Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Rebeliune in piata burisera din SUA

"Oamenii mici" s-au rasculat, orchestrand cel mai rasunator si mai mare short squeeze vazut vreodata in istorie. Ce este un short squeeze? Este o situatie in care cumparatorii de optiuni ii obliga pe cei care au pariat pe deprecierea unei actiuni, prin a o vinde, sa o recumpere cu pierderi seriose.

Cei care au reusit sa stranga "o armata" in acest sens, ajutati de facilitatile de comunicare pe care le ofera mediile de socializare, au pornit la atac impotriva fondurilor hedge, reusind sa salte serios volatitilatea pietei.

Iata o postare care merita citita:

Si acest motiv pe care il invoca un membru al grupului razvratitilor merita citit:

I remember when the housing collapse sent a torpedo through my family. My father's concrete company collapsed almost overnight. My father lost his home. My uncle lost his home. I remember my brother helping my father count pocket change on our kitchen table. That was all the money he had left in the world. While this was happening in my home, I saw hedge funders literally drinking champagne as they looked down on the Occupy Wall Street protestors. I will never forget that.

My Father never recovered from that blow. He fell deeper and deeper into alcoholism and exists now as a shell of his former self, waiting for death.

This is all the money I have and I'd rather lose it all than give them what they need to destroy me. Taking money from me won't hurt me, because i don't value it at all. I'll burn it all down just to spite them.

This is for you, Dad.

O fac pentru tine tata. Acestia sunt toti banii pe care ii am dar mai bine ii pierd decat sa le dau lor ocazia sa ma distruga pe mine. Autorul randurilor de mai sus ne povestete felul in care tatal sau a ajuns ruinat, alcoolist, astepatandu-si sfarsitul dupa ce si-a pierdut afacerea casa, in timpul colapsului imobiliar. Nu uit nici felul in care fondurile hedge sarbatoreau cu sampanie, lockdownul protestului "ocupati Wall Street".

Va las pe voi sa judecati cele intamplate, in timp ce eu ma voi limita la cateva comentarii, privind halul in care a ajuns piata bursiera. Despre economie sa nici nu mai vorbim.

1. Bursa nu mai are de-a face nimic cu economia.

2.  Evenimente ca cel invocat nu au cum sa se intample la un inceput de trend. Dimpotriva!

3. Ceea ce vedem, excaladarea volatilitatii nu miroase a bine. Pentru cei care se astepta la un eldorado bursier de tip anii 1920, in 2021.

4. Investitorii bursieri de rand, uniti, au mai multa putere decat si-au inchipuit vreodata profesionistii de pe Wall Street.

5. Tineri atrasi de teoria "don't fight the Fed" care cred ca bursa va avea doar o singura directie de acum incolo, in sus pentru ca este sustinuta de rezerva federala au sanse mari sa se arda serios. Mai ales cu instrumente care se scalda intr-o lichiditate  mult mai mare decat Game Stop Corp, actiunea vanata in short squeezul pe care l-am descris. Si in acest acest caz, la un moment dat, tranzactiile razvratitilor au fost blocate.

6. Daca aprecierea unei actiuni de la 40$-la 480$ in 5 zile nu denota manie speculativa, atunci mania trebuie redefinita. Atentie! Mania, nebunia speculativa, nu apar la un inceput de trend, ci la sfarsitul lui.

Celor care se uita cu nepasare la subiecte economice vreau sa le atrag atentia. Chiar si in Romania fondurile de pensii isi bazeaza randamentul pe investitii la bursa. Nu in masura de 75% in actiuni ca in SUA, dar intr-o masura de 25-30%. Obligatiunile de stat pe care se mai bazeaza aceste fonduri sunt tot instrumente bursiere. Ale caror pret variaza in functie de cerere si de oferta. Deci este imposibil ca fondurile de pensii sa nu fie afactate de evolutia burselor.

Inchei postarea cu un grafic proaspat al indicelui Dow, care a continuat sa scada, cu toate ca FED spune clar si raspicat ca  isi va continua politica monetara de pana acum. Cea cu bazuca! Pentru ca in afara de scadrerea dobanzilor, care au ajuns deja la zero si Qe, banca nu are alte instrumente de care sa se poata folosi. Nici Qe nu functioneaza asa cum da de inteles FED, vrand sa abureasca lumea.

