Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 30 noiembrie 2020

Inflatie sau deflatie, de acum incolo?

Lichiditatea monetara stoarsa "din aier" si pompata in piata sub forma de inundatie, a inlocuit valorea intrinseca a bunurilor. Distorsionand astfel raportul pret/valoare mai mult ca niciodata. Asa se face ca azi, mai ales la bursa, chiar si un cacat poate deveni un lucru de valoare. Vezi situatia bondurilor junk, cumparate cu sete chiar si de FED.

Problema este ca Bancile Centrale, inclusiv cea din SUA, pot tiparii cati bani doresc, putand sa tina astfel bursele la altitudini ametitoare. Cel putin pana in momentul in care ele se vor lovi de o noua criza de lichiditate, greu de evitat. Intr-o piata drogata de QE apare dependenta, care se va transforma in delir, cu ocazia fiecarei perioade de abstinenta. Delir care va putea fi combatut numai daca maresti doza medicamentului. Ultima doza, de 3 trilioane de dolari, doar in acest an, este unica in istorie. Iata graficul! In care mai putem citi si felul exact in care reactioneaza piata, la cele mai mici abstinete ale drogului QE. BS=bilantul FED=linia galbena. MOVE= Option volatility estimate.


Daca ai inteles felul in care a functionat si functioneaza si azi o piata drogata, ai inteles cu siguranta ca deprecierea bursiera precedenta nu a avut de-a face nimic cu pandemia Covid. Piata a inceput sa strige dupa lichiditate cu mult inainte ca cineva sa fi auzit de vreun virus. Mai exact; in februarie 2019 (prima sageata verde orientata spre sud). "Injectia" FED a venit insa in serptembrie, intr-o perioda tot fara virus. Piata aflata in delir, dupa administrarea intarziata a drogului, nu a putut sa fie insa multumita cu o doza de 1,5 trilioane dolari. Si a inceput, precum se vede, sa intre in catatonie. In ianuarie 2020! Catatonia s-a terminat, imediat, dupa ce FED si-a aruncat siringile la gunoi si a deschis barajul QE.  Facand bursele sa salte nebuneste in mijlocul unei pandemii explosive.

Explicatii: Sageata verde mai lunga orientata in sus arata miscarea MOVE="primul strigat" al pietei dupa drog. Linia argintie arata momentul in care MOVE incepe sa se calmeze, exact in clipa in care FED adminstreaza prima injectie. A treia sageata verde, care pleca de la punctul terminal inferior al liniei arginti, arata intervalul in care a fost administrata prima injectie, dar si momentul in care FED face o mica pauza. 

Speriat de abstinenta MOVE explodeaza ca o bomba atomica in ianuarie 2020. FED speriat, la randul sau, de urletele disperate ale pietei, nu mai vine cu injectii ci da drumul barajului Qe (prima sageata rosie). De atunci drogul curge in puhoaie, in timp ce bilantul Bancii Federale a ajuns la 7,3 trilioane de dolari(sageata rosie din partea superioara a graficului. Precum se vede; FED a drogat piata numai in acest an cu peste 3 trilioane de dolari.

Intr-o economie de paiate, pentru ca n-am cum s-o numesc economie de piata, inflatia, deflatia, devin imposibile de prevazut exact, stiind ca ele nu depind doar de monetizari. Cel mai important rol in piesa deflatie-inflatie il are velocitatea monetara! 

O inflatie generalizata va putea sa apara numai in cazul in care banii pompati in piata de Fed si de alte BC, vor avea si volocitate. Pentru ca accesul la bani nu insemneaza automat ca ei vor fi cheltuiti. Chiar daca "tiparitorii" vor alege sa-i bage direct in buzunarul populatiei. Setea de consum sau limitarea acestuia depind direct de psihologia maseleor. Care este conturata la randul ei de increderea sau de neincrederea pe care o au oamenii in capacitatea decidentilor de a le rezolva problemele economice si sociale. 

In postarile care vor urma va voi arata consecintele politicilor monetare manipulative practicate de Bancile Centrale; In piata de capital dar si in societate. Privind bursele ma astept la un nou val de depreciere, in curand. Deci la inca un puseu deflationist. La care FED va trebui sa reactioneze ca de obicei, pentru ca nu are nimic altceva la indemana. De ce vorbesc despre situatia economico sociala a SUA si nu despre Romania? Pentru ca SUA este deocamdata orchestra! Romania si alte tari ca ea doar simpli dansatori.





4 comentarii:

Mihvoi spunea...

Te urmaresc de ceva timp, scrii interesant.

Scriu și eu pe aceeași temă, însă nu mă citește nimeni. Dacă ai putin timp să-mi dai un feedback, mi-ar plăcea: Unequal inflation

Anonim spunea...

