Vasilescu sa-si imbrace din nou armura facuta din hartie de staniol. Ca sa apere si el cum poate institutia pe care o reprezinta.

Jurnalistitii "independenti," reprezentanti ai poporului penal, n-au dormit nici ei. Au inceput sa vorbeasca tot mai des despre o eventuala suspendare a presedintelui, incercand sa ne convinga, in acelasi timp, ca si un agramat precum Liviu Genunche, poate fi patriot (ma refer la spusele Danei Grecu de la A3). Conform jurnalistei poti fi performant, dorind numai binele tarii, chiar si lipsit de un gram de inteligenta sau, chiar si de o diploma, cazul lui Nicolicea, presedintele comisiei juridice din parlament (nota susemnatului).

In aceste conditii, pe care eu le-as numi fara sa ezit; vitrege, de ce a cazut Robor?

Parerea mea o stiti, v-am spus-o intr-o poastare pe care am facut-o in 1 decembrie: " Eu cred ca dobanda va mai poposi putin in jurul acestor nivele, dupa care va porni spre 3%, un nivel magnet. Va face asta chiar daca Isarescu isi va vinde livada si Dragnea conacul din Brazilia." Voi ce parare aveti?

PS. Daca legile justitiei sunt asa de bune cum spune "magistratul" Tariceanu, de ce nu vor sa le trimita comisiei de la Venetia, juristii de talie mondiala care le-au facut?  Eu zic ca-i pacat sa ascudem asemena genii in parlamentul Romaniei si sa-i lasam pe cei care citesc legi pe FB. sa-si faca de cap.

miercuri, 20 decembrie 2017

Merita oare sa mergi la vot?

    
Pune mana pe inima si raspunde sincer la intrebarea din titlu. Cu DA sau cu NU. Filmul iti arata "brontozaurul" cu care se lupta colegii mei din USR, zilnic. Atentie! Este vorba doar de secvente scurte de chin, provocate de majoritarii mafioti care strivesc absolut tot, prin vot, prin comportament. Pentru ca mai apoi, sa calce in picioare drepturile unor oameni alesi, tot de popor, ca si ei.

Deci cei care au fost si sunt ingrijorati "de puroiul," care cred ei ca va iesi din partidul nostru, ar trebui sa fie mult mai ingrijorati de "Oceanul Fecalic" in care au fost aruncati sa inoate, aproape 28 de ani. Acest ocean a facut si face zilnic valuri uriase de minciuni si de manipulari ordinare, pe care populatia acestei tari le-a considerat numai bune pentru surfing. 

Surfing au facut, atat votantii cat si cei care nu s-au dus la vot. Cei din urma fiind socati acum, paradoxal, de riscul unui inec. Se vor ineca oare toti acesti oameni in valuri de excremente? Eu continui sa cred ca nu! Salvarea noastra, spalarea noastra ar trebui sa vina de la un val curat, venit dintr-un alt ocean. Un val puternic care ar trebui sa ne duca pe toti la mal.

Este vorba de valul social al "Oceanului Ciclic!" Care se va lovi, exact peste doua zile de o data de reactie = 22 DECEMBRIE 2017!!

Pentru noii cititori al acestui blog vreau sa repet definitia datelor de reactie; O data de rectie este o data ciclica la care orice trend, ascendent sau descendent, are sansa sa isi schimbe directia. In acest caz vorbim de trendul batjocorii, al minciunilor, al manipularilor ordinare, inceput in 1989. Care a ajuns, in opinia mea, la culmi nemaivazute pana acum.

Atentie totusi! O data de reactie ofera posibilitatea schimbarii unui trend, nu certitudinea schimbarii. Chiar si in cazul in care trendul se schimba, schimbarea nu obisnuieste sa fie atat de brusca incat sa poata fi observata imediat. Un ac infipt in orice balon, umflat la refuz, nu-l va putea dezumfla dintr-o data. Mai ales nu, in cazul de fata, in care aerul din balon este aerul unei lumi feudale, care va trebui sa fie inlocuit cu aer proaspat, cu miros de 2018.

joi, 14 decembrie 2017

Bitcoin=17 000, 30 000, 50 000, un milion USD?

Nu cred ca i-a scapat cuiva afacerea secolului, poate a istoriei omenirii, cumpararea de BTC! Am fost intrebat de mai multe ori de catre cei care stiu ca fac analize economice; "tu ai cumparat moneda cripto?"

Dupa ce am recunoscut ca nu am avut curajul sa particip la acest eldorado, intrebarea urmatoare a fost; Si nu-ti pare rau? 

Nu, nu-mi pare rau, pentru ca sunt sigur de faptul ca nu as fi rezistat sa stau intr-o piata atat de volatila. Trebuie sa ai sange de retptila ca sa nu reactionezi la fluctuatii de mi de dolari pe zi, la variatii procentuale care imi ridicau parul in cap, chiar si in perioda de inceput a exploziei de pret, in forma de parabola.

Va ajunge oare BTC la 100 000$ asa cum cred unii. Am auzit chiar si cifre mult mai optimiste=un milion de dolari? Sunt oare monedele crypto, inclusiv BTC, o gluma proasta sau vor devini toate, singurul mod de plata intr-un viitor nu prea indepratat? Sa nu uitam argumentul principal care a contribuit la explozia de pret al fiecareia dintre ele, in special Bitcoin: moneda nu este controlata de nimeni si ca atare, nu poate fi influentata de nimic.

Oare asa sa fie? Uitandu-ma numai la cat curent consuma BTC, inclusiv mineritul acestei monede, eu ma declar sceptic. Dar, sunt sceptic si fata de faptul ca cei care conduc lumea vor lasa din mana, fara sa rectioneze, puterea pe care le-o confera banul controlat de stat. 

Parerea mea este deci urmatoarea; intr-o lume digitala va trebui sa avem valute digitale, dar am mari dubii fata de BTC si fata de alte valute cripto, similare, in forma pe care au azi. De pretul pe care l-au atins prin miscari facute in forma de parabola, in special BTC, nici nu vreau sa mai vorbesc.

Citeste atent cifrele statistice din tabel, eu cred ca vei ramane surprins.

vineri, 1 decembrie 2017

" Robor creste in toata lumea"

L-am citat pe Tudose si ii dau draptate, partial. Dobanzile cresc in toata lumea, Robor creste numai in Romania, fiind o dobanda autohtona. Altfel am putea intelege ca dobanzile americane cresc, tot "din neglijenta BNR," manipulate de Isarescu de la Bucuresti, din ordinul guvernului.

Robor de 3 luni s-a oprit la 2,19, deci a trecut de limita superioara a nivelului de oferta calculat de mine, situat la 2,10. Inainte de penetrarea nivelului mentionat, pretul de inchidere a zilei precedente a fost 2,09.

Acest comportament prevesteste furtuna, cu toate ca Robor a cazut de la 2,19, la 2,14. Dupa care si-a revenit imediat. Eu cred ca dobanda va mai poposi putin in jurul acestor nivele, dupa care va porni spre 3%, un nivel magnet. Va face asta chiar daca Isarescu isi va vinde livada si Dragnea conacul din Brazilia. Pe drumul spre tinta, Robor ar trebui sa se odihneasca, cate putin, la nivele mai joase. Unul mai solid si mai important fiind situat la 2,5.