Precum se vede Dow a ajuns la un suport destul de important. De unde o revenire temporara devine  probabila si normala. Chiar daca nivelul va fi perforat la inceputul saptamanii viitoare.


miercuri, 27 ianuarie 2021

"Fuck the shorts"

Este noul moto bursier pe mediile de socializare! Dupa ce o groaza de tineri s-au transformat peste noapte in investitori. Nebunia la care s-a ajuns reiese destul de bine din filmul pe care l-am facut.

Articolele pe care le-am scris si le voi scrie au o singura menire. Doresc sa impart cu voi ceea ce am invatat cititind, citind si iar citind, in decursul anilor. 

Parerile mele se bat, de cele mai multe ori cap in cap cu cele conventionale, prezentate de oficiali si de masmedia cetatenilor!

Tocmai din aceasta cauza consider ca pot fi de folos celor care vor sa vada si cealalta parte a monedei. Chiar si intr-o tara ca Romania, in care subiectele economice sunt aproape la fel de impopulare in ochii maselor, ca si cele politice. Eu cred totusi ca cei interesati si dornici sa exploreze si alte moduri de gandire au numai de castigat.

Pentru ca toti, absolut toti, suntem dependenti de felul in care evolueaza economiile tarilor in care traim. La fel, si de evolutiile politice! Mai ales acum cand politicul si economia incep sa devina un amalgam.

vineri, 15 ianuarie 2021

Cine decide nivelul dobanzilor, piata sau BNR?

Veti primi raspunsul la aceasta intrebare daca va veti uita la niste postari pe care le-am facut cu mult timp in urma. Prima postare, pe care am am facut-o in 13 mai 2020 are si un grafic, in care schitam felul in care credeam eu ca va evolua dobanda Robor de 3 luni. Postarea o gasiti aici. Ce a facut BNR cu dobanda de referinta? A scazut-o exact asa cum i-a dictat piata:

Comparati graficul postarii din link cu acesta care urmeaza, ca sa vedeti cum a inceput sa scada Robor, inca din luna octombrie. Deci cu 3 luni inainte ca BNR sa scada dobanda de referinta.

Am promis in postarea din mai ca voi reveni la acest subiect, atunci cand nivelul preconizat de mine va fi atins. Acum ca a fost atins, si chiar penetrat, ma simt obligat sa fac o reactualizare. Cand piata scade dobanzile inseamna ca, creditarile nu merg asa cum si-ar dori bancile sa meraga. Si cand anume nu merg bine creditarile? Atunci cand oamenii devin sceptici privind evolutia economica si nu mai vor sa intre in datorii.

Ca atare chiar si in momentul de fata, trompetele guvernamentale canta melodia revenirii economice in forma de V. In timp ce, trompetele pietei, ne canta cu totul altceva. O melodie care a obligat si BNR "sa danseze" cu dobanzile pietei. Deci scurt si la subiect; daca dobanzile cresc intr-un mediu inflationist, despre ce fel de mediu putem vorbi atunci cand ele scad? Va las pe voi sa sa ghiciti! 

 Intrebarea care se pune acum este; Ce va face dobanda Robor de la nivelele pe care le are in acest moment? Eu cred ca va avea o mica tendinta de apreciere dupa care se va misca lateral. Mai pe romaneste; ea se va invarti o perioada in jurul nivelelor actuale. Un pic in sus, un pic in jos. 

Dar dupa aceea? In cazul in care perceptia mea este corecta, deprecierea Robor va continua. Pentru ca sa oblige BNR sa scada si mai mult dobanda de referinta. Dobanda la care se imprumuta bancile.

