Ati observat cu siguranta miscarea indicilor bursieri. Usor spre nord dar nimic senzational. Valurile au devenit tot mai mici prevestind o crestere a volatilitatii. Care, cred eu, va impinge indicele Dow din nou spre linia rosie. In grafic am marcat cu linii verzi aceste miscari probabile. Care, se vor face in valuri, ca de obicei.
Cei interesati de burse, deci de evolutia economica, au observat cu siguranta si faptul ca somajul din SUA a scazut pana la 6%. Un lucru pe care l-am anuntat in poasterea precedenta, inainte de publicarea cifrelor. Ba mai mult, eu cred ca in curand vom vedea cifre si mai mici, 4-4,5%, care se vor lovi insa de o problema; lipsa fortei de munca! Pentru ca si americanul se poate romaniza atunci cand ii trimiti stimy cecuri gratuit. Gratutit este un fel de-a spune, pentru ca cecurile provin din banul public.
Aceasta stare de fapte ii va obliga pe angajotori sa ridice salariile, un lucru care va avea alte consecinte la care multi nu s-au gandit. Voi reveni la ele in postarile care vor urma, pentru ca in acest moment ma limitez la ceea ce am mai spus. Urmaresc zilnic pretul pietei ca sa pot face si eu cumparari si vanzari cu un risc cat mai scazut.
Precum stiti piata mea preferata de afaceri este cea valutara, cu toate ca ma uit si la indici, dar si la optiuni. Am iesit din dolar, cu toate ca ma mai astept la aprecieri privind valuta americana.
Cei care sunt cititori fideli al acestui blog isi amintesc cu siguranta recomandarea pe care am facut-o acum cca. un an; cumpara valute scandinave SEK si NOK. In acest moment cele 2 valute au ajuns in opinia mea aproape de un platou, dupa ce s-au apreciat consistent. Dar, dupa o corectie, ele vor merita sa fie cumparate din nou, pentru ca au intrat intr-un trend pozitiv de durata mai lunga.
Iata cum arata piata muncii din SUA:
5 comentarii:
Ma departez un pic de subiect.
Sunt curios cum vor arata lucrurile peste 5-10-15 ani de acum incolo.
Speram ca lumea invata ceva din pandemia asta, dar in loc sa fim constructivi ca specie, trendul pare a fi de izolare, marginalizare etc pe fondul inegalitatilor sociale si presiunea societatii de consum. Ma gandeam ca lumea va fi dispusa sa incerce sa ajunga la un numitor comun.
Ma gandeam ca natiunile vor incerca sa rezolve problemele financiare, lacomia corporatiilor ce-si fac de cap in ultimii zeci de ani. Ca poate reusesc sa se inteleaga mai bine si sa isi integreze mai mult economiile ptr a nivela traiul de viata la nivel global - ideea acea utopica de Universal Basic Income, pe fondul automatizarilor. Da, e oarecum incompatibila cu ideea de capitalism, ce incepe sa fie distructiv in unele privinte. Nu, nu sunt un socialist, ci doar cred ca lacomia multora nu are limite. Consumam inutil de mult, asta se vede si in incalzirea globala, ce aparent incepe sa-si faca loc si pe burse- poate merita o dezbatere separata subiectul. Totul e ciclic; nimic nu se pierde, totul se transforma.
Asta credeam acum un an, cand a inceput pandemia. Acum nu cred ca asta se va intampla prea curand. Trendul e fix opus, din cate observ. Guvernele vor sa faca pe plac maselor, iar asta implica un grad mai mare de izolare si reducerea dependentei de altii (razboaie comerciale etc).