Miscarile pe care le-a facut dobanda demonstreaza, ca cererea depaseste oferta chiar si in zone de pret cu oferta in crestere. Dupa depasiri de acest gen trendul face aproape intotdeuna o pauza, caracterizata de aprecieri si deprecieri marunte. Obseva! Piata a reusit sa influenteze mai mult pretul dobanzii decat a reusit sa o faca Isarescu, cu cele 9 miliarde "aruncate pe geam." Acum am avut deprecieri de 4 puncte, dupa interventia lui Isarescu deprecieri de 2 puncte.

In aceasta postare voi pune si doua grafice din Sua: Al dobanzii de 3 luni si al celei de 2 ani. Observa corelatia dintre psihologia umana si preturi. Dobanda de 3 luni din SUA se afla intr-o pauza similara cu Robor-ul de 3 luni din Romania. In timp ce dobanda de 2 ani, tot din SUA, este in explozie, ca si cea de 10 ani (nereprezentata grafic in aceasta postare). 

Piata ne da deci semnale privind si viitorul mai indepartat al dobanzilor. Nu cred mai trebuie sa explic faptul ca ea se asteapta la cresteri. Dobanda americana de 2 ani este si ea in drum spre un "nivel magnet," marcat cu o elipsa, unul pe care il va atinge mai mult ca probabil.


Privind Romania lucrurile nu sunt deloc in culoarea roz pe care o descrie Tudose, pentru ca, in curand, PIB-ul sustinut de consum se va dezumfla. Din simplul motiv ca banii vor fi mai putini, consumul mai mic, ca o consecinta. Balonul actualilor guvernati ar trebui sa se sparga destul de repede, fiind umflat doar cu minciuni gogonate. Cresterea econimica reala, sanatoasa, nu poate exista fara investitii. Salarii si pensii marite din pix nu au fost, nu sunt, si nu vor fi niciodata investitii, chiar daca multor romani nenorociti si needucati li se pare ca sunt. 

Am incercat un exercitiu de empatie, punandu-ma mental in locul celor nevoiasi. Este un exercitiu greu, pentru ca mental iti poti inchipui multe lucruri, dar nu poti simtii ceea ce simt acesti oameni, in fiecare zi. Cred totusi ca exercitiul te ajuta sa le intelgi mai bine situatia. Cetatenii au ramas needucati din cauza guvernatilor care s-au perindat la carma tarii dupa lovitura de stat. Lipsa de educatie este drumul sigur spre saracie. 

Sarac fiind cum sa te mai intereseze idealuri care s-ar putea materializa in perspectiva de 5-10 ani, in loc sa te intereseze felia de paine pe care o vei putea pune, sau nu, pe masa zilei de maine. Intentionez sa deschid o dezbatere legata de acest subiect in USR, pentru ca mi se pare foarte important.

joi, 23 noiembrie 2017

Despre cel mai tare subval, al ultimului val de proteste din acest ciclu.

Conform teoriei mele, descrisa in cartea pe care o vezi expusa, prostelelor din Romania le mai lipsea un val din ciclul lor complet. Unul pe care l-am descris in felul urmator, in 7 aprilie, anul curent, cu ocazia zilei mele de nastere;

"Maximul numarului de demonstranti atins in in tara noastra, 600 000 de oameni in strada, ar mai trebui sa fie incercat! Nu va pot spune sigur daca numarul de mai sus va fi atins din nou sau nu, dar pot spune ca este foarte probabil ca un protest de amploare, asemantor cu cel din lunile trecute, sa izbucneasca in Romania intr-un viitor nu prea indepartat." Postarea o gasesti aici!

In 4 mai am revenit cu un alt articol, pe care il gasesti aici. Acesta contine si urmatorul comentariu;

"Ieri, dupa ce parlamentarii puterii au demonstrat ca prima lor prioritate este salvarea coruptilor, nu starea drumurilor, a spitalelor si a scolilor acestei tari, mii de oameni au iesit din nou in strada, pornind astfel un nou val de proteste, ultimul dupa parerea mea, din acest prim ciclu. Acest val va fi format ca de obicei din subvaluri, un fenomen care ar trebui sa fie bine cunoscut cititorilor acestui blog."

Iata ca acel viitor despre care vorbeam in aprilie bate la usa acum, dupa 7 luni! Si se pare ca va aduna in cel mai mare subval, al ultimului val de proteste, nu numai pe cei care obisnuiau sa se organizeze pe FB. Ultimii mentionati par sa vrea sa iasa in strada mana in mana cu organizatii civice, cu sindicate, de aceasta data, un lucru nemai intalnit in Romania, dupa lovitura de stat. Vom vedea in cateva zile rezultatele acestei miscari civice, dar teoria celor 3 valuri spune, ca ar trebui sa asistam la ceva deosebit.  Urmatoarele organizatii si-au anuntat participarea la proteste:

Acţiunea Civică Galaţi (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Aradul Civic (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Civica Iaşi (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Evoluţie în Instituţie (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Iniţiativă Craiova (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Iniţiativă România (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Iniţiativă Timişoara (federaţie a 10 ONG-uri - membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Institutul pentru Politici Publice (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Oradea Civică (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Rădăuţiul Civic (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
#Rezist Milano (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
#Rezist Zurich (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Ştafeta Steagului Uniunii Europene (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Valea Jiului Society (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
VedemJust (membră a reţelei naţionale de grupuri civice Contract România)
Asociaţia Civică pentru Transparenţă şi Implicare Craiova
Asociaţia Civică ProFest
Asociaţia România Vie
Centrul Român pentru Politici Europene
Corupţia Ucide
Freedom House România
Geeks for Democracy
Grupul civic #Cuzavreadreptate Iaşi
Grupul civic #ActivAG Piteşti
Grupul civic #Rezist Constanţa
Grupul civic #Rezist Birmingham WMW
Grupul civic #Rezistăm şi la Paris
Platforma România 100
#REZISTENŢA
Blocul Naţional Sindical (confederaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, care are în componenţă aprox. 320.000 de membri de sindicat, lucrători din companii private şi din sectorul public. BNS este alcătuit din 34 de federaţii profesionale ce reprezintă drepturile şi interesele lucrătorilor din 17 sectoare de activitate).
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa (alcătuită din 41 de federaţii profesionale).

duminică, 19 noiembrie 2017

Ce ne spune Tudose si ce imi spune mie indicele BET

Tudose: "Nu numai ca n-am murit, cum ne doreau unii, ci, dimpotriva, suntem de invidiat, pe locul trei in lume! 




Tudose: "Dupa ce Washington Post si AFP au raspandit tot felul de 'false informatii' privind cresterea economica a Romaniei, numind-o chiar 'tigrul Europei', Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare sustine, in Prognoza Economica Europeana pentru toamna lui 2017, ca tara noastra are a doua cea mai mare crestere economica din lume, dupa China. Stam rau. Atat de rau incat am facut a doua rectificare pozitiva din acest an"

Indicele Bet: "Am ramas frant de oboseala si cu multe coaste rupte dupa caderea pe care am avut-o in intervalul 2007-2009, nemai reusind sa urc nici macar pana la ultimul maxim (marcat pe grafic cu linie orizontala rosie). Din punctul in carea am ajuns cazand, direct in cap, in 2009 (linie orizontala verde), am reusit sa ma tarasc gafaind, doar pana la nivelul liniei orizontale galbene, in timp ce alte burse importante din lume si-au depasit cu "kilometri" maximele atinse in 2007.

PSD-ALDE au incercat sa ma ridice si pe mine, cu macarele made in Ro. de marca; PROMISIUNI MINCINOASE,  care au cedat toate, deja la mijlocul acestui an. 

Incurajat de guvernanti am incercat sa ma ridic in picioare, dar m-au apucat niste ameteli identice cu cele din 2007. Simt din nou aceleasi greturi, dar mai rau. Si simt ca a inceput sa-mi fuga pamantul de sub picioare. 

Deocamdata, panta pe care alunec nu este prea abrupta dar in zare, vai Doamne, vad o alta panta. Una care pare a fi mult mai al dracului decat cea pe care am cazut ultima data, putand astfel sa-mi rupa gatul. M-am linistit totusi, o leaca, dupa ce la-m ascultat pe Mihai T. Dar mai ales dupa ce am auzit ca un batalion intreg de macarale,  de aceiasi marca ca si primele, a fost trimis din nou de guvernanti in ajutorul meu."

Dupa ce am ascultat, atat declaratiile premierului, cat si pe cele ale indicelui Bet, as vrea sa trag si eu niste concluzii. Strict personale, desigur; Tudose mai are votanti destui, care sunt gata sa inghita si rahat daca le cere partidul. Bet n-are votanti are numai investitori, care au inceput sa parieze, prin luna iunie al acestui an, impotriva "revolutiei economice" PSD-ALDE, dand astfel un prim branci indicelui Bet. 

In timp ce Tudose conduce doar gargara pe care o serveste fara nicio jena propriului partid si alegatorilor, indicii bursieri conduc economiile tarilor pe care le reprezinta. Deci unde merge Bet, va merge si economia romanesca, cu o intarziere de cca. 6-12 luni. Bet a luat-o, dupa cum se vede, spre nivelul elipsei care ar trebui sa fie primul popas mai consistent al coborasului inceput. 

Atentie! Bet isi continua coborasul pornit asta vara chiar si acum, intr-o perioda in care Tudose, Dragnea, Tariceanu&Comp se scalda in cifre economice vulcanice, care au impins visele umede ale intregului grup vesel, in directia Rai. Va mai amintiti de invataturile lui Calin, cel care a fost "liberal" deja in stadiul sau de embrion? Si care surzit de duduiturile economiei nationale, in 2007, ii trimitea pe romani sa cumpere case in SUA. Ca sa contribuie si ei in acest fel la salvarea economiei americane. Ce a urmat nu mai trebuie sa va povestesc. Ce va urma, de acum incolo, vom vedea cu totii, inclusiv Mugur cel Strugure. Care mi s-a parut destul de ingrozit cu ocazia ultimei conferinte de presa.

Mic rezumat: Minciunile lui Tudose&comp nu le-am crezut si nici nu le-am inteles niciodata, cred insa ca am inteles ceea ce imi spune BET. Daca perceptia mea se va dovedi corecta, panta pe care va fi tavalit indicele are, punctul final de oprire sub nivelul minim atins in 2009. Un lucru care ar trebui sa-l detemine chiar pe "liberalul" Tariceanu sa-si cumpere, casa in SUA sau poate in Bangladesh. Cine nu s-ar bucura sa primesca in tara sa pe omul, care a facut din Romania a saptea putere economica a Europei, 12 ani in sir, la televizor? Sapte, tradus din tariceneasca, inseamna ultimul loc in UE. Atentie, inca odata! In timpul unei cresteri economice=locul 2 in lume. Mrrrrrrr, ce tigru! Tariceanu, desigur, despre Romania vom discuta mai incolo,  inclusiv cu Pierre Moscovici.

miercuri, 15 noiembrie 2017

Qe "made in Romania"

Cine n-a inteles ca PSD-ALDE au facut un "QE romanesc," de fapt, va intelege in curand. Mai bine zis, un QE direct! Cu bani dati, mai pe hartie, un pic in realitate, romanilor, stiind ca cei din urma sunt destul de nebuni sa cheltuiasca chiar si promisiuni. 

Cheltuielile cetatenilor fiind incluse in formula de calcul al PIB, rezultatatul este cel pe care il vedem: O crestere economica care bate toata Europa, daca nu si toata lumea, intr-o tara in care ti se darama tavanul scolilor in cap si in care ambulantele transporta bolnavii cu usile deschise, atunci cand se rupe cablul care le leaga. Am dat doar cateva exemple rezultate din "cresterea economica magistrala" obtinuta de guvernanti."

Daca te vei uita atent pe graficul afisat, intocmit de BNR in urma unor constatari, cum altfel, vei vedea ca eu am indraznit sa fac si niste previziuni, gratuit. Legate de consum (linie albastra), de investitii (linie rosie) si de constructii (linie neagra). Este foarte probabil ca ultimele doua linii, cea rosie si cea neagra sa contina subvaluri, exact ca prima linie, cea albastra. Am omis aceste valuri voit, din lipsa de spatiu. Directia liniilor in cauza este totusi foarte clara. In jos! Intamplator sau nu, BNR a desenat linia care reprezinta consumul in culoare maronie, identica cu culoarea rahatului pa care il reprezinta.

Daca ne uitam la grficul Robor, cel de 3 luni, vedem ca pretul dobanzii a ajuns la 2,06, marcat cu verde, intrand astfel in perimetrul patrulaterului din postarea precedenta si din alte postari mai vechi.

Acest patrulater marcheaza un interval de oferta calculat de mine, care ar trebui sa corespunda cu o zona destul de solida de oferta a pietei. 

Daca ti-ai luat oboseala sa te uiti in tabel vezi si valorile dobanzilor Robor de o saptamana si de o luna, marcate tot cu verde, care au saltat si ele "de bucurie." Ce va trebui sa faca Isarescu-BNR in asemena conditii? Sa sara in sus, tot de bucurie? Cu siguranta nu, dar vor fi obligati sa salte dobanda de referinta, pentru ca asta striga piata.

Daca tot ne uitam la grafice, de ce nu ne-am uita si la unul care reprezinta euro-ron? O perche valutara pe care a comentat-o insasi guvernatorul BNR. El constata ca leul a avut o perioada mai lunga de depreciere, despre care spunea ca va continua. Eu spuneam ca va fi invers, citez din postarea precedenta:  

"Ce relevanta are informatia pe care ne-a dat-o? Nicio relevanta, pentru ca ceea ce a "observat" el, am observat si noi, eu putin mai mult decat guvernatorul, si anume; in curand leul ar trebui sa-si revina, contraizicand astfel afirmatiile sefului BNR."De ce spuneam ca leul se va aprecia in curand fata de euro? Pentru ca toate stirile venite de la "experti" spuneau exact ceea ce spunea Isarescu, dar mai ales pentru faptul ca euro a ajuns, dupa cum poti vedea, intr-o zona importanta de oferta, marcata cu o linie roz si o sageata verde.

Inchei din nou cu un mic rezumat: PSD-ALDE au dat drumul unui "QE romanesc," sub ochii bulbucati dar neputinciosi al lui Isarescu-BNR. "Expertii" constata acum, dupa un an, rezultatele obtinute de guvernanti, pe le-au publicat intr-un grafic. Este primul grafic afisat in aceasta postare. Atunci cand Robor de 3 luni a ajuns la 1,80, un Isarescu "biciut" de niste analfabeti economic, a aruncat 9 miliarde de ron in piata ca sa le salvaeze acestora obrazul. Tie ti s-a  spus ca vrea sa salveze economia romaneasca, Romania "tātā."