Salut Horea,

Care este parerea ta despre teoria monetara moderna, care ar pute fi cauzele, implicatiile si consecintele aplicarii acesteia?

Ca nespecialist, avind in vedere ca FED cumpara nelimitat bonduri de trezorerie (practic a desfiintat piata de bonduri americana), China nu se poate scapa de stocul lor de bonduri, primind in acest fel o mina de ajutor nesperata?

Avind in vedere raportarile de pina acum China a trecut pe primul loc in lume ca putere economica, asa reiese din GDP-ul raportat, de ce nu vorbeste nimeni de aceasta schimbare si implicatiile ei ?

Daca Fed cumpara si controleaza astfel pretul obligatiunilor corporative si ipotecare ale companiilor mari ditrugind astfel firmele mici care nu benefiaza de astfel de ajutoare si transformind companiile beneficiare in companii zombii, tinindu-le artificial in viata, distruge astfel piata si normalitatea economica?

Cel putin la americani au primit ajutoare in cash pentru consum care de multe ori au depasit veniturile incasate din munca, procedind astfel au cumparat parte din consumul economiei ?
Nu se este aceasta economie socialista in care totul este planificat si controlat?

Va exista un moment in care acelasi tratament aplicat la aceasi boala sa nu-si mai produca efectele chiar si aparente?

De ce bancile centrale vor intotdeuna inflatie, care este problema lor cu deflatia?

Horea spunea...

Salut Anonim. Ai vazut ca nici eu nu sunt specialist dar am citit mult pentru a putea intelege felul in care functioneaza economia. Am inteles in acelasi timp si faptul ca este legata cu lant de socionomie.

1. Da, FED poate cumpara tot ce vrea, inclusiv obligatiuni de orice fel, chiar si actiuni. O astfel de abordare nu are cum sa nu distorsioneze o piata libera. Consecintele le vom vedea cu totii, pentru ca eu nu cred ca exista cineva serios care poate afirma ca le stie. Un lucru este insa cert; cand te joci cu barajul risti sa fi luat de ape.

2.Privind GDP raportat de China nu pot spune ca nu am dubii. Ti-am spus o parere personala, fara sa am dovezi.In rest, habar nu am de ce subiectul nu este discutat mai mult. Poate exista inca prea multi care au dubii?

3.Numai un orb nu vede ca FED a distrus deja normalitatea economica. Prin simplul fapt ca s-a erijat in dirijorul suprem al pietelor de capital, care au reguli bine definite de functionare.

4. Ba da, asta spuneam si eu. Numai socialistii s-au amestecat in acest hal in economie.

5. Cu siguranta ca va exista un asemenea moment! Strategia FED functioneaza acum pe baza de incredere. In momentul in care tot mai multi isi vor da seama ca banii facuti din aier nu pot produce plusvaloare, increderea se va evopora. Si atunci, FED va da cu capul de zid. Intrebarea este; cand?

6. Deflatia nu este o problema in sine. Dar poate deveni una! Pentru toti cei care au inecat societatea in datorii. Din aceasta cauza vor bancile centrale inflatie. Pentru ca au inecat tarile in care activeaza in datorii. Mana in mana cu politicul, desigur. Ma bucur ca ai pornit acest dialog legat de subiectul postarii. M-as bucura insa daca in viitor ai pune si o semntura cu un nume. Mi se pare mult mai cordial in acest fel.

Dan spunea...

In ce priveste datoriile in perioade de deflatie, nu inteleg de ce bancile isi vind creditele neperformante si la 10 centi pentru 1$, dar cu toate acestea nu accepta deflatie. Mai bine sistemul bancar distruge tot decit sa accepte acest fenomen natural de devalorizare datorat supraindatorarii provocata tot de el. Practic daca nu gresesc, o datorie in moneda nationala este o cifra in bilantul bancii centrale, nu are nimic fizic in spate care sa o sustina sau justifice, este garantata de insusi statul respectiv, ea practic nu se va achita niciodata, va fi rostogolita si va creste efortul pe economia tarii respective.

Si totusi pina unde vor duce jocul acesta pe care bancile centrale l-au creat, pe care tot ele il joaca si tot ele au facut si regulile ( teoria monetara moderna ). Cum crezi ca vor reactiona omenirea la faptul ca au primit bani gratuit pe persoane fizica, vor mai muncii, vor deveni scalvii guvernelor se va trece la socialism la cererea multimii?

Trebuie sa asteptam o alta lebada neagra care sa declanseze tavalugul, ce te astepti sa o declanseze?
Cum vezi tu evolutia in timp a situatiei economice si sociale creata de pandemie.

Scuze pentru semnatura, am bifat gresit.