De unde sunt acum, cum vad situatia:
- birocratia si coruptia mascata de "being politically correct", impreuna cu declinul demografic va pune si mai mare presiune pe EU in anii ce urmeaza (tarile nu reusesc nici macar sa aiba o actiune unitara la covid); m-as bucura sa nu fie asa
- UK se va chinui, sperand ca vor ajunge precum unele tari unicorn; fara un consens cu vecinul lor cel mai mare/important (EU), vor avea probleme in a adresa parteneriatele comerciale la distanta (e.g. CANZUK); trebuiau sa-si rezolve problemele interne si sa reconsidere manipularea numita Brexit
- Asia creste, cauta bani ptr investitii; China speculeaza extrem de bine asta in regiune, plus Africa; asta are implicatii pozitive, dar si negative (ptr mania lor de a-si face jocurile geopolitice ptr a contracara US-ul)
- Japonia inca e relevanta, dar stau extrem de prost dpvd demografic, daca nu automatizeaza o mare parte din industrii (am mare stima ptr cultura lor, dar ii tine in urma in unele privinte)
- US trebuie sa se reformeze din temelii; da, sunt capabili sa-si revina rapid, dar nu fac decat ce au facut si pana acum-> muta problemele actuale in viitor, pe generatiile urmatoare, doar-doar ptr a nu pierde capital politic; trebuie sa ia niste decizii deloc populare, sa cheltuie mai putin pe armata si mai mult pe infrastructura si reforme, pe educatie si sanatate (un popor educat si sanatos este cheia dezvoltarii solide)
- Australia & Canada sufera de real estate bubble si sunt dependente f mult de China (~30-40%), respectiv US (~70%); macar au o viziune mai coerenta dpvd immigration, demographics, forta de munca si educatie
- Africa se dezvolta, dar se dezvolta pe RMB... e usor de dedus ce va urma
- Rusia e in lumea ei, latra si tot latra, altceva nu stie sa faca mai bine
- Middle-East se chinuie cu petrolul, ajung in groapa daca nu reusesc sa diversifice industriile din care fac bani si sa atraga forta de munca (dependenta de petrol incepe sa scada)
- India se dezvolta, dar se chinuie; daca erau asa grozavi/educati/etc, erau cel putin la nivelul Chinei, fiindca ii ajuta demografia; asta spune destule despre ei
- Romania are mult potential; e frustrant sa vezi ritmul extrem de incet in care se dezvolta; in plus, lucrurile stau f prost dpvd demografic/migratie; pacat ca oamenii sunt cum sunt si refuza sa colaboreze si sa aiba aceleasi obiective, sa dea dovada de mai multa responsabilitate si seriozitate (circul si painea fac parte din identitatea nationala); pacat ca am ajuns sa apreciez mult mai mult ce ofera tara de la multe mii de km distanta, dar sa fiu stimulat sufiecient de mult incat sa nu imi doresc sa ma intorc acasa datorita unora/multora
My 2 cents.
Salut Horea !
Bursele incep sa se dezvolte parabolic si cred ca am intrat in panica de cumparare de care vorbeam. Va fi cel putin interesant ce va urma.
Acum off topic. Poti te rog sa-mi spui cateva cuvinte despre demiterea lui Voiculescu de la "sanatate". Crezi ca tara asta mai are vreo sansa sa se faca bine vreodata?
Merci,
Vali
Salut Vali. Bursele urca incet, dar valurile sunt tot mai mici, deci asa cum am spus ma astept la o crestere a volatilitatii, foarte curand. In graficul afisat in ultima postare se vede clar ca m-am asteptat la depasirea ultimului maxim, printr-o miscare al carei calibru nu-l poate sti exact nimeni. Din cate observ insa suntem foarte apropae de un punct de inflexie.
Privindu-l pe VV; a facut lucruri bune dar si greseli! Ultima, cea legata de carantinare s-a bazat pe un pas care nu a fost discutat cu Catu. Si atunci, Catu, in stil clasic romanesc, a facut si el o miscare nediscutata cu cei de la USR+ si l-a demis pe Voiculescu.
Pasul facut de Andrea Moldovan, legat de carantina, a fost o recomnadare. Rezultata din discutii la care au participat oameni din minsiter, din sistemul sanitar, inclusiv Arafat. Aici incepe chichitarela birocratica romaneasca, imbecila ca intotdeuna. Cine trebuia sa anunte premierul? Voiculescu spune ca Arafat.
Cam asta este esenta celor intamplate si cred ca iti dai seama de felul in care o birocratie stufoasa, ca nicaieri in UE,si politizarea unui sistem pana la matura, poate duce la dispute sterile, in detrimentul pacientilor, in acest caz.
Pe langa cele spuse, este clar ca Voiculescu i-a deranjat pe mafiotii sefi ai sistemului sanitar, care au ripostat pe masura. Si vor riposta in opinia mea si in viitor, ori de cate ori vor simti ca privilegiile le sunt atacate.