Raspunsul pietei a fost clar; obrazul unor neobrazati nu poate fi salvat. 

Ca sa nu-i lase pe romani nelinistiti, guvenatorul a facut si comentarii legate de cursul euro-ron, dar i-a iesit invers, deocamdata. Euro s-a depreciat de atunci cu aproximativ 4 bani fata de leu. Daca la toate aceste "prestatii" mai adaugam si faptul ca inflatia publicata ieri a fost, de 2,7%, deci la cifra pe care Isarescu o anticipa pentru sfarsitul anului, vom constata ca "sageata lui" a trecut din nou pa langa tinta, asa cum spuneam ca face de obicei. Ma autocitez: "Nu m-ar mira de loc daca pana si aceasta anticipare facuta pe termen scurt, de o luna, se va dovedi la fel de gresita ca si celelalte." "Sa merita" acesti oameni salariile grase pe care le iau?

duminică, 12 noiembrie 2017

Robor, cursul euro/ron si alte viziuni isaresciene

Am avut cititori care isi bateau capul cu ce va face Isarescu-BNR, incercand astfel sa traga concluzii despre evolutia economiei romanesti. Va lupta oare guvernatorul cu dobanda sau se va concentra asupra pretului de schimb eur/ron, se intreba un cititor? 

Care ne-a explicat mai pe urma si consecintele pe care le-ar putea avea eforturilor isaresciene, in cazul "apararii" dobanzilor, dar si in cazul "apararii" cursului valutar.

Cititorul nostru a omis insa cea mai importanta varianta, cea in care Isarescu nu va apara absolut nimic, pentru ca nu poate, un lucru pe care eu l-am repetat de N ori pe acest blog. Ca sa imi argumentez afirmatia il citez pe tocmai "vraciul economiei romanesti," pe seful BNR:

"Consumul în creștere la nivelul populației, scumpirea energiei electrice, majorarea cotației petrolului pe piețele internaționale, presiunile în ceea ce privește creșterea prețurilor de producție sunt câțiva dintre principalii factori care vor duce la o creștere a inflației până la sfârșitul acestui an, anticipată la 2,7%, față de 1,9%, cât prognozase inițial BNR."

Ce ne spune guvernatorul in pasajul de mai sus? Ceea ce ne-a spus de nenumarate ori si pana acum; BNR si-a gresit prognoza, ca de obicei (nota susemnatului)! Intrebare; ce rost mai au BNR si sefii ei in aceste conditii? Niciun rost, zic eu. Voi ce ziceti?

Isarescu continua sa ne informeze despre cursul eur/ron:

 „Per total observăm o tendință de depreciere, mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici și este categoric asociată cu situația balanței de plăți (...) și aici avem o situație în deteriorare a balanței comerciale, cresc exporturile cu 9 %, dar cresc importurile cu 11-12 %”.

Ce relevanta are informatia pe care ne-a dat-o? Nicio relevanta, pentru ca ceea ce a "observat" el, am observat si noi, eu putin mai mult decat guvernatorul, si anume; in curand leul ar trebui sa-si revina, contraizicand astfel afirmatiile sefului BNR.

Deci in fond, Isarescu nu este nici un fel de vraci, decat in miturile varate in capul romanilor de catre "experti". Fapt pentru care ele sunt aproape imposibile de demontat. Aceasta reactie a majoritatii cetatenilor are totusi o scuza, tinad cont de faptul ca masmedia ii obliga sa inghita zilnic aceiasi fraza fermecata: "cursul leului anuntat de BNR, fata de valuta X este....." 

Pai daca masmedia i-a bagat in cap romanului ca BNR decide cursul valutelor fata de leu, cu toate ca un curs anuntat nu insemnaeza un curs pus, ce sa mai creada cetateanul de rand dintr-o tara plina de nenorociri? Daca ar asculta si el si ar citi mai atent ceea ce spune guvernatorul, si-ar da seama cu siguranta de faptul ca cel din urma face cel mai des doar constatari. Care pot fi facute de oricine, gratuit, nu pentru un salariu urias precum cel incasat de sefii BNR. 

In cazurile in care mai marii Bancii Nationale au indraznit, indraznesc si vor indrazni sa faca prognoze, privind tinte de inflatie etc. "sageata lor" a lovit, loveste si va lovi, orice altceva decat tinta propusa.

Vezi diferenta marcanta intre prognoza de inflatie de 1,9% si rezultatul obtinut, 2,6%, conform ultimei cifre din graficul afisat. 

Vreau sa subliniez ca suntem foarte aproape de sfarsitul acestui an! Deci 2,7% nu mai poate fi "o anticipare" a inflatiei pentru anul curent, asa cum a spus Isarescu, ci doar o realitate, eventual. Nu m-ar mira de loc daca pana si aceasta anticipare facuta pe termen scurt, de o luna, se va dovedi la fel de gresita ca si celelalte.  

Inchei cu un mic rezumat a celor spuse pana acum; BNR, Isarescu, n-au putut sa influenteze cursul valutar, nici dobanda Robor (care cred eu ca va ajunge, foarte probabil, la cel putin 1,94, limita inferioara a intervalului marcat), dar au putut face prognoze total gresite despre inflatie. Au facut si constatri pentru salarii lunare la care cei mai multi romani nici nu indraznesc sa viseze, dar pe care le putea face si un elev de liceu. "Oare sā merita?" Am citat o zicala din popor.

miercuri, 1 noiembrie 2017

"Pesimism ridicat la puterea a treia"

In timp ce dicutam cu prietenul nostru Marius despre ceea ce el numea "pesimismul investitorilor si al cetatenilor," caruia eu ma incapatam sa-i spun optimism, a aparut si un articol proaspat in ziarul financiar despre acest subiect. 

Il gasesti aici!

Acelasi "pesimism" s-a vazut si la burse, indicele DJIA reusind sa loveasca exact, partea inferioara a elipsei pe care o vei regasi si in postarea precedenta. 

Acei "cativa milimetri," pana la limita inferioara a "intervalului de oferta din ceruri," au fost parcursi. Pentru a-i face nivelului amintit o vizualizarea mai clara, l-am marcat cu o linie orizontala rosie.

Dupa ce ai citit atent ceea ce ne spune ZF despre "pesimismul ridicat la puterea a treia," caruia eu voi continua sa-i spun cu incapatanare optimism, pe toate planurile, incearca sa raspunzi la urmatoarea intrebare: Oare ce urmeaza de acum incolo?

Atentie! Suprafata elipsei acopera un interval de oferta de cca. 1000 de puncte, un interval in care indicele nu trebuie, dar poate sa se miste, fara a ne obliga sa declaram elipsa invinsa.

Iata sursele la care face referire articolul, niste dinozauri de pe scena economica mondiala: Financial Times, Bloomberg, IHS Markit, UBS, Bulgari, Volkswagen, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Leuthold Group, Amazon, Caterpillar, The Pavilion, Mitsubishi Motor, Toshiba, Toyota,  Motor Handelsblatt,  BGA. 

