Ati vazut cu totii in postarea precedenta ce efect au avut asupra pietei canadiene sistarea cumpararilor de MBS si reducerea QE de catre banca centrala a Canadei. Efect zero! Dar narativul atotputerniciei a vizat intotdeuna o alta institutie. Cea a FED! Din aceasta cauza sta lumea ametita de acest narativ cu sufletul in nas. Pentru ca vineri va aparea online 'vrajitorul' J. Powell! Si de ceea ce va spune el sau nu va spune, va depinde viitorul planetei.
Sa nu va mirati daca si piata din Canada va reactiona tot pe baza spuselor FED, nu pe baza a ceea ce se intampla acolo, la fata locului. Psihologia umana nu este o joaca!
Din cate am observat eu, insa, cea mai lichida si mai seriosa piata, cea a bondurilor, are opiniile ei separate.
Si se pare ca ea nu crede nici in inflatie, nici in supraputerile FED. Fapt pentru care a inceput sa se asigure din timp pentru eventualitatea in care ar putea izbucni o panica in piata, cu FED cu tot. Pentru ca, ce ar mai putea face un FED care a cumparat MBS-uri, a continuat cu Qe tot timpul la acelasi nivel, pe tot parcursul aprecierii bursiere la care am asistat pana acum?
Daca economia SUA este in flori, asa cum ne prezinta si premierul Catu economia autohtona, de ce fug vigilentii dupa colaterale de parca ar fi inebunit? De ce s-a ridicat RRP organizat de FED, intr-o singura noapte la peste un trilion$? Si daca vine inflatia de ce scad dobanzile si de ce se apreciaza dolarul, asa cum am prevazut eu acum cca. 6 luni?
La toate intrebarile sunt convins ca vom avea un raspuns in curand. Care anticipez ca va crea un sentiment de mirare, celora care nu mai vad niciun sfarsit pentru 'eldoradoul economic'.
Daca cititi in media despre reverse repo (RRP), veti gasi explicatii de tot felul. Cea mai frecventa fiind cea prin care FED scoate bani din piata. Culmea, 'i-ar scoate' cu o mana, pentru ca, cu cealalta, FED-ul continua Qe infinit. Am mai vazut si alte explicatii, dar eu cred ca explicatia cea mai logica, ca atare si cea mai apropiata de realitate ar trebui sa fie lipsa colateralelor de valoare! Pe care le doreste orice investitor sanatos la cap, in eventualitatea unei crize.
Concluzie; In opinia mea; vanatoarea de colaterale, aprecierea dolarului si scaderea dobanzilor, sunt semnale venite din partea pietelor in care activeaza investitorii constienti. Deci tot ce se intampla in aceste piete ne arata ca ei se pregatesc pentru deflatie si probleme economico monetare din viitorul nu prea indeparat. Urmeaza grafice cu indicele dolarului, rata dobanzilor de 10 ani si RRP.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu