Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 23 iunie 2011

Guvernul Papandreou a supravietuit! Ce face euro?

Cade! Nu, nu se poate. Pai nu crestea tocmai din cauza sperantelor de supravietuire ale guvernului grec? Ba da! Pentru fundamentalisti si pentru cei ce stateau cu sufletul la gura asteptand noi iprumuturi de la Foame-i, BCE si alti mascarici. Eu ii linistesc pe toti cei din urma. Imprumuturile vor veni, pentru ca sunt semnate de mult.

Tablitele pe care sunt scrise datorii de sute de mii de euro si care vor fi agatate de gatul micilor Papadopoulos, nenascuti inca, au fost deja fabricate.

Problema este insa piata. Ea isi face valurile cu un cascat nepasator, privind cu un zambet mascarada oferita de mascarici omului de rand. Ba uite ca au cazut si bursele! Cum? Cad si metalele si petrolul? Nu se poate! Ele trebuie sa se decupleze de bursa. Petrol nu mai este, hiperinflatia bate la usa... Si uite ca totusi piata face ce doreste miscand in valuri ca de obicei valoarea elementelor amintite. Euro, ca si bursa, impreuna cu alte zburatoare, au dat de nivele de oferta bine conturate.

Nici macar un om cu barba nu a putut sa induplece piata. Asta cu toate ca a dat asigurari in privinta revenirii economice, descriind ceea ce s-a intamplat pana acum ca fiind doar o "denivelare de drum". De viziunile domnului Barbachii nu mai trebuie sa vorbesc. S-au nimerit pana acum ca nuca in perete. Ca sa ma diversific  m-am uitat chiar ieri si la indicele Dax, rugat de un prieten austriac care traieste in Germania. Imi spunea ca "sasii" sunt numai in floare. Asa crestere economica nu au mai vazut de cand a plecat Hitler.

Pana si pretul caselor a inceput sa salte in unele zone, chiar destul de consistent. Nu! Nu in stil romanesc la treisute de mi de euro cocioba, dar, totusi, niste bulite pe alocuri, mai ales in anumite orase mari. Indicele din Germania, Dax, arata intr-adevar maiestuos, confirmand intocmai tot ceea ce mi-a povestit prietenul meu. Problema pe care o vad eu, este faptul ca pare beat de atata bunastare, dand impresia ca ar fi gata in oricare moment sa cada in cap. Am vazut ca am si cativa cititori din Germania. In cazul in care analiza mea este corecta tin sa-i anunt ca festivalul berii s-a terminat.

Ba mai mult! Aurul lucreaza si el de zor la un top. Care, terminat, ar putea fi sub nivelul celui precedent. In cazul in care acest lucru se va intampla aurul va trebui sa inceapa un plonjon demn de bagat in seama speriindu-i in acelasi timp si pe arginatri. Cei din urma vor avea din nou cosmaruri cu dracusori amenintatori, de genul celora care sa hranesc exclusiv cu argint. Am descris aici un scenariu de perspectiva putin mai lunga, unul pe care il vad eu in momentul de fata.

Intorcandu-ne la euro el "a luat-o in gura" exact ieri, la data sa ciclu, exact asa cum m-am asteptat. Caderea pe care a pornit-o se afla insa in continuare intr-o zona neutra. Iesirea din aceasta zona, intr-o directie sau alta, se va face intr-o buna zi, foarte probabil intr-una in care eu nu voi mai fi in Romania. In tot acest timp va trebui sa apelezi din pacate la Cabati. Nu fi insa disperat! Asculta cu atentie tot ceea ce vor spune ei si fa exact invers. Vei fi mai mult ca probabil pe drumul cel bun.


2 comentarii:

AristotelCostel spunea...

more banks

Horea, pleci in Norvegia cu tot cu avere? :D

Horea spunea...

Am deschis un cont in dolari acolo. La primul semnal banii vor pleca.
Deocamdata va mai fi o leaca de frecus in Europa,cred eu.

Precum spuneam. Lumea va asista probabil la cea mai mare tragedie bancara pe care a vazut-o vreodata, un lucru care ar putea lovi chiar si bancile din Norvegia.

A sosit momentul in care avaritia umana va trebui sa platesca. Costul va fi enorm.