Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Bitcoin

O moneda virtula, a juns la 42000 de dolari. Am asistat deci la o apreciere de 295% in doar 4 luni. Vezi graficul afisat:


Aprecierea pe care o vedem este o consecinta directa a politicilor monetare orchestrate de politicieni si de bancile centrale. Care nu mai reprezinta de mult populatia, zic eu. Uitandu-ma la acest eldorado as vrea sa va pun cateva intrebari.

1. Care este valoarea intrinseca a BTC?  2. Care ar fi, in opinia voastra, elementele care sustin pretul actual al monedei? 3. Este BTC intr-o bula? Sau, aprecierea pe care o vedem este doar inceputul recunoasterii valorii pe care o are?  4. De ce s-a depriciat aurul cu 15% in timp ce bitcoin a explodat? 5. Poate oare un bolnav de Covid 19 fi tartat eficient prin injectii facute cu Covid 19? Dar o economie care sufera de boala datoriilor, poate fi tratata eficient cu injectii de datorii? Date in doze care cresc parabolic. 

Va pun si graficul lunar al aurului, cu pretul in USD.





3 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Horea!
Bitcoin dupa parerea mea umila este un instrument de trecere a lumii reale într-un virtual total,si asa lumea reala/main streetul este de o vreme într-un imaginar.
Bitcoinul poate fi văzut si ca un instrument de comprimare/denominare/scamatorie a datoriilor vechi.
Alex.

Dan spunea...

Salut Horea,

Parerea mea este:
1. Nu are valoare intrinseca, poate doar faptul ca nu poate fi copiat si furat daca este adevarat, evaluindu-l poate ca valoare a informatiei care poate fi foarte subiectiva.
Noi pina acum nu am fost obisnuiti sa evaluam valoarea informatiei si ca aceasta poate fi un produs in sine , poate acum incepe o noua etapa in parcursul acestei lumi.
In istorie s-a dovedit ca exista teorii economice care sunt valabile doar o anumita perioada ulterior pierzindu-si valoarea.
Vizavi de puterea si valoare informatiilor mi se pare relevant cazul Cambridge Analytica a lui Robert Mercier.
2. Elementele care sustin valoarea actuala cred ca sunt increderea si cererea. Increderea vine si din faptul ca populatia cam incepe sa-si dea seama de sistemul financiar din lume si cum functioneaza, nu mai suntem asa de dezinformati cum si-ar dori multi iar cererea vine din faptul ca este considerat o nevoie si o posibila alternativa neacceptata inca si multi vor sa prinda trenul, isi asuma riscul.
Intotdeuna in lume au existat solutii si situatii care nu au avut importanta pina intr-un anumit moment si dupa lumea s-a intrebat de ce nu a contat pina acum mirata.
3. Nu putem sti daca in acest moment se afla intr-o bula BTC, putem presupune, acest lucru il vom sti dupa ce se intimpla, si vom vedea situatia ulterioara.
Bula bulbilor de lalele din 1600 nu a avut nici o explicatie chiar daca ea s-a produs si a nenorocit multi oameni.
Problema cred ca este faptul ca legile si puterea se afla la guvernanti iar atunci cind BTC va deveni o problema sau o amenintare pentru ei sistemul acestora vor putea da foarte usor o lege prin care sa interzica existenta acestuia si atunci totul se transforma in nimic, ei iubesc foarte mult controlul si nu vor renunta la acest privilegiu cel putin aparent pina in acest moment.
Exista si reversul situatie daca va fi acceptat , aceasta tehnologie blockchain impreuna cu moneda sau nu permite transparenta totala a tuturor tranzactiilor neconditionata despre tot si toti si asta poate fi o problema foarte mare sociala pentru foarte multi oameni. Oricum se spune ca impactul acestei tehnologii va fi major pentru omenire in urmatoarea perioada.
4. Aurul s-a depreciat pentru ca perceptia in aceasta perioada a fost ca oferta este mai mare decit cererea .
5. Nu, poate sa amine sfirsitul unui organism sau a unui sistem bolnav, aceste solutii aplicate pina acum pot fi cauzate si de diferenta dintre teoreticieni si practicieni in lumea aceasta a finantelor. Exista profesori si specialisti recunoscuti care sunt indragostiti asa de tare de teoriile lor incit le aplica la infinit in aceleasi situatii sperind sa obtina alte rezultate.
Istoria ne arata ca exista momente in care masele isi muta atentia de pe un activ pe altul mai mult sau mai putin justificat cu implicatiile de rigoare cunoscute.

Mihvoi spunea...

Am observat că mulți fani Bitcoin au în background un fel de frondă față de sistemul monetar clasic pe care îl consideră corupt.

Însă Bitcoin nu este soluția. Bitcoin este doar un alt fiat money (fără valoare intrinsecă). Este un registru distribuit în care poți stoca în siguranță niște numere - similar cu conturile bancare. Pentru ca numerele să aibă o valoare trebuie să existe și o cerere pe termen lung care nu poate fi înlocuită ușor cu altceva și trebuie să existe o autoritate să impună respectarea datoria în bitcoin.

Momentan cererea este mai mult speculativă. În parte legată de activități infracționale, inclusiv viruși care îți blochează date. Dar creșterea valorii (acum si data trecută) cred că este manipulată de vânzări Bitcoin în cercuri strânse. Probabil este cel mai mare scam economic din istoria lumii. Nu am dovezi.

Am scris înainte de prima cădere mare de ce cred că Bitcoin nu va avea un viitor precum îl văd optimiștii.

Why Bitcoin will fail