La intrebarea; "cred ca ne vom face bine" iti pot raspunde destul de simplu: deocamdata, eventual mai bine, pentru ca totul depinde de felul in care majoritatea cetatenilor acestei tari sunt in stare sa faca diferenta dintre bine si rau. Deci cu cat vor fi mai multi cei care vor intelege sensul binelui pentru tara, nu al binelui personal, cu atat ne vom apropia mai repede de binele despre care vorbesti tu.
O perspectiva de timp nu-ti pot da, din pacate. Pentru ca coalitia guvernamentala actuala s-a plimbat pe cea mai subtire ata care exista si dupa ultimul scandal ea va mai avea si un nod. Stim ci totii ca este formata dintr-un ONG care a macelarit recent legile justitiei impreuna cu PSD. Deci un UDMR devenit acum mare reformator, pentru ca stie cum sa se indoaie in toate directiile. La randula sau PNL, care zice ca e partid de dreapata, a avut si mai are si azi curul in stanga. De aici rezulta cred eu, si lipsa de incredere a cetatenilor in toate partidele politice. Fapt pentru care 70% nu au iesit la vot.
USR+ nu este un partid de hoti, cei mai multi sunt oameni bine intentionati. Dar, din pacate, el nu a reusit sa devina partidul care sa arate exact asa cum a promis alegatorilor ca va arata. Pentru ca este imposibil sa sari din cacat direct in Rai. Sa nu uitam! Membri USR+ provin tot din societatea romaneasca, nu de pe luna. Deci calitatea lor trebuie sa fie echivalenta cu calitatea societatii din care provin.
Cu alte cuvinte, nu vezi o posibilitate ptr ca lucrurile sa evolueze intr-un ritm (mai) rapid in RO. Drept dovada, ultimii 10-20-30 ani. Se fac progrese, dar cu viteza melcului obosit. Si pe masura ce trece timpul, lucrurile se complica (vezi demografia si migratia).
Nu sunt cel mai avizat sa discut despre asta, dar am impresia ca in afara de cativa oameni capabili din USR+, sunt destui habarnisti-idealisti ce-si fac veacul pe acolo. Or avea intentii bune, dar daca nu au habar cum sa le si aplice, in timp ce altii comunica prost sau dau dovada de imaturitate politica (VV?), cum se asteapta sa schimbe mentalitati si sa atraga sustinere? Unii sunt facuti sa conduca, altii sa fie condusi. La fel si cu politica, administratia. Nu spun ca nu sunt profesionisti in ceea ce fac, ci doar subliniez ca poate rolul lor nu e in politica sau administratie. Poate sunt mai potriviti in roluri de consilieri, spre ex.
In jurul ultimelor alegeri discutam cu un membru USR despre intalnirile partidului si ce fac. La cate polemici inutile si lupte copilaresti ptr putere erau in sedintele interne dinainte de alegeri, cum sa te astepti ca altii sa creada in partidul tau? Lumea vrea solutii, viziune unitara, un plan. De injurat si aratat cu degetul, de paine si circ s-a saturat.
Scarbosii din USL functioneaza ierarhic, precum o casta. Asta e singurul lor atu. Pacat ca-si vad doar propriile interese, incompatibile cu dezvoltarea tarii si cresterea nivelului de trai, a educatiei si sanatatii.
Mihai, in opinia mea, lumea n-a ajuns inca la punctul din care sa fi fost fortata sa invete ceva din pandemie etc. Pentru ca toate punctele negre din societate au fost vopsite cosmetic si rapid de bancile centrale, de guverne. Care sunt foarte speriate de ceea ce ar putea sa urmeze.
Privind USR cred ca ai facut o descriere destul de buna a ceea ce s-a intamplat si se intampla. Un lucru este insa clar. Poporul roman, in marea lui majoritate, nu cauta solutii. El se lasa antrenat si atras de discutii sterile, de circ. Lucruri pe care cei cu interese personale le fac cu un scop. Sa distraga atentia cetatenilor de la ceea ce este esential. Sa nu uitam ca politicienii sunt oglinda votantilor.
Trimiteți un comentariu