Va spuneam ca oamenii isi traiesc viata bazat pe narative! Care, de cele mai multe ori, sunt povesti inventate, neavand de-a face nimic cu realitatea propriuzisa. Sunt absolut constient ca majoritatea oamenilor nu cred acest lucru, pentru ca daca l-ar crede ar reactiona cu totul altfel la auzul povestilor inventate care curg zilnic in masmedia si pe mediile de socializare!
Ca atare, pentru ca felul in care percep eu realitatea se bate cap in cap cu felul in care o percepe majoritatea, aceasta postare va fi bazata pe intrebari. Puse celora care gandesc altfel decat mine.
Parerile mele va sunt cunoscute! V-ati lovit de ele in randuri repetate atunci cand v-ati pierdut vremea citind acest blog.
Inainte de-a trece mai departe vreau sa scot in evidenta o greseala pe care am facut-o in postarea precedenta, in care scriam:
"Este oare deteriorarea psihologica pe care o vedem in grafic suficient de mare pentru izbucnirea unui razboi? Deocamdata, nu mi se pare! Pentru ca trebuie sa raportam deprecierea din ultimul timp la intrega apreciere pe care a avut-o bursa in decursul anilor. Deci cel mai probabil scenariu pe care il vad este continuarea "jocului de glezne". Situatia ar putea sa se schimbe in cazul in care deprecierele bursiere se vor adancii serios. Un lucru mai putin probabil in viitorul apropiat."
Greseala mea a fost; nu-mi puteam inchpui o deterioare atat de rapida a bursei din Rusia ca cea la care am asistat, in timp atat de scurt. Ea s-a produs insa, rezultatele fiind cele pe care le stim acum cu totii. Putin a invadat Ucraina, dar eu mai spuneam un lucru in aceeiasi postare; "Adevarul este ca lui Putin, nu cred ca i-a trecut nici prin calcai gandul sa atace Romania." Parerea aceasta o am si azi dar vreau sa aud parerea voastra. Credeti ca in planul "tzarului" a fost inclus atacul al unei tari Nato? Oricare!
Stiti probabil ca urmeaza o sedinta a FED in cateva ore, in care banca isi va expune politica monetara. Eu am spus si spun si azi ca ceea ce face FED nu are de-a face nimic cu povestea prin care bancile centrale au fost declarate buricul economiilor lumii.
Daca FED invarte economia in jurul degetelor asa cum spune narativul, ce minuni economice va putea produce o ridicare a dobanzii de referinta cu 0,25%? Si care va fi oare reactia pietelor de capital? Pentru ca, cam atat va face FED in sedinta magica care urmeaza, una care va fi mediatizata in toata lumea, ca de obicei. Si care va fi urmata de o conferinta de presa, plina de povesti, ca intotdeuna.
Daca razboilul lui Putin este cauza scumpurii petrolului, si nu felul in care masele rectioneaza psihologic la povestile pe care le aud. Cum se face ca ptrolul a fost, acum 2 ani MINUS 40 de dolari barilul, de unde a ajuns, in urma unui trend ascedent inceput in 2020, la 130$, acum cateva zile? Si cum se face ca pretul a cazut de acolo, aproape 29%, imediat dupa ce romanii si bulgarii loviti de frica scumpirilor au intrat intr-o stare psihologica nebuneasca de panica, devastand benzinariile? S-a terminat razboiul din Ucraina? Ce directie credeti ca va avea pretul titeiului in viitorul apropiat si mediu? Mai ales acum, cand multi experti ne spun ca Putin va ataca si alte tari. Putin a atacat Ucraina in data de 24, vezi sageata albastra din grafic. Pretul petrolului a scazut dupa anuntarea invaziei!
4 comentarii:
Buna Horea,
Orice creste apoteotic scade repejor(in general) si abrupt. Probabil ca va urma o stabilizare in jur de 100, plus minus si apoi vom vedea. Nici nu-mi mai bat capul demult sa previzionez miscarea pietelor. Folosesc cateva elemente de AT si tranzactionez. Si cu asta basta.
Cine vrea sa se uite in gura "espertilor", care au zilnic explicatii la toate, n-are decat sa o faca.
Acum astept sa vad ce se intampla cu raliul asta pe indicii bursieri. Astept primele semne de slabiciune si un moment favorabil pentru short. In vreo luna, doua, probabil.
Tu ce zici?
Salut Horea,
Fed -ul nu face aproape nimic, orice reactie este de obicei in urma pietei, de multe ori prea in urma. Daca FED ar avea control asupra economiei nu am fi avut crize economice globale, masurile luate pentru a rezolva situatiile de criza nu fac alteceva decit sa amine inevitabilul, prabusirea economica . Istoric vorbind FED a generat crize sigur doar atunci cind a ridicat dobinzile si a redus rezevele minime obligatorii concomitent, in rest au luat tot felul de masuri bazindu-se cred ca pe narativul ca vezi doamne ei fac si desfac economia iar de cite ori nu a reusit ( de fiecare data ) s-a gasit totdeauna un vinovat in afara domeniului lor de activitate. Este un sistem financiar care nu functioneaza corect in situatii de criza majora iar in rest nu prea isi gasesc rostul dar si-l si il povestesc foarte bine.
Sigur bancile nationale sunt o piedica majora in libertatea preturilor si a pietei libere pentru ca, controleaza costul banilor prin dobinda de referinta si de aici adio piata, preturi libere, este totul doar o poveste pe care putini o intelegem intru totul.
In general razboiul creste si amplifica inflatia pe care fed-ul a vazut-o tranzitorie o buna bucata de vreme de aceasta data. Preturile marfurilor va creste pentru ca a venit vreamea lor adica oferta nu satisface cererea dintr-un cumul de cauze.
Cand ai placerea, sunt curios cum vezi o reorientare globala a pietelor (Vest vs Est). In situatia in care Rusia si China fac o hora, cu spectatori gen India si Middle East.
Salut Vali! Precum spuneam eu mai vad un val de apreciere, ultimul al acestui ciclu secular. Ultimele valuri obisnuiesc sa fie "fentoase",deci se comporta de obicei surprinzator. Cred si eu ca acest val se va sfarsi in acest an(in 3-4 luni) si ca va fi urmat de un val de depreciere semnificativ, cu efecte serioase asupra ordinii mondiale.
Salut Dan! FED a fost facut de naratorii sai si de sustinatorii de pe margine personajul principal din povstea economiei globale. Eu cred ca in curand, realitatea va provoca acest narativ la un duel serios. Bursa a crescut pentru ca FED a tinut dobanzile la nivele foarte joase,spunea povestea. Acum, de ce continua sa creasca bursa cand FED a inceput sa ridice dobanzile?
Mike subiectul la care faci referire il voi aborda intr-o postare separata, pentru ca mi se pare foarte important. Mai ales dupa ce l-am auzit pe Biden vorbind, acum cateva zile, despre punctul de inflexiune a lumii. Un punct despre care eu am vorbit de mai multe ori in ultimul an, numindu-l punctul de inflexiune al omenirii.
Trimiteți un comentariu