Si atunci, de ce au urcat bursele in cer si de ce au explodat investitiile marilor firme, precum Catterpiller etc? Pentru ca investitorii "pesimisti" n-au avut unde sa-si bage banii? Sau pentru ca inotand in optimism, ei au descins un chermez economic nemaivazut in istorie. Nu am niciun dubui ca vom culege cu toti roade ca atare, sub ochii bulbucati ai Bancilor Centrale, sefii de orchestra al mamboului financiar. 

Parca ii vad vaicarind-se in media, impreuna cu petrecaretii care si-au rupt bocancii intr-un dans pe care-l vedeau nesfarsit: Pai noi n-am stiut! Pai daca na-ti stiut, nu era mai bine sa va inchideti Bancile Centrale in care luati salarii fabuloase si sa mergeti la patinaj?


duminică, 22 octombrie 2017

Intervalul de oferta "din ceruri"

O poza spune intotdeauna mai mult decat o mie de cuvinte, fapt pentru care va las sa va uitati la graficul afisat. El vorbeste de la sine, aratand aventurile indicelui american, DJIA, in decursul anilor. 



Pe acelasi grafic se pot vedea si nivelele de oferta calculate de mine! 

Trebuie sa recunosc totusi ca, analizele devin mult mai greoaie in teritorii in care obiectul analizat nu a ajuns niciodata, in viata lui. 

Hai deci sa urmarim impreuna felul in care se va comporta DJIA la nivelul pe care l-am numit "intervalul de oferta din ceruri", pentru ca este unul deosebit de important. Crucial, as putea spune, pentru felul in care se va misca indicele american in viitor. Suntem "doar la milimetri" de acest teritoriu.

Pentru ca am lucrat si lucrez cu probabilitati, nu pot face altceva decat sa va prezint o parere. Daca e buna sau rea ne va spune piata in curand. In perimetrul intervalului marcat de ultima elipsa iuresul bursier ar trebui sa fie oprit. Normal ar fi ca dupa lovirea nivelului sa asistam la caderi de bagat in seama. Voi reveni cu actualizari numai in cazul in care va fi necesar.
 

vineri, 13 octombrie 2017

Isarescu a avut apa chioara in siringa

Daca vei citi comentariile de la ultimele mele postari, vei afla si parerile unui cititor anonim. In stil clasic romanesc persoana este insensibila la tot ceea ce vede, la argumente, pentru ca are o teorie economica proprie, nascuta din perceptii total eronate. Scot in evidenta acest fenomen pentru ca il consider neproductiv, nu pentru ca m-ar deranja in mod direct. 

"Murim" incet pentru ca romanul se pricepe la orice, afundat in teorii proprii, la care nu renuta nici pus fata in fata cu realitatea. Afirmatia este valabila privind orice domeniu, inclusiv cel medical, pe care indraznesc sa afirm, fara modestie, ca il stapanesc bine.

Il stapanesc pentru ca l-am studiat, asa cum am studiat si economia. Ultima pe cont propriu, din hoby, din interes, nu la o scoala anume ci, citind tot ce mi-a aparut in fata ochilor. Am pornit acest blog ca sa impartasesc gratuit ceea ce am invatat,  si cu speranta ca ii voi putea influenta pe unii cititori sa-si sporeasca unghiurile din care privesc fenomenele inconjuratoare. Am considerat si consider ca este un castig, chiar si "convertirea"unei singure persoane din aceasta tara.

Ca o paranteza, il citez pe cititorul anonim:

1. BNR a intervenit pe piata cu un exces de lichiditate iar ROBOR se va intoarce inapoi la valorile de 1%, ma tem ca scenariul dvs va trebui sa mai astepte vreo 2-3 ani pana sa se confirme:)

2. Romania a avut dobanzi de 25% pt ca BNR a dorit ca leul sa nu treaca de un anumit nivel .O tampenie in fapt pt ca zlotul s-a dus in 5 si s-a intors.Problema e ce va face acum BNR ? Apara robor sau eur ron ? Daca va apara eur ron vom avea iar recesiune .Mai degraba as paria ca va apara robor 2-3 ani.

Concluzie: Teoriile expuse se bat cap in cap cu realitatea, ca multe alte teorii dupa care se ghideaza foarte multi cetateni al acestei tari. Acest fenomen a fost observat si de manipulatorii mafioti, fapt pentru care Tariceanu isi permite sa spuna; benzina nu s-a scumpit, Dragnea spune ca Robor este manipulat de forte oculte, in timp ce Tudose vede, ca dusman principal al Romaniei, uraganul. De Soros sa nici nu mai vorbim! El este uraganul ocult facut din benzina, sau ceva asemanator.

Cei trei protagonisti si-au aruncat afirmatiile in public fara sa clipeasca, pentru ca sunt constienti de faptul ca majoritatea romanilor nu clipesc, indiferent de ce li se spune sau de ce li se intampla.

Dobanzile Robor de 3, de 6, de 9 si de 12 luni, sunt totusi mai sensibile, un lucru demonstrat de tabelul alturat acestei postari. Ce poate vedea in acest tabel un om fara probleme vizuale? Cifre care arata soarta dobanzilor inainte si dupa interventia BNR. Am marcat doar coloana dobanzilor de 3 luni cu culori diferite, pentru ca ele au fost subiectul postarilor mele precedente.

Isarescu intervine asadar, la valoarea de 1,80, marcat cu verde. Avem mai pe urma 6 zile de fluctuatii infime ale tuturor dobanzilor din tabel, vezi inclusiv coloanele necolorate. Perioda "pauzei" facute de Robor in timpul trendului ascedent am marcat-o cu rosu, marcand cu galben valoarea la care a ajuns azi dimineata=1,84.

Deci ce au facut toate dobanzile din tabel dupa "injectia" cu apa chioara a lui Isarescu? Au facut o pauza de 6 zile, dupa care si-au continuat urcusul, conform asteptarilor pe care le-am avut. Cifrele din tabel vorbesc de la sine, cine mai poate comenta fapte implinite? Uitandu-te la aceleasi cifre ce concluzii poti trage? Poate Isarescu si BNR pune dobanda unde vor? Sau o pune piata, acolo unde vrea ea, in functie de cerere si de oferta? Se va duce oare dobanda, incet dar sigur, spre nievelul de oferta expus in graficul din postarea precedenta? Eu cred ca da! Tu ce parere ai? Atentie! Mai avem doar 10 puncte pana la inceputul intervalui de oferta important pe care il are piata, nu Isarescu!

sâmbătă, 7 octombrie 2017

Isarescu da o "injectie" in ochii unei gasti de analfabeti economic

In urma unor presiuni politice venite, de la niste habarnisti, BNR a"injecat" in piata 9 miliarde de ron, cu toate ca Isarescu stia si a inteles foarte bine, un lucru pe care l-am repetat si eu de nenumarate ori, pe acest blog: Banca Noationala nu poate pune dobanda unde vrea ea, piata o pune, in functie de cerere si oferta. 

Orice incercare de manipulare a pietei are efect limitat sau inexistent, atunci cand se face impotriva unui trend in vigoare. Problema cazului de fata!

Miliardele aruncate de BNR, la un moment si la un nivel inoportun, au avut ca rezultat scadrea Robor cu 0,02 puncte, vezi graficul alaturat. De ce? Pentru ca cererea la nivelul de pret la care a intrat BNR in piata, a fost cel putin echivalenta cu oferta. 

