Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 22 octombrie 2020

Liga tarilor aflate deja in deflatie


Atentie! Zona euro se afla in tabel, inclusiv Germania. Dar bancile centrale, mana in mana cu politicul mai spera. Ca, repetand aceleasi proceduri vor putea obtine alte rezultate.

Separat, graficul pentru zona euro:


Nivelul zero a fost pentrat binisor, deci suntem in deflatie.

Graficul care urmeaza este al indicelui Bet de la Bucuresti, care ne da semnale de depreciere. In sensul sagetii albastre adaugate de mine.

Nu pot face altceva decat sa constat. Treburile merg deocamdata conform asteptarilor pe care le-am avut. Mai incet, din cauza oceanului de bani aruncat in piata de bancile centrale. Dar totusi!


2 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Horea.
Pana una alta tot ce s-a obtinut a fost inflatarea activelor( bursa, imobiliare etc. ) care nu prea au legatura cu economia reala. Semne de inflatie nu prea se vad in alte parte.
Acum vine intrebarea mea. Crezi ca este exclusa varianta in care astia vor pompa inca alte cateva zeci de trilioane pana cand vor inflationa totul sau crezi ca vor fi invinsi de piete si se vor resemna, vazand ca nu mai au nici o sansa?
Pentru ca lupta asta cu deflatia e ca un balans si la un moment dat , balanta ar putea fi inclinata in partea cealalta.

Merci.
Vali

Horea spunea...

Salut Vali! Mediul, adica banul, facut in aceste momente din aier si pompat in piata sub forma de inundatie, a inlocuit valorea bunurilor. Ca atare, atata timp cat oamenii cred ca lichiditatea monetara, nu valoarea intrinseca al unui bun trebuie sa-i determine pretul, chiar si un cacat poate deveni o valoare. Vezi situatia bondurilor junk, cumparate chiar si de FED.

Tiparirea poate continua asadar teoretic, chiar si practic, la infinit. Bursele putand astfel sa ramana in cer, pana in momentul in care se vor lovi de o noua criza de lichidate.

Prinvind inflatia, deflatia, este mai greu de stiut exact ce se va intampla, zic eu. Pentru ca, bursele si imobiliarele au deja pretul umflat in Sua, din cauza unei velocitati monetare performante.

Daca FED va incepe sa extinda datul banilor la fondurile de pensii, care vor ajunge la un moment dat la fundul sacului, dar si unor firme, grupuri sociale etc. lovite de criza, dupa inca un puseu de deflatie, acest trend s-ar putea sfarsi. Ca sa fie inlocuit cu un trend nou, unul inflationist.

In societate nu poti produce velocitate monetara cu bani dati bancilor, care ii cheltuie la bursa sau pe bunuri luxoase, imobiliarele scumpe fiind incluse in aceasta categorie. Aflandu-se in postura din care poate tiparii cat vrea, Fed poate cumpara teoretic toata America, nu-i asa? Ramane insa de vazut cum va reactiona populatia la un asemnea scenariu, atunci cand isi va da seama despre ce este vorba.

Scurt si concis. Pana cand banii tipariti de FED nu vor fi dati acolo unde lipsa e mare, eu cred ca inflatia generala va trebui sa astepte. Chiar daca ar fi pusi in mana populatiei, nimeni nu poate garanta ca oamenii vor incepe sa-i si cheltuie. Banca federeala pare insa sa fi intrat pe o linie moarta! Care duce, din cate pot vedea eu, spre un point of no return. Ma refer la tiparitul de bani, pentru ca altceva nu vad ca ar putea face Rezerva Federala! Daca ar opri tiparnita acum, de exemplu, bursele dependente permanent de "steroizi" s-ar face praf. Cu consecinte pe care le intelegi cu siguranta.

In momentul de fata eu ma astept insa la o noua cadere bursiera, in viitorul apropiat. Pe care cred ca FED o va inunda din nou cu bani, ca de obicei. Indiferent de repercursiuni!