Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Rebeliune in piata burisera din SUA

"Oamenii mici" s-au rasculat, orchestrand cel mai rasunator si mai mare short squeeze vazut vreodata in istorie. Ce este un short squeeze? Este o situatie in care cumparatorii de optiuni ii obliga pe cei care au pariat pe deprecierea unei actiuni, prin a o vinde, sa o recumpere cu pierderi seriose.

Cei care au reusit sa stranga "o armata" in acest sens, ajutati de facilitatile de comunicare pe care le ofera mediile de socializare, au pornit la atac impotriva fondurilor hedge, reusind sa salte serios volatitilatea pietei.

Iata o postare care merita citita:

Si acest motiv pe care il invoca un membru al grupului razvratitilor merita citit:

I remember when the housing collapse sent a torpedo through my family. My father's concrete company collapsed almost overnight. My father lost his home. My uncle lost his home. I remember my brother helping my father count pocket change on our kitchen table. That was all the money he had left in the world. While this was happening in my home, I saw hedge funders literally drinking champagne as they looked down on the Occupy Wall Street protestors. I will never forget that.

My Father never recovered from that blow. He fell deeper and deeper into alcoholism and exists now as a shell of his former self, waiting for death.

This is all the money I have and I'd rather lose it all than give them what they need to destroy me. Taking money from me won't hurt me, because i don't value it at all. I'll burn it all down just to spite them.

This is for you, Dad.

O fac pentru tine tata. Acestia sunt toti banii pe care ii am dar mai bine ii pierd decat sa le dau lor ocazia sa ma distruga pe mine. Autorul randurilor de mai sus ne povestete felul in care tatal sau a ajuns ruinat, alcoolist, astepatandu-si sfarsitul dupa ce si-a pierdut afacerea casa, in timpul colapsului imobiliar. Nu uit nici felul in care fondurile hedge sarbatoreau cu sampanie, lockdownul protestului "ocupati Wall Street".

Va las pe voi sa judecati cele intamplate, in timp ce eu ma voi limita la cateva comentarii, privind halul in care a ajuns piata bursiera. Despre economie sa nici nu mai vorbim.

1. Bursa nu mai are de-a face nimic cu economia.

2.  Evenimente ca cel invocat nu au cum sa se intample la un inceput de trend. Dimpotriva!

3. Ceea ce vedem, excaladarea volatilitatii nu miroase a bine. Pentru cei care se astepta la un eldorado bursier de tip anii 1920, in 2021.

4. Investitorii bursieri de rand, uniti, au mai multa putere decat si-au inchipuit vreodata profesionistii de pe Wall Street.

5. Tineri atrasi de teoria "don't fight the Fed" care cred ca bursa va avea doar o singura directie de acum incolo, in sus pentru ca este sustinuta de rezerva federala au sanse mari sa se arda serios. Mai ales cu instrumente care se scalda intr-o lichiditate  mult mai mare decat Game Stop Corp, actiunea vanata in short squeezul pe care l-am descris. Si in acest acest caz, la un moment dat, tranzactiile razvratitilor au fost blocate.

6. Daca aprecierea unei actiuni de la 40$-la 480$ in 5 zile nu denota manie speculativa, atunci mania trebuie redefinita. Atentie! Mania, nebunia speculativa, nu apar la un inceput de trend, ci la sfarsitul lui.

Celor care se uita cu nepasare la subiecte economice vreau sa le atrag atentia. Chiar si in Romania fondurile de pensii isi bazeaza randamentul pe investitii la bursa. Nu in masura de 75% in actiuni ca in SUA, dar intr-o masura de 25-30%. Obligatiunile de stat pe care se mai bazeaza aceste fonduri sunt tot instrumente bursiere. Ale caror pret variaza in functie de cerere si de oferta. Deci este imposibil ca fondurile de pensii sa nu fie afactate de evolutia burselor.

Inchei postarea cu un grafic proaspat al indicelui Dow, care a continuat sa scada, cu toate ca FED spune clar si raspicat ca  isi va continua politica monetara de pana acum. Cea cu bazuca! Pentru ca in afara de scadrerea dobanzilor, care au ajuns deja la zero si Qe, banca nu are alte instrumente de care sa se poata folosi. Nici Qe nu functioneaza asa cum da de inteles FED, vrand sa abureasca lumea.

Precum se vede Dow a ajuns la un suport destul de important. De unde o revenire temporara devine  probabila si normala. Chiar daca nivelul va fi perforat la inceputul saptamanii viitoare.


4 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Horea!
Mai este o soluție:sa le împartă oamenilor bani direct prin intermediul unei șmecheri numită venit minim universal.
Alex.

Horea spunea...

Salut Alex. Rezerva Federala nu poate face asa ceva, nu-i permite legea. Guvernul poate,in cazul in care va avea sprijin politic suficient. Un lucru care nu este batut in cuie. Deocamdata! Pentru ca in viitor, daca politica monetara nu se schimba va fi nevoit sa faca ceea ce spui tu. Si politica monetara nu mai are cum se se schimbe.

Anonim spunea...

Salut Horea!
Intrebare:cine ridică oare dobânzile la titlurile 10y pe piata americana in actualul climat de dobanzi?
Alex.

Horea spunea...

Salut Alex. Piata le ridica! Fed cumpara obligatiuni care reprezinta dobanzile de durata scurta.