Lichiditatile "injectate" au fost deci absorbite cu sete, lasand manevra bancii aproape fara niciun efect.

Uita-te pe grafic ca sa vezi intervalul de pret la care Robor se va lovi de un nivel de oferta mai consistent. Nivelul este calculat de mine si marcat cu un patrulater negru. 

Mai tragic decat aruncarea "pe geam" a 9 miliar de ron este, faptul ca niste habarnisti cu putere politica au crezut ca pot prosti piata, asa cum isi prostesc alegatorii. Si mai tragic de atat este faptul ca Dragnea&lacheii incep sa foloseasca, fara sa se mai rusineze, cele mai ordinare si mai tipice metode comuniste de guvernare, crezand ca tot ce-i inconjoara este mosia lor. 

Nici Elena Ceasescu nu ar fi raspuns mai bine decat Rovana Plumb la intrebarea pusa de o jurnalista, legata de pretul benzinei; "Dacă domnul Dragnea a declarat că prețurile nu vor creşte, aşa va fi.” Cine-i pompa aia nenorocita ca sa-l contrazica pe tovarasul presedinte PSD, as adauga eu.  

Dupa cele intamplate convingerea mea ramane neschimbata, Asemena interventii, cu precadere cele dictate politic, fac mai mult rau decat bine, din moment ce scot in evidenta si mai vartos impotenta celora care ne conduc. Dupa piata va fi randul alegatorilor sa-si dea seama de calitatea alesilor. Nu atunci cand se vor uita la A3, ci atunci cand se vor uita in buzunare. 

Inchei prin a-mi cere scuze pentru literele anapoda si pentru cele "mancate" din grafic. N-am corectat aceste greseli pentru ca nu schimba valoarea sau nonvaloarea acestei analize cu nimic.

duminică, 1 octombrie 2017

Harakiri economic, episodul 2

Voi incepe cu un citat relevant din postarea pe care am facut-o in data de 19 septembrie:

"In Romania lucrurile nu arata cu nimic mai bine, desi ni se spune ca economia duduie. Graficul Robor de 3 luni pare sa se fi izbit si el de un minim, minimul absolut al deprecierilor de pana acum, cred eu. 

Observa! Pretul graficului expus se apropie de un nivel cheie, calculat si marcat de mine cu un patrulater verde. Semnalul unui nou trend ascendent al dobanzilor de 3 luni va veni, in momentul in care pretul va penetra nivelul marcat pe grafic. Am convingera ca acest semnal va apare mult mai repede decat se astepta unii." 

Si iata ca a aparut, in mai putin de doua saptamani! Postarea din septembrie o gasesti aici.

In graficul afisat in postarea de azi se vede clar ca Robor a rupt nivelul cheie despre care am vorbit in septembrie, confirmandu-mi astfel asteptarile. Pentru o vizualizare mai clara a miscarii am ales un grafic care reprezinta o perioda mai scurta de timp, marcand cu o linie albastra nivelul corespunzator patrulaterului verde.

Cele doua grafice, cel de azi si cel din septembrie vorbesc de la sine, dar sa vedem ce vorbesc politicienii si expertii romani, speriati cu totii de ceea ce s-a intamplat. 

Ionuţ Dumitru economist sef Reifeisen: ”Această creştere a fost accelerată şi precipitată de faptul că în ultima perioadă excesul de lichiditate pe care îl aveam în piaţa monetară a scăzut foarte mult, pentru că s-au făcut plăţi foarte mari de către companiile de stat către bugetul statului, acei bani evident fiind în piaţa monetară, în depozite bancare, iar acum nu mai sunt, sunt în conturile ministerului de Finanţe, ceea ce a diminuat lichiditatea pe care o aveam în sistemul bancar”

Perceptia lui Ionut Dumitru este corecta si coincide exact cu ceea ce spuneam eu in postarea din 19 septembrie:"In opinia mea cresterea cererii pentru lichiditati va salta dobanzile, pentru ca datoriile imense acumulate in decursul anilor, nu se pot plati cu "bani facuti din aer."

Acelasi Ionut Dumitru mai spune: ”Sunt două categorii de factori care explică această creştere: factori fundamentali, care ţin de inflaţie, care creşte, şi va creşte foarte rapid în perioada următoare. Avem 1,2% inflaţie la finalul lunii august, dar ne aşteptăm până la finalul anului la o inflaţie de 2,4%, iar anul viitor probabil vom sări de 3,5% în primul trimestru, în condiţiile în care au fost creşteri de accize, creşteri de preţuri la energie, electricitate, gaze. Cu o inflaţie de peste 3% în prima parte a anului, cred că toată lumea trebuie să înţeleagă să nu stăm cu dobânzile Robor sub 1%”. 

Din afirmatiile pe care le face economistul, reiese clar ca defineste inflatia eronat, legand-o strict de variatia preturilor din piata, nu de cantitatea de lichiditati si credite, care merg mana in mana cu velocitatea monetara. Variatia preturilor este doar un rezultat al inflatiei si al deflatiei nu fenomenul in sine. Parerea mea, diametral opusa celei exprimate de Dumitru a ramas aceeiasi! Citez tot din postarea la care am facut mai multe referiri: "Eu cred deci ca inflatia aparenta rezultata din "Qe-ul romanesc cu taxe," se va transforma incet in deflatie, dar intr-una cu dobanzi in crestere. Acestui scenariu, pe care il consider foarte probabil, i-am dat si un nume; harakiri economic.

O parere despre crestera Robor are si premierul Tudose: ”Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost puţin plecaţi de acasă fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”.  

Despre acest premier am si eu o parere; M.Tudose habar nu are despre ce vorbeste, ti se ridica parul maciuca cand il auzi graind. Nu numai atunci cand vrea ca BNR sa devina comandantul dobanzilor, ci in general. Pe cei dobarati de argumentele sale ii intreb: De ce avut Romania dobanzi de 25%, daca BNR poate sa le tina la un nivel dorit? De ce au saltat dobanzile chiar si in SUA, oare pentru ca americanii n-au avut o Banca Centrala si un Tudose zeflemist? Care sa le dea tuturor "indicatii pretioase?" But that was the reality for home buyers in October 1981 – a year when the average rate was almost 17%.

Dobanzi formate din doua cifre au mai fost in multe tari! Le-ar fi corectat oare Mihaita pe toate daca devenea emigrant? Se va duce premierul la Isarescu, asa cum a promis, ca sa-l determine "să nu lase nişte actori să se joace pe această temă” si sa puna el dobanda acolo unde a fost sau unde ar dori sa fie? Dar la benzinarii care "nu au scumpit carburantii," i-au pus doar un pret mai mare la pompe, se va duce "sa-i urecheze, asa cum a spus? Vom mai avea oare un episod 3 si 4 al serialului "Harakiri economic," sau le va explica Tariceanu romanilor ca dobanda n-a crescut, fiind doar diferita, la banci diferite? Asa cum a explicat ca s-a intamplat si cu pretul benzinei; n-a crescut, este doar diferit, la pompe diferite. Oare mai exista un popor, in afara de al nostru, care suporta batjocura si prostirea in fata fara sa cracneasca? 

