Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 17 aprilie 2021

Culmea nebuniei sau nebunia culmilor?

Cand o anumita limita este atinsa o reactie in directia opusa este inevitabila, spunea Confucius. O afirmatie care trebuie sa fie valabila si pentru nebunia umana, zic eu. Si, inclusiv pentru setea de imbogatire peste noapte, care s-a lasat ca o umbra imensa si intunecata peste creierele multora. 

Daca va uitati la grficul Dogecoin vedeti ce s-a intamplat cu pretul acestei monede crypto de la o zi la alta. Nebunia incepe in data de 15 aprilie in jurul orei 11, la un pret de cca. 0,12. Si ajunge la culmi in jurul orei 15, ziua urmatoare. La nivelul de pret; 0,44. Va las sa calculati voi amplitudinea acestei explozii! Timpul, care reprezinta ore, il vedeti afisat la baza graficului.

 


Urmeaza un alt grafic interesant! Care ne arata iubirea omului de rand fata de actiuni. La culmi si aceasta, masurata din anii 50 si pana azi!

Daca ati crezut ca menagerii sunt mai rationali si mai imuni la nebunie, ati gresit. Si expunerea lor la actiuni se afla la noi culmi.


Si atunci nu ne putem mira vazand ca bursele urca. In opinia mea gafaind tot mai intens si atat tare, incat gafaitul se aude si in Bucuresti. Pentru ca Bet fuge mana in mana cu indicii din SUA. Dar este foarte aproape de o elipsa "turnata din beton." Cea pe care o vedeti pe urmatorul grafic.

Cei care cred ca deprecierile bursiere din 2020 au provocat o recesiune economica genuina, din care lumea a iesit ajutata de valurile inundatiilor de bani, ar trebui sa se mai gandesca odata. Din moment ce orice recesiune care isi vede de drumul ei, obisnuieste sa curete murdariile economice si finaciare care s-au adunat pretutindeni in decursul anilor. Acesta este rolul unei recesiuni sau depresiuni! In anul 2020 FED a ridicat un zid in fata salubrizarii, in timp ce lockdownurile au adus si mai multa murdarie pe teren.

Deci; "Those events caused the number of zombies to skyrocket, creating more than 600 zombie corporations (out of 3,000 large companies) with $2.6 trillion in debt. These firms are just limping along, harming the American economy as they go."Asta numai in cazul SUA, cifrele fiind din 9 ianuarie 2021. Sunt sigur ca de atunci numarul companiilor zombie a crescut, din moment ce usa strandului de lichidati le-a ramas deschisa.

Daca credeti ca europenii stau mai bine priviti graficelel care urmeaza. Si atentie, ele ne dau cifre numai pana in 2019. An in care zombificarea se invartea in jur de 20%, Franta fiind sef de grup. Deci dintr-o era in care usa strandului european de lichidati se deschidea mult mai greu! Incepand cu 2020 usa strandului a fost unsa asa cum trebuie. In grafic vedeti si probabilitatea pe care le au aceste companii sa ramana zombies, in viitor. Pentru ca nu au facut, nu fac, si nu vor face destul profit pentru a-si putea achita datoriile. Daca nu au facut si nu fac destul profit acum, in era de glorie a inundatiilor monetare, in care PIB-urile revin din adanc ca niste rachete.Vor face oare mai mult profit in cazul a numai unei mici deteriorari de natura economica?

Eu vad deci aceste companii ca fiind un cancer neoperat al economiei, tratat de bancile centrale cu un ceai facut din buruieni.
 
PS. Am mai gasit un grafic relevant! Care ne arata procentul de apreciere a monedelor cripto din tabel, in anul 2021, pana in 16 aprilie. Da, ati citit corect, in 3 luni si jumatate! Observati procentele din dreptul Dogecoin!

 


6 comentarii:

Anonim spunea...

Salut horea!
Fedul va trebui să ia consideratie presiunile inflaționiste care nu vor fi temporare ...si iar nu conteaza ce zice sau crede fedul si ce face ...vorba aia de data asta va fi diferit adica tot la fel.
Dupa aprecierea mea valul terminal a sosit ...si va ține până în toamnă -iarna...si de la anul osul la treaba.
Alex.

