Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 20 august 2021

Don't fight the FED? Or, rather say don't fight human craziness!

Am mai spus ca viata oamenilor este bazata pe narative, care se bat foarte des cap in cap cu realitatea. Narativul economic a fost si este este; FED si alte banci centrale invart pietele de capital in jurul degetelor. Si, QE a fost si este, cauza exploziilor de pret din piata, inclusiv a preturilor din piata imobiliara.

Hai sa iesim pentru o clipa din vraja narativelor si sa ne uitam la realitate. Realitatea din Canada, pentru ca acolo a inceput Banca Centrala sa reduca QE, din octombrie, anul trecut, si a sistat cumpararile de mortgage backed securities, despre care narativul spune ca sustin preturile mari din piata imobiliara.

"So the BoC started tapering its asset purchases last October. It stopped buying mortgage-backed securities. It stopped buying provincial bonds. It shed most of its holdings of repos and Canada Treasury bills so far this year. And in three announced taperings, it reduced the amount of its weekly purchases of Government of Canada bonds, from C$5 billion per week last year to C$2 billion per week currently. The overall effect is that the assets on its balance sheet dropped from C$575 billion in March to C$490 billion currently as of today’s balance sheet."

Iata ce au facut bursa si imobiliarele din Canada, in timp ce Banca Centrala continua sa reduca QE, spre deosebire de FED care il mentine.

Compara acest grafic lunar al indicelui TSX din Canada si cel al indicelui DOW sau SP500 din SUA! Ca sa vezi o similitudine izbitoare privind aspectul crashului din 2020 si aspectul revenirii furibunde care a urmat si mai tine si azi.


Graficul de mai sus este cel al indicelui imobiliar din Canada, care continua nebuneste spre nord, in pofida faptului ca Banca Centrala a sistat total cumpararile de mortgage backed securities si continua reducerea QE.

Cine a pompat preturile din piata de capital spre nivele nemaiintalnite niciodata? Nebunia euforica umana, bazata pe un narativ inventat, sau QE-urile bancilor centrale? Deci banii care n-au intrat niciodata in piata de capital, ci au stat si stau linistiti in conturile de rezerva ale bancilor comerciale.

Cand se va sfarsi oare bula bulelor? In momentul in care psihologia euforica a cumparatorilor se va va impiedeca de un ciot. 

Privind bursele din SUA; deocamdata nu exista vreo structura bine definita, cu aspect terminal. Cu toate ca, o asemnea structura, pare sa dea semne de formare. Fiind vorba de 'everything buble' exista deja boaloane sparte, in unele domenii. Deci vor urma si altele.

2 comentarii:

Paleologu presedinte spunea...

Hai Horea, fugi sa o aperi pe Clotilduta si pe Barnoi ca au umblat la sacii de voturi...Te sfatuiesc sa fugi repede la PSD sau la AUR, ca USR e pe tobogan, romanii au vazut hotia neomarxistilor LBTQ ai lui Soros si o sa pierzi ciolanul tau carnos in citeva luni...Ia lectii de la Gorghiu si Turcana care stiu cu cine sa se prostitueze pt ciolane carnoase...Femeile astea iti pot da un pont unde e cascavalul mai mare...O poti suna si pe Udrea ca ea e prostituata versata, stie cu cine sa se culce, si te poate pregati

Paleologu presedinte spunea...

felicitari Horea....iti platim pensie speciala de neomarxist...