PS. Repet definitiile inflatie si ale deflatie dupa care ma ghidez eu:
Inflatie=Exces de lichiditate monetara si exces de credite, cu velocitate monetara in crestere, detrminata de cerere si oferta. Cresterea preturilor este doar o consecinta a starii create de ceilalti parametrii.
Deflatie=inversul primei definitii. Scaderea preturilor fiind si in acest caz o consecinta creata de aceeiasi parametrii. Atentie! Excesul de lichiditate monetara poate sfarsi in deflatie, daca velocitatea monetara este inexistenta sau daca scade marcant. Avem exmple concrete in acest sens; Qe-uri enorme in SUA, Europa, Japonia, cu deflatie.

duminică, 24 septembrie 2017

"Pentru ca Draghii....?" Nu! "Pentru ca cerere si oferta."

Asa numitii experti incearca, sa-i convinga si azi pe cei care isi pierd banii in piata valutara, despre faptul ca euro, de exemplu, se misca dependent de ceea ce face sau nu face Draghi. 

Deci pentru ca Draghi n-a facut nimic nou privind dobanda de referinta, cu ocazia ultimei sedinte BCE (a lasat-o neschimbata), euro trebuie sa-si continue traiectoria ascendenta, conform "analistilor experti". Cam aceeiasi care spuneau ca euro isi va continua deprecierea, in luna ianuarie

Pentru a vedea realitatea ultimelor noua luni, legat de acest subiect, si pentru a o putea compara cu analizele amintite, intoarce-te la o poastare pe care am facut-o in ianuarie 2017. O gasesti aici!

Un scurt citat relevant din aceeiasi postare ar fi urmatorul: "euro da semnale de apreciere, nu de depreciere. Aprecierea ar putea avea o demnitate care ar putea sa-i surprinda chiar si pe Goldmanei."

Citatul reflecta punctul meu de vedere de atunci legat de soarta valutei comunitare, in raport cu dolarul american. Afirmatiile mi le-am bazat pe aceleasi criterii analitice pe care le folosesc intotdeauna; Cererea si oferta!

Compara graficul din ianuarie cu cel prezentat mai sus, si vei vedea exact ce s-a intamplat cu perechea eur/usd. 

Graficele sunt aceleasi, perspectiva este lunara, cel de aici fiind doar actualizat!

Ceea ce poate vedea toata lumea este un lucru indiscutabil: Cu sau fara Draghi, euro a urcat de la nivelul de cerere prezentat in postarea din link, exact pana la nivelul de oferta preconizat de mine, la inceputul acestui an.

Acest nivel de oferta se afla intre cele doua linii pe care le regasesti si in graficul din ianuarie; linia albastra si linia neagra. Intervalul dintre ele este marcat in aceasta postare cu un patrulater galben, pentru o vizualizare mai buna.

Oare ce va face euro dupa ce a lovit acest interval important de oferta; 1) se va aprecia sau se va deprecia fata de dolar? 2) Pana unde si pana cand? 3) Mai este scenariul paritatii eur/usd actual? Cum vor evolua euro si dolarul fata de valuta noastra nationala, "dirijata de Isarescu si BNR?"

marți, 19 septembrie 2017

Harakiri economic

Am prezentat, in postari precedente, situatia dobanzilor din SUA, referindu-ma in special la dobanda de 10 ani. Din graficele expuse atunci, am tras urmatoarea concluzie: de la nivelul atins, dobanzile din SUA nu vor putea face altceva decat sa-si schimbe trendul descendent avut, timp de 30 de ani, in unul ascendent.

Cu aceasta afirmatie par a fi de acord acum si unii analisti, numai ca, ei explica altfel decat mine cauza fenomenului.

Analistii vad cresterea dobanzilor ca fiind un rezultat al cresterii economice si ca atare, ei se astepata si la o crestere a inflatiei. In opinia mea cresterea cererii pentru lichiditati va salta dobanzile, pentru ca datoriile imense acumulate in decursul anilor, nu se pot plati cu "bani facuti din aer."

Ca atare, eu cred ca deflatia va trebui sa bata din nou la usa pietelor de capital.

In Romania lucrurile nu arata cu nimic mai bine, desi ni se spune ca economia duduie. Graficul Robor de 3 luni pare sa se fi izbit si el de un minim, minimul absolut al deprecierilor de pana acum, cred eu. Robor de 6 luni si cel de 12 luni arata la fel, fapt pentru care am ales sa expun doar un singur grafic. Observa! Pretul graficului expus se apropie de un nivel cheie, calculat si marcat de mine cu un patrulater verde.  

Semnalul unui nou trend ascendent al dobanzilor de 3 luni va veni, in momentul in care pretul va penetra nivelul marcat pe grafic. Am convingera ca acest semnal va apare mult mai repede decat se astepta unii.

Cu toate ca piata romaneasca a fost inundata de lichiditati (mita electorala a guvernantilor), cresterea preturilor nu va rezulta dintr-o crestere a cererii pentru produse, cred eu, ci mai degraba din cresterea taxelor pe care iubitii conducatori vor fi obligati sa le impuna. Vezi cazul cresterii pretului benzinei, care va atrage dupa sine cresterea altor preturi, rezultate din scumpirea transportului. Deci "geniile" care conduc aceasta tara, nu dorm "tovarlasi." Mint de ingheata apele si iti vor servi taxe peste taxe, pentru ca nu mai au bani.

Tudose a incercat sa-si convinga alegatorii ca 5 lei/litru de benzina este mai putin decat 4,60 dar, pana la urma, cei care s-au bucurat de mita electorala isi vor da seama ca s-au bucurat degeaba. Pentru ca valoarea a ceea ce au primit se va diminua in fiecare zi, cu fiecare taxa, incet dar sigur. Eu cred deci ca inflatia aparenta rezultata din "Qe-ul romanesc cu taxe," se va transforma incet in deflatie, dar intr-una cu dobanzi in crestere. Acestui scenariu, pe care il consider foarte probabil, i-am dat si un nume; harakiri economic. 

miercuri, 23 august 2017

A sosit oare momentul unui conflict armat intre Corea de Nord si SUA-Corea de Sud?

Daca asculti retorica aparuta in mas-media, raspunsul pare a fi unul sigur; DA! In opinia mea, rezultata in urma studiului a doua grafice burisiere, psihologia umana din teritoriu, chiar si cea din SUA, arata insa cu totul altceva; Mai avem "o leaca," pana la eventuala izbucnire a unui razboi propriuzis, care nu prea poate sa inceapa intre cetateni aflati la cumile euforiei. 

Este adevarat ca, Corea de Nord, nu are bursa, dar SUA si Corea de Sud au. 

Analizand deci graficele indicilor bursieri din ultimele doua tari mentionate, eu cred ca se pot trage concluzii destul de pertinente, legat de stadiul in care se afla acest conflict foarte mediatizat. Uita-te la indicele Kospi si la Sp500 din graficele alaturate, ca sa vezi ca psihologia popoarelor implicate in conflict este inca foarte pozitiva. Si cu sanse mari de a se invarti in jurul acestor nivele, in viitorul apropiat.



Ambele grafice sunt in perspectiva lunara si contrazic, fara doar sau poate, retorica agresiva din mas-media. Deci Hell can wait, deocamdata, zic eu. Tu ce parere ai?

marți, 8 august 2017

Marti, In data de 18 noiembrie 2014, spuneam intr-un articol, printre altele

"Clanul PSD va plati scump batjocura pe care au practicat-o fata de propriul popor. Dar asta ar putea fi pana la urma un lucru benefic. Dupa aceasta infrangere fostul clan se va duce dracului! 