UPDATE. Decizie neaşteptată la început de an. Banca Naţională reduce dobânda de politică monetară la 1,25% pe an, de la 1,50%, cea mai mică dobândă cheie din istorie, ceea ce ar susţine scăderea în continuare a ROBOR-ului şi implicit a ratelor la credit. Premierul Florin Cîţu felicită BNR pentru această decizie: „E o veste bună pentru economie” 

Mai sus aveti si un citat din ziarul financiar si parerea prim ministrului. Ziarul spune ca miscarea BNR a fost "neasteptata," in timp ce eu o asteptam din luna mai. Voi reveni si la aceasta postare cu un update, atunci cand va fi cazul. Ca sa constatam impreuna daca vestea scaderii dobanzilor a fost buna sau nu pentru economie. 

Concluzie: Daca Florin are dreptate si eu gresesc, economia va trebui sa explodeze, de acum incolo! Din moment ce pana amu o duduit, "revenindu-si in forma de V."

 

luni, 11 ianuarie 2021

Inflatie sau doar o simpla perceptie gresita a economistilor care o vad batand la usa?

Cei care cred ca FED poate genera inflatie au inceput sa vinda bondurile de 10 ani, fapt pentru care dobanda, tot de 10 ani, a facut saltul pe care il vedem in garficul expus. Ajungand astfel aproape de un nivel cheie, marcat cu un patrulater mov.


 

Fed vrea dobanzi mici, de aceea "cumpara" bonduri in piata secundara. Psiholgia actuala a pietei este insa cea pe care o vedem, inclinata spre inflatie. Ca atare, spre vanzare de bonduri.

Fed se bazeaza, cred eu, tocmai pe aceasta psihologie volatila a investitorilor, atunci cand spune ca vrea inflatie. Un lucru care se bate insa cap in cap cu realitatea. Rezerva Federala stie foarte bine ca, chiar si dupa coborarea dobanzilor la zero, creditele sunt in picaj. Si atunci, de ce ar putea crede cineva ca vor exploda, la dobanzi mai mari?

Nu pot sa-mi imi inchipui ca cei de la FED pot fi atat de prosti si garantez ca nici nu sunt. Fed spera ca populatia speriata de inflatie va porni motoarele cheltuielilor generale, un lucru care ar insemna si turarea motoarelor unei economi al carei combustibil este intr-o masura de 70% consumul. Si atunci, daca ar porni consumul, ar trebui sa porneasca si creditarile! Deci acel eldorado dorit de bancile pe care FED le iubeste din toata inima. 

In conditiile actuale bancile nu prea au pe cine credita, adevarul fiind ca nici nu prea vor sa-si riste propriul capital, in mediul economic actual. Uitati cum arata graficul "credite sector privat," in 2020. In decursul revenirii bursiere in forma de V. Arata ca un V inversat!



V-am prezentat in aceasta postare felul in care vad eu lucrurile, dar am constientizat faptul ca marea masa a analistilor economici striga in cor: VINE INFLATIA! Daca perceptia mea, diametral opusa fata de perceptia majoritatii covarsitoare a analistilor se va dovedi a fi corecta, dobanzile vor incepe sa scada din nou, de la nivelele delimitate de patratul mov. Sau, de la nivele care vor depsi aceste limite, cu putin.

Cu trecerea timpului vom vedea cu totii realitatea propriuzisa. Dar si pe cei care au fost mai aproape sau mai departe de ea.


sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Bitcoin

O moneda virtula, a juns la 42000 de dolari. Am asistat deci la o apreciere de 295% in doar 4 luni. Vezi graficul afisat:


Aprecierea pe care o vedem este o consecinta directa a politicilor monetare orchestrate de politicieni si de bancile centrale. Care nu mai reprezinta de mult populatia, zic eu. Uitandu-ma la acest eldorado as vrea sa va pun cateva intrebari.

1. Care este valoarea intrinseca a BTC?  2. Care ar fi, in opinia voastra, elementele care sustin pretul actual al monedei? 3. Este BTC intr-o bula? Sau, aprecierea pe care o vedem este doar inceputul recunoasterii valorii pe care o are?  4. De ce s-a depriciat aurul cu 15% in timp ce bitcoin a explodat? 5. Poate oare un bolnav de Covid 19 fi tartat eficient prin injectii facute cu Covid 19? Dar o economie care sufera de boala datoriilor, poate fi tratata eficient cu injectii de datorii? Date in doze care cresc parabolic. 

Va pun si graficul lunar al aurului, cu pretul in USD.