Horea spunea...

Salut Alex! Nebuniile se termina toate la fel, dar despre inflatie vom putea vorbi mai tarziu. Deocamdata nici eu nu o vad atat de exploziva percum o vad cei speriati. Ceva totusi nu e la fel de data asta. Pentru ca MMT este o incercare in premiera. Nu ma surprinde ca au fost facuti pasi in aceasta directie, tinand cont de faptul ca am avut mreu o convingere, pe care am repetat-o de mai multe ori; suntem la un punct de inflexiune al omenirii. Mai pe romaneste suntem; am trecut granita care despartea era in care am fost, de era care urmeaza. Una care va fi in opinia mea, foarte diferita de cea pe care am parasit-o. Ne plimbam deci in teritorii total necuscute.

Anonim spunea...

Salut Horea !

Mare spectacol de varieteu astazi pe burse, aur dar mai ales pe... Biiiitcooiin!
De cand ai postat ultima oara Bitcoun-ul s-a dus in cap cu 100%. E un zgomot infernal de oase de talibani,rupte. Nu mai puteai respira de atatea reclame despre cat e de bine sa investesti in criptomonede si de cat de bogat poti deveni peste noapte.
In curan cred ca urmeaza o scuturare puternica a burselor. Daca nu cumva a si inceput. Multi vor deveni carne tocata. Si isi vor merita soarta. Principiul e acelasi de cand lumea. Numai cei orbiti de lacomie nu-l pot vedea.

O intrebare: crezi ca aurul ar putea beneficia pe termen mediu de banii care vor fi disponobilizati din alte piete? Ce iti spune "globul cristal"?

Merci.
Vali

Horea spunea...

Salut Vali! Eu spuneam, in penultima mea postare, ca ma astept la o crestere a volatilitatii pe toate fronturile. Un lucru care s-a intamplat. Scenariul pe care il vedeam valabil in ultimele mele postari nu s-a aschimbat.

Ba mai mult! Acum cred ca suntem in faza de intoarcere spre linia rosie.

Vom vedea ce se va intampla acolo. Volatitlitatea a lovit tare in criptomaniaci, dar nu cred ca i-a speriat decat pe cei care au fost scosi din piata pe baza de margin call.

Restul astepta cu multa convingere noi maxime stiind ca BTC si-a revenit si dupa plonjoane de 70%. Acum in jocul crypto s-au bagat insa si institutiile, deci capul retaililor va fi sucit si mai tare. Din moment ce ei au cumparat si cumpara BTC bazat pe narativul valoare. Institutiile bazat pe narativul; ia cat poti de retaileri ca sunt foarte multi.

Privind aurul: da, cred ca aurul, in special argintul, vor putea beneficia de atentie. Dupa ce si-au terminat faza actuala de depreciere. Deocamdata, aprecierea recenta a metalelor pretioase pe mine nu m-a convins. Inca!

Atentie comentariul legat de metale nu este o recomandare de vanzare sau cumparare.

Anonim spunea...

Salut Horea !

De imobiliarele din Bucuresti ce parrere ai?Ca-s vaiete ca s-au scumpit materialele ,mana de lucru,,,, ma refer la imobile noi,nu vechi ,merita cumparat? Sau in ce altceva se poate investi acum? Eu cred ca imobilele sunt supraevaluate dar am gasit ceva foarte bine pozitionat si ma roade sa cumpar

Multumesc,
Marian

Horea spunea...

Salut Marian. Nu cunosc pretul imobiliarelor din Bucuresti dar presupun ca ele s-au apreciat si acolo ca peste tot in tara si nu numai. Sfaturi de cumparare sau de vanzare nu dau pentru ca nu-mi pot asuma rezultatul. Teoretic, afirmatia cumpara ieftin si vinde scump este valabila si pentru imobiliare, ca pentru orice marfa. Cam atat iti pot spune.