Psd-ul pe care l-ai vazut pana acum va muri incet dar sigur. Din cenusa lui se va naste un partid social democrat autentic. Pentru ca numai asa vom putea avea o stanga credibila, foarte necesara oricarei democratii autentice.

Un partid asadar, nu un clan in care se ascund penalii. Care vor ajunge toti acolo unde le este locul. La racoare! 

"Sapaturile" din interiorul PSD au inceput deja, fii sigur.  Chiar daca ele nu sunt deocamdata vizibile."

De atunci si pana la data de 7 august, 2017 au trecut aproape 3 ani si iata-l pe Catalin Ivan venind cu cea mai proaspata actualizare a subiectului; 

"În acest moment sunt două forțe care pot rupe partidul. Pe de o parte, Liviu Dragnea dă afară din partid sau îi izolează pe toți cei care nu sunt de acord cu el. Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD este scindat între sud și restul țării, între cei veniți din PRM, PD sau de oriunde din altă parte și pesediștii vechi. Pe de cealaltă parte, Victor Ponta și-a creat propriul proiect politic și încearcă să strângă toți nemulțumiții în noul partid. Mai pe scurt, ultimii doi președinți ai PSD, mai mult sau mai puțin legitim, par să reușească acum ce nu au reușit cei mai înverșunați dușmani ai partidului, nici măcar Traian Băsescu, în atâția ani de lupte dure."

Desi ruptura nu s-a produs inca, eu cred ca se va produce conform calculelor pe care le-am facut in 2014. Un "colos de fier" ca PSD nu are cum sa crape de la o zi la alta, fiind sudat si de interese financiare enorme. 

Capii grupurilor mafiote care se bat sunt personalitati foarte puternice si ei vor rupe tot ce le sta in putinta pentru interese personale.

Atat Ponta, cat si Drgnea, si-ar vinde propriile mame pentru putere si influenta economica si, conform retetei siciliene, tradarea nu se uita, nu se iarta. Eu sunt convins ca Ponta ar fi chiar in stare sa crape tara, pentru a se razbuna pe Dragnea, omul care l-a detronat.

 Nu ii poate fi deloc usor prietenului lui Erdogan sa ajunga din fost premier un mare nimic. Scindarea care se profileaza n-ar trebui sa-i ajute pe niciunul dintre combatanti, pentru ca divizizarea unei comunitati duce la slabiciune, nu la putere.

Vom trai si vom vedea, dar trebuie sa recunosc ca pe Johannis nu l-am judecat corect 100%, in 2014. El fiind mult mai "uns cu alifii" decat credeam eu atunci. Acest fapt a incetinit vizibil procesul de scindare a celor rosii. 

joi, 3 august 2017

Avantajele si dezavantajele vaccinului triplu, conform celor mai proaspete cercetari.

Am facut destula politica si doresc sa fac un gest civic prin aceasta postare. Intr-o perioda trista pentru Romania, in care 36 de copii au murit din cauza Rujeolei. Lipsa vaccinurilor dar si informarea precara a populatiei fiind cauza principala a problemei.

Despre dezinformare sa nu mai vorbim, romanii sunt specialisti in acest domeniu. In tara noastra oameni care n-au habar despre ce vorbesc explica, si culmea, ei au foarte multi adepti! Pentru ca spusele lor intaresc presupunerile altor oameni neinformati.

Advantaje si beneficii ale vaccinurilor
-VACCINUL SALVEAZA VIETI, ASTA INSEMNAND CA UN COPIL INFECTAT POATE SA MOARA.
Rujeola poate fi o boala mortala, parotita nu, rubella (pojarul german) da, dar numai la fat, deci la copilul care nu s-a nascut inca.
-VACCINUL SALVEAZA COPII DE LA LEZIUNI CEREBRALE
Rubella, (pojarul german) este o boala infectioasa cauzata de un virus din familia togaviridae. Daca boala apare la o femei gravida, nevaccinta, care nu a fost infectata in copilarie, exista un pontential mare de risc ca fatul sa dezvolte meningita. 
Rujeola da meningita intr-o frecventa de 1 la 1000 de copii. Parotita da o meningita mai palida, dar cu risc de deficiente auditive permanente.
-VACCINUL SALVEAZA COPII DE LA DIABET
Fatul infectat cu pojar german, rubella, se naste cu boala, si are sanse de 100-200 de ori mai mari de-a face diabet, conform unor studii.
-VACCINUL II SALVEAZA PE BARBATI DE LA STERILITATE
Parotita poate da epididimita, orhita intrun procent de 20-30% din cazuri. Daca ambii testicoli sunt atacati exista un risc mare de sterilitate.
-VACCINUL SCADE NUMARUL ZILELOR DE BOALA IN RANDUL POPULATIEi
2-3 saptamani in cazul pojarului( rujeola) cate o saptamana in cazul pojarului german (rubela) si a parotitei.
-VACCINUL SCADE PRESIUNE ASUPRA SISTEMULUI SANITAR, DAR SI ASUPRA PARINTILOR CU COPII BOLNAVI
Mersul la circa, la spital, la farmacie, parinte nelinistit si de multe ori absent de la munca.

Dezavantajele vacinelor
Fiecare dintre vacinele mentionate contin virus viu, slabit in laborator. La unii copii cu sistemul imunitar neafectat, sanatos, pot da o senzatie usoara de boala, care trece 1-2 zile. La copii cu sistem imunitar precar, bolnav, aceste vaccinuri pot da adevarate infectii, fapt pentru care ele NU SE DAU COPIILOR CU SISTEM IMUNITAR SCAZUT.
-VACCINUL ESTE O INJECTIE, O INTEPATURA, DECI PRODUCE O MICA DURERE.

-VACCICNUL POATE DA O ROSEATA LOCALA CARE TRECE IN CATEVA ZILE.

Unii copii vacinati s-au ales cu PURPURA TROMBOCITOPENICA. DAR LEGATURA DINTRE BOALA SI VACCIN ESTE NESIGURA. Este deci posibil ca boala sa fi aparut si fara vaccin. Ea se manifesta prin mici sangerari subcutane si dispare aproape intotdeauna de la sine.

-Vacinul poate provoca ALERGII, SOCUL ALERGIC FIIND FOARTE RAR, UNU LA UN MILION.

-Vaccinul poate provoca si MENINGITA, IN CAZURI DEOSEBIT DE RARE, MAI PUTIN DE UNU LA UN MILION.

Conform unui studiu din Danemarca 8 din 100 000 de copii vacinati au avut probleme cu mersul, TOTI SI-AU REVENIT. Un singur studiu nu este insa niciodata destul de relevant, trebuie intarit cu mai multe.
Andrew Wakefields a avut un studiu care s-a dovedit a fi manipulat. A fost publicat in prestigioasa revista medicala the Lancet. Stdiul pretindea ca exista o corelatie intre autism si vaccin, si una intre vaccin si boli inflamatorii ale intestinelor. 
Dupa ce s-a constatat manipularea acestui studiu, articolul din Lancet a fost sters.
Va rog din suflet dati share acestei postari pentru a putea ajuta alti concetateni de-ai nostri, cu date proapspete rezultate din cercetari, nu din presupuneri. Cantarind datele expuse veti putea intelge cu siguranta beneficiul vaccinului.